Az ehető yo-yo
2012. ápr. 19.

<p>Kicsi, kerek, édes és különböző színekben pompázik. Mi ez? A találós kérdés megfejtése egy sütemény, amely maccarone névvel Olaszországból indult el hódító útjára.</p>

Honnan indult, és mi lett belőle?

Ezt a különleges süteményt a lagúnák városában, Velencében készítették először a 14-15 században. Akkoriban még a maccarone elnevezést miden olyan aprósüteményre használták, amely tojásfehérjéből, darált mandulából vagy olajos magvakból készült. Elsősorban az olasz zsidóknak és a karmelita nővéreknek köszönhető, hogy meghódította a világot, különösen Franciaországot. A legmenőbb párizsi cukrászdákban olyan népszerűségnek örvend, hogy naponta több ezret adnak el belőle, olvashatjuk a Macaron hivatalos internetes oldalán. A macarone-t szakszerűen nehéz elkészíteni, ezért Magyarországon csak kevés helyen kóstolhatjuk meg ezt a különlegességet. Szerencsére az egyik ilyen hely Esztergomban van. A piaccal párhuzamos utcában nemrég megnyílt fűszerboltban kóstolhatjuk „Juliette Mc Aron” díjnyertes sütijeit.

 

Mi a jó macaron titka?

Ezt kérdeztem „Juliette Mc Aron” cukrásztól. Az első magyarországi macarone napon, több kategóriában versenyezhettek a legjobb készítők. Az általa készített citromos ízesítésű édesség az amatőr kategóriában nyert el az első díjat. Franciaországban, Grenoble-ban Lorette Galissonnál sajátította el a macaron készítés csínját-bínját. Juliette szerint az elkészítése végtelenül egyszerű, csak pontosan be kell tartani a receptben leírtakat. Elkészítésénél a fő kihívást a pepecs munka jelenti - tudtam meg tőle. A habzsákkal formált egyforma karikákba egyenként kell kávéskanálnyi tölteléket tenni. Az igazi nehézséget az alapanyagok rendkívüli érzékenysége jelenti. Nem mindegy az, milyen száraz a mandulaliszt vagy mennyire pihentetett a tojásfehérje. Különösen nagy gondot kell fordítani az elkészítés fázisaira és technikájára. Amennyiben az elkészítés során például három keveréssel többet végzünk, akkor a kis kalapok túl laposak lesznek, ez ront az esztétikai értéken, ami ennél a sütinél kifejezetten fontos. Juliett a klasszikus ízek mellett készít még rózsa, ibolya, levendula és kevert ízesítésűeket is, például avocadós citromosat, vagy répás narancsosat.

 

Kinek  ajánlja Juliette a macarone-t?

Elsősorban azoknak, akik megfelelően tudják értékelni és fogyasztani a gasztronómiai különlegességeket.  Olyanoknak, akiknél nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos, trendik és szeretik az édességeket. Juliette szerint egyszerre maximum három darabot lehet megenni belőle. Azért csak ennyit, mert akkor még emlékszünk az egyes ízek harmóniájára. A macaron azoknak a sütije, akik valamit nem csak az adott pillanatban rájuk gyakorolt hatásért szeretnek, hanem azt a hozzáadott értéket is becsülik, amit az elkészítésben való jártasság, a hagyományok, kreativitás, illetve az alkotás szellemisége képvisel- vallja „Juliette Mc Aron”.

 

Pifkó Szera / Szerda Magazin