Felújítják a bazilika körkilátóját
Kultúra
2012. ápr. 17.

<p>Május végére felújítják az esztergomi bazilika 150 éves körkilátóját, még az idén ajándékboltot és pénztárat alakítanak ki a déli toronyban épült légoltalmi fülke helyén és múzeumi kávézót rendeznek be a második emeleten.</p>

Horváth György, Magyarország legnagyobb templomának műszaki referense kedden az MTI-nek elmondta, hogy egy 68 méter magasra nyúló óriásdaruval juttatták fel a szükséges anyagokat a kupolát körbeölelő járda javításához. A szerkezetet új járófelületet és biztonságos korlátot kap, mivel 150 évvel ezelőtt nem a mindennapi forgalomra tervezve készítették.

A bazilika déli tornyában az ötvenes években légitámadások elleni óvóhelyként egy hatalmas vasbeton hengert alakítottak ki, ezt már elbontották. A felszabaduló teret eredeti formájában állítják vissza, ott ajándékbolt és pénztár kap helyet.

A Prímási Levéltár elköltözésével a bazilika második emeletén 300 négyzetméternyi hely vált szabaddá - tette hozzá Horváth György. A Dunára néző hatalmas, íves ablak előtt múzeumi kávézót rendeznek be és egy kisebb termet alakítanak ki előadások, kamara-kiállítások számára, emellett önálló termet kap a bazilika építéstörténetét bemutató kiállítás.

A leendő kávézó és a kiállítóterem megközelítéséhez folytatni kell a lépcsőházat, mert azt Simor János püspök 1856-ban csak az első emeletig építtette meg Hild Józseffel. A mostani átalakítás az 1995-ös földrengés kárainak elhárítására is lehetőséget nyújt, akkor ugyanis megsérült a bazilika dunai főfala. Ennek "lehorgonyzására" most több tonna vasbetont építettek be a második emeletre. A beruházások összes költsége meghaladja a 100 millió forintot - tette hozzá Horváth György.

MTI

(forrás)