A képviselő-testület egyetértett a lakbérek csökkentésében
Közélet
2012. máj. 24.

<p>Mintegy kétórás vita után elfogadta Esztergom képviselő-testülete Tétényi Éva független polgármester előterjesztését a lakbérek csökkentéséről, a vitában Meggyes Tamás korábbi fideszes polgármester a város megmentése érdekében összefogásra szólította fel a testület tagjait.</p>

Meggyes Tamás azt mondta, a testület többségét adó Fidesz-KDNP-frakció gesztusként megszavazza a lakbércsökkentést, de csak akkor, "ha az ellenzék feladja a politikai versengést". A volt polgármester szerint a városra leselkedő legnagyobb veszély a csaknem egymilliárdos hiány, amelyet az állam követel Esztergomtól az átvett intézmények városi finanszírozására.
"A következő hetekben a tevékenységünknek csak akkor lehet bármilyen értelme, ha az ajtóban letesszük pártfelszerelésünket és keleti módra, mezítláb bejövünk ide, egyforma emberként" - mondta Meggyes Tamás, aki hozzátette, "pár hét múlva mindenki el lesz keseredve, ha nem tudjuk visszaszerezni ezt a pénzt, és mi leszünk érte a felelősek. Ha nem fogunk össze, (...) semmi nem fog sikerülni és közösen fogunk megsemmisülni".
A volt polgármester hozzátette, nincs teljesen meggyőződve a lakbérek csökkentésének értelméről, amikor összesen a bérleti díj 4 százaléka folyik be. Úgy vélte, a város helyzetében fontos, ha valahol bevételről mondanak le, azt máshol be kell szedni.
Meggyes Tamás kijelentette, a város 2012-es költségvetését egy olyan 1,1 milliárdos bevétel képezi, amely csak papíron létezik és az egyensúly miatt állították be a könyvelésbe. "Ennek az elfogadását nem is lett volna szabad megszavazni. Én ebben nem vettem részt, de ennek a problémának a megoldását meg kell találni" - tette hozzá a volt városvezető.
Tétényi Éva független polgármester a vitában elmondta, augusztusra 900 millió forintos hiánnyal számolnak. "Abban a tervezetben, amit most készítünk, bizony megszorítások is lesznek. Szükség lesz az együttműködésre" - hangsúlyozta.
A képviselők a 2012-es költségvetést is megvitatták, de az ügyben a döntést a következő ülésre, május 31-re  napolták el. Meggyes Tamás elmondta, akkor szeretne szólni arról, miként lehetne a várostól az állam által elvont 1,1 milliárd forint kérdését megoldani.

MTI

(forrás)