Az ÁSZ feljelentette Tétényit
Gazdaság
2012. jan. 4.

<p>Az ÁSZ két ütemben, októberben és novemberben ellenőrizte a statisztikai mintavétellel kiválasztott 63 városi önkormányzat pénzügyi helyzetét. Esztergomban a vizsgálat sikertelen volt. Az adatszolgáltatási kötelezettség megszegése miatt az ÁSZ szabálysértési eljárást indított Tétényi Éva polgármester ellen. Tétényi szerint a vagyonkezelő holding, a Strigonium hibázott.</p>

Januártól büntetendő a számvevőszéki ellenőrzés akadályozása

A Büntető törvénykönyv január 1-i hatállyal kiegészül "A számvevőszéki ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségek megszegése" címmel. Eszerint aki az Állami Számvevőszék ellenőrzése során az ÁSZ törvényben meghatározott közreműködési kötelezettségét megszegi, és ezzel az ellenőrzés lefolytatását akadályozza, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Ugyanígy büntetendő az ellenőrzött szervezet vezetője is, ha írásbeli felszólítás ellenére nem küld intézkedési tervet az Állami Számvevőszék részére.
A cselekmény már bűntettnek minősül és három évig terjedő szabadságvesztéssel jár, ha az akadályozás az ellenőrzés lefolytatását meghiúsítja.

Az ellenőrzést végző ÁSZ honlapján a következőket találjuk:

"Egy önkormányzat - Esztergom város - esetében nem volt mód a helyszíni ellenőrzés megtartására. A polgármester ugyanis az ellenőrzést megalapozó tanúsítványokat sem az eredeti, 2011. szeptember 30-i, sem a módosított, 2011. október 31-i határidőre nem küldte meg. Ezáltal az adatszolgáltatással kapcsolatos kötelezettségét megszegte. Az ÁSZ a vonatkozó jogszabály alapján szabálysértési eljárást kezdeményezett a polgármester ellen."


A Szeretgom kérdésére Tétényi Éva polgármester a következő válaszlevelet küldte:

Az Esztergom Város Önkormányzatánál tavaly év végén tartott Állami Számvevőszéki vizsgálattal kapcsolatban közlöm, hogy az ÁSZ által kiadott közleményt két levél előzte meg. Az elsőben (2011. december 21.) az Pm Hivatal pénzügyi osztálya jelezte az ÁSZ felé, hogy hogy az ügyfélkapun keresztül megküldött tanúsítványokat azért nem tudta az önkormányzat hiánytalanul kitölteni, mert a Strigonium Zrt. a megadott határidőre nem adta meg az adatokat.

A második levélben (2011.december 24.) erre válaszul, az ÁSZ közölte, hogy "(...) pénzügyi osztály aláírással érkezett levelükre válaszolva tájékoztatom Polgármester asszonyt, hogy az országos adatokat tartalmazó jelentésünkben jelezni fogjuk a megfelelő résznél, hogy Esztergom Város Önkormányzatának adatait - adatszolgáltatás híján - nem tartalmazza."

Kérdéseinkkel megkerestük az Állami Számvevőszéket és a Strigonium Holdingot. Amint válasz érkezik, bővítjük cikkünket.

 

Strigonium Zrt. közleménye

A Strigonium Zrt. határozottan visszautasítja Tétényi Éva vádjait, ismét azt látjuk, hogy a polgármester asszony saját felelősségét áthárítja, és saját hibáját másra tereli. Esztergom Város Önkormányzatától 2011. őszén a Strigonium Zrt. hivatalosan mindössze két megkeresést kapott adatszolgáltatási kérelemként.  Az egyik ilyen kérés októberben érkezett és a parkolási bevételekre vonatkozott, de időhiány miatt csak novemberben válaszoltuk meg, de tudomásunk szerint nem ezt a témát vizsgálta az ÁSZ. A másik kérés a peres ügyek nyilvántartására és helyzetére vonatkozott, melyet azonnal meg is válaszoltunk. Ez a kérés is november hónapban érkezett.  A Strigonium Zrt. mindkét kérésnek eleget tett és megválaszolta.

