Új formában, de ismét üzemel az Élményfürdő!

Új formában, de ismét üzemel az Élményfürdő!

2011. 12. 30. 21:31

Felnőtteknek és gyerekeknek 2012. január 02-ig ingyenes, utána hétköznapokon 240 Ft óránként, 17 óra után és hétvégeken ingyenes!

Kedves Esztergomiak!

Ha nekem nem hisznek, higgyenek a szemüknek! A mellékelt képek tanúsága szerint, ezeréves városunknak ismét van élményfürdője. Olyan mint több ezer éve. Kicsit hideg, kicsit zavaros, de a miénk! Gyógyhatása ugyan csak az égési sérülések esetén érvényesülhet, de hát nem lehet lépten-nyomon SPA-ra lelni. A legjobb, hogy közel van, mondhatni a város szívében, bármilyen irányból könnyen megközelíthető, gyalogosan és gépkocsival egyaránt. A belépődíj mindjárt a parkolási díjat is magában foglalja, így érdemesebb gépkocsival érkezni. A nagymedence mellett lehetőség van iszappakolásra, vannak gyermek medencék és van trambulin is! (Na ez utóbbi használata,, az ugrás a rossznyelvek szerint csak a frakció wellnes bulijaihoz ajánlott, mert a víz nem alatta van, hanem egy kocsit odébb.) Ha az időjárás úgy alakul, a fürdő néhány óra alatt korcsolyapályává alakulhat, minden további befektetés nélkül. Hát nem zseniális? És ezt a fürdőt a városnak nem kell évente több száz millióval támogatni!

Nagy medence

Gyermek medencék

Iszappakolás


Az egész beruházás Meggyes Tamás volt polgármesterünk által vizionált szálloda komplexumnak indult, több ezer szobával, milliós turistaforgalommal, világraszóló rendezvényekkel, égbeszökő városi bevételekkel számolva. Mindebből lett egy újabb fürdő. Még szerencse, hogy a beruházási költség igazán szerény mértékben terhelte a városi büdzsét. Mindössze 50-60 db több évtizedes fát kellett kivágni, néhány ezer négyzetméter aszfalt és betonlap borítás, több száz méter szegélykő felszedése kellett hozzá, egy magán tulajdonú épületrész, feljáró jogtalan elbontása és az ebből származó perköltség, kártérítés jöhet még számításba. Ennyi. Ja és a „régészeti feltárások” nyomait eltüntető földmunkák, zúzott kő terítések. Na ez utóbbiak ugyan már civil vállalkozói felajánlásokból történtek, mert ekkora már elszállt ex vezérünk építési kedve. Így alakult ki szeretett városunk szívében ez a gyöngyszem. A medencékből a kilátás pazarnak mondható, nézzünk csak körül! Milyen csodálatos! Elhagyott, lepusztult Fürdő Szálló, Zöldház, szétvert Bástya Áruház, düledező paravánok ...

Kismedence


Trambulin


Gyönyörű környezet


Itt a belvárosban van lehetőségünk találkozni a természettel, a környezet segít felidézni, vajon hogyan nézhetett ki városunk ezer évvel ezelőtt, hogyan élhettek itt elődeink, burkolt utak, aszfalt, beton és minden felesleges közterületi kacat nélkül, amit az elmúlt évszázadok civilizációs eredményeinek mondunk. Itt igazán érezhetjük a mindenek fölött álló természet munkáját. A természettel vívott harc, az örök igazság – miszerint az ember bármit változtat a természeten, az folyamatosan visszaalakul – itt mindenhol tetten érhető. Az elhagyatott épületekről hullik a vakolat, felpereg a festék, szétrothadnak a fa részek, rozsdásodik a vas, mállik a beton, mindenhol a gaz, a mindent elborító sár visszaveszi a hatalmát. Itt minden Senkié. A semmi Mindenkié, azaz a miénk, nekünk, a város polgárainak már csak ez maradt. A romok, a csontok, a sár. És a helyreállítás költsége, hiszen az építési engedély nélkül indult munkálatok következményeként kialakult állapotot a jogerős bírósági határozat szerint, az eredeti formájában kell visszaállítani. Több évtizedes fákkal, burkolatokkal, stb. … De miből? Tán a parancsot kiadó vezér saját vagyonából? Vagy a városi tulajdonú építőipari cég felelős építési vezetőjének is be kellene szállnia a költségek viselésébe? Nem. A városi költségvetésből. Amiben erre nincs keret, tehát az romok maradnak. Köszönjük kedves Meggyes Tamás, köszönjük tisztelt Fidesz frakció. Köszönjük, hogy szétverték a belvárosunkat! Önöket kellene a pocsolyákban megfüröszteni! Mi, Esztergom lakossága nem vagyunk disznók, hogy a 21. században, a város kellős közepén dagonyázzunk! Önökkel kellene közmunkában a területet helyreállíttatni.

