Két és fél év után elsőfokú ítélet: semmisek a fegyelmik a Szent István Gimnázium tanárai ellen

Két és fél év után elsőfokú ítélet: semmisek a fegyelmik a Szent István Gimnázium tanárai ellen

2012. 03. 20. 17:52

Nem jogerős elsőfokú ítéletet hozott a Tatabányai Munkaügyi Bíróság a mai napon a 2009 augusztusában fegyelmivel az iskolából eltávolított hét tanár ügyében. A felpereseket a bíróság  visszahelyezte közalkalmazotti jogviszonyukba, a fegyelmiket és azoknak minden hátrányát semmissé nyilvánította, és információink szerint közel 70 millió forintos elmaradt bér és egyéb térítést ítélt meg részükre, melyet a jogutód Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskolának kell az ítélet jogerőre emelkedését követően kifizetni.

szept6_19

A Tatabányai Munkaügyi Bíróság elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint jogellenesen bocsátották el 2009 augusztusában az esztergomi Szent István Gimnázium hét tanárát. Számukra a bíróság összesen mintegy bruttó 70 millió forint kifizetését ítélte meg - mondta el a tanárokat képviselő ügyvéd kedden az MTI-nek.

Sándor Bernadett hozzátette, a bíróság álláspontja szerint azért volt jogellenes a tanárok ellen indított fegyelmi eljárás és az ezt követő elbocsátás, mert a gimnázium igazgatója nem adott egyértelmű utasítást az iskolában kialakult helyzet kezelésére, majd a munkáltatói kötelességének elmulasztása miatt kialakult fejleményeket rótta fel a tanároknak a fegyelmi eljárásban.

Korábbi híradásokból ismert, hogy 2007-ben a Meggyes Tamás fideszes polgármester vezette önkormányzat az intézményt egy várostól távoli ingatlanba költöztette, és két hetet csúszott a tanévkezdés. A képviselő-testület akkor leváltotta az önkormányzat felelősségét hangoztató igazgatót, és kinevezte a korábban egy évre megbízott igazgatót, akinek a pályázatát a tanárok, az alkalmazottak, az iskolaszék, a szülők és a diákönkormányzat is elutasította.

Az igazgató a történtek miatt az önkormányzat utasításra a tantestület 22 tagja ellen kezdeményezett fegyelmi vizsgálatot. A fegyelmi tanács 16 eljárást indított, ebből hetet elbocsátással zártak le.

A tanárokat képviselő ügyvéd elmondta: a bíróság bizonyítottnak látta, hogy az igazgató végig jelen volt az eseményeken, és munkáltatóként kötelessége lett volna utasítást adni a helyzet kezelésére, de ezt nem tette meg, és később sem rendelkezett például az órák igazolatlanná nyilvánításáról vagy megtartásáról.

Sándor Bernadett rámutatott, hogy a megítélt kártérítéseket vélhetőleg az államnak kell kifizetnie, mert az adósságrendezés miatt átvették Esztergom oktatási intézményeit. A Szent István Gimnáziumot a fegyelmi eljárások után összevonták egy szakközépiskolával, majd beleolvasztottak egy általános iskolát, és új intézményt alapítottak Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola néven.

Az ítélethirdetésen az intézményt senki nem képviselte, az írásos döntés kézhezvétele után 15 nap áll rendelkezésükre a fellebbezés beadásához - mondta el a tanárok ügyvédje.

 

 

 

A Szent István Gimnáziumról szóló cikkek: http://www.szeretgom.hu/content/56292-a-szent-istvan-gimnazium-saga

Korábban a fegyelmikről:

 

A 70 milliós kárt az iskolának ezek az emberek hozták össze:

A fegyelmi tanács elnöke: Szalma László
A fegyelmi tanács tagjai: Ivanov Mihály és Kálmán Sándor
Vizsgálóbiztosok: Németh József és Petrovics János

Törölt felhasználó #43

2012. 03. 22. 22:11

a képviselőtestületnek az események súlyához illő választ kell adnia.

Azzal, hogy jogsértő módon eltávolít egy egész tanári kart, teljesen tönkretesz egy patinás színvonalas iskolát, és hosszú idő keresztül pocskondiáz egy ekkora közösséget, tanárokat, szülőket, diákságot, szimpatizánsokat. Nagyon jellemző KS gondolkozásmódjára, egyben azokra is akik képviselőnek szavazták.

