Hivatalosan is bejegyzésre kerül az EsztergOHM

Hivatalosan is bejegyzésre kerül az EsztergOHM

2012. 05. 20. 16:08

Május 18-án nem csak fórum volt Esztergomban. Az EsztergOHM civil szervezet 14 fő alapítótaggal megalakult és hivatalos bejegyzésüket napokon belül kezdeményezik a Komárom-Esztergom Megyei Bíróságon.

Az alakuló civil szervezet, amely a jövőben továbbra is valódi független ellenállási újság és közösségként hirdeti magát a Szabad Nemzet Egyesülettel http://lakokozosseg.blogspot.com/  együttműködési megállapodást kötött.
Ennek következménye, hogy a Szabad Nemzet esztergomi csoportja is megalakult városunkban, így két agilis civil szervezettel gazdagodtunk.

 

EsztergOHM
valódi független ellenállási újság és közösség

2012. 05. 23. 20:27

"Minipárt, pártfegyelem, listás hely stb."

Ott kezdeném, hogy ez a minipártozás Meggyes és csatlósinak kedvenc ledegradálásai közé tartozott!

A civilség a pártoknál jóval nagyobb egység. Igaz a civil szó értelmezése pontatlan a magyar köztudatban. Sokak szerint a civil az kevésbé hozzáértőt jelenti, holott ez pont fordítva van. A civileknek sokkal nagyobb merítési lehetőségük van és az egyes szervezetek specializálódnak szakterületekre. A civil szó latin eredetű, a cívisből ered, ami magyarul polgárt jelent. A civil szó továbbá azt is jelenti, hogy nem hivatalos, vagy nem parancsot teljesítő (civil - katona/pártkatona). A civil az, aki nem tesz hűségesküt valamelyik csoporthoz, olyan értékeket képvisel, amelyek egyetemesek és sem jobbról, sem balról nem kisajátíthatók. A civilnek lehet szakmai és egyedi véleménye. Az egyenruhás szervezetek vagy a pártkatonák nem rendelkeznek ezzel a szabadságfokkal. A civilség a társadalom gyökeréből ered, összeköti az embereket. A pártok viszont természetükből (ideológiából) fakadóan szétválasztani és megkülönböztetni akarnak minket.

Civil, vagy szakmai alapon szerveződő egyesületek többségénél nem az ideológia a fontos, míg a pártoknál ez elvileg „alaptétel”. Tehát, a szakmai alapokon szerveződő egyesületek, civil szervezetek nem minipártok. Fontos, hogy értsenek az adott szakterülethez, melyben tevékenykednek. Hogy példát hozzak erre, a közút, vagy a járdák állapota (az élményfürdő és a mélygarázs működtetése) nem jobboldaliság, vagy baloldaliság kérdése. Ez szakmai kérdés. A jó szakmai döntést, vagy kivitelezést soha nem az dönti el, hogy milyen ideológiával rendelkezünk. Csak az számít, hogy aki a döntést meghozza ért hozzá, vagy sem. Persze pártként lehet frakciózni egy önkormányzati testületben is, láthatjuk hova jutatta a fideszes pártfegyelem városunkat! Egyébként egy pártfegyelem kiszolgálhat egyéb nem városi érdekeltségű döntéseket is (lásd. Esztergom)! Tehát a civilségnek lényege: függetlennek maradni, a saját meggyőződésed és nem mások parancsai szerint működni, részt venni a közéleti vitákban.

Rá kell jönnünk arra, hogy csak úgy lehet szakmai véleményt megjeleníteni városi szinten és nem politikait, ha szakmai gondolkodású civilek részt vesznek az önkormányzati választásokon. Mivel a pártpolitika teljesen szétzilálta, kiszorította a civil szférát és a befolyásunk szinte egyenlő lett a nullával. Sokkal hasznosabb lenne, ha a pártpolitika nem jelenne meg ilyen fölényben az önkormányzati szinten. A városvezetésnek nem pártérdekeket kell kiszolgálnia, hanem Esztergom érdekeit kell előtérbe helyeznie. Nem frakciózni kell egy testületen belül, kizárva a demokratikusan megválasztott kisebbséget, hanem körültekintő szakmai döntéseket kell hozni. Talán ha civil többség lett volna az elmúlt években, akkor józanabb és megfontoltabb döntéseket hozott volna a testület és nem lenne 25 milliárd adóságunk!

