Medvét láttak Esztergomtól nem messze

Medvét láttak Esztergomtól nem messze

2012. 06. 22. 14:40

A múlt hét elején a szlovákiai Zalabán, Esztergomtól mintegy húsz kilométerre látták a 3-4 éves medvét. Elrendelték a kilövését, de azóta sem sikerült levadászni az állatot.

A hirek.sk tudósítása szerint a medve az Ipoly mentén haladt. Először Nagytúron bukkant fel, néhány nap múlva Deménd, majd Ipolypásztó térségében látták. A múlt hét elején zalabai vadászok találkoztak vele a falu közelében, miközben Ipolypásztó felé tartott. A 3-4 éves hím medve valószínűleg a Selmeci-hegyekből származik, a Tátrában ugyanis túlszaporodtak, és az erősebb hímek elűzik a gyengébb egyedeket. Az ottani medvék egyre gyakrabban tévednek be lakott területre.

Bár elrendelték az állat kilövését, a hírek szerint azóta sem találkoztak vele a vadászok. Az évnek ebben a szakában talál annyi táplálékot a természetben, hogy nem kell lakott területre vándorolnia és szemeteskukákat feldúlnia. A zalabaiak drukkolnak a medvének, és remélik, hogy a eljut a Börzsönybe, aminek erdejei hasonlítanak a Selmeci-hegyekéhez, és itt menedéket találhat a 130 kilós állat. Ha esetleg áttévedne Magyarországra, az itteni szervektől függ, hogy mi lesz az állat sorsa.


Hasonló eset 1901-ből az Esztergom és Vidékéből

Hivatalos hajtóvadászat Kőbölkúton.
Szerdán délelőtt több köbölkúti napszámos az uradalmi rozsföldön egy rozsdabarna szőrű medvét látott az erdő felé cammogni. Az elöljáróság a fenevad feltűnését táviratilag jelentette a főszolgabírónak, minek folytán a hivatalos hajtóvadászat péntekre kitüzetett. Körülbelül 100 hajtó vasvillákkal felfegyverkezve s a község Nimródjai, továbbá 6 csendőr indult neki a Pálffy herceg köbölkúti erdejének; — a vadászat azonban eredménytelen maradt. Nyulat, rókát és egy 4 tagú őzcsaládot is felhajtottak ; de a medve sehol sem mutatkozott. — Alig oszlott szét a társaság, egy távirat érkezett Kürthről, hogy a keresett medvét az nap ott látták egy vasúti őrház közelében ; — így tehát a hajtóvadászat színtere Komárom megye területére van áthelyezve.

2012. 06. 23. 6:12

Állítólag tegnap bemondták a hírekben, hogy 13 birkát megölt itt.

ATátrában pedig már eltörte valakinek a bordáját egy medve: http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/271270-z-kontejneru-vyskocil-medved-a-zlomil-slovakovi-zebro.html

gömbicica

2012. 06. 22. 18:57

Többször is elolvastam mindkét hirt. Ugyan az a tartalom mennyivel szebben hangzott több évtized távlatából, mint ami napjainkban iródott.

Cammogott a medve Nevetés.