Újra sötétséggel büntetné a várost a Fidesz
2011. nov. 8.

<p>Az esztergomi közvilágítás-szolgáltatást még az előző önkormányzat döntése értelmében a Tivi Kft. végzi. 2010. év végén a cég – az évek óta nem fizetett közüzemi számlák miatt -  egyszer már korlátozta a közvilágítást a városban, de akkor a forgalmasabb csomópontokban, az iskolák valamint a kórház környékén működtek az utcai világítótestek.</p>

2011. november 4-én kelt levelében a Tivi Kft. azt jelezte az önkormányzat felé, hogy amennyiben nyolc napon belül nem kerül kiegyenlítésre a feléjük fennálló tartozás, úgy a város teljes területén, - beleértve Esztergom-kertvárost, Szamárhegyet, Búbánatot és Pilisszentlelket is – kikapcsolják a közvilágítást.

 

A polgármester ennek tudatában november 7-én, délután 3 órára válságstábot hívott össze, az aljegyző, a polgármester, a rendőrkapitány, a katasztrófavédelmi parancsnok, a helyi tűzoltóság képviselője, a Fidesz-frakció vezetője, Steindl Balázs, valamint az önkormányzat közvilágításért felelős szakmai referense részvételével. A stáb ülésén egyedül a helyi Fidesz vezetője nem jelent meg, aki sajtóközleményben tudatta, hogy ugyanaznap délután 4 órára ők is válságstábot hívnak össze, ahová csak a polgármestert felejtették el meghívni.

 

Tétényi Éva először ez év január 20-án, a Fidesz-frakció által elfogadott, várost büntető költségvetése kapcsán figyelmeztette a képviselő-testületet, hogy a közvilágításra betervezett összeg csak szeptemberig elegendő, és kérte a testület fideszes többségét, hogy ezt mindenképpen módosítsák. Ezt követően a polgármester október 10-én a 380/2011.10.16. számú előterjesztésében ismételten arra kérte a testületet, hogy az elmaradt számlákra különítsen el forrást, ezt azonban a frakció nem volt hajlandó napirendre venni.

 

A város költségvetésében jelenleg nem áll rendelkezésre akkora összeg, hogy a jogos igényeket teljesíteni tudja az önkormányzat. A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság 2011. október 18-án kelt végzésében a Giegler Kft. „csa” által kezdeményezett végrehajtási lapokat visszavonta, azaz a város számlájáról leinkasszált 316 millió forint visszaszedését rendelte el. A Mária Valéria hotel beruházásánál dolgozó cég mindezek ellenére leemelte a pénzt az önkormányzat számlájáról. Amennyiben ez a jogellenes lépés nem történt volna meg, úgy most volna fedezet a város közvilágításának biztosítására, illetve a hasonló cipőben járó, és hamarosan a szolgáltatását szintén korlátozni kénytelen, az iskolai étkeztetést végző Hungast Kft. számláinak kifizetésére is. A polgármester a költségvetés módosítására, sokadszorra, november 9-re, szerdán reggel 8 órára rendkívüli testületi ülést hívott össze.

 

Tétényi Éva ezúton szólítja fel a Fidesz-frakciót, hogy az általuk tudatosan a költségvetésbe épített „lakossági megszorításokkal” ne a polgármestert gyanúsítsák, és ne a lakosságot büntessék, illetve hagyjanak fel a város politikai célú sanyargatásával. Ehelyett a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat szellemében kezdjenek végre Esztergomért, az esztergomiakért dolgozni szívvel-lélekkel.

 

Esztergom, 2011. november 7.

 

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere