Vegyük kezünkbe a sorsunkat!
2011. nov. 24.

<p><span style="font-family: Arial, sans-serif;">Már 15 kérdés esetében nincs jogi akadály annak, hogy a megfelelő számú aláírás összegyűjtése után, a népszavazás kiírása kötelező érvényű legyen a választási iroda számára.</span></p>

Több mint egy év telt el azóta, hogy Esztergomban mi, a 8117 esztergomi választópolgár, közös akaratunkat érvényesítve egy demokratikus választás során, leváltottuk Meggyes Tamás polgármestert. Reméltük, hogy ezzel megszabadítjuk a városunkat a hozzá nem értő, minősíthetetlen erkölcsi színvonalú, népellenes városvezetéstől, a városunk csődközeli anyagi helyzetét eredményező indokolatlan megalomán beruházásoktól, az elburjánzott, átláthatatlan gazdasági összefonódásoktól, a kiépített hűbéri rendszertől, a személyi kultusztól, a városi vagyon szakszerűtlen üzemeltetésétől, a felelőtlen gazdálkodástól, a további eladósodástól.

 

Reményeinkből mindössze annyi teljesült, hogy az adósságrendezési eljárás elindításával és lefolytatásával sikerült a város valós anyagi helyzetének tisztázása, a 26 milliárdos adósság feltárása. Megnyugtató, megvalósítható megoldás azonban erre sem született, sőt, az adósságállomány kezelésére a frakció által kidolgozott és elfogadott forgatókönyv egyszerűen nem teljesíthető, a teljes gazdasági összeomlás veszélye fenyegeti a várost.

A testületi többséget adó FIDESZ frakció az erőfölényével visszaélve, minden olyan polgármesteri és ellenzéki képviselői indítványt leszavaz, ami a város katasztrofális anyagi helyzetén segítene, a városlakók életminőségén javítana, vagy legalábbis azt szinten tartaná. Ezzel szemben a saját előterjesztésükben olyan javaslatokat fogadnak el, ami a korábbi évek gyakorlatát folytatva, a város gazdasági állapotának romlásához, további eladósodáshoz, anyagi javainak, eszközeinek, értékeinek eltékozlásához, kimentéséhez, erkölcsi pusztulásához vezet. Mindezt teszik annak ellenére, hogy a város polgármestere, ellenzéki pártjai, számos civil szervezet és a lakosság jelentős része már többször kifejtette ellenvéleményét, adott kérdések megoldási javaslatait. A testület működésének törvényességét felügyelő kormányhivatal útmutatásai, határozatai sem térítik jobb belátásra a frakciót, a várost büntető ámokfutásukat úgy tűnik a teljes anyagi csődig, az összeomlásig nem akadályozza meg semmi.

Ez az ellehetetlenült helyzet vezetett oda, hogy az Esztergomi Lokálpatrióták Egyesülete, a Haladó Esztergomért Egyesület, és három párt, a Jobbik, az LMP és az MSZP, valamint szervezeteken kívüli civil lakosok, kerestünk egy olyan jogszabálykövető megoldást, mellyel az esztergomiak a város fontos ügyeibe beleszólhatnak, érvényesíthetik véleményüket. Végső lehetőségként közösen úgy gondoltuk, hogy a választások által biztosított képviseleti demokráciát felváltjuk a közvetlen hatalomgyakorlás eszközével, a helyi népszavazással. Egy eredményes ügydöntő népszavazás következménye, hogy a feltett kérdéseknek megfelelő népakarat szerint döntésre kötelezze a képviselő-testületet.

 

Egy kérdést akkor bocsájt népszavazásra a választási iroda, ha a választók legalább 10 %-a, azaz 2416 lakos 30 napon belül aláírja a választási ívet, egyetértve a kérdéssel. A népszavazást négy hónapon belül kell kiírni és az akkor lesz eredményes, ha a választásra jogosultak legalább a fele elmegy szavazni, és több mint az 50 %-a azonos választ ad.

A helyi népszavazásra olyan kérdéseket gyűjtöttük össze, melyek meghatározóak a város működésében, anyagi-vagyoni helyzetében és a lakosság életében, Az összeállításánál törekedtünk arra, hogy jelentős mértékben lefedjük azokat a problémákat, melyek az elmúlt egy év óta megoldásra várnak, de mindeddig nem tudtunk érvényt szerezni nekik, mert a Fidesz frakció ellenállásán mindannyiszor fennakadtak.

 

Az első körben három kérdést sikerült elfogadtatni, melyekre az aláírásgyűjtés már két hete folyik, a 10 %-os küszöb eléréséhez már csak néhány aláírás hiányzik :

 

1. Alkotmányos szemétrendeletet!

Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzatának képviselő testülete a települési szilárdhulladék-kezelési közszolgáltatásról szóló 10/2004 (IV.1.) esztergomi önkormányzati rendeletét úgy módosítsa, hogy az megfeleljen a 2000. évi XLIII. tv. a hulladékgazdálkodásról, valamint a 64/2008 (III.28.) Korm. rendelet a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló jogszabályoknak?

