Dózsafalvától a költségvetésig
2012. márc. 9.

<p>A szokott cirkuszok mellett, milliárdos hiánnyal sikerült lezárni a költségvetést. Vitatkoztak még a temetkezésről és a parkolásról is. Bónuszként Tétényi az MSZP buszait szerette volna parkoltatni, a Fidesz pedig nem. Ivanov szerint most lettünk igazán Dózsafalva.</p>

Egymilliárd forintos hiánnyal fogadta el költségvetését pénteki ülésén Esztergom képviselő-testülete, mert a tervezetben jelenleg városi kiadásként szerepel az állam által átvett intézmények finanszírozása, és erre a város nem állított be bevételt.


A testület fideszes többsége elutasította Tétényi Éva független polgármester indítványát, aki azt kérte, felterjesztési jogukkal élve forduljanak az Országgyűléshez az országos költségvetés módosítása érdekében, ugyanis abban - mint mondta - tévesen szerepel, hogy az állam által átvett intézményeket Esztergomnak kell finanszíroznia.
Az államkincstár januárban és februárban összesen csaknem 150 millió forintot inkasszóval leemelt a város folyószámlájáról, a márciusi inkasszót Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott javaslatára a testület határozata akadályozta meg, amellyel kérték az intézkedés felfüggesztését.
Steindl Balázs, a Fidesz frakcióvezetője a szavazás után elmondta, nem kívánnak asszisztálni a polgármester politikai akciójához, a kérdést saját eszközeikkel, a kormányhivatallal való egyeztetéssel oldják meg. "Önök mindenképpen botrányt akarnak csinálni, ez csak műbotrány!" - jelentette ki.
A képviselő közölte, a Fidesz-frakció szerint is aggályos a várost terhelő "finanszírozási félreértés", de korrigálni fogják az eltérést. "Amíg ez nem történik meg, kénytelenek vagyunk elfogadni a mínuszos költségvetést" - tette hozzá.

A 2012-es költségvetés Esztergom bevételeit 7,5 milliárd forintban, kiadásait 8,5 milliárd forintban határozta meg. A várost terhelő adósságszolgálat csaknem kétmilliárd forint. A pénteki ülésen a Fidesz-frakció és az ellenzék között 30 millió forint elosztásáról többórás vita folyt.

Zoltai Dániel, a pénzügyi bizottság fideszes tagja emlékeztetett arra, hogy a Tétényi Éva által indított eljárás következményeként az állam mintegy segítő kezet nyújtván átvenni kényszerült a város intézményeit. Felhívta a figyelmet arra, ha a polgármester asszony 2010 novemberében végrehajtja a Fidesz által megszavazott határozatokat, elkerülhette volna az adósságrendezési eljárást, így viszont még hosszú évtizedekig szenvedi el annak káros következményeit Esztergom városa.  

A testület úgy határozott, hogy ezentúl minden ülésen tekintsék át, és ha kell, módosítsák a költségvetést.
Tétényi Éva a napirend zárásaként közölte, hogy a hiánnyal elfogadott költségvetés miatt törvényességi észrevételt kér a kormányhivataltól.

A ülés témája volt még a március 15-ei MSZP-s ünnepség is. Stámusz Andrea kiemelte, hogy sajnálatos, hogy azok a szocialisták akarnak Esztergomban március 15-ét ünnepelni, akik a parlamentben nemmel szavaztak Meggyes Tamás mentelmi jog felfüggesztésekor. Ivanov Mihály pedig  úgy fogalmazott, hogy a párt országos vezetése még soha nem ünnepelte Esztergomban a 48-as forradalmat – de Tétényinek sikerült elérnie ezt, ezzel Dózsafalvává téve a „magyar Rómát”, Esztergomot.
Tétényi kifogásolta Ivanov képviselő kijelentéseit, majd azt mondta, hogy „nem kell és lehet beleszólni, hogy egy országos párt Esztergomban tüntessen március 15-én”.
Az MSZP-s programhoz kapcsolódóan Tétényi Éva a testület elé terjesztette a szocialisták azon kérését, mely szerint buszaikat a Csalamádé-temető melletti félkész parkolóban helyeznék el a gyűlés ideje alatt.
A Fidesz-frakció ehhez nem járult hozzá, mivel véleményük szerint a város jelenleg nincs birtokban az érintett építési területen. Tétényi ezek után visszavonta javaslatát.

Parázs vita alakult még ki a temetkezési cég kapcsán. Az ellenzéki képviselők és Tétényi Éva több vélt bűncselekményről érkezett bejelentést említett példaként a cég működésével kapcsolatban. Steindl Balázs mindezt rágalmazásnak nevezte, majd kérte az érintetteket, hogy amennyiben bűncselekményről van tudomásuk, tegyék meg a szükséges feljelentéseket.

Továbbra is "működni" fog a Szent Miklós Alap, az ennek felfüggesztéséről szóló határozatot ugyanis 8:4 arányban elutasította a testület.

A parkolási rendszerről szóló döntést hosszas vita után elnapolták.

 

MTI/szeretgom