 

 

2012. 03. 22. 19:00

Ez szerintem jó!

Törölt felhasználó #43

2012. 03. 22. 9:20

ekor-lap: Számos probléma adódik egy város életében. Az ellenzék feladata ezekre felhívni a figyelmet. Nálunk ez sokszor botránydagasztást jelent. A városvezetésnek pedig az a dolga, hogy kezelje, megoldja a problémákat. Egy ilyen aktuális problémahalmaz a Szent István Gimnázium ügye. Nem prejudikálva semmit, hiszen a fegyelmi vizsgálatok még ezután következnek, hogyan látod ezt a problémát?

 

K.S.: Ha visszagondolunk arra, hogy honnan indult ez az eseménysorozat, akkor mindannyian tudjuk, hogy a gimnázium költözésével kezdődött a történet. Fehéren-feketén kimutatható, hogy a költözéssel kapcsolatban tudatos politikai hisztériakeltés történt. Az igazgatóváltás ehhez a hisztériakeltéshez kapcsolható. Az igazgatóhelyettesi poszt elfogadásával megállítható lett volna a folyamat, ha egyesek célja nem ennek a hisztériának a fenntartása, fokozása lett volna.

A város rendkívül nagy összegekkel tartja fenn oktatási intézményrendszerét. Engedtessék meg, hogy a jogszabályi lehetőségek keretén belül a fenntartó érvényesítse azokat az elképzeléseit ezzel kapcsolatban is, melyeket helyesnek vél. Vitatkozni természetesen lehet, de a törvényes döntéseket megkérdőjelezni nem. Eljutottunk oda, hogy a képviselőtestületnek az események súlyához illő választ kell adnia. Figyelve természetesen arra, hogy ezek a lépések arányosak legyenek. Ha visszapillantunk az eltelt időszak eseményeire, akkor ki kell jelentenem, hogy az önkormányzat mindig a második lépést lépte meg. Az okot követte mindig okozat és nem fordítva. Ezt minden olvasónak ajánlom a figyelmébe. - ekor-lap.hu

2012. 03. 21. 21:31

A Szent István Gimnázium jogutódja a Szent Imre. Az István megszűnése után a jogutód volt az alperes, amelyet törvényes képviselője, az igazgató és/vagy annak ügyvédje az ítélethirdetés kivételével minden tárgyaláson képviselt.  Tegnap nem volt kötelező megjelenni: az írásba foglalt ítéletet ismertette a bíró, amelyet az alperes jogi képviselője majd postán megkap.

2012. 03. 21. 20:56

A Szt István Gimnázium jogutód néllkül szűnt meg, ha jól tudom. Így az iskolát nem is képviselhette senki a tárgyaláson.

Fog valaki fellebbezni az ítélet ellen? Ki? A Szt Imre? Milyen alapon?

Ki fog fizetni? Az állam? A Szt Imrét vette át. Az önkormányzat? Nincs már iskolája, se ilyen, se olyan.

Ha jogerős lesz az ítélet, a kártérítést nem lesz könnyű behajtani attól, aki már nem létezik, és utódja sincs!

2012. 03. 21. 20:07

Első próba: 2012. március 25., helyi népszavazás !!!!


Amennyiben nem eredményes, a továbbiakban ne siránkozzanak az esztergomi lakosok, hogy mi történik a városban. Itt a lehetőség! El kell menni szavazni!
Egyszerű:   11  IGEN !

2012. 03. 21. 17:22

Lassú ébredés Fidess országban!Azért csak lesz egy tisztességes választás ahol ezek a tettes társak pártjukkal együtt elbuknak!


2012. 03. 21. 8:21

Gondolom utána volt az a pénz, amiért meg változott a véleménye. De ha nem tetszett neki az miért volt? Gondoljunk bele, a Hellbe, akár átt tudott sétálni is, és nyugodtan be vehette a reggeli gyorsítóját, meg  a napközbeni ébren tartó üdítőjét. Valakinél ez is szempont.

