Birkák legyünk vagy szabadok? 11 kérdés, szavazzatok!

Birkák legyünk vagy szabadok? 11 kérdés, szavazzatok!

2012. 03. 17. 21:13

Természetesen 11 IGEN-nel. A március 25-i népszavazás alapkérdését talán így lehetne a legfrappánsabban megfogalmazni.

Tisztelt Esztergomiak!

Egy hét van még hátra március 25-ig, a népszavazás napjáig. Ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen, a szavazásra jogosultak felének, 12.281 választónak kell érvényes szavazatot leadni. Most mindenkire szükség lesz. Azokra is, akiknek elegük van a politikából, elegük van a képviselő-testületbeni egymásra mutogatásból, a polgármester, ellenzéki képviselők, kontra 11-es frakció szkanderozásából, miközben a városban az élet szinte megállt. Igen, megértem őket, nekem is, mindannyiunknak elege van.

És akkor most mi legyen? Nézzünk ki a fejünkből, várjuk a sültgalamb formát öltött felső utasítást, hogy a frakció álljon fel? Ugyan! Az elmúlt másfél évben néhányszor már úgy éreztük, hogy nagyon közel vagyunk ehhez, mégsem történt semmi. És a jövőben sem fog. Aki erre vár, az saját magát áltatja, miközben pontosan tudja, hogy hiába, a reménykedése csak a tétlenkedés, megalkuvás leplezésére jó magyarázat.

Ezzel a magatartással fel kell hagyni, hiszen ezen az áldatlan állapoton csak mi, esztergomiak változtathatunk. A népszavazási kampányszlogen: „Most itt a lehetőség, vegyük kezünkbe sorsunkat!” nem véletlenül született. Ez a megoldás. Lépjünk mi, esztergomi választópolgárok, változtassunk a helyzetünkön. Ébredjünk már fel végre! Ne legyünk birkák! Tovább ne hagyjuk magunkat terelgetni, leigázni, megfélemlíteni, elhallgattatni! Jó az nekünk, hogy a frakciótagok – testületi erőfölényüket kihasználva – a városunkról, rólunk nemcsak a fejünk felett, hanem kifejezetten ellenünkre, a közakarattal szemben döntenek?

Most itt az lehetőség, hogy nemet mondjuk. Itt az ideje, hogy részt vegyenek a játékban azok is, akik eddig csak a lelátóról nézőként kiabáltak be, mit kéne másképp csinálni. A rejtőzködők, az önmagukat és véleményüket felvállalni félők is előbújhatnának végre. Kitől, mitől félnek? A frakciótagoktól, a bosszújuktól? Nézzenek végig rajtuk! A másfél éves tevékenységük során bebizonyították, hogy a rájuk bízott feladat ellátására alkalmatlanok, képzetlenek, szociálisan érzéketlenek. Emberi és politikai nullák, magatartásukkal a saját pártjukat is lejáratták, legfeljebb még két és fél évük van hátra, utána végük, a védőernyő lekerül a fejük fölül. Ha Esztergomban maradnak, csak közmegvetésre számíthatnak. Ez nem csak az esztergomiak többségének, hanem a Fidesz jó érzésű tagjainak, szimpatizánsainak is a véleménye.

Tőlük félnek? Emeljük már fel a fejünket végre! Nem lehet mindig, egész életünkben félni! Félnek aláírni egy aláírásgyűjtő ívet, félnek elmenni egy fórumra, félnek kitenni egy népszavazási plakátot, félnek szóba állni, együtt mutatkozni egy „ellenzékivel”, félnek a félelemtől, és ami a legrosszabb, félnek elmenni a népszavazásra, azaz félnek élni – a demokrácia alapkövének számító – választójogukkal. Azzal a választójoggal, aminek kiharcolásáért a történelem folyamán már oly sokan vesztették el mindenüket, kerültek börtönbe és haltak meg azzal a hittel, hogy mindezt a szebb, boldogabb, élhetőbb jövő érdekében, az utódoknak teszik. Ezt az elődeink által kínkeservvel megszerzett jogot akarják most egyszerűen eldobni azzal, hogy nem mennek el a népszavazásra, arra hivatkozással, hogy félnek a retorzióktól? Egy népszavazáson mindenki szabadon kinyilváníthatja a véleményét. Szavazhat igennel és szavazhat nemmel. De szavazni kell! Egy alkotmányos alapjoggal nem élni bűn! Bűn elkövetése a múlt és a jövő, a város és az utódok, a gyerekeink jövője ellen egyaránt.

