Meggyes a hibás
2011. nov. 16.

<p>Csaknem egy éves az az Esztergomról készült számvevői jelentés, amelynek némely megállapítása felett sajnálatos módon elsiklott az új városvezetés is.</p>

A jelentés 64. oldalán kezdi el azokat a feladatokat sorolni, amelyek végrehajtását már 2005-ben is kérték Meggyestől, de akkor sem és azóta sem tette meg. Ezek közül az utolsó így hangzik: "a polgármester nem intézkedett a helyi beruházási- és hitelpolitika kockázatainak és lehetséges kezelési módjainak felmérésére."

Mit jelent ez?

Az Önkormányzati tv. 90. § (1) bekezdése arról rendelkezik, hogy az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a Képviselő-testület a felelős. Felelős a 2005-től felhalmozott adósságokért, az esztelen beruházásokért, a mindenféle költségvetési számítás nélkül felvett hitelekért és kibocsátott kötvényekért, az ész nélkül alapított, látszattevékenységet folytató cégek pénznyeléséért.Természetesen ezeket a gazdasági balfogásokat Meggyes rendre meg is szavaztatta a testülettel, remélve, hogy ezzel megosztja a felelősséget. A testület pedig szavazott Meggyes elvárásainak megfelelően.

Tehát, a kollektív felelőtlenség tombolt. Itt állunk cirka 26 milliárdnyi adóssággal. Meggyes pedig maximum a testületre mutogatna, ha kérdeznék: hisz nem ő döntött, megszavazták... Egy fontos dologban azonban hibázott. Nem mellékelte a döntésekhez a hatástanulmányokat, megtérülési számításokat, likviditási terveket, amiből látni lehetett volna, hogy ezek jó döntések. Ezzel saját magára húzta a felelősséget...

Azonban Meggyest nem kérdezik. Nem kérdezik arról, hol vannak a döntéseket előkészítő vizsgálatok, nem kérdezik miért nem tartotta be a 2005-ös ÁSZ vizsgálat javaslatait. Pedig lehet, hogy célszerűbb lenne ezt cselekedni, mint Jeanne d'Arc-ként várni a máglyahalált.