Új telephelyet épít és fejleszti gyártóberendezéseit Esztergomban a Tari-Prod Kft.
Gazdaság
2012. júl. 15.

<p>A fémforgácsolással és alkatrészek tömeggyártásával foglalkozó, száz százalékban magyar tulajdonban lévő Tari-Prod Kft. új, 4031 négyzetméteres üzemcsarnokot épít az Esztergomi Ipari Parkban.</p>

A Tari-Prod Kft-t 1991-ben alapította Sztancsik István. Tevékenységét Esztergomban bérelt csarnokban kezdte, majd 1995-ben a felszámolt Labor-MIM épületeit vásárolta meg, ahol a forgácsolás mellett sajtoló üzemet és szereldét is létesített. Az első években kizárólag beszállítási tevékenységet végeztek.
A 90-es évek vége felé saját termékkel is megjelentek a piacon. Ebben az időben vásároltak meg Németországban egy felszámolt forgácsoló üzemet. Aktív szénszűrőket gyártottak, majd korházak részére szállítottak műtőkben használt HEPA szűrőket, illetve egyéb kórházi berendezéseket.
Jelenleg egy egyik fő partnerük a FESTO magyar leányvállalata, ahová pneumatikus berendezések alkatrészeit szállítják, illetve a TROX nevű német cég, melynek levegőszűrők, szénszűrők és tűzvédelmi csappantyúk mechanikai komponenseit készítik. A vállalat jelenlegi létszáma 26 fő, a 2011-es árbevétel elérte a 543 millió forintot.

A vállalat a nagyobb előállítási értéket képviselő nagypontosságú alkatrészek gyártásának felfuttatása érdekében korszerű CNC megmunkáló központokat állít üzembe. A két beruházás értéke meghaladja a 400 millió forintot, ebből a társaság az üzemcsarnok építéséhez 100 millió, a gépbeszerzéshez 20 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott az Európai Uniótól és a Magyar Államtól.

A Tari-Prod Kft. korábban Esztergom mára lakóövezetté nyilvánított körzetében üzemelt és a jogszabályváltozás, valamint a cég folyamatos, dinamikus fejlődése miatt kezdte meg új üzemcsarnokának építést az Esztergomi Ipari parkban. Az új, 4031 négyzetméteres üzemcsarnokban gyártás és szerelés is folyik majd, a csarnok elkészülte után a cég jelentős forgácsoló és lakatos üzemi kapacitásbővítést tervez. A jelenlegi 22 munkatárs mellé még 10 új dolgozót vesznek fel.

Az új üzemcsarnok megfelel a cég innovatív fejlődési terveinek és a dolgozók számára is kellemesebb környezet teremt. Az épület fűtésében és hűtésében geotermikus hőszivattyúk, valamint napkollektorok vállalnak szerepet, melyek jelentős energia-megtakarítást tesznek lehetővé.

 

A Tari-Prod Kft. már az új csarnokban fogja gyártani a WESZTA-T Kft által fejlesztett műszerek alkatrészeit, amelyek elsősorban a gáz- és olajipar területén kerülnek értékesítésre. A csarnokban felépült mérőtoronyban, kialakításra került, egy hitelesítő labor is, amelyben 20 méteres szintmagasságig (a jelenlegi 16 m) lehetővé válik a tartályszintmérők hitelesítése.

A társaság 2011 végén jelentős, mintegy 56 millió forintos gépberuházáshoz kapott 20 millió forintos támogatást a GOP-2.1.1-11/A-2011-0827 projekt keretében. A pályázat keretében négy új CNC gépet vásároltak, ami lehetővé tette, hogy a vákuumtechnika területén is megkezdjék az alkatrészgyártást. Az új elemek gyártásával a 2012-es évben, mintegy harminc-negyven millió forinttal szeretnék növelni az árbevételt. A beruházás célja az elemek geometriai pontosságának és felületi minőségének javítása, ehhez Star illetve a Diamond gépeket állítottak üzembe.

(forrás)