Gátépítés kezdődik a Kenyérmezei és az Únyi-patakoknál
2012. ápr. 7.

<p><span id="ctl05_lbLead">Megkezdődik a Komárom-Esztergom megyei Tátot, Tokodot és Tokodaltárót védő, három kilométert meghaladó hosszúságú gátrendszer kivitelezése a Kenyérmezei- és az Únyi patak mentén - közölték a beruházás nyitórendezvényén pénteken Táton.</span></p>

A teljes költség meghaladja a kétmilliárd forintot, a munkálatokat 85 százalékban az Európai Unió, 15 százalékban a magyar költségvetés forrásaiból fedezik. A beruházásra azért van szükség, mert a Dunába ömlő patakok árhullámok idején a folyó visszaduzzasztó hatása miatt veszélyeztetik az érintett településeket - mondta el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára.
Völner Pál hozzátette, az Új Széchenyi Tervben állami árvízvédelmi feladatokra a következő években 92 milliárd forintot meghaladó összeget fordítanak, 11 projekt keretében.
Janák Emil, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője ismertette, a több mint három kilométeres gátrendszer a mértékadó árvízszint kivédésére alkalmas magasságával védelmet nyújt a környéken élőknek. A beruházás 2013 augusztusára készül el, közel kétszázezer köbméter földet, illetve vízzáró anyagot kell megmozgatni a munkálatok során.
A kivitelezési munkát a Swietelsky Magyarország Kft. végzi el.
A gátépítés során a Kenyérmezei-patak bal partján 448 méter, az Únyi-patak bal partján 1.530 méter, a jobb partján pedig 1.143 méter hosszan épül ki árvízvédelmi töltés. Ahol nem építhető töltés, ott területfeltöltést végeznek, vagy mobil árvízvédelmi rendszert, vasbeton árvízvédelmi falat építenek, egyes helyeken pedig talajcserével alakítják ki a védelmet.
Tát polgármestere, Szenes Lajos polgármester emlékeztetett rá, hogy a település nyílt árvízi területen fekszik, ahol az utóbbi években több alkalommal komoly károkat okoztak a dunai árhullámok. A 2005-ben átadott Tokod-Tát elkerülő út - amely egyben árvízvédelmi töltésként is funkcionál -, jelentősen növelte a települések biztonságát, de védettségük csak a mostani fejlesztéssel válik teljessé.

MTI