Milyen jól is nézne ki a tíz kicsi indián amikor a városért szorgoskodva fákat ültet, parkosít, festeget, burkol, aszfaltoz. Mi csak szurkolnánk nekik. Végre valami hasznosat tennének.

Hát így vagyunk itt Esztergomban az évforduló előtt néhány órával. Kérem nézzék meg a képeket és nevessenek! (Magunkon, vagy a nyomorúságunkon? Mindegy, csak maradjunk vidámak, ne adjuk fel!) Reméljük, hogy egy jobb, szerencsésebb év köszönt ránk. Én mindenképpen ezt kívánom Önöknek. Azt az arany igazságot azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy mindenki saját szerencséjének a kovácsa...

 

Mindenkinek boldog, sikeres új esztendőt, a városnak új testületet kívánok!

 

Esztergomi Lokálpatrióták Egyesülete

Körmöczi Miklós

elnök


Az ünneplés hevében se feledjék: pirotechnikai és egyéb azonnal gyúlékonynak látszó anyaggal a képviselők lakóhelyét megközelíteni tilos!

2012. 01. 14. 22:46

2012. 01. 14. 22:27

Arról adjon valaki tájékoztatást, hogy a medencék mikor tünnek el végleg? Engem ez érdekel!

2012. 01. 14. 18:34
"Egy húsbavágó kérdés:
BEPERELTE-E  AZ ESZTERGOMI ÖNKORMÁNYZAT AZT A FÖLDMÉRŐT, AKI MIATT ELUTASÍTOTTÁK AZ ÖNKORMÁNYZAT KÉRELMÉT?"
 

És a beruházó sem tett jogi ellenlépést, hogy egy földkimérő így elszúrta az egészet?

 

Ez nem okirathamisítás, hogy nem tüntettek fel egy létező objektumot? Üvöltés

2012. 01. 14. 15:30

Itt valaki nagyon védi a beruházó Komlóst, és megpróbálja a beruházás elmaradását Tétényi Évára kenni.

 

Ez a Komlós egyébként Pécsett az ottani fideszesekkel hasonló meg nem valósuló beruházásba keveredett a sajtó szerint...

2012. 01. 14. 14:55
Egy húsbavágó kérdés:
BEPERELTE-E  AZ ESZTERGOMI ÖNKORMÁNYZAT AZT A FÖLDMÉRŐT, AKI MIATT ELUTASÍTOTTÁK AZ ÖNKORMÁNYZAT KÉRELMÉT?

2012. 01. 14. 12:14

Nem volt valami olyan határozat is, ami tűzvédelmi szabályok miatt valami 20 méteres távolságot írt elő a Bástya és az új épület között?

2012. 01. 13. 23:15

Ezekkel a látványtervekkel az a gond, hogy csak a tervezett új épületet mutatja, és a környezetét, a városrész szerkezetét, építészeti stílusát nem. Így megmarad egy fantom tervnek, ami bármelyik városban megépíthető.

Sajnos ma itthon az országos tervtanács sincs tekintettel az épített környezetre....

 

Másik dolog! Milyen szerepjátékosok azok - a megbízó önkormányzat, a földmérő, a városi földhivatal - akik aláírnak és megpróbálnak engedélyeztetni egy olyan papírt (tervet), amit egy bíróság leleplez és "lapátra teszi"? Hát milyen szakmai tevékenység folyt a városháza falai között?

gömbicica

2012. 01. 12. 18:11

a Fürdő Szállós nekem tetszik. Az más kérdés, hogy ebben a környezetben inkább  helyeseltem volna a régit tökéletesen helyreállitani. A régi felujitást igénylő házak közé olyan furinak tartom berakni. Pesten mondjuk a Váci uton, vagy mittomén hol, ahol széles utcák vannak oda hamarább el tudnám képzelni az üvegpaloták közé ezt a tervezett épületet.

2012. 01. 12. 17:53

...de a kultúrális örökség védelméről szóló jogszabályok szerint, meg kell kutatni a nyilvántartásokban szereplő régészetileg értékes területet.

Ez igaz. Ahhoz azonban, hogy a feltárás megkezdődhessen, kellett volna a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól a közparkoló és a kiszolgáló útjainak megszüntetésére engedély, ugyanis a KÖH régészeti feltárási előírása nem jogosította fel az építtetőt az egyéb engedélyek beszerzése nélküli munkavégzésre. Nem volt engedély. Amikor az NKH 2009. július 28-án kiment helyszíni szemlére, hogy megnézze, mire is kellene engedélyt adnia, az előbbieknek már nyoma sem volt.

Bünti lett belőle, hiába hivatkozott az Építtető képviselője arról, hogy a parkoló bontását a Városszépítészeti Osztály kezelői hozzájárulásának birtokában kezdte meg.

