Két és fél év után elsőfokú ítélet: semmisek a fegyelmik a Szent István Gimnázium tanárai ellen
Közélet
2012. márc. 20.

<p>Nem jogerős elsőfokú ítéletet hozott a Tatabányai Munkaügyi Bíróság a mai napon a 2009 augusztusában fegyelmivel az iskolából eltávolított hét tanár ügyében. A felpereseket a bíróság  visszahelyezte közalkalmazotti jogviszonyukba, a fegyelmiket és azoknak minden hátrányát semmissé nyilvánította, és információink szerint közel 70 millió forintos elmaradt bér és egyéb térítést ítélt meg részükre, melyet a jogutód Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskolának kell az ítélet jogerőre emelkedését követően kifizetni.</p>

A Tatabányai Munkaügyi Bíróság elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint jogellenesen bocsátották el 2009 augusztusában az esztergomi Szent István Gimnázium hét tanárát. Számukra a bíróság összesen mintegy bruttó 70 millió forint kifizetését ítélte meg - mondta el a tanárokat képviselő ügyvéd kedden az MTI-nek.

Sándor Bernadett hozzátette, a bíróság álláspontja szerint azért volt jogellenes a tanárok ellen indított fegyelmi eljárás és az ezt követő elbocsátás, mert a gimnázium igazgatója nem adott egyértelmű utasítást az iskolában kialakult helyzet kezelésére, majd a munkáltatói kötelességének elmulasztása miatt kialakult fejleményeket rótta fel a tanároknak a fegyelmi eljárásban.

Korábbi híradásokból ismert, hogy 2007-ben a Meggyes Tamás fideszes polgármester vezette önkormányzat az intézményt egy várostól távoli ingatlanba költöztette, és két hetet csúszott a tanévkezdés. A képviselő-testület akkor leváltotta az önkormányzat felelősségét hangoztató igazgatót, és kinevezte a korábban egy évre megbízott igazgatót, akinek a pályázatát a tanárok, az alkalmazottak, az iskolaszék, a szülők és a diákönkormányzat is elutasította.

Az igazgató a történtek miatt az önkormányzat utasításra a tantestület 22 tagja ellen kezdeményezett fegyelmi vizsgálatot. A fegyelmi tanács 16 eljárást indított, ebből hetet elbocsátással zártak le.

A tanárokat képviselő ügyvéd elmondta: a bíróság bizonyítottnak látta, hogy az igazgató végig jelen volt az eseményeken, és munkáltatóként kötelessége lett volna utasítást adni a helyzet kezelésére, de ezt nem tette meg, és később sem rendelkezett például az órák igazolatlanná nyilvánításáról vagy megtartásáról.

Sándor Bernadett rámutatott, hogy a megítélt kártérítéseket vélhetőleg az államnak kell kifizetnie, mert az adósságrendezés miatt átvették Esztergom oktatási intézményeit. A Szent István Gimnáziumot a fegyelmi eljárások után összevonták egy szakközépiskolával, majd beleolvasztottak egy általános iskolát, és új intézményt alapítottak Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola néven.

Az ítélethirdetésen az intézményt senki nem képviselte, az írásos döntés kézhezvétele után 15 nap áll rendelkezésükre a fellebbezés beadásához - mondta el a tanárok ügyvédje.

 

 

 

A Szent István Gimnáziumról szóló cikkek: http://www.szeretgom.hu/content/56292-a-szent-istvan-gimnazium-saga

Korábban a fegyelmikről:

 

A 70 milliós kárt az iskolának ezek az emberek hozták össze:

A fegyelmi tanács elnöke: Szalma László
A fegyelmi tanács tagjai: Ivanov Mihály és Kálmán Sándor
Vizsgálóbiztosok: Németh József és Petrovics János

(forrás)