Mehetnek vissza a balettbe ugrálni
2011. nov. 26.

<p>Végre megmozdult a NAGY FIDESZ Esztergom érdekében. Főleg a baloldali sajtó értékeli Esztergom meggyalázásaként az egyes - most még - városi fenntartásban lévő intézmények államosítását.</p>

Pedig az államosítás nem jelent többet, mint hogy elveszik a várostól azokat az intézményeket, amelyek nagyrészt Meggyes megalomániája miatt kerültek csak városi fenntartásba. Meggyes mindent a városnak akart. Emögött azonban nem nagylelkűség vagy segíteni/jobbítani akarás volt, hanem pusztán annyi, hogy az átvett intézmények költségvetés belekerült a város éves költségvetésébe. A város így milliárdokkal mesterségesen felduzzasztott költségvetési főösszeggel dicsekedhetett. Ezen felfújt költségvetés mögött valós teljesítmény azonban nem állt, viszont a Meggyes által egyre nagyobb mértékben felvett hitelek aránya egy magasabb éves költségvetés mellett sokkal kevesebbet mutatott, mint ami a bekebelezett intézmények nélkül lett volna a valóságban.

Azonban az államosítást bejelentő hír lényege mégsem ez. A lényeg két egész mondatban rejlik.

  1. (A benyújtók) Úgy fogalmaztak: az esztergomi önkormányzat számos alap- és középfokú közszolgáltatást, kötelező és önként vállalt feladat-ellátást biztosító intézményt tart fenn, működtetésükhöz azonban nem rendelkezik megfelelő költségvetési forrással, "amelynek biztosítását az önkormányzat törvénysértő és így alkotmányellenes működése tovább nehezíti".
  2. Czunyiné Bertalan Judit a javaslat benyújtása kapcsán közleményt is eljuttatott az MTI-hez, amelyben azt írta: a pénteki esztergomi képviselő-testületi ülést követő események okán pedig mint Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott "a helyzet konszolidálására a szükséges lépések megtételét" kezdeményezi.

Most fordult elő először, hogy a kormánypárt képviselői kimondták: az önkormányzat törvénysértően és alkotmányellenesen működik.

A 2012. január 1-től életbelépő Alaptörvény 35. cikk (5) így rendelkezik: Az Országgyűlés a Kormány – az Alkotmánybíróság véleményének kikérését követően előterjesztett – indítványára feloszlatja az alaptörvény-ellenesen működő képviselő-testületet.

Itt nem kevesebb mint oszlatás lesz. Ezek tizenöten meg mehetnek vissza a balettbe ugrálni...

(forrás)