Meggyes aláírásgyűjtést javasolt az 1 milliárd visszakéréséért, közben Knapp válthatja Arany Tamást
Közélet
2012. máj. 31.

<p><span id="ctl05_lbLead"> </span></p>
<p>Meggyes Tamás, Esztergom volt fideszes polgármestere a testület csütörtöki ülésén az összes politikai erő támogatásával, közös aláírásgyűjtést javasolt, mellyel a kormánytól kérné a város 1,1 milliárd forintos hiányának megoldását.</p>
<p><span id="ctl05_lbBody"> </span></p>

"Azt javaslom, ne felterjesztést tegyünk a kormánynak, mert az követelésként hat, hanem tiszteletteljesen kérjük a kormányt, hogy oldja meg a tőlünk elvont 1,1 milliárd forint visszajuttatását. A kérésünket közös aláírásgyűjtéssel támasszuk alá, ahol az MSZP-s a fideszessel együtt dolgozik. Ha nem lesz meg 24 ezer aláírás, senki nem fog nekünk segíteni" - mondta az ülésen a volt polgármester.
Meggyes Tamás rámutatott, az állam által elvont 1,1 milliárd forint miatt néhány hónapon belül megszűnnek a közösségi ellátások, a város pedig bankhitelt nem kaphat.
A volt polgármester kijelentette, a fenyegető súlyos helyzet miatt nem érdemes a felelősséget firtatni, csak úgy érhetik el a helyzet megoldását, ha megkeresik az együttműködés minimumát.
Meggyes Tamás emlékeztetett rá, hogy a testület korábban hiánnyal fogadta el a költségvetést, amit végül a csak papíron lévő ingatlanok eladásával hoztak egyensúlyba. "Nem lehet egy költségvetést hamis bevétellel tervezni, ez a dolog orvoslást kíván" - jelenttette ki.
Tétényi Éva független polgármester a hozzászólásra válaszolva közölte, pontosan az elmúlt tíz év alatti városvezetés tehet a kialakult helyzetért. Majd hozzátette, Meggyes Tamás országgyűlési képviselőként módosító indítványt is benyújthatott volna Esztergom érdekében, de erre nem került sor.
"Ha alkalmatlanok a feladatra, és a válság megoldására 24 ezer választópolgár segítségét kérik, akkor mondjanak le" - tette hozzá a polgármester majd közölte, ha a testület komolyan gondolja szándékát, szavazzák meg azt az előterjesztést, mellyel kérik az illetékes minisztériumot az Esztergomot hátrányosan érintő törvény módosítására.

 

Tétényi Éva megvétózza az esztergomi képviselő-testület döntéseit az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok vezetőinek kinevezéséről, mivel az ügyben semmilyen egyeztetés nem történt. A város független polgármestere ezt a testület csütörtöki ülésén mondta, miután az összejövetelt két órás zárt üléssel kezdték a képviselők.

Az ülés nyílt részében a polgármester közölte továbbá, hogy a városgazdálkodási feladatokat ellátó, többmilliárdos forgalmat lebonyolító Strigonium Zrt. éléről a testület leváltaná Arany Tamást és a társaság vezetésével Knapp János Pált bízná meg. A döntéssel kapcsolatos vétójog bejelentése miatt a kérdést 15 napon belül újra kell tárgyalni - tette hozzá Tétényi Éva.
Meggyes Tamás (Fidesz), volt polgármester a kérdéshez hozzászólva azzal egészítette ki Tétényi Éva beszámolóját, hogy a testület elfogadta, változzon igazgatótanáccsá a Strigonium vezetése, olyan formában, hogy a háromfős testületben két helyet ne a Fideszhez kötődő tagok töltsenek be.
"Velünk vitatkozó igazgatótanácsi tagot szeretnénk, így a társaság vezetősége kétharmad részben nem fideszes lesz. Tessék beleszólni az irányításba, ha valami nem tetszik" - fogalmazott Meggyes Tamás.
"Aki elmegy egy süllyedő hajóra másodkapitánynak, az jelentkezzen" - fűzte hozzá a felszólaláshoz Tétényi Éva, majd élénk vita bontakozott ki az önkormányzati cégek mérlegének elfogadásával kapcsolatban, mivel a beterjesztett mérlegek közül a könyvvizsgálók egy társaság kivételével az összeset csak záradékkal hagyták jóvá.
A polgármester felhívta a képviselők figyelmét, hogy a záradékkal ellátott beszámolók elfogadását nem javasolja, és indítványozta a feltárt hiányosságok kijavítását.
A testület ezt követően a beszámolókat elfogadta, Tétényi Éva pedig bejelentette, hogy a záradékkal ellátott beszámolók esetében vétójogot emel és közölte, egy későbbi időpontra rendkívüli testületi ülést hív össze.

MTI

(forrás)