A listás hely elveszette a jelentőségét, a pártok és civil szervezetek nagy hibát követnek el, ha továbbra is ez mozgatja őket a körzeti jelöltek kijelőlésénél. Ha gyenge jelöltekkel indulnak, nem lesz egy helyük sem. Ha erős jelöltekkel, de a körzetüket nem nyerik meg, akkor max egy hely juthat nekik. Tehát, az új választási rend szerint a győzelemre kell törekedni minden körzetben!

2012. 05. 23. 19:20

Mint esztergomi, aki itt születtem, itt jártam iskolába, itt dolgozom, élek, itt látom vendégül barátaimat határon  belül és kívülről is, miért ne lehetne egy olyan civil szervezetben bizalmam, ami úgy tünik tényleg a "sima lakosság" érdekeit szeretné érvényesíteni. Lépjünk már túl a párt-cimkéken, az másra nem jó hogy néhány demagóg emberke a saját extra megélhetését csupán dumával biztosítsa. NAGYON NEHÉZ ELKÉPZELNI, HOGY VANNAK OLYAN EMBEREK IS, AKIK NEM  "GYARAPOSODÁS-PROGRAM"  (saját zsebbe-családnak-csókosoknak)  ÉRDEKÉBEN HANEM VALÓBAN TENNI SZERETNÉNEK Esztergomért ?

Ezen "konok - ul" el kellene gondolkodni.

2012. 05. 23. 13:27

Nincs is rá időm, de sok a félreértés és én is hibázok!

2012. 05. 23. 13:25

Már beláttam tévedesem és elnézést kértem. De azért megvitathatnánk, hogy a tyúk vagy a tojás volt előbb?

A "Konok" a Ti emberetek és nem én kerestem meg őt...

 

-És a tyúk és tojás kérdése az is, hogy akármilyen kicsi a mi csónakunk, de a II. világháború után elsőként pl. trianoni megemlékezést én szerveztem a városban, még a Jobbik sem létezett, még az elődszervezete sem ( freudi elszólás)...Azért V. T. hívtam mert alkalmazkodni akartam. Semmi hátsó szándékom nem volt.

 

Üvözlettel:

Kovács Géza

2012. 05. 23. 13:22

Provokálnak, te meg felveszed a kesztyűt. Pedig elefántok ne foglalkozzanak bolhacsipkelődésekkel.

Iridium

2012. 05. 23. 13:20

Egyetértek azzal, hogy Konok kérdései, vagy éppen a tieid Géza felé úgymond legitimek, hiszen miért ne tehetne fel bárki kérdéseket bárkinek? Ez így rendben is lenne.

Csak egyszerűen teljesen irrelevánsnak tartom a kérdést, egyszerű piszkálódásnak, mivel olyan helyzetre kérdez rá, ami ma a legvalószínűtlenebb szcenárió (az volt a kérdés, hogy Géza hogyan kezelné a Fidesz egyeduralmat, ha képviselő lenne). Ez nagyjából annyira érdekes szerintem, mintha azt kérdezné valaki, mi lesz a magyar csapat kapitányának stratégiája a 2020-as olimpián Nigéria ellen?

A jelenlegi esztergomi ellenzék matekból bukásra áll, ha a közös nevező kereséséről van szó. Szerintem ebben vastagon benne vannak az országos pártok is, hiszen ott meg kell felelni másoknak is, nem csak az esztergomi szavazóknak. Talán ideje eldönteni, hogy mi a fontosabb a helyieknek: az ország felé (ill. anyapártjuk felé) megfelelni, vagy a választóiknak helyben? Még a tojáshéj a fenekén van Géza kezdeményezésének, de én pont egy érdekes irányvonalat vélek felfedezni benne, ami akár jól is elsülhet. Talán nem ismerek minden részletet, de első blikkre (az irányvonal!) szimpatikusnak tűnik, még ha nem is értek mindenben egyet vele.

2012. 05. 23. 13:16

Azért látod Te is, hogy nem az számít, hogy ki-mit tesz, hanem az, hogy miért ő és minek?

...

2012. 05. 23. 13:16

Kovács Géza osztotta meg a hivatkozást... Majd nézz rá. Ez pedig simán olvasható!
Vodicska Tamás nem a Jobbik tagja! A számom tudod, hiszen már hívtál  (pld. a könyved parlamentbe juttatása kapcsán) éppen ezért sajnálom, hogy ezt most nem tetted meg.

Nem hiszem, hogy igazak a vádjaid, hiszen a szemét kupac elhordása kapcsán a Bakos Péter is ott volt veletek...

Érdekes, hogy neked is pont ugyan az a bajod velem mint a Fideszeseknek, hogy nem Esztergomban alszom. 

De most is itt Esztergomban vagyok, és ha rám csörögsz akár találkozhatunk is.De akár a mai taggyűlésre is eljöhetsz,  és ha bajod van velünk azt nyugodtan mond a szemünkbe.

 

Az építő javaslataidat és kritikáidat is szívesen vesszük.

 

 

2012. 05. 23. 13:11

A csoport a facebookon eddig nyílt volt ( tudtom nélkül), ahogy megtudtam, ezért elnézést kérek Zsolttól és a Jobbiktól.

 

Kovács Géza

2012. 05. 23. 13:06

Kedves Zsolt!

 

A zártcsoportban tettem a megjegyzést, érdekes, hogy onnan is van információtok. Vodicska Tamással ( HVIM) beszéltem előbb telefonon, elnézést kérek, ha alkalmazkodok hozzátok vagy rossz következtetéseket vonok le, mert a dorogi Jobbik rendezvény végét várják meg, stb.,... Már magam sem tudom, ki-kivel van, de ez nem az én problémám. "Konok" bizonyította, a Ti emberetek, és szinte érzem, hogy bizony a helyi Jobbiknak csípi legjobban a szemét a létünk! Rossz úton jártok. Valószínűleg Zsolti, Te nem Esztergomból rosszul ítéled meg a dolgokat!

Köszönöm a kioktatást, megszoktam. Üdvözlöm "Konokot" is.

Tisztelettel:

 

Kovács Géza

2012. 05. 23. 12:57

Kedves Géza!

Sajnálom, hogy a Facebookon ilyen beírásokat teszel közzé: "A Szeretgomon jön a támadás. Sajnálatos, hogy a Jobbik áll mögötte. Úgy érzem minden bajuk, saját helyi impotenciájukból adódik."

No comment. Sajnálom a véleményed, mert  ez biztosan nem az általad hangoztatott összefogás jegyében született.

Ráadásul a Facebookon olyan információkat is közölsz amit nem tudom milyen forrásból szereztél, mégpedig"-A Jobbik és a HVIM 17 óra 30 -tól az esztergomi Hősök terén emlékezik. "

Ez az információ téves, hiszen nem akkor, nem ott, és nem a HVIM-vel közösen szervezzük a megemlékezésünket.

Kérlek szépen a Jobbik esetleges rendezvényeivel kapcsolatban ezek meghirdetése előtt (amit tisztelettel köszönünk) konzultálj az elnökségből valakivel (Velem, vagy az Andival, a Bakos Petivel,  Tanka Gabival, vagy a Méhes Szilveszterrel)

Köszönöm szépen!

2012. 05. 23. 12:51

Na, és akkor csodálkozik mindenki amikor azt mondom, hogy nagyobb a megosztottság a városban, mint valaha? :)

2012. 05. 23. 12:45

Arról írtam a Jobbik, annyit tesz, mint a többi ellenzéki párt. Nézőpont kérdése, hogy az LMP, a Jobbik vagy az MSZP tesz-e többet?

-És? És...Semmi nem változik. Értem, miről ír Zsolt, hiszem, hogy lehet máshogy, jobban! Kell is!

Az esztergomiak életét segítő lépéseket kell tenni. Minden percben azon kell gondolkodni mivel tudom jobbá tenni a hétköznapokat! Na kérem, ez hiányzik. A népszavazás is el lett szúrva.

Rossz kommunikáció, sok kérdés, lényegről nem beszélve. A pártok között vicsorgás volt, a pártok hibáztak. A kampány nem szólt az emberekhez. Az 50%-os részvétel maga lett volna a csoda! Erről soha senki nem beszélt. Az önjelöltek főleg nem.  Én igen, de ki volt rám kiváncsi. Kacsintás Inkább a sorok közé rejtettem észrevételeim, nehogy az legyen, KG. miatt nem sikerült!

2012. 05. 23. 12:36

Ez nem kell. Válaszoltam és válaszolok is..

2012. 05. 23. 12:35

Az "Eszmom" az esetleg az Esztergomi MÖM-t jelenti?

2012. 05. 23. 12:33

Na ezt jól betördeltem.