 

2. Rendezett, tiszta piacot!

Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzata a városi piac működtetésével azt a pályázót bízza meg, aki Esztergom Város Önkormányzata által e célból kiírt nyílt közbeszerzési pályázaton a város számára összességében a legkedvezőbb ajánlatot adta?

 

3. Öko-várost, ahol élni!

Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzata a megvalósíthatatlan Gyarapodás Programját váltsa fel az új, korszerű városfejlesztési stratégiát megvalósító Öko-Város programmal, amelynek mottója: „A város ahol jó élni”.

 

A múlt héten újabb 15 kérdésünkből nyolcat hitelesített a választási iroda vezetője:

 

1. Költségkímélő temetkezést!

Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzata a városi temetők üzemeltetésével azt a pályázót bízza meg, aki az önkormányzat által e célból kiírt nyílt közbeszerzési pályázaton, a temetkezési költségek minimalizálása mellett, a temetők fenntartásának és a temetői szolgáltatások színvonalára a legkedvezőbb ajánlatot adja?

 

2. Gazdaságos parkolási rendszert!

Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzata a városi parkolók és parkolóházak üzemeltetésével azt a pályázót bízza meg, aki az önkormányzat által e célból kiírt nyílt közbeszerzési pályázaton, az önkormányzat által meghatározott parkolási díjak mellett, a város számára a legnagyobb jövedelmet biztosító ajánlatot adja?

 

3. Költségkímélő ingatlangazdálkodást!

Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzata a városi tulajdonú ingatlanok üzemeltetésével, hasznosításával és értékesítésével azt a pályázót bízza meg, aki az önkormányzat által e célból kiírt nyílt közbeszerzési pályázaton, a város számára összességében a legkedvezőbb ajánlatot adja?

 

4. Nyereséges hirdetés szervezést!

Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzata a városi tulajdonú közterületeken lévő óriásplakátok üzemeltetésével, hasznosításával azt a pályázót bízza meg, aki az önkormányzat által e célból kiírt nyílt közbeszerzési pályázaton, a város számára összességében a legkedvezőbb ajánlatot adja?

 

5. Építési lehetőséget a 180 mBf felett!

Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzatának képviselő-testülete, a 45/2008 sz. Esztergom, Hegyvidék (Szentjánoskút, Kenderes, Újfalu, Kálváriahegy, Aranyhegy városrészek) helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 45/2008. (VI.19.) önkormányzati rendeletét úgy módosítsa, hogy a beépítésre szánt építési övezetekre eső telkek vonatkozásában meghatározott 180 mBf szintvonal feletti építési tilalmát 220 mBf-re emelje?

 

6. Bódéváros megszüntetését a Széchenyi téren!

Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzatának képviselő-testülete alkosson rendeletet arról, hogy a Széchenyi téren faházak, árusító, tájékoztató pavilonok, sátrak csak ideiglenes jelleggel (évente max. 60 napra, egy-egy eseményhez

kapcsolódóan max. 30 napra) legyenek elhelyezhetők?

 

7. Szabad lehajtást a hídról!

Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzatának képviselő-testülete hozzon határozatot arról, hogy a Mária-Valéria Hídról a lehajtás a járműforgalom számára a Táncsics Mihály utca irányába, a lezárt átjáró megnyitásával közvetlenül biztosítva legyen?

 

8. Szent Miklós Alap felülvizsgálatát!

Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzatának képviselő-testülete hozzon határozatot, a Szent Miklós Alap keretében a már megkötött szerződések teljesítésének meghiúsulása okait feltáró – a képviselő-testülettől független – szakértői bizottság felállításáról?

 

További négy kérdés esetében bírósági felülvizsgálat keretében született olyan határozat, miszerint a választási iroda nem tagadhatta volna meg az aláírásgyűjtő ív hitelesítését:

 

1. Elővásárlási jogok töröltetését!

Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzatának képviselő-testülete hozzon határozatot arról, hogy az önkormányzat javára esztergomi ingatlanokra bejegyzett elővásárlási jogok az ingatlan-nyilvántartásból töröltetésre kerüljenek?

 

2. Magánvád magán pénzből!

Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzatának képviselő-testülete hozzon határozatot arról, hogy a magánvádas perek költségeinek megtérítésére közpénzből ne történhessen kifizetés, az érintettek maguk legyenek kötelesek ennek költségeit viselni?

 

3. Közétkeztetés pályáztatását!

Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzata a városi intézmények közétkeztetésével azt a pályázót bízza meg, aki az önkormányzat által e célból kiírt nyílt közbeszerzési pályázaton, a város számára összességében a legkedvezőbb ajánlatot adta?

 

4. Élményfürdő üzemeltetés pályáztatását!

Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzata a városi Aquasziget élményfürdő üzemeltetésével azt a pályázót bízza meg, aki az önkormányzat által e célból kiírt nyílt közbeszerzési pályázaton, a város számára összességében a legkedvezőbb ajánlatot adta?

 

Jelenleg tehát összesen 15 olyan kérdés van, melyek az első szűrőn átmentek, azaz ezekben az esetekben nincs jogi akadály annak, hogy a megfelelő számú aláírás összegyűjtése után, a népszavazás kiírása kötelező érvényű legyen a választási iroda számára.

 

Tisztelt Esztergomiak!

 

Tanulmányozzák át a kérdéseket. Tegyék a szívükre a kezüket és pártállást, ideológiai hovatartozást, előítéleteket félretéve őszintén mondjanak véleményt! Melyik kérdés az, amelyik bárki számára nem vállalható, akinek szándékai tiszták, demokratikusak, törvénytisztelőek? Melyik kérdés az, amelyik nem a választópolgárok, városunk és közösségünk érdekeit szolgálja? Melyik kérdés az, amelyik azért fogalmazódott meg, hogy bármely személynek vagy csoportnak jogtalan anyagi, erkölcsi előnyöket biztosítson, a közösség rovására? Lehetséges-e, hogy a 24.160 választópolgár és családtagjai között van olyan, akit a fenti kérdések közül egy sem érint?

Aki szeretné, hogy a város kimozduljon a holtpontról és megkezdődhessen a stabilizáció a város gazdaságában és a lakosság életminőségében, annak velünk és nem a 10+1 fős frakcióval kell tartania. Mert itt, a helyi társadalomban már alapvetően csak ez a két oldal létezik még akkor is, ha a cél elérésének módját nem látjuk teljesen egyformán. Az már mindenki számára világos kell hogy legyen: Külső segítségre a közeljövőben nem számíthatunk, nekünk kell a kialakult helyzetet kiértékelnünk és ebből kiindulva a megoldást megtalálnunk, elsősorban a jogszabályok keretei között maradva.

 

Most rajtunk a sor, vegyük kezünkbe a sorsunkat! Ne nézzük tétlenül tovább az iszapbírkózást! Legyen már vége a sopánkodásnak, az önsajnálatnak, tegyük próbára, hogy mire vagyunk képesek, mire képes … a nép, az istenadta nép...! Vegyünk részt a népszavazáson, kényszerítsük ki a közös akaratunkat! Próbáljuk meg lemondásra kényszeríteni a tényleges városvezetést! Ez legalább olyan fontos esemény lesz, mint a tavalyi önkormányzati választás, de a tét most már mindenki számára világos.

 

Mi a teendő?

Csak alá kell írni a gyűjtőíveket és el kell menni majdan a szavazásra. Ez mindösszesen kétszer 15 perc! Ilyen egyszerű, ennyit igazán megtehet mindenki! És ezzel talán megoldható számtalan probléma, melyektől régóta szenvedünk.

 

Első lépés a megfelelő számú aláírás összegyűjtése. Aki az első három kérdés gyűjtőívét már aláírta, tegye ezt meg a többi kérdéssel is, hiszen minden kérdést külön lapon kell szerepeltetni és kérdésenként aláírni. Az aláírásokat aktivisták gyűjtik házról-házra járva, de vannak a városban aláíró helyek, pontok is. (Piacon két helyen, LMP iroda Kossuth Lajos utca 4., 10-17, Cukrászda Szentgyörgymező, Vécsey utca 1., Zöldségbolt Klapka tér 2., Zöldségbolt Barkóczi utca 5.)

Az aláírásgyűjtés felgyorsítása, hatékonyabbá tétele érdekében a városban további gyűjtő pontokat szeretnénk kialakítani. Várunk további aktivistákat és aláíróhelyek biztosítóit, üzemeltetőit! Jelentkezni a népszavazást kezdeményező szervezeteknél lehet.

 

Második lépés a részvétel a népszavazáson és döntés a kérdésekről. Legalább 12.100 választónak kell elmennie és több mint 6.100 szavazónak azonos módon kell állást foglalnia ahhoz, hogy a szavazás érvényes és eredményes legyen. A feladat tehát nem kicsi, de nem is megoldhatatlan. Természetesen a népszavazás előtt számtalan alkalom lesz, hogy megbeszéljük a kérdések tartalmát, hátterét és célját, írásban és szóban, fórumokon és TV-ben szeretnénk részletes tájékoztatást adni az egyes szavazási témákról.

 

Ha ezekben az ügyekben egy eredményes népszavazással sikerül kikényszerítenünk a Fidesz frakciótól a döntését, akkor biztosak lehetünk abban, hogy jó úton járunk, érdemes volt elindulnunk és ha másképp nem megy, újabb és újabb kérdéseket terjesztünk elő.

Mindenkit várunk!

 

Esztergomi Lokálpatrióták Egyesülete

Körmöczi Miklós

elnök