Hitelesítve: 11 kérdésre mehet a 11 IGEN !
Közélet
2012. jan. 11.

<p> </p>
<p style="margin-bottom: 0cm;"><span style="font-family: Arial, sans-serif;">A helyi Választási Bizottság megvizsgálta a népszavazási aláírásgyűjtő íveket és döntött: <strong>a népszavazás kiírásának kezdeményezése mind a 11 kérdésben eredményes!</strong><span style="font-weight: normal;"> </span></span></p>

Tisztelt Esztergomiak!

A helyi Választási Bizottság által érvényesnek nyilvánított aláírások száma jóval meghaladta az előírt 10 %-ot, így az Esztergomi Lokálpatrióták Egyesülete, a Haladó Esztergomért Egyesület, és a három ellenzéki párt, a Jobbik, az LMP és az MSZP által szervezett népszavazási aláírásgyűjtés eredményeként, a népszavazás kiírása most már kötelező érvényű a képviselő-testületre nézve, az alább felsorolt kérdésekben:

1. Alkotmányos szemétrendeletet!

Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzatának képviselő testülete a települési szilárdhulladék-kezelési közszolgáltatásról szóló 10/2004 (IV.1.) esztergomi önkormányzati rendeletét úgy módosítsa, hogy az megfeleljen a 2000. évi XLIII. tv. a hulladékgazdálkodásról, valamint a 64/2008 (III.28.) Korm. rendelet a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló jogszabályoknak?

2. Rendezett, tiszta piacot!

Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzata a városi piac működtetésével azt a pályázót bízza meg, aki Esztergom Város Önkormányzata által e célból kiírt nyílt közbeszerzési pályázaton a város számára összességében a legkedvezőbb ajánlatot adta?

3. Költségkímélő temetkezést!

Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzata a városi temetők üzemeltetésével azt a pályázót bízza meg, aki az önkormányzat által e célból kiírt nyílt közbeszerzési pályázaton, a temetkezési költségek minimalizálása mellett, a temetők fenntartásának és a temetői szolgáltatások színvonalára a legkedvezőbb ajánlatot adja?

4. Gazdaságos parkolási rendszert!

Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzata a városi parkolók és parkolóházak üzemeltetésével azt a pályázót bízza meg, aki az önkormányzat által e célból kiírt nyílt közbeszerzési pályázaton, az önkormányzat által meghatározott parkolási díjak mellett, a város számára a legnagyobb jövedelmet biztosító ajánlatot adja?

5. Költségkímélő ingatlangazdálkodást!

Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzata a városi tulajdonú ingatlanok üzemeltetésével, hasznosításával és értékesítésével azt a pályázót bízza meg, aki az önkormányzat által e célból kiírt nyílt közbeszerzési pályázaton, a város számára összességében a legkedvezőbb ajánlatot adja?

6. Elővásárlási jogok töröltetését!

Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzatának képviselő-testülete hozzon határozatot arról, hogy az önkormányzat javára esztergomi ingatlanokra bejegyzett elővásárlási jogok az ingatlan-nyilvántartásból töröltetésre kerüljenek?

7. Nyereséges hirdetés szervezést!

Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzata a városi tulajdonú közterületeken lévő óriásplakátok üzemeltetésével, hasznosításával azt a pályázót bízza meg, aki az önkormányzat által e célból kiírt nyílt közbeszerzési pályázaton, a város számára összességében a legkedvezőbb ajánlatot adja?

8. Magánvád magán pénzből!

Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzatának képviselő-testülete hozzon határozatot arról, hogy a magánvádas perek költségeinek megtérítésére közpénzből ne történhessen kifizetés, az érintettek maguk legyenek kötelesek ennek költségeit viselni?

9. Közétkeztetés pályáztatását!

Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzata a városi intézmények közétkeztetésével azt a pályázót bízza meg, aki az önkormányzat által e célból kiírt nyílt közbeszerzési pályázaton, a város számára összességében a legkedvezőbb ajánlatot adta?

10. Élményfürdő üzemeltetés pályáztatását!

Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzata a városi Aquasziget élményfürdő üzemeltetésével azt a pályázót bízza meg, aki az önkormányzat által e célból kiírt nyílt közbeszerzési pályázaton, a város számára összességében a legkedvezőbb ajánlatot adta?

11. Szent Miklós Alap felülvizsgálatát!

Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzatának képviselő-testülete hozzon határozatot, a Szent Miklós Alap keretében a már megkötött szerződések teljesítésének meghiúsulása okait feltáró – a képviselő-testülettől független – szakértői bizottság felállításáról?

Tehát ezekben a kérdésekben most már megnyílt annak jogi lehetősége, hogy az esztergomiak a képviseleti demokráciát felcseréljék a közvetlen hatalomgyakorlással, azaz a testülettől a képviseleti jogot – az esztergomi ellehetetlenült helyzet és a demokrácia helyreállítása érdekében – megvonva, a közakaratnak érvényt tudjanak szerezni. A polgármester előterjesztésére, a képviselő-testületnek 30 napon belül határoznia kell a népszavazás kiírásának időpontjáról.

Ahhoz, hogy az eddigi erőfeszítések ne legyenek hiábavalók, a népszavazáson a választásra jogosultak legalább 50 %-a, azaz 12.280 fő kell, hogy részt vegyen. Ez nem kis próbatétel. Itt legalább egy olyan mértékű összefogásra van szükség, mint a 2010-es önkormányzati választások alkalmával, amikor szinte minden civil szervezet, ellenzéki párt, és a választók elsöprő többsége – egy közös cél érdekében félretéve minden különbséget, ellentétet – együttesen le tudták váltani a polgármestert. Most, ezen a népszavazáson még többről van szó.

A népszavazás eredményességének elérése érdekében, a civil szervezetekkel, pártokkal összefogva, széleskörű tájékoztató kampányt szeretnénk szervezni a következő hetekben. Ennek keretén belül, kiadványokban, lakossági fórumokon kívánjuk bemutatni a 11 témát, lehetőséget biztosítva arra, hogy minden esztergomi választó részleteiben megismerhesse a város működésében, anyagi-vagyoni helyzetében és a lakosság életében, alapvetően meghatározó kérdéseket. Ezek azért bírnak különös jelentőséggel, mert szinte minden választópolgárt életminőségében és anyagi helyzetében közvetlenül is érintenek, teljes mértékben lefedik azokat a problémákat, melyek az elmúlt több mint egy év óta, a Fidesz frakció elutasító, a város lakosságát büntető, jogszabály ellenes, a közhatalommal, a testületi létszámfölénnyel visszaélő döntéshozatali gyakorlata miatt, hiába várnak megoldásra.

Reméljük, a választók többsége Esztergom jövőjét, a mindennapok problémáinak megoldását, a demokráciát, a tiszta közerkölcsöt fontosnak tartja és ezt a szavazáson való részvételével kifejezi annak érdekében, hogy a népszavazás, – mint a közakaratunk közvetlen megvalósításának egyetlen lehetséges törvénytisztelő módja – eredményes legyen. Most itt a lehetőség! Vegyünk kezünkbe sorsunkat!

 

Esztergomi Lokálpatrióták Egyesülete

Körmöczi Miklós

elnök

 

 

 

(forrás)