Tétényi Éva: már egy hónapja megszüntették az ÁSZ eljárását Esztergom ellen
Közélet
2012. márc. 28.

<p>Közel egy hónapja megszüntették az Állami Számvevőszék (ÁSZ) Esztergom ellen indított eljárását, és erről értesítették a számvevőszéket is - mondta az MTI-nek a város polgármestere szerdán.</p>

Tétényi Éva (független) arra a hírre reagált, hogy az ÁSZ elnöke, Domokos László kedden Pécsen azt mondta: az önkormányzat ellen adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatt indított eljárásban a felelőst három évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja a bíróság. Az adatszolgáltatásra kötelezett személy a polgármester, ha erre a feladatra korábban nem jelölt ki mást maga helyett - tette hozzá az ÁSZ elnöke.

Tétényi Éva az MTI-nek elmondta, hogy az ÁSZ kezdeményezésére indult eljárás lefolytatására a megyei kormányhivatal Tatabánya jegyzőjét jelölte ki, miután az eredetileg illetékes esztergomi jegyző összeférhetetlenséget jelentett be. Az eljárás megszüntetéséről szóló határozatot pedig végül - a jegyző jogkörében eljárva - Nagy Csaba tatabányai szabálysértési főtanácsos hozta meg, megállapítva, hogy a szabálysértést nem a polgármester követte el.

Az esztergomi önkormányzat 2011 őszén többszöri határidő-módosítás után sem küldte meg az ÁSZ-nak az önkormányzat gazdasági társaságaira vonatkozó adatokat. Az adatküldés megszervezése a jegyző feladata lett volna, aki gyedre ment, de előtte határidő-módosítást kért az ÁSZ-tól, majd a munkát az aljegyző vette át.

Az eljárást megszüntető határozat szerint: "a polgármester nem felelős az adatszolgáltatás elmaradásáért. Ugyanakkor (...) nem lehet megállapítani, hogy az elhúzódó ellenőrzési időszakban ténylegesen ki volt az adatszolgáltatásért felelős személy".

Tétényi Éva az MTI-nek korábban azt mondta, hogy a kért összesítéseket azért nem tudták elküldeni, mert a száz százalékban önkormányzati tulajdonban álló Strigonium Zrt. a megadott határidőre nem szolgáltatott adatokat. A zrt. vezérigazgatója, Arany Tamás erre reagálva kijelentette, hogy cége az önkormányzattól nem kapott hivatalos megkeresést az adatszolgáltatásra, ezért visszautasítja a polgármester állításait.

MTI

(forrás)