A dömösi polgármester felmentését kezdeményezi a képviselő-testület
2012. máj. 29.

<p><span id="ctl05_lbLead">A dömösi képviselő-testület keddi, rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy a Tatabányai Törvényszéknél kezdeményezi a polgármester tisztségéből való felmentését - tájékoztatta Szabó Attila, a Komárom-Esztergom megyei település jegyzője az MTI-t.</span></p>

Novák Lajos független polgármester elmondta, az intézkedést megalapozatlanak tartja, és úgy véli, értelme sincs, "mert mire ítélet születik, vége a ciklusnak. Tovább folyik az idegek harca."
A település vezetője rámutatott, mivel őt korábban a testület felfüggesztette, és a felfüggesztés ideje alatt a kormányhivataltól kapott tájékoztatás szerint nem írhat alá meghatalmazást sem, így a húsz önkormányzati dolgozó bérének fizetése és az 1200 lakosú falu működése is veszélybe kerülhet.
"Azt kértem az ülésen, hogy egy napra vonják vissza a felfüggesztésemet, akkor én is visszajövök a betegállományból, és aláírom az utalásokat" - mondta Novák Lajos, hozzátéve, hogy erre a gesztusra a testület nem volt hajlandó, inkább maguk közül kineveztek egy embert, aki eljár majd a fizetések ügyében. A polgármester jelezte, hogy ez a megoldás törvénytelen.
Csonka József független képviselő, a polgármester ügyeit vizsgáló bizottság elnöke az MTI-nek elmondta, a testület ellenszavazat nélkül fogadta el Novák Lajos felmentésének indítványát. A határozat indoklásában 30 törvénysértést soroltak fel.
"Az utalványozási jog át nem adása az utolsó csepp volt a pohárban" - tette hozzá Csonka József. Azt is sérelmezte, hogy a hivatalosan betegállományban lévő polgármester bement az ülésre, és beült az elnöki székbe.
A polgármester jogviszonyát május közepén függesztették fel, míg az ellene a testület által indított számos fegyelmi eljárás le nem zárul.
Dömösön a polgármester mellett hatfős testület működött, a tagok közül ketten lemondtak, a korábbi jelöltek közül a sorban következők nem vállalták a tisztséget. A polgármesterrel együtt jelenleg ötfős testületből négyen pártoktól függetlenek.
Novák Lajos az MTI-nek akkor azt mondta: korábban indítványozta, hogy oszlassa fel magát a testület, és ígéretet tett arra, hogy ebben az esetben nem indul újra, de javaslatát elvetették. "Ennél többet nem tudok felajánlani, ezért csak akkor állok fel, ha velem együtt a képviselők is lemondanak" - fogalmazott
Az utalványozási problémákkal kapcsolatban Novák Lajos kijelentette: "a testület felel a gazdálkodásért, a felfüggesztéssel felelős döntést hoztak. Ha a tettüket átgondolták, akkor a megoldás is ott van a fejükben."
Czunyiné Bertalan Judit megyei kormánymegbízott a polgármester felfüggesztése után az MTI-nek elmondta: az utalványozásra vonatkozó írásos polgármesteri felhatalmazás nem pótolható. Ha a település vezetője senkit nem hatalmazott fel erre a kötelezettségvállalásra, akkor az önkormányzat nevében senki nem utalványozhat.
Ha az önkormányzat működése veszélybe kerül, a kormányhivatal konzultációt kezdeményezhet a polgármesterrel és a képviselő-testülettel. Ezt nehezíti jelenleg a polgármester felfüggesztése és betegállományba vonulása. A kormányhivatal másik lehetősége, hogy javasolja a helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletéért felelős miniszternek, kezdeményezze a kormánynál az alaptörvénnyel ellentétesen működő képviselő-testület feloszlatását - tette hozzá a kormánymegbízott.

MTI