Könyvbemutató a Szent Adalbert központban
Kultúra
2011. dec. 9.

<p>Az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye Egyháztörténeti Bizottsága december 7-én, szerdán 14 órakor Budapesten, a Központi Szeminárium dísztermében vásárlással egybekötött könyvbemutatót tartott az egyházmegyéhez kapcsolódó kiadványokról. A kötetek ismertetését azoktól a szakemberektől hallhatták a jelenlévők, akik kitűnő kutatói a könyvek témáinak. A könyvbemutató és kedvezményes vásár december 8-án, csütörtökön Esztergomban is  megismétlődik, a Szent Adalbert Központban 14 órakor kezdődő bemutató kiegészül egyéb kulturális programokkal.</p>

Régóta óhajtott kötetet vehet kezébe az olvasó Az Esztergomi Bazilika című színes illusztrációkkal gazdagon díszített könyvvel. A Strasbourg városi székhelyen működő neves kiadó, az Edition du Signe vállalta az érsekséggel együtt ennek a könyvnek a kiadását. A francia kiadó a világ minden tájáról sikerrel kereste meg a neves székesegyházakat, hogy szép képekkel, kevés szöveg kíséretében mutassa be az élő egyházat, múltjával együtt. Így történt ez Esztergom esetében is. Az ajánlásban Erdő Péter bíboros a nehéz sorsot megért bazilika tükrében mutatja be a ma is élő egyházat, amely reményt nyújt az elkövetkező századok kereszténységének is. A több szerzőjű kötet egyes intézmények szakavatott értői adták tudásuk legjavát, amelynek csak a terjedelem szabott határokat. Kiderül, hogy Esztergom emblematikus épülete, a mai klasszicista stílusú bazilika számos elődöt tudhat maga mögött. A szerzők kitűnően érzékeltetik egy ezredév történelmi viharait. Kezdve Géza fejedelem építkezéseitől, Szent István középkori bazilikáján át a XVIII. századi új templom után a XIX. századi bazilikáig, amely ma is fennáll. Bemutatja a könyv a sikeres keresztény kezdeteket, a csatákat, az elnyomatás éveit, és a napjaink reményt keltő egyház életét. A kötet azt sugallja, hogy az emberi erőfeszítést az Isten áldása kísérheti. A kiadvány az Esztergomba látogató német és angol zarándokokat és turistákat is megszólítja idegennyelvű fordításaival. A könyvet Prokopp Mária művészettörténész professzor és az Editon du Signe részéről Rolf Herzbach méltatta.

A könyvbemutató és kedvezményes vásár december 8-án, csütörtökön Esztergomban is  megismétlődik, a Szent Adalbert Központban 14 órakor kezdődő bemutató kiegészül egyéb kulturális programokkal. Ezek keretében a bazilikában Baróti István orgonaművész Liszt-hangversenyt ad. Azon a helyen, ahol a főtemplom felszentelésekor felhangzott a zeneszerző Esztergomi miséje, vezénylete alatt. A bazilikában vezetést tart majd Kontsek Ildikó, a Keresztény Múzeum igazgató-helyettese, míg a Kincstárban Rákossy Anna művészettörténész mutatja be a gyűjtemény legszebb darabjait.

Magyar Kurír

(forrás)