Breaking: Bomba Kertvárosban, kiürítik a Szalézi lakótelepet
Bulvár
2012. ápr. 27.

<p>Félbe szakadt a péntek délelőtti testületi ülés. Tétényi Éva valamivel fél 12 után öt perc szünetet rendelt el, miután egy üzenetet kapott, hogy Esztergom-Kertvárosban, a Strázsa út mellett egy száz kilós bombát találtak. Kiürítést kell elrendelni.</p>

fotó:Marczali Tamás

A szünet után Tétényi Éva bejelentette: Délben összeül a katasztrófavédelmi törzs, és elrendelik a Szalézi lakótelep kiürítését, ami 1500 embert érinthet a bomba 500 méteres körzetében.

11:57-kor Újabb fél óra szünetet rendeltek el a testületin, hogy összeüljön a hivatal katasztrófavédelmi törzse.

Az MTI értesülései szerint a robbanótestet egy munkagép fordította ki még csütörtök délután háromkor. A bombát éjjel a kertvárosi polgárőrség őrizte. Koloszár Béla polgárőr elmondta, a bombának két gyújtószerkezete volt, ebből az egyiket éjjel nem sikerült szétszerelni, ezért a robbanótestet vagy a helyszínen robbantják fel, vagy megkísérlik elszállítani.

12:33: A városháza sajtóreferensétől megtudtuk: A Vértes Volán 2-3 buszt adott a kitelepítés lefolytatására. A környéken lakókat a volt Hell épületébe szállítják, az időseket, betegeket a Féja Géza épületébe, Várható az 1117-es (Suzuki), a 111-es (Dorogi) és a 117-es (Kesztölci) utak lezárása, és a vasúti  forgalom is előre láthatólag leáll majd.

a helyszínre Esztergomból és Tatabányáról is érkeztek rendőrök, a helyszín biztosításában részt vettek az esztergomi és a kertvárosi polgárőrök, tűzoltók. Az ott lakókon kívül ki kellett üríteni 15 ipari épületet, egy benzinkutat és a Spar áruházat.

Miután a  15 óra 9 perces budapesti vonat elindult, lezárták helyszínt, leállították a vasúti forgalmat.

A tűzszerészek először a helyszínen próbálták hatástalanítani a világháborús robbanószerkeszetet, de mivel beszorult a gyutacs, az elszállítása mellett döntöttek. A kesztölci úton, a szeméttelep utáni homokbányában 2-3 méteres lyukat ástak, amiben felrobbantották a szerkeszetet.

Valamivel 16 óra után oldották fel az útzárt, körülbelül egy órán át még közlekedési káosz volt a városba vezető utakon.

A lakótelepen élők fél 6 után térhettek haza.

(forrás)