Ingatlaneladással állítják egyensúlyba Esztergom költségvetését

Ingatlaneladással állítják egyensúlyba Esztergom költségvetését

2012. 04. 16. 18:00

Elfogadta Esztergom költségvetését a képviselő-testület hétfőn, a korábban 1,1 milliárd forintos hiánnyal tervezett büdzsét a határozat szerint ingatlaneladással kívánják egyensúlyba hozni.

A javaslatot a Fidesz mellett az MSZP képviselője is megszavazta, az LMP és Tétényi Éva független polgármester tartózkodott.
A polgármester a szavazás után elmondta, tartózkodásának oka, hogy a hiány összegét az önkormányzat a most elfogadott módon kigazdálkodni nem tudja, illetve azzal a kényszerrel, hogy az állam által átvett intézményeket a várossal finanszíroztatják, elviselhetetlen terhet raktak Esztergomra.
Zoltai Dániel fideszes képviselő kijelentette, "kizárólag az önkormányzat működésének fenntartása miatt írjuk be a költségvetésbe, hogy ingatlaneladásból kívánjuk fedezni az 1,1 milliárd forintos hiányt, de a Fidesz-frakció fontolgatja a jogi út lehetőségét amiatt, hogy a polgármester nem írta alá a költségvetést, és ennek még lesznek következményei".
Tétényi Éva közölte, rossznéven veszi a nyílt fenyegetést, de a város érdeke, hogy aláírja a költségvetést. Azonban arra kéri Steindl Balázst, a Fidesz-frakció vezetőjét, a pénzügyi bizottság elnökét, hogy a következő ülésre terjessze elő, milyen ingatlanok eladásából akarják kigazdálkodni azt az 1,1 milliárd forintot, ami eddig hiányzott a költségvetésből.
A polgármester a város pénzügyi helyzetéről szóló tájékoztatójában elmondta, hogy a költségvetési számlán jelenleg mínusz 143 millió forint található, mely a kincstár által kibocsátott inkasszó. A követelés annak az összegnek a része, amelyet Esztergomnak be kell fizetnie az állam által átvett intézmények fenntartására.
A pénteki képviselő-testületi ülésen nem született döntés a város költségvetésének elfogadásáról, ugyanis azt a polgármester nem volt hajlandó érvényes módon aláírni. Tettét az indokolta, hogy a hiánnyal elfogadott költségvetés sérti az államháztartási törvényt.
A Fidesz-frakció viszont a megyei kormányhivatal állásfoglalására hivatkozott, mely szerint "a képviselő-testület által elfogadott rendeletet - jogszabálysértés esetén is - csak a képviselő-testület helyezheti hatályon kívül. A polgármester a képviselő-testület által elfogadott rendeletet nem bírálhatja felül azzal, hogy nem írja alá".
A döntést pénteken elnapolták, viszont érvényes költségvetés nélkül az állam felfüggesztheti a központi támogatásokat, és ez a város működésképtelenségét okozhatja. Esztergom áprilisi normatíváját a kincstár már felfüggesztette, mert a tavalyi költségvetésről hiányosan szolgáltattak adatot. Az ülésen Zoltai Dániel fideszes képviselő közölte, várhatóan 20-a körül rendezik a helyzetet, és megkaphatják a támogatást.

MTI

2012. 04. 21. 15:59

Stámusz Andrea szerintem amit dolgozó anyaként megtehet a közösségért jóérzéssel, azt meg is teszi. Zsul, magadba fordulva kérdezd meg, mikor tettél vmi hasznosat a városért, és ha az elmúlt x évben csináltál bármit, ami túlmutat önmagadon, akkor légy rá büszke, de próbálj meg különbséget tenni az igazság keresése és a feleslegesen indulatos kekeckedés között. Ráadásul udvarias nővel akkor se beszélünk így, ha éppen nem értünk egyet pártja ideológiájával. Ez tahóság, oszt pont.

2012. 04. 17. 15:49

Csak a teljes nyilvánosság segít.... Üvöltés

2012. 04. 17. 14:47

Valamit tenni kellett.De akkor a mi kutyánk kölyke zabáljon!Azért érdekelni fog,a vevők köre/némely esetben/

2012. 04. 16. 21:13

Aztán jöhet az élményfürdő! Vehetnének egy lottószelvényt is, hátha!

2012. 04. 16. 21:05

szerintem kezdjék az erdélyi kuckóval.

egyből két gonddal kevesebb. pénzt is hoz, és nem is kell rá költeni többet.

2012. 04. 16. 20:02

Ezek szerint az előző évek költségvetés készítési módszere folytatódik. Írjunk be egy jókora fiktív tételt forrás oldalon, és ugrás a semmibe. Továbbra is kifizetetlen számlahegyeket  görgetünk magunk előtt, az állami alapfeladatok a működésképtelenség szélén vagy már nem működnek, majd jön egy újabb pénzügyi biztos, sikerdíjért folyt. köv. Egyáltalán mi szükség az államra, képviselőkre, önállóságát teljesen elvesztett önkormányzatokra, ezért?

2012. 04. 16. 18:18

Na ez a Fideszi logika vagy inkább Kálmáni?

 

2012. 04. 16. 18:08

Kótya, vetye.