Gondolják át a helyzetet. Nem a hétfejű sárkánnyal, hanem csak a 11 testületi taggal kell küzdenünk és ráadásul nem is életre-halálra megy a harc, mindössze annyit akarunk elérni, hogy a városunk és a lakosság érdekeit és a hatályos jogszabályokat figyelembe véve, a 11 kérdésben megfogalmazottak szerint döntsenek.

A választók közül félni senkinek nem kell, minél többen megyünk el, annál erősebbek leszünk, viszont annál jobban kell félnie azoknak, akik most lebeszélik Önöket a népszavazási részvételről, akik érdemtelenek a városvezetésre, a közügyek gyakorlására. A frakciótagok nagyon jól tudják, hogyha a népszavazás eredményes lesz, az egyben azt jelenti, hogy a választók többsége megvonta a bizalmat a képviselőiktől, alkalmatlanná nyilvánítva őket a rájuk ruházott feladat elvégzésére.

Vasárnap Esztergom választói döntenek a 11 kérdésben a képviselőik helyett. 11 olyan témában, ami kizárólag az önkormányzat és a városlakók anyagi helyzetének javítására és életminőségének jobbítására vonatkozik, teljességgel mentesen a politikától. Vasárnap eldől, hogy ha az adósság árnyékában is, de megindulhat a változás, elkezdődhet a jövő építése, az életminőség javítása, vagy a következő két és fél évben minden marad a régiben. Birkák módjára továbbra is tűrnünk kell, hogy a kialakult patthelyzetben folytatódik az iszapbírkózás, miközben a város élhetetlenné válik, indokolatlanul sokat kell fizetnünk a szemétszállításért, a temetkezésért, a parkolásért, a közétkeztetésért, miközben a városi cégek nyereségei nem az önkormányzathoz kerülnek, a közvagyont elherdálják.

A népszavazás eredményességének eléréséhez Önöknek is hozzá kell járulni azzal, hogy családtagokat, rokonokat, barátokat, szomszédokat, minél több választót informálnak, meggyőznek a szavazás szükségességéről, tétjéről.

Kedves Esztergomiak!

Kérem, hogy mérlegeljék az érveket, nézzék át még egyszer a kérdéseket és a vasárnapi szavazással döntsenek felelősséggel a város és lakosai sorsáról. Esztergom helységnév tábláját még gondolatban se engedjük birkafejjel kiegészíteni. Esztergom nem lesz a birkák városa!

Március 25. legyen az Esztergomi Tavasz Napja, egy új közélet kezdetének lehetősége.

 

Esztergomi Lokálpatrióták Egyesülete

Körmöczi Miklós

elnök

2012. 03. 21. 9:59

De könyörgöm mi mindég legyünk becsületesek?

IGEN!!!

2012. 03. 21. 8:32

De ha mindég a kifogást keressük, akkor a levegő vétel is árt az ügynek. Nincs aláírás, a hídlapban hányan válalják aláírásukkal a véleményüket? Jó a válasz ne menjünk az ő szintükre! De könyörgöm mi mindég legyünk becsületesek? A másik oldal meg azt csinál amit akar? Miért mindég mi tarsuk be a szabályokat? Sokan pont ezt az agresszivitást hiányolják a kampányból. Én nem azt mondom, hogy gyalázkodni kell, de ha nem igaz ami ott levan írva, miért nem álltak ki és cáfolták meg? És ami itt a városban meg történt, annak alapján simán eltudom képzelni, hogy ez mind igaz. És ezt az irományt igen is minden tompi fannak a fejbe tölteném, hátha ettől kinyilna a szemük, de először az értelmüknek kellene megnyílni.

2012. 03. 21. 6:24

Józsi! Egy nagy baja van annak a két oldali irománynak, nem írta alá aki összeállította, és milyen alapon írták le emberek ill. cég nevét, nevét különböző ügyekkel kapcsolatban. Ez így szerintem, bizonyítás nélkül "mocskolódás". Lehet, hogy többet árt, ez dolog a népszavazásnak, mint használ, pedig most nagyon kellene a mozgósítás a nagyarányú részvétel miatt.

