Senki se látja át már az esztergomi viszonyokat
Gazdaság
2012. ápr. 25.

<p><span id="ctl05_lbLead">Felfüggesztette az esztergomi önkormányzat pénzügyi egyensúlyi helyzetének helyszíni ellenőrzését az Állami Számvevőszék (ÁSZ), mert az önkormányzati cégekkel kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatt nem tudta azt elvégezni - közölte a szervezet szerdán közleményben az MTI-vel.</span></p>

Lingné Rajz Borbála tanácsos, az ÁSZ esztergomi ellenőrzési csoportjának vezetője az MTI kérdésére elmondta: "a vizsgálat megismétlésére nem kerül sor. Mintavétellel 63 várost választottunk ki, ezeket vizsgálva alakítottunk ki észrevételeket a 304 magyar város gazdálkodásával kapcsolatban. Az eljárásokat Esztergom kivételével mindenütt sikerrel folytattuk le" - fűzte hozzá.
Az ÁSZ tájékoztatása szerint az önkormányzat az ellenőrzés alapjául szolgáló tanúsítványokat a kért határidőre, 2011. szeptember 30-ra nem küldte meg. A polgármestert ismételten felhívták az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére október 31-i határidővel.
Az önkormányzat az adatszolgáltatást a módosított határidőre sem teljesítette, ezért az ÁSZ elnöke az ellenőrzés felfüggesztéséről döntött, ugyanakkor nem fogadták el a polgármester észrevételét az eljárással kapcsolatban - közölte a számvevőszék.
Korábban az ÁSZ eljárást indított az önkormányzat ellen adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatt, és kérte a polgármester felelősségének megállapítását.
Az eljárást Tatabánya jegyzője folytatta le, mert az eredetileg illetékes esztergomi jegyző összeférhetetlenséget jelentett be. A vizsgálatot a tatabányai jegyző február végén megszüntette. Határozata szerint: "a polgármester nem felelős az adatszolgáltatás elmaradásáért. Ugyanakkor (...) nem lehet megállapítani, hogy az elhúzódó ellenőrzési időszakban ténylegesen ki volt az adatszolgáltatásért felelős személy".
Az adatküldés megszervezése a jegyző feladata lett volna, aki gyedre ment, de előtte határidő-módosítást kért az ÁSZ-tól, majd a munkát az aljegyző vette át.
Tétényi Éva az MTI-nek korábban azt mondta, hogy a kért összesítéseket azért nem tudták elküldeni, mert a száz százalékban önkormányzati tulajdonban álló, városüzemeltetési feladatokat ellátó Strigonium Zrt. a megadott határidőre nem szolgáltatott adatokat.
A zrt. vezérigazgatója, Arany Tamás erre reagálva kijelentette, hogy cége az önkormányzattól nem kapott hivatalos megkeresést az adatszolgáltatásra, ezért visszautasítja a polgármester állításait.

MTI

(forrás)