Ülésezett a Helyi Védelmi Bizottság
2012. febr. 3.

<p>A várható rendkívüli hidegre és az előjelzésekben szereplő nagy mennyiségű havazásra való tekintettel február elsején délelőtt összehívták a Helyi Védelmi Bizottságot.</p>

Az ülésen Esztergom és a környező települések polgármesterei mellett részt vett a helyi katasztrófa védelem vezetője, a tűzoltóság parancsnoka, a városi rendőrkapitányság és a megyei közút-, vízügyi hatóság képviselője, valamint más, a vészhelyzet kezelésében és elhárításában résztvevő szervek küldöttei. Szintén jelen volt és a felmerülő lakossági problémák megoldásában felajánlotta együttműködését a Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt Esztergomi Szervezete.
Az ülést a védelmi bizottság parancsnoka, Tétényi Éva vezette, az esetleges vészhelyzetre vonatkozó teendők forgatókönyvét Horváthné Hevesi Mariann,  a polgári védelem alezredese ismertette. A jelenlevők megegyeztek abban, hogy a legelső és legfontosabb lépés a lakosság pontos és korrekt tájékoztatása a pánikhelyzet elkerülése érdekében. A megjelent szakemberek szerint az érintett szervek, települések teljes mértékben felkészültek, sőt az előre jelzettnél nagyobb mennyiségű hó sem jelent majd akadályt. A lakosság biztonsága és zavartalan ellátása érdekében már megszervezték, illetve folyamatosan szervezik az orvosi, gyógyszertári ügyeletet, a víz- és áramellátást, gondoskodnak arról, hogy ne legyen hiány az alapvető élelmiszerekből.
A rendőrség és polgárőrség illetékesei hangsúlyozták, hogy megerősítik és sűrítik a járőrszolgálatot, különös tekintettel a fedél nélküli hajléktalanokra és az egyéb okokból a szabadban rekedt személyekre. A katasztrófavédelmi vezető felhívta a figyelmet arra is, hogy ilyen helyzetben fokozottan figyeljünk idős, egyedül élő rokonainkra, szomszédainkra, de félretéve előítéleteinket az utcán magatehetetlenül fekvő emberhez is azonnal segítséget kell hívni, mert -10 Celsius alatt nagyon gyorsan kihűlhet bárki.
A nagy hideg miatt a folyók, tavak felületén jég keletkezhet, azonban ez még sportolásra nem alkalmas, ezért a szülők különösen figyeljenek oda, hogy a gyerekek csak ellenőrzött, szabályos helyen, pályákon korcsolyázzanak.

A lakosság az esetleges rendkívüli időjárási helyzetben bejelentést tehet, felvilágosítást kaphat a következő telefonszámokon:
Központi Segélyhívó: 112
Országos Mentőszolgálat: 104
Esztergomi Hivatásos Tűzoltóság: 06/33 411 011
Esztergomi Rendőrkapitányság: 06/33 510 240
Máltai Szeretetszolgálat: 06/33 412 614
Magyar Közút Kht.  06/34 311 866, 06-1/336 24 00

http://komarom.katasztrofavedelem.hu/