Meggyes szokás szerint mellébeszél
2011. nov. 9.

<p>Szép és gyors reakció, ahogy Meggyes lemondott felügyelőbizottsági tagságáról a Strigonium Zrt-ben. Magyarázkodása mégszebb!</p>

Mit nyilatkozott a Népszavának?

 

Meggyes kérdésünkre azt mondta, nem tudott erről az összeférhetetlenségről: "a jogérzékem nem súgta, hogy ezt ne lenne szabad." Hozzátette: a jogsértést sajnálja, viszont nincs mit visszafizetnie, ugyanis munkájáért nem vett fel pénzt, mióta 2011. májusa óta fb-tag volt. Így ez szerinte csak felelősséggel járt, pénzzel nem. Azt is mondta, benyújtotta írásban lemondását az fb-tagságról. Ami a képviselői mandátumáról való lemondásra felszólítását illeti, azt mondta: végig fogja gondolni, de igazán nem érzi magát vétkesnek.

A megyei KEMMA.hu-n mit olvasunk?

 

Az önkormányzati cégekben 2011. májusa óta a felügyelői bizottsági tagságot díjazás nélkül vállaltam, mint ahogy az elmúlt egy évben az önkormányzati képviselői munkám után sem kaptam tiszteletdíjat, tehát az országgyűlési képviselői munkám után kapott díjazáson kívül nincsen más jövedelmem. Sajnálom, hogy nem tudtam arról, hogy az önkormányzati cégben vállalt felügyelő bizottsági tagság összeférhetetlen az országgyűlési képviselőséggel, most, hogy erről a számomra kissé meglepő tényről tudomást szereztem, a mai napon lemondtam ezen felügyelő bizottsági tagságokról.

 

A femina.hu-n pedig ezt olvassuk:

 

Felvetésünkre, hogy már évek óta képviselő, és mégsem ismeri a rá vonatkozó törvényt, Meggyes azt mondta, ezt a részt nem nézte meg.
Meglep, hogy ez a szabály, de tudomásul veszem. Hibáztam, sajnálom, és lemondok a tagságról - közölte az expolgármester, hozzátéve, hogy azt evidensnek tartotta, hogy polgármesterként nem vállalhatott ilyen posztot, ez benne így rögzült, és fel sem ötlött benne, hogy országgyűlési képviselőként ez tiltott.

Hogy Meggyes Tamás jogérzéke mit súg, az legyen az ő saját nyomora, rajta kívül a lőtéri döglött kutyát sem érdekli.

 

A jogsértést nem sajnálni kell, hanem levonni a megfelelő konzekvenciákat belőle és ennek megfelelően cselekedni. Magyarán elhúzni a közéletből messzire.

 

Azt a szöveget, hogy a rá vonatkozó törvény ezen részét nem nézte meg, mintha egyszer hallottuk volna már valahol Meggyestől. Mégpedig 2006 környékén egy mentelmi ügy miatt olvashattuk a következőket:

 

Meggyes Tamás képviselő, Esztergom polgármestere azt mondta, egy lakott területen kívüli vasúti kereszteződésen a megengedett 40 helyett 84-el hajtott át, emiatt kérte az ügyészség mentelmi jogának felfüggesztését. Hozzátette: nem ismerte azt a szabályt, ami szerint vasúti kereszteződésnél, országúton csak 40-el lehet áthajtani, ezért lépte túl a sebességkorlátozást.

 

Kétszer ugyanazt a poént nem illik elsütni, még egy országgyűlési képviselőnek sem!

 

Nem mellékesen ha valakit felügyelő bizottsági tagnak választanak, akkor alá kell írnia egy elfogadó nyilatkozatot, amelyben arról is nyilatkozik a delikvens, hogy nem áll fenn összeférhetetlenség személyével kapcsolatban. Meggyes talán erre is azt fogja mondani, hogy azt sem tudta mit ír alá, vagy esetleg - ahogy egyszer már elsütötte ezt a poént is - majd azt mondja, hogy megtévesztették őt az elfogadó nyilatkozat aláírásakor?

 

Meggyes azt mondja nincs mit visszafizetnie, mivel az fb tagsága nem jár díjazással. Azonban a képviselők jogállásáról szóló törvény nem azt mondja ki, hogy az fb tagságért nem jár díjazás az összeférhetetlenség idején, hanem a parlamenti képviselőnek nem jár a fizetség. Meggyes ezt próbálja most sumák módon elködösíteni a szokásos mellébeszélésével.

 

Abszolút mértékben gusztustalan, ahogy kiemeli, hogy neki a parlamenti cirka 800 ezres fizetésén kívül más jövedelme nincs, ugyanis Esztergomot neki sikerült 26 milliárdos adósságba hajszolnia, ami miatt az adósságrendezési eljárás ideje alatt nem kaphattak fizetést az önkormányzati képviselők. Semmiféle önkéntes lemondásról nincs és nem is volt szó. Nem kapott fizetést, mert nem kaphatott. Azonban épp az a Pénzügyi Bizottság, amelynek ő is tagja javasolta, hogy az adósságrendezés befejezésének időpontjától visszamenőlegesen járjon újra tiszteletdíj nekik, sőt 2012 januárjától – annak ellenére, hogy a város gazdasági helyzete továbbra is igen mély fekáliában lubickol – a tiszteletdíj mértékét még növelni is szándékoznak. Ismétlem, ezt az a bizottság javasolta, amelynek a város eladósításáért felelős Meggyes is a tagja.

 

Az egyetlen érdekes dolog a nyilatkozatai között, az az, amit a fő ellenség Népszavának mondott a parlamenti mandátumáról való lemondásról: elgondolkodik rajta. Meggyes ilyesmit eddig szájára sem vett soha. Azt kizárnám, hogy önmagától jutott arra a következtetésre, hogy gondolkodnia kellene ilyesmin. Talán szóltak neki?

 

Végezetül Orbán Viktor miniszterelnök FUNDAMENTUMOK című 12 pontos írásából idéznék.

 

7. A Fidesz: a törvényes rend pártja és ebben nem ismer alkut; védelmet nyújt a törvénytisztelő polgároknak és követeli a bűnözők gyors és kemény büntetését.