Kétmillióra büntették Esztergom volt alpolgármesterét és az írását közlő lapot
Közélet
2011. nov. 8.

<p>Tatabánya, 2011. november 8., kedd (MTI) - Jogerősen kétmillió forint megfizetésére kötelezte együttesen Knapp János Pált, Esztergom volt fideszes alpolgármesterét és az írását közlő Hídlap kiadóját a Győri Ítélőtábla, mert a politikus egy újságcikkben megsértette Horváth Mihály jó hírnévhez való jogát - tájékoztatta a szervezet szóvivője kedden az MTI-t.</p>

A Győri Ítélőtábla helybenhagyta az elő fokon eljáró Komárom-Esztergom Megyei Bíróság ítéletét, amely szerint Knapp János Pál "a Fidesz esztergomi alapító szervezetének tagja" aláírással 2008 júniusában megjelent cikkében Horváth Mihályt bűncselekmények elkövetésével alaptalanul hozta összefüggésbe, képviselői munkáját és keresztény értékrendnek megfelelő magatartását alaptalanul kérdőjelezte meg, továbbá a jobboldallal való kapcsolatát valótlan állításokkal próbálta aláásni - tette hozzá Ferenczy Tamás.

Az ítélőtábla elfogadta a sértett érvelését, amely szerint a sérelmezett tényállítások miatt politikai és üzleti helyzete, karrierje beszűkült, és ez az egészségi állapotára és a családi kapcsolataira is kihatott.

A felek az ítélőtáblától az elsőfokú döntés teljes felül bírálatát kérték. A két alperes a kereset teljes elutasítását kérte, míg a felperes azt, hogy teljes mértékben adjanak helyt a keresetének, amelyben négymillió forint nem vagyoni kár együttes megfizetését kérte a volt alpolgármestertől és a lapot kiadó Ehír Kft.-től.

Az ítélőtábla a kártérítés összegén túl helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését a személyiségi jogsértés megállapításáról, eltiltotta a feleket a további jogsértéstől, és kötelezte őket elégtételt adó közlemény megjelentetésére - mondta el Ferenczy Tamás.

A Hídlapban megjelent cikkben Knapp János Pál azt állította, hogy Horváth Mihály együttműködik azzal, aki felgyújtotta Meggyes Tamás (Fidesz) volt polgármester házát.

Horváth Mihály esztergomi vállalkozó korábban Meggyes Tamás kampányfőnöke volt, és tagja volt az esztergomi képviselő-testületnek. A volt polgármesterrel akkor romlott meg a viszonya, amikor ellenezte, hogy a város 1,68 milliárd forintért mélygarázst vásároljon. Képviselő-testületi tagságáról lemondott, a Fideszből kizárták, az év nagy részében külföldön tartózkodik.


(forrás)