Meghalt Palásthy György filmrendező
Kultúra
2012. ápr. 16.

<p>Életének 82. évében meghalt Palásthy György filmrendező, a Hahó, Öcsi!, A szeleburdi család és az Égigérő fű című film alkotója - tájékoztatta az MTI-t a filmművész családja hétfőn. A Balázs Béla-díjas filmrendezőt rövid, súlyos betegség után Budapesten érte a halál. Temetéséről később intézkednek.</p>

Palásthy György 1931. január 12-én született Esztergomban, először elektrotecnikai tanulmányokat folytatott, majd amikor 16 évesen megnyert egy irodalmi pályázatot, a művészetek felé fordult. 1950-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendezői szakára, ezután a Mafilmhez került. Első munkája 1959-ben a Kölykök című film forgatókönyve volt.

Pályáját asszisztensként kezdte kiváló mesterek oldalán. Mint később felidézte, Gertler Viktortól eleganciát, Keleti Mártontól a közönség tiszteletét, Máriássy Félixtől a kitartást, Szemes Mihálytól az önbecsülést tanulta meg.

Az ötvenes-hatvanas években felnőtteknek szóló nagyjátékfilmeket, főként vígjátékokat forgatott.Első önálló rendezése 1961-ben a Mindenki ártatlan? című vígjáték volt, legismertebb filmje pedig a Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című regényéből készült, 1963-ban bemutatott Meztelen diplomata. 1969-től kezdett el gyerekfilmeket készíteni, ő jegyzi A varázsló, a Hahó, a tenger, A szeleburdi család, Szeleburdi vakáció című családi filmeket is.

Filmjeit hatalmas sikerrel, telt házak előtt vetítették, az ő felfedezettje volt Kovács Krisztián, aki a trilógiát alkotó A varázsló, a Hahó, Öcsi! és a Hahó, a tenger! főszereplője lett.

Szovjet-magyar koprodukcióban forgatta Kálmán Imre életéről 1985-ben Az élet muzsikája című filmjét. Ezután minimális költségvetéssel készített dokumentumfilmet Kálmán Imre özvegyével a zeneszerzőről és a korról, amelyben élt. A filmet Németországba adta el, a pénzből régi tervét, egy gyermekoperát akart leforgatni, de csak a zenei felvételek készültek el. 1996-ban mutatták be Retúr című filmjét, a nyugdíjasok szomorú elégiáját. Utolsó alkotása a 2001-ben fogatott Szalmabábuk lázadása volt.

 

1976-ban szülővárosában forgatta a Tótágas című gyerekfilmet.

 

 

(forrás)