(Ez persze nem menti fel a kivitelezőt/építtetőt, hiszen jogerős engedély nélkül kivitelezési tevékenységet megkezdeni nem szabad)

 

Forrás: az előttem lévő NKH 1986/32/2009 ikt. sz-ú határozat.

 

 

 

 

2012. 01. 12. 17:48

Kétségtelen, hogy a földhivatalokban nagy a kupi, de nem mindig a földhivatal a hibás. Ha egy telekre más tulajdona benyúlik, alá, fölé, föld alá, akárhová elhelyezésre kerül, átjárás van, akkor szolgalmi v. vezetékjogot kell bejegyeztetni a földhivatalban, térképvázlat és a tulajdonos beleegyező nyilatkozata alapján, annak, aki a más telkét bármilyen célból igénybe veszi. Ennek az a célja, hogy a mindenkori tulajdonosok tisztában legyenek a tulajdonuk korlátozásával, amelyet a bejegyzés után tűrni kötelesek. Ez biztosítja, hogy az idegen tulajdon tulajdonosa bejuthasson például karbantartás, hibaelhárítás akármi céljából anélkül, hogy birtokháborítást követne el. A tulajdonjog korlátozásáért a tulajdonost, a korlátozás mértékének megfelelő kártalanítás illeti meg. Pont ez a bökkenő! Ezért és még sok egyéb ok miatt a privatizáció idején, az állami tulajdonon ilyesmi nem volt bejegyezve, hiszen egy tulajdonos volt.  A privatizáció után az új tulajdonosok ezt nem végezték el, az állami hivatalnokok meg szintén nem foglalkoztak vele, pedig bizonyos esetekben kártalanítás, sőt bérleti díj is megillette volna az államot. Jellemző, hogy például az EON is most végzi a vezetékjoggal érintett magántulajdonra benyúló biztonsági sávok földhivatali bejegyeztetését, nem kis pénzért, mert a vezetékre benyúló ágak gallyazása birtokháborítást jelenthet például. Ezt általánosságként írtam le a tervezési fázisról, a konkrétumok ismerete nélkül. Nem lehet csak íróasztalon tervezni. A tervező szerepe itt azért nagyon fontos, mert akár többszörös helyszíni bejárással kell ezeket tisztázni és rendezni a tervek építésengedélyezési eljárása során. Ugyanis az építési hatóság csak a szükséges engedélyek meglétét ellenőrzi, a tartalmát nem. Az engedélyezett terv kivitelezése során szintén számtalan szabály biztosítja az érdekek védelmét, de ez már túl hosszú lenne.

2012. 01. 12. 13:05

Hát a visegrádi "gyönyörű" Hilton sem fejeződött be. Pedig gondolom ott még pénz is lett volna. Ja és egyértelmű, hogy ezért is ki a felelős.

2012. 01. 12. 12:36

Fú, ezek mennyire borzalmas látványképek. Mármint a látvány borzalmas, méltó szomszédja a Bástya áruháznak.

2012. 01. 12. 12:24

Kiegészítés:

A honlapon munkák-vendéglátó-esztergom sorrendben kell haladni.

2012. 01. 12. 12:22

Ki volt a tervező, aki az építésengedélyezési eljárást végezte, beszerezte az engedélyeket, az elvi engedélyezési illetve kiviteli tervet készítette?

Én rájuk tippelek, mert látványos látványterveik vannak. Én tervrajzott is láttam, a helyszínrajz még meg is van a nevükkel.

http://www.l2-architects.hu/

 

 

 

 

 

2012. 01. 10. 12:16

Városszerte ismert, hogy az esztergomi Földhivatal kirúgott vezetője, Meggyes Tamás haverja, iskolatársa, stb. azonnal jól fizető állást kapott Meggyes mellett a polgármesteri hivatalban, meghálálva korábbi "tevékenységét"...

2012. 01. 10. 8:04

Ezért nem véletlen, hogy a földhivatalból kirúgott csőcselékezőt, rögtön alkalmazták a szomszédban.Pénz beszél

2012. 01. 09. 18:57
Mennyi "véletlen" dolog történt Meggyes 10 éve alatt a városházán és a földhivatlban........

2012. 01. 09. 18:50

A Meggyes vezette esztergomi önkormányzat megbugázta a földmérőnél, hogy ne tüntesse fel a rámpát.

 

A bíróság meg jogerősen kimondta, hogy ez jogszabálysértő volt, mert a rámpát fel kell tüntetni!!!

 

Na és?! - mondja erre M1s.

2012. 01. 09. 11:35

Ki volt a tervező, aki az építésengedélyezési eljárást végezte, beszerezte az engedélyeket, az elvi engedélyezési illetve kiviteli tervet készítette?

2012. 01. 09. 0:34

Bevallom, meguntam a fazont, és banra lett téve.