Egyéb megkeresés, sem bármiféle elmaradás pótlására való felszólítás az Önkormányzattól nem érkezett. Az ÁSZ azt írja: „A polgármester ugyanis az ellenőrzést megalapozó tanúsítványokat sem az eredeti, 2011. szeptember 30-i, sem a módosított, 2011. október 31-i határidőre nem küldte meg.” A cégünkhöz érkezett fent bemutatott két önkormányzati megkeresés eleve a szeptember 30-ai határidő után érkezett.

Tudomásunk szerint az ÁSZ jelentéshez szükséges adatok mindig is 100 százalékban az Önkormányzat rendelkezésére álltak és állnak, ettől függetlenül kérés esetén a rendelkezésünkre álló adathalmazból segítettünk volna a szükséges adatok kiszűrni. Tétényi Éva polgármester asszonynak sajnos nem ez az első támadása, mellyel a Strigonium Zrt-ét negatív színben próbálja feltüntetni, ez már sajnos a sokadik hamis vád.

Mégegyszer hangsúlyozzuk, a Strigonium Zrt nem tagadott meg semmiféle adatszolgáltatást Esztergom Város Önkormányzatától, valamennyi hivatalos kérésnek eleget tesz, kérjük a polgármester asszonyt, hogy a hamis vádért kérjen bocsánatot, és ne hárítson ismét.

 

Arany Tamás

vezérigazgató,

Strigonium Zrt.

 

Tétényi Éva és az ÁSZ levelezése itt olvasható.

 

Az Állami Számvevőszék válaszai

 

Az ÁSZ-tól is megérkeztek a válaszok. Három kérdést tettük fel, ezek a következők voltak:


1.) Megtudhatjuk, hogy ezek az adatkérések milyen adatokra vonatkoztak?

2.) A BTK január 1-i hatállyal kiegészül "A számvevőszéki ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségek megszegése" címmel. Eszerint aki az Állami Számvevőszék ellenőrzése során az ÁSZ törvényben meghatározott közreműködési kötelezettségét megszegi, és ezzel az ellenőrzés lefolytatását akadályozza, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ugyanígy büntetendő az ellenőrzött szervezet vezetője is, ha írásbeli felszólítás ellenére nem küld intézkedési tervet az Állami Számvevőszék részére.
A cselekmény már bűntettnek minősül és három évig terjedő szabadságvesztéssel jár, ha az akadályozás az ellenőrzés lefolytatását meghiúsítja.

Az esztergomi polgármester kötelességszegése már ezen tv. hatálya alá esik?

3.) Az ÁSZ megkisérli-e megismételni a meghiúsult helyszíni ellenőrzéseket?

 

Az ÁSZ válaszai:

1. Az Állami Számvevőszék 2011. szeptember 15-én kezdte meg a városi önkormányzatok pénzügyi helyzetének áttekintését. Ennek keretében az önkormányzatok, intézményeik, valamint a többségi tulajdonú gazdasági társaságaik pénzügyi helyzetére vonatkozó információkat kértünk.

2. Az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatt az ÁSZ levélben kérte Esztergom Város jegyzőjétől, hogy indítson szabálysértési eljárást. ÁSZ ezen kérésének indoka, hogy Esztergom Város pénzügyi helyzetére vonatkozó ÁSZ ellenőrzést azért nem tudtuk lefolytatni, mert az önkormányzat többszöri megkeresésünkre adatszolgáltatási kötelezettségét a módosított határidőre sem teljesítette teljes körűen. A jelen cselekményre (miután az 2012. január 1-je előtt történt) kizárólag a szabálysértésekről szóló törvény rendelkezései vonatkoznak. Az ÁSZ ellenőrzésben való adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztását büntetőjogilag szankcionáló rendelkezések ugyanis 2012. január 1-je előtt nem voltak hatályban, így azon rendelkezések nem alkalmazhatók az adott esetre. Amennyiben ÁSZ ellenőrzés kapcsán valamely szervezet 2012. január 1-jét követően fog adatszolgáltatást megtagadni vagy elmulasztani, akkor már az új, büntetőjogi szankciót tartalmazó rendelkezések is alkalmazandók lesznek.

3. A meghiúsult ellenőrzés egy összehangolt ellenőrzés része lett volna, a folytatásról még nem született döntés. Az ÁSZ kockázatelemzés alapján dönti el, hogy a jövőben mely önkormányzatoknál végez ellenőrzést.

(forrás)