Szóval: Konok=konok; Jobbik=Jobbik, tehát konok /= Jobbik (nem egyenlő jelet nem találtam a gépen)

2012. 05. 23. 12:29

Konok = KonokJobbik = Jobbik
A kérdésem pedig kérdések és nem kóstolgatások.
Vagy ha olyat kérdezek amire nincs válasz az már kóstolgatásnak számít?
Én ugyan nem kóstolgatok senkit. Max a kávémat kortyolgatom Nevetés

2012. 05. 23. 12:07

Nem csodálkozom, hogy a nagy, hatalmas JOBBIK pont Kovács Gézát kóstolgatja.

Egyenlőre= egyelőre

 

2012. 05. 23. 12:04

Kedves Irrdium!

 

Érdekes az érvelésed.
Ez olyan mintha azt a futballistát aki éppen nincs a pályán, megkérdezik szerinte akik a pályán vannak azok miért nem jók, és ő mit csinálna másképpen. Mire ő azt válaszolná, hogy majd egy másik csapatban, egy másik ellenfél elleni meccsen megmutatja mit csinálna másképpen.

Ha valaki kritizál, az úgy igazán hiteles ha azt is megmondja mi az amit másképpen csinálna.

Nekem éppen ezért tetszenek Konok kérdései, és engem is érdekelne Géza válasza, vagy a tanácsa.

Tegyük fel bekerülsz. Jelen helyzetben civilként mit tennél? Pld. ha rendre lesöprik azaz napirendre sem tűzik az előterjesztésedet. Vagy törvénytelenséget tapasztalsz ( egy párt, a kh-hoz fordul, vagy a bírósághoz, vagy az alkotmány bírósághoz, az ügyészséghez, vagy a rendőrséghez, DE A PARLAMENTBE IS BE TUDJA VINNI AZ ÜGYET, de helyi népszavazást is szervezhet) Sajnos látjuk, hogy nem sok sikert lehet elérni a Fidesz diktatúrával szemben. Neked civilként a testületben milyen egyéb illetőleg jobban működő eszköztárad lesz?

A jó tanácsot, ötletet szívesen vesszük, hiszen az az általunk képviseltek még hatékonyabb érdekképviseletét segítené elő.

Megtisztelő javaslataitokat előre is köszönjük!

Iridium

2012. 05. 23. 10:39

"Sajnos látjuk, hogy nem sok sikert lehet elérni a Fidesz diktatúrával szemben. Neked civilként a testületben milyen egyéb illetőleg jobban működő eszköztárad lesz?"

Szerintem valamilyen szinten értelmetlen (vagy felesleges) a kérdés, hiszen ha feltételezzük, hogy Géza testületi babérokra tör, ahhoz elsősorban egy üres helyre van szükség. Ez csak úgy lehetséges, ha valamilyen oknál fogva pont az ő körzetében "eltűnik" a képviselő és fel kell tölteni a helyét. Ez az esetek túlnyomó részében azt jelenti, hogy várni kell a következő választásokig, viszont a jelenlegi helyzetben a testület egyetlen tagja sem akaródzik lemondani mandátumáról, hogy "gyorsítson" a dolgon. Tehát még elvileg bő két éve van Gézának (és akárki másnak), hogy kiépítse támogatói körét. Szerintem pusztán erről van szó. Hogy mit akar vagy mit tud majd csinálni, az nagyon nagy valószínűséggel még két évig teljesen érdektelen. Pontosabban, csak annyira érdekes, mint bármely más párt vagy szervezet jelöltjének programja, ötletei és az ő befolyásuk.

De ha mégis megüresedne egy hely, akkor az egyben az erőviszonyok változását is jelentené, így nem feltétlenül beszélhetnénk már Fidesz dominanciáról. Néhány további hely megüresedésével pedig végképp elvesztenék teljhatalmukat. Így kérdésed sem állja meg a helyét, mert más leosztásról beszélünk akkor, ergó teljesen feleslegesen csépled a szót, Géza (vagy más) pozícióba kerülésekor mások lesznek az erőviszonyok. Még akár úgy is kérdezhetnéd, hogy milyen eszköztára lesz mondjuk egy Jobbik diktatúra esetén? Mert a legvalószínűbb szcenárió esetén - azaz ha a teljes testület megy, vagy a választások vagy lemondás miatt - egyáltalán nem biztos a Fidesz előnye, lehet az Jobbik is (vagy más természetesen). Sőt, nem is biztos, hogy lesz bármilyen pártnak dominanciája.

Szóval a százféle lehetséges esetből neked pont sikerült a legvalószínűtlenebbet a lehető legkorábbi időpontban feltenned és meg vagy lepődve, hogy nem kapsz konkrét válaszokat...