Méltóságteljesen ünnepelt Esztergom
Kultúra
2012. márc. 15.

<p>A hagyományoknak megfelelően zajlott a március 15-ei megemlékezés Esztergomban. Ünnepi testületi ülés a Vármegyeházán, zászlós tisztelgés a Széchenyi téren, koszorúzás a honvéd temetőben. A forradalom kitörésének 164. évfordulójára emlékezett Besze János, Palkovics Károly és Oltósy Pál városa.</p>

Délelőtt tíz órakor ünnepi testületi ülés nyitotta a városi március 15-ei ünnepségsorozatot, melynek egyetlen napirendi pontja az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharcról való megemlékezés volt. Az ülésen fellépett a Tátika Énekegyüttes és a Sic Transit zenekar. Tétényi Éva beszédében megemlékezett arról, hogy 1848. március 18-án, Esztergom ősgyűlése példaértékű határozatot hozott a helyi nemzetőrség megalakításáról az országban a legelsők egyikeként. Ezt követően az ülésen részvevők csatlakoztak a Széchenyi téren összegyűlt esztergomiakhoz.

A főtérről a huszárok által vezetett menet megindult a honvéd temetőbe. Szentgyörgymezőn, ha lehet, még nagyobb tömeg várta az ünnepséget, mint a főtéren.

Ágoston Csaba református lelkész és Székely János esztergomi-budapesti segédpüspök mondtak imádságot.

A tradíciónak megfelelően az osztrák konzul, Erich Pialek is koszorút helyezett el a hatszáznégy magyar és százhetvenöt osztrák katona közös sírjánál.

Őt követte Esztergom város képviseletében Tétényi Éva polgármester; a Jobbik; a KDNP nevében a frissen megválasztott elnök, Révfalvi Gergely; az MSZP; az LMP; a Magyar Kommunista Párt; a Fidelitas; a Szentgyörgymezői Olvasókör; az Esztergom Barátainak Egyesülete; az Esztergomi Lokálpatrióták Egyesülete; a Haladó Esztergomért Egyesület; a városi polgárőrség nevében Bodrogai Sándor; majd a városi intézmények és iskolák sora. A Fidesz a mai napon nem képviseltette magát, ugyanis ők tegnap, március 14-én tartották megemlékező rendezvényüket, a nemzeti ünnep napján pedig a Fidesz országos rendezvényén vettek részt Budapesten.

A koszorúzást követően Székely János celebrált tábori misét a temetőben.

(forrás)