Birkák legyünk vagy szabadok? 11 kérdés, szavazzatok!
Közélet
2012. márc. 17.

<p>Természetesen 11 IGEN-nel. A március 25-i népszavazás alapkérdését talán így lehetne a legfrappánsabban megfogalmazni.</p>

Tisztelt Esztergomiak!

Egy hét van még hátra március 25-ig, a népszavazás napjáig. Ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen, a szavazásra jogosultak felének, 12.281 választónak kell érvényes szavazatot leadni. Most mindenkire szükség lesz. Azokra is, akiknek elegük van a politikából, elegük van a képviselő-testületbeni egymásra mutogatásból, a polgármester, ellenzéki képviselők, kontra 11-es frakció szkanderozásából, miközben a városban az élet szinte megállt. Igen, megértem őket, nekem is, mindannyiunknak elege van.

És akkor most mi legyen? Nézzünk ki a fejünkből, várjuk a sültgalamb formát öltött felső utasítást, hogy a frakció álljon fel? Ugyan! Az elmúlt másfél évben néhányszor már úgy éreztük, hogy nagyon közel vagyunk ehhez, mégsem történt semmi. És a jövőben sem fog. Aki erre vár, az saját magát áltatja, miközben pontosan tudja, hogy hiába, a reménykedése csak a tétlenkedés, megalkuvás leplezésére jó magyarázat.

Ezzel a magatartással fel kell hagyni, hiszen ezen az áldatlan állapoton csak mi, esztergomiak változtathatunk. A népszavazási kampányszlogen: „Most itt a lehetőség, vegyük kezünkbe sorsunkat!” nem véletlenül született. Ez a megoldás. Lépjünk mi, esztergomi választópolgárok, változtassunk a helyzetünkön. Ébredjünk már fel végre! Ne legyünk birkák! Tovább ne hagyjuk magunkat terelgetni, leigázni, megfélemlíteni, elhallgattatni! Jó az nekünk, hogy a frakciótagok – testületi erőfölényüket kihasználva – a városunkról, rólunk nemcsak a fejünk felett, hanem kifejezetten ellenünkre, a közakarattal szemben döntenek?

Most itt az lehetőség, hogy nemet mondjuk. Itt az ideje, hogy részt vegyenek a játékban azok is, akik eddig csak a lelátóról nézőként kiabáltak be, mit kéne másképp csinálni. A rejtőzködők, az önmagukat és véleményüket felvállalni félők is előbújhatnának végre. Kitől, mitől félnek? A frakciótagoktól, a bosszújuktól? Nézzenek végig rajtuk! A másfél éves tevékenységük során bebizonyították, hogy a rájuk bízott feladat ellátására alkalmatlanok, képzetlenek, szociálisan érzéketlenek. Emberi és politikai nullák, magatartásukkal a saját pártjukat is lejáratták, legfeljebb még két és fél évük van hátra, utána végük, a védőernyő lekerül a fejük fölül. Ha Esztergomban maradnak, csak közmegvetésre számíthatnak. Ez nem csak az esztergomiak többségének, hanem a Fidesz jó érzésű tagjainak, szimpatizánsainak is a véleménye.

Tőlük félnek? Emeljük már fel a fejünket végre! Nem lehet mindig, egész életünkben félni! Félnek aláírni egy aláírásgyűjtő ívet, félnek elmenni egy fórumra, félnek kitenni egy népszavazási plakátot, félnek szóba állni, együtt mutatkozni egy „ellenzékivel”, félnek a félelemtől, és ami a legrosszabb, félnek elmenni a népszavazásra, azaz félnek élni – a demokrácia alapkövének számító – választójogukkal. Azzal a választójoggal, aminek kiharcolásáért a történelem folyamán már oly sokan vesztették el mindenüket, kerültek börtönbe és haltak meg azzal a hittel, hogy mindezt a szebb, boldogabb, élhetőbb jövő érdekében, az utódoknak teszik. Ezt az elődeink által kínkeservvel megszerzett jogot akarják most egyszerűen eldobni azzal, hogy nem mennek el a népszavazásra, arra hivatkozással, hogy félnek a retorzióktól? Egy népszavazáson mindenki szabadon kinyilváníthatja a véleményét. Szavazhat igennel és szavazhat nemmel. De szavazni kell! Egy alkotmányos alapjoggal nem élni bűn! Bűn elkövetése a múlt és a jövő, a város és az utódok, a gyerekeink jövője ellen egyaránt.

Gondolják át a helyzetet. Nem a hétfejű sárkánnyal, hanem csak a 11 testületi taggal kell küzdenünk és ráadásul nem is életre-halálra megy a harc, mindössze annyit akarunk elérni, hogy a városunk és a lakosság érdekeit és a hatályos jogszabályokat figyelembe véve, a 11 kérdésben megfogalmazottak szerint döntsenek.

A választók közül félni senkinek nem kell, minél többen megyünk el, annál erősebbek leszünk, viszont annál jobban kell félnie azoknak, akik most lebeszélik Önöket a népszavazási részvételről, akik érdemtelenek a városvezetésre, a közügyek gyakorlására. A frakciótagok nagyon jól tudják, hogyha a népszavazás eredményes lesz, az egyben azt jelenti, hogy a választók többsége megvonta a bizalmat a képviselőiktől, alkalmatlanná nyilvánítva őket a rájuk ruházott feladat elvégzésére.

Vasárnap Esztergom választói döntenek a 11 kérdésben a képviselőik helyett. 11 olyan témában, ami kizárólag az önkormányzat és a városlakók anyagi helyzetének javítására és életminőségének jobbítására vonatkozik, teljességgel mentesen a politikától. Vasárnap eldől, hogy ha az adósság árnyékában is, de megindulhat a változás, elkezdődhet a jövő építése, az életminőség javítása, vagy a következő két és fél évben minden marad a régiben. Birkák módjára továbbra is tűrnünk kell, hogy a kialakult patthelyzetben folytatódik az iszapbírkózás, miközben a város élhetetlenné válik, indokolatlanul sokat kell fizetnünk a szemétszállításért, a temetkezésért, a parkolásért, a közétkeztetésért, miközben a városi cégek nyereségei nem az önkormányzathoz kerülnek, a közvagyont elherdálják.

A népszavazás eredményességének eléréséhez Önöknek is hozzá kell járulni azzal, hogy családtagokat, rokonokat, barátokat, szomszédokat, minél több választót informálnak, meggyőznek a szavazás szükségességéről, tétjéről.

Kedves Esztergomiak!

Kérem, hogy mérlegeljék az érveket, nézzék át még egyszer a kérdéseket és a vasárnapi szavazással döntsenek felelősséggel a város és lakosai sorsáról. Esztergom helységnév tábláját még gondolatban se engedjük birkafejjel kiegészíteni. Esztergom nem lesz a birkák városa!

Március 25. legyen az Esztergomi Tavasz Napja, egy új közélet kezdetének lehetősége.

 

Esztergomi Lokálpatrióták Egyesülete

Körmöczi Miklós

elnök

(forrás)