A Fidesz-frakció péntekre kéri testületi ülés összehívását
2011. nov. 8.

<p><span id="ctl05_lbLead"> Tatabánya, 2011. november 8., kedd (MTI) - Az esztergomi Fidesz-frakció péntekre kéri a képviselő-testületi ülés összehívását, ezen megtárgyalhatnák a válságköltségvetés módosítását, és biztosíthatnák a városi közvilágítás további működését - közölte a frakció kedden az MTI-vel.</span></p>

Steindl Balázs frakcióvezető tájékoztatása szerint hétfőn értesültek arról, hogy a polgármester Londonba utazik, és nem hívja össze a rendes munkaterv szerinti ülést, viszont szerda reggel rendkívüli ülést tartana, amelyen a válságköltségvetést tárgyalná, mivel a Fidesz-KDNP-frakciót hibáztatja azért, ha ismét lekapcsolják a közvilágítást.
A frakcióvezető szerint a polgármester nem hajtja végre a bíróság által elfogadott adósságrendezési egyezséget, így az áramszolgáltató sem kapta meg a neki járó összeget. Esztergom válságos helyzetének oka, hogy Tétényi Éva adósságrendezési eljárást indított, ezt a Fidesz-KDNP tizenegy határozattal próbálta megakadályozni, de a polgármester "törvénysértően azokat nem írta alá" - fogalmazott.
A független polgármester az MTI-nek elmondta, a közvilágítást szolgáltató Tivi Kft. a múlt pénteken közölte, hogy 12-én elkezdi a közvilágítás kikapcsolását a településen és a városhoz tartozó külterületeken, ha a város nem fizet nyolc napon belül 131 millió forintot.
Tétényi Éva emlékeztetett, hogy hétfőn válságstábot hívott össze a rend- és katasztrófavédelmi szervek bevonásával, ezen egyedül a helyi Fidesz vezetője nem jelent meg, ehelyett közleményben tudatta, hogy frakció is válságértekezletet tart.
"Bár nem hívtak meg a tanácskozásukra, de a válságstáb megbeszélése után átmentem a Fidesz-frakcióhoz, ott értekezlet címén három képviselő beszélgetett, más nem vett részt az eseményen. Ha tenni akarnak a közvilágításért, erre a szerdai ülés lehetőséget kínál, a költségvetési összegek átcsoportosításával találhatunk megoldást" - tette hozzá a város vezetője.
Tétényi Éva közölte: januártól augusztusig a város kifizette a közvilágítás havi csaknem 20 millió forintos díját, de szeptembertől nem tudtak fizetni, mert a fideszes többségű testület nem szavazta meg a költségvetési összegek átcsoportosítását. A társaság jogos követeléseinek nagyobb része a Meggyes Tamás (Fidesz) vezette önkormányzat idejében keletkezett - tette hozzá.