2012. 03. 20. 22:42

Sajnos nézhetünk itt más témát is, nem csak a szemetek szemét ügyét. Nézzük a parkolást, az az arany akárki, azt mondta, nincs szerződése a hivatallal, ezért nem tudja befizetni aparkolási pénzt. Na akkor ugorjunk egy témát, és mindjárt vissza is csatolhatunk a parkolásra. Nagyon szapulták a piac miatt, a Sáska Janival alkotott kettősünket, érdekes módon nekünk sem volt, és nincs szerződésünk a várossal a piacra. Ennek ellenére, meg találtuk a módját annak, hogy a helypénzt befizessük. Van egy magyar, nem dakota közmondás, nem akarásnak, nyögés a vége, nem is akarták befizetni azt a pénzt. Állítom, már régen kiosztották egymás között. Most hétfőn kedden, a Zöld-út, és a temetkezés viselt dolgairól, dobáltak be a póstaládákba, két oldalnyi irományt. Tessék elolvasni!!!!!! Csodálatos anyag, ezt minden Esztergominak, tölcsérrel kellene a fejébe tölteni, és akkor 90% lenne a részvétel. Ami ott levan írva, ha annak csak a fele igaz, az is sok, más pártállású embereket, sokkal kevesebb dolog gyanúja miatt börtönbe zártak.

2012. 03. 20. 20:51

Egy közeli (10 km) településen, egy 60 literes kuka ürítéséért, egy 4 fős család 3659 Ft-ot fizet negyedévente (1220 Ft/hó, 14636 Ft/év), mert ennyi szemét elszállítását kérte a szolgáltató esztergomi telephelyén.

A példában szereplő 4 fős, 120 literes kukára kötelezett esztergomi család 45144-14636=30 508 Ft-al többet, háromszor annyit fizet évente. Vagyis 30508 Ft-ot dobnak ki a szemétbe, ha nem mennek el szavazni. Most majd megtudhatjuk, hogy hány ilyen gazdag, a pénz nem számít ember lakik Esztergomban.

2012. 03. 20. 19:49

A szemédíjhoz:

Egy közeli településen egy másik vállalkozó 60 liter szemet 1266 Ft-ért szállít el hetente, a "miénk" 1881 Ft-ért. Ez éves szinten 6780 Ft többlet. Miért?

Egy közeli településen egy másik vállalkozó 120 liter szemet 2533 Ft-ért szállít el hetente, a "miénk" 3762 Ft-ért. Ez éves szinten 6780 Ft többlet. Miért?

Egy közeli településen az önkormányzat nem határozta meg a lakásba bejelentettek számához kötve a kötelező kukaméretet, amit kitesznek azt kell fizetni. Miért?

Esztergomban egy 5 fős család, még akkor is, ha életvitelszerűen nem laknak itt, akkor is 140 literes kukáért kell fizessen éves szinten 52656 Ft-ot. Miért?

Esztergomban egy  4 fős család, még akkor is, ha életvitelszerűen a 2 gyerek nem lakik itt, mert mondjuk kollégiumban van, akkor is 120 literes kukáért kell fizessen éves szinten 45144 Ft-ot, pedig elég nekik a 60 literes 22572 Ft-ért. A többlet 22572 Ft.  Miért?

Miért nem ordítanak a megválasztott képviselőink a helyzet magváltoztatása, egy tisztességes pályázat kiírása érdekében,hogy nekünk jobb legyen?

Ha már ők nem teszik, menj el szavazni, hogy neked jobb legyen.

2012. 03. 19. 18:15

Nem értem ez miért olyan érthetetlen !

A fidesz egy hitközösség. Egész egyszerűen csak elhisznek mindent, és hitük felülbírálja az ésszerűséget.

 

 

2012. 03. 19. 17:46

Meg ezzel az egész népszavazással a Tétényi követőknek akarják átjátszani a meglévő bizniszeket.

Miért, ki követi Tétényit?:) És hová?:)

Nagyon buta emberekkel van tele Esztergom sajnos, ha ez a suttogó propaganda hatásos. Ennek a városnak akkor van jövője, ha képesek vagyunk olyan dolgokat alkotni amik tehetséges és értelmes embereket vonzanak be Esztergomba.

