Tétényi: Piaci intermezzo Esztergomban
2012. ápr. 5.

<p>A képviselő-testület 2012. márciusában megszavazta, hogy a városi piacot egy új, a Strigonium holding alá tartozó gazdasági társaság üzemeltesse a továbbiakban. A döntést üzleti terv nélkül, és az előző évi önkéntes befizetéseknél jóval alacsonyabb befizetési ígérettel hagyta jóvá a testület. A bevételek növelése érdekében, polgármesterként – élve törvény adta jogommal - megvétóztam a döntést, mivel a testület elé került ajánlat gyengébb volt, mint a 2011-es, több mint 20 millió forintos éves eredmény, amikor a piacosok közössége önkéntesen fizette a helypénzt és tartotta rendben a piacot. A város nevében ezúton is köszönöm a piacos közösségnek helytállásukat!</p>

Többek között ezért szerepelt a március 25- i népszavazási kérdések között a piac sorsa is, melyre 8200 esztergomi polgár felelt igennel. „Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzata a városi piac működtetésével azt a pályázót bízza meg, aki Esztergom Város Önkormányzata által e célból kiírt nyílt közbeszerzési pályázaton a város számára összességében a legkedvezőbb ajánlatot adta?”
A Gran Piac Kft-vel megkötendő szerződés aláírása törvényességi szempontból is aggályos, ezért annak tisztázásig egy 2010-ben hozott döntés értelmében az előző üzemeltető, azaz a Polgármesteri Hivatal gondoskodik átmeneti időre a rendezett körülmények fenntartásáról. Esztergom Város Önkormányzatának aljegyzője a közterület-felügyelő munkakörének kibővítésével lehetővé tette, hogy az Önkormányzat részére a hivatal alkalmazottja szedje be ezentúl a piaci helypénzeket. 

Esztergom, 2012. április 5.

Tétényi Éva
Esztergom, Esztergom-kertváros
és Pilisszentlélek polgármestere