2012. 03. 20. 23:03

Csak hallomás ... állítólag a Hell bezárása előtt Kálmán Sándor -az intézkedéssel nem egyetértve - volt a legnagyobb köpködő Meggyes elképzelése ellen! (Forrás: aki az akkori bizottságban részt vett.)

2012. 03. 20. 22:04

Szerintem esztergom közönsége szeretne egy Szent István Gimnázium nevű intézményt még a városban. Ez szépen lekerült napirendről, de ennek lesz még folytatása.

Törölt felhasználó #3155

2012. 03. 20. 20:49

Ez itt egy elsőfokú ítélet, ami sajnos még nem jogerős. Most meg tudjuk, hogy milyen szelek fújnak a felsőbb bíróságokon. Ez persze semmit nem von le abból, hogy most egy igazságos ítélet született, amely a maga valóságában mutatja meg, hogy kik tettek tönkre egy kiváló iskolát. Soha semmikor nem felejtem el azt a gaztettet, amit az akkori marionettfigurák oly lelkiismeretlenül elkövettek! A neveket mindenki tudhatja. Nem kell kutatómunkát végezni, nem kell semmi mást tenni, csak megjegyezni annak a tizenkettőnek a nevét, akik ezt tették a város egyik legjobb iskolájával. Sajnos ez ítélet, mégha jogerőssé is válik egykoron (melyben a fent említettek ellenére is bízom), akkor sem tudja kárpótolni az iskola tanárainak megmérgezett éveit, a diákok tönkretett hétköznapjait, az érettségi és a felvételik előtt. Ez természetesen ugyanígy igaz, a diákok szüleire nézve is.

Soha, de soha a hátra levő életükben ne legyen egy nyugodt percük azoknak, akik ezt a förtelmes tettet elkövették! Sújtsa őket Esztergom város túlnyomó többségének mélységes megvetése! Szégyelljék magukat!

2012. 03. 20. 19:54

Remélem az ítélet birtokában a Szent István Gimnázium meghurcolt tanárai hamis vád, rágalmazás, becsületsértés miatt kártérítési eljárásokat indítanak. A további súlyos kártérítési milliókat meg a nevezett rágalmazó személyeken inkasszózzák le az ügyvédek, hogy emlékezzenek, amíg élnek.

Kurnász elmulasztotta munkáltatói feladatait az ítélet szerint, ezzel 70 milliós kárt okoz a Szent Imre Gimnáziumnak. Ezért a fenntartónak Kurnászt, a kötelességszegés által okozott kár megtérítésére kell kötelezni.

Ezek után minden esztergominak, aki él és mozog, lelkiismereti kötelessége elmenni, szavazni, mert cinkos, aki néma!

 

 

2012. 03. 20. 19:44

Takarodjanak a közéletből ezek a csirkefogók!!!

2012. 03. 20. 18:41

A népszavazás szempontjából a legjobbkor jött ez a hír.

Kedves esztergomiak: azért kell népszavazni és igent ikszelni, hogy azokat, akik ezt a 70 milliós kárt is összehozták nektek (amibe simán belerokkanhat most amúgy a Szent Imre, ha leinkasszózzák az ügyvédek róla jogerő után) egyszer és mindenkorra az őket megillető helyük felé kezdjük el terelgetni.

2012. 03. 20. 18:33

Kálmán Sándor: örülök az ítéletnek, de addig nekünk volt igazunk, vagy valami hasonló hanzott el a legutóbbi itélt után is.

2012. 03. 20. 18:19

És akkor sem fogják belátni ezek a szarháziak, hogy emberek megélhetését, diákok további életét rendkívül hátrányosan meghatározták.

Törölt felhasználó #43

2012. 03. 20. 18:18

Gratulálok az általam igen nagyra becsült  tanároknak! Remélem,hogy az elmaradt juttatásaik  mellé, kárpótlást is kapnak a meghurcoltatásaikért! A legszebb az lenne, ha ezt annak kellene kifizetni akinek a vezényletére ezt az alávaló tettet végre hajtották! És természetesen azoknak is akik ezt szolgai módon elvégezték!

Törölt felhasználó #43

2012. 03. 20. 18:05

Emlékezzünk:

A fegyelmi tanács elnöke: Szalma László
A fegyelmi tanács tagjai: Ivanov Mihály és Kálmán Sándor
Vizsgálóbiztosok: Németh József és Petrovics János