2012. 03. 19. 17:31

Figyelmetekbe ajánlanám , hogy itt nem ellenzék -- fidesz párharcról van szó , értsék már meg végre , hanem rólunk , esztergomiakról a városunkról !

Ott van a gond, a probléma , hogy még mindíg ideológiárol beszélnek egyesek .Ezek kimondottan gazdasági kérdések ,hogy kell még jobban megmagyarázni értelmes okos művelt embereknek . A fideszesnek ugyanúgy érdeke , mert itt él a városban , és azok a pénzek, melyek a holdingon belül elpárolognak, abból bizony kevesen de nagyon jól megélnek .Azt szeretnénk , hogy mi adózó polgárok lássuk a hasznát .Nem értem ez miért olyan érthetetlen !

2012. 03. 19. 17:21

Elég botrányos a piac jelenlegi állapota.

Igen ezt is mondta, kihangsúlyozva, hogy ilyen állapotok mellett könnyű bevinni pár millát a városi kasszába, egész más lenne, ha üzemeltetnék is megfelelően.

Meg ezzel az egész népszavazással a Tétényi követőknek akarják átjátszani a meglévő bizniszeket.

Ezeket tényleg nem én találom ki, ezt hallottam, ez folyik.

Én és családom megy szavazni, mégpedig igennel. Ezek gazdasági kérdések, nekem tök mindegy ki üzemeltet városi dolgokat. Lényeg: Tisztességes piaci verseny győzzön.

 

 

2012. 03. 19. 16:47

Ha a Sáska többet fizet a piacért mint a többi pályázó, vigye. A város úgy jár a legjobban, ha működik a piac, és bevétele is van belőle - ha épp X fizeti érte a legtöbbet, akkor az kinek fáj?

Elég botrányos a piac jelenlegi állapota.

Az nem fájt a hölgynek, hogy a fideszes képviselők piaci ár tizedéért bérlik éveken át az üzlethelyiségeket a Széchenyi téren? Azon TÉNYLEG rengeteget bukott a város.

2012. 03. 19. 16:44

a 2. kérdéssel kapcsolatban egy hölgy magyarázta ismerősének, hogy a Sáska akarja megszerezni a piacot. Nem szabad megszavazni.

a 11. kérdéssel kapcsolatban egy hölgy magyarázta ismerősének, hogy a Szent Miklós Alap az adósságrendezési eljárás miatt ürült ki, merthogy elvitte a bank.

Ha nem lett volna adósságrendezés, már régen készen lennének a szállodák.

Így folyik az ellentámadás.

2012. 03. 19. 14:23

A sikeres szavazási eredményhez nagyobb propagandát kell nyujtani.

Konkrét javaslat? Mit, hol, hogyan, kivel, kinek, miből?

2012. 03. 19. 13:45

gizaj. Egyett értek a véleményedel , az emberek nem félnek már annyira mint pár ével ezelőtt. A leg nagyobb baj, hogy magas fokú a közömböség és a hitetlenség

városunkban.  A legnagyobb feladat az volna hogy valahogyan felkellene rázni az embereket a mély téli álmukból ami mér sajna évek óta tapasztalható.

A sikeres szavazási eredményhez nagyobb propagandát kell nyujtani.

2012. 03. 19. 10:42

Talán a közétkeztetésre vonatkozó kérdés magától is megoldódik hamarosan: a Hungaszt több szállítójának is jelentős összeggel tartozik, mától pl a hely Ottáwa hús sem szállít nekik tartozásaik miatt, ahogy hallottam. Vajon az elkövetkező napokban milyen húst fognak kapni gyermekeink?

2012. 03. 19. 8:43

Ennek inverze is igaz,amennyiben eredménytelen a népszavazás, a választók többsége megvonta a bizalmat a polgármestertől , alkalmatlanná nyílvánítva őt a ráruházott feladat elvégzésére.

Szerintem ez nem így van, ha az 50% alatti részvétel miatt eredménytelen lesz a népszavazás, az csak annyit jelent, hogy a többséget nem érdeklik annyira ezek az ügyek, hogy vegye a fáradságot és véleményt nyilvánítson, semmi többet nem lehet belemagyarázni. A szavazók számára azért érdemes lesz odafigyelni...

