A Fidesz mentené a menthetetlent
2011. dec. 3.

<p>No természetesen nem a város ügyeiről van szó. Ezt már megszokhattuk, hiszen az esztergomi fideszes fiúk szeme előtt egyetlen ügy lebeg a mai napig: Meggyes Tamás ügye. Mindent megtesznek ők. Sőt, bármit. Meggyes Tamásért.</p>

Miközben a város gazdálkodása romokban hever, addig a kétharmados többségben lévő Fidesz frakciónak a legfontosabb dolga az, hogy folyamatban lévő nyomozások eredményességét befolyásolja visszamenőleges hatállyal meghozandó rendeletekkel.

Egy, ma még az interneten fellelhető dokumentum szerint Steindl Balázs fideszes frakcióvezető indítványozta, hogy az önkormányzat 10 évre visszamenőleg a már foglalkoztatásban nem álló polgármester és az alpolgármesterek ellen, a munkájukkal összefüggésben indult perek költségét fizesse ki. Az előterjesztésben a perek tárgyát rágalmazásban, sajtó-helyreigazításban, becsületsértésben és magánvádas eljárásokban jelölték meg. A kötelezettségvállalás független attól, hogy az érintett nyer vagy veszít a perben, s az alperes vagy a felperes szerepét tölti be.

A tervezetben szintén 10 éves visszamenőleges hatállyal szerepel, hogy a hivatal vezetőit egyszeri díjas, befektetéshez kötött életbiztosítás illeti meg, amellyel kapcsolatban minden költséget az önkormányzat visel.

2011. október 14-én a frakció már megpróbálkozott egy hasonló akcióval. Ez volt az első alkalom, amikor maga a helyi Fidesz-frakció vallotta be bűnösségét. Azzal ugyanis, hogy a legutóbbi testületi ülésen, zárt ajtók mögött, a nyilvánosság kizárása mellett, visszamenőleges hatállyal szentesítették azt, hogy 2007. július 1. és 2010. szeptember 30. között közpénzeket fizettek ki úgy, hogy nem volt rá testületi felhatalmazásuk – gyakorlatilag beismerő vallomást tettek a hónapok óta az ügyön dolgozó nyomozati hatóság felé.

Ebben az ügyben Tétényi Éva polgármester még az év elején eljárást kezdeményezett, miután kiderült, hogy az úgynevezett Aranyszárny életbiztosítási kötvényeket az előző polgármester, Meggyes Tamás, és két alpolgármestere, Knapp János Pál és Németh József nevére úgy kötötték meg és fizették a havi díjakat, hogy erre semmiféle testületi felhatalmazásuk nem volt. A közel 12 millió forint közpénz olyan jellegű felhasználása, mintha magánvagyon lenne, súlyos bűncselekménynek számít, éppen ezért döbbenetes, hogy a Meggyes-csoport ezzel a visszamenőleges hatályú testületi döntéssel kívánja legalizálni az előző ciklusban elkövetett tettét.

A magánvádas perek ügyében szintén egy feljelentés van folyamatban. Érdekes módon azonnal szükségesnek látta a Fidesz frakció azt, hogy visszamenőlegesen tegyen intézkedéseket az ügyek pénzügyi fedezetének biztosítására.

Újra csak Lázár János írását tudom idézni a Nemzeti Ügyek Politikája 2010 című Fidesz programból:

2.2 Törvény előtti egyenlőség

A közrend és a közbiztonság alapja: senki sem állhat a törvények fölött. A magyar emberek elveszítették bizalmukat saját államukban, saját kormányukban, mert úgy érzik, vannak, akik következmények nélkül, a törvényeken felül vagy a törvényeken kívül helyezhetik magukat. Az új kormány legfontosabb feladata lesz a társadalmi bizalom helyreállítása, amely csak akkor lehetséges, ha a törvény előtt mindenki egyforma, legyen akár politikus, polgármester vagy szociálisan hátrányos helyzetű választó. Az új politika lényege, hogy a politikusoknak, közéleti szereplőknek, választott tisztségviselőknek viselniük kell a felelősséget tetteikért. Csődbe vinni, meglopni, becsapni egy országot, egy várost, egy falut vagy akármilyen közösséget következmények nélkül ne lehessen. A magyar társadalom joggal követeli a politikai kiváltságok felszámolását, a mentességek megszüntetését. Számunkra nemzeti ügy, hogy a politikusok, választott tisztségviselők az emberek védelmét, az ország szolgálatát tartsák legfontosabbnak és ne a mentelmi jog és a törvény feletti kiváltságok legyenek a közéleti szerepvállalás mozgatórugói. Az új politika számára a parlament nem cél, hanem eszköz a társadalom szolgálatára. Az erős Magyarország megszületésének feltétele, hogy akik a közösség bizalmával visszaélnek, bűncselekményeket követnek el, a jelenleginél jóval súlyosabb büntetést kapjanak.