A polgármester iránti bizalom megvonásáról csak akkor lehet beszélni, ha lesz 8000 szavazó, aki elmegy, és nemmel szavaz. Hajrá Fidesz, ez a feladat, lehet mozgósítani!

2012. 03. 19. 6:29

Szerintem nagyon nután van kitalálva az 50%-os részvételi arány az eredményesség feltételeként. Csak arra jó, hogy könnyű legyen ellehetetleníteni ezt a valóban legdemokratikusabb véleménnyilvánítási formát. Egyébként én még a 2-vel ezelőtti rendszerben (89 előtt) serdültem fel, s a rendszerváltáskor azt tanultam a papunktól, hogy álllampolgári lelkiismereti kötelességem elmenni a választásokra/szavazásokra, és ott véleményt nyilvánítani. Ezt tartom keresztény-konzervatív hozzáállásnak, nem azt, amit a (helyi) Fidesz képvisel.

(Én azt mondanám, hogy az eredményesség feltétele legyen az, hogy a szavazásra jogosultak legalább 25%-a egyféleképp szavazzon, szerintem ekkor mindkét oldal buzgón terelné híveit az urnákhoz.)

Mivel a nép nagy része sz@rik már az egészre (Gyurcsány megmondta: majd megunják...), esélyes az eredménytelenség. Ami - mindegy, hogy ki minek értékeli, vereségnek-e vagy győzelemnek - azért ciki, mert egy éven át az egész ország Esztergomról beszélt, és most, hogy az esztergomiak megmondhatnák a véleményüket, ha nem mennek el elegen, az nagy szégyen lenne.

2012. 03. 18. 21:23

nincs elég szavazó, akkor ne higgye senki, hogy eredményt ért el, mert akkor csak pénzt pazarolt, mindannyiunk pénzét

A demokrácia drága mulatság, de általában hosszútávon megéri.

2012. 03. 18. 21:21

Szerintem maradjunk tárgyilagosak: ha lesz elég szavazó, és ezzel EREDMÉNYES lesz a népszavazás, akkor érthető az üzenet (az értelmes) képviselőknek. Ha nem lesz elég szavazó, akkor EREDMÉNYTELEN a népszavazás (az igenek számától függetlenül), akkor pedig érthető az üzenet (az értelmes) a népszavazást kezdeményezőknek. Ezt nehéz félremagyarázni.

Aki ezt nem így gondolja, azt természetesen támogatom abban is, hogy különböző szavazati eredmények alapján vonjunk le következtetést, mert ezzel megindulhat az ember fantáziája, és az mindig izgalmasabb a tárgyilagosságnál. Pl. ha összesen 7947 igen lesz 2 nem ellenében, akkor azt jelenti, hogy tereljük el Dorog felé a Dunát, ha pedig lesz 10000 nem és igen egy sem délelőtt 7:30 és 9:42 között, akkor finanszírozza Esztergom hitelből a Moszkva-Kijev autópálya kiszélesítésének költségeit (hogy kellően irreális példákkal éljek). A lehetőségek száma végtelen. Ezzel azt a véleményemet akartam kifejezni, hogy ha van 7000 igen, de nincs elég szavazó, akkor ne higgye senki, hogy eredményt ért el, mert akkor csak pénzt pazarolt, mindannyiunk pénzét.

Nem vagyok jós, csak amilyen érdeklődés szokott mutatkozni az általános választások közötti időkben, ezért nagy összeggel fogadnék arra, hogy eredménytelen lesz a szavazás, de ne legyen igazam!

2012. 03. 18. 15:23

Eredménytelen úgy lehet a népszavazás, ha nincs meg a 12 ezer szavazó részvétele. Ha 11999 elmegy és igennel szavaz, akkor is eredménytelen lesz. Viszont 11999, vagy akár még 7-8 ezer igen szavazat egyáltalán nem lehet semmilyen körülmények között sem pozitív üzenet a Fidesz frakció számára, hiszen ennyi tökéletesen elég lesz 2014-ben, hogy a közelébe ne kerüljenek többé a helyi politikának.

Akárhogy is lesz, nehezen lehet egy eredménytelen de elsöprő igeneket eredményező népszavazást vereségként értelmezni.