Tartozás miatt elsötétülhet Esztergom

Tartozás miatt elsötétülhet Esztergom

2011. 11. 07. 23:45

Önkormányzati tartozás miatt kikapcsolhatják szombaton Esztergomban a közvilágítást és két hét múlva megszűnhet a közétkeztetés, szerdán rendkívüli ülést tart az önkormányzat, közölte a polgármester hétfőn.

Tétényi Éva elmondta, a közvilágítást szolgáltató Tivi Kft. múlt héten pénteken közölte, 12-én elkezdi a közvilágítás kikapcsolását a településen és a városhoz tartozó külterületeken, ha a város nem fizet ki nyolc napon belül 131 millió forintot.

A világítás megszüntetéséhez 2700 lámpából kellene kiszerelni az izzókat, működésükhöz az áramot az E.on biztosítja, tette hozzá a város vezetője.

A polgármester szerint a társaság jogos követeléseinek nagyobb része a Meggyes Tamás (Fidesz) vezette önkormányzat idejében keletkezett. Januártól augusztusig a város kifizette a közvilágítás havi közel 20 millió forintos díját, de szeptembertől nem tudták fizetni az összeget, mert a fideszes többségű testület nem szavazta meg a költségvetési összegek átcsoportosítását, tette hozzá.

Tétényi Éva közölte, a korábbi vezetés 26 milliárd forintos hitelállománya miatt az önkormányzat adósságrendezési eljárás alatt van. A szigorú gazdálkodás ellenére egy csődeljárás alatt lévő vállalkozó a város számlájáról jogellenesen leemelt 316 millió forintot, így jelenleg a város költségvetésében nem áll rendelkezésre akkora összeg, hogy a jogos igényeket teljesíteni tudják.

A polgármester elmondta, a költségvetés módosítására szerda reggelre rendkívüli ülést hívott össze, ahol a közvilágítás ügye mellett a közétkeztetéssel is foglalkozni kell, mert 17 intézményben elfogyott a működésre szánt összeg. Az étkeztetést végző cégnek 26 millió forinttal tartozik az önkormányzat, a társaság közölte, még két hétig biztosítja a szolgáltatást.

A közvilágítást szolgáltató Tivi Kft. már egy évvel korábban is meg akarta szüntetni a közvilágítást Esztergomban. "Már a választások előtt ki akartuk kapcsolni a közvilágítást, mert már akkor százmillió forint feletti volt a város tartozása. A Meggyes Tamás vezette önkormányzattól kaptunk valamennyi pénzt, de az összeg felével akkor is adósok maradtak" - mondta el 2010 novemberében Drága Bálint ügyvezető az MTI-nek.

"Tétényi Éva polgármestersége előtt Esztergom életében soha nem fordult elő, hogy lekapcsolták volna a közvilágítást. Az elmúlt egy év alatt azonban ez már a második eset, felelőtlen vezetésének következményeként ismét elsötétülhet város" - mondta a Fidesz helyi frakcióvezetője. Steindl Balázs szerint a polgármester nem hajtja végre a bíróság által elfogadott adósságrendezési egyezséget, így az áramszolgáltató sem kapta meg a neki járó összeget, emiatt nem tudja tovább finanszírozni a közvilágítást.

 

MTI

2011. 11. 10. 12:49

Azért nem indít csődeljárást, mert erre nem hatalmazta fel a fityisz csapat, ennyire egyszerű. Nem az a cél, hogy megoldódjon a probléma, hanem, hogy mindég melegen legyen tartva. Erre sajnos nagyon jó a kommunikációjuk.

2011. 11. 09. 5:41

Mindenki tudja, hogy Tétényi miatt nem hajtotta végre az utasítást a Strigonium! :)

2011. 11. 09. 0:18

Keresztezte egymást a két beírás. Na, igen, így jár aki feltalálja a spanyolviaszt, pedig már feltalálta más, történetesen 2008-ban a képviselő testület. Ezek után már egészen nyugodtan beledőlhetnek a saját kardjukba.

2011. 11. 09. 0:10

Újból elolvasva a testületi határozatot, lényegét tekintve ugyanezt írta elő a Strigonumnak, vagyis kerüljön vissza az eszköz teljesen városi tulajdonba. Ezek szerint a Strigonium a hibás, a kialakult helyzetért, azzal, hogy nem csinált semmit.

2011. 11. 09. 0:03

Amit írsz, arra kapott utasítást a Strigonium.

Senki nem olvassa el, amit belinkelek?:)

 

http://www.szeretgom.hu/content/?comment=149186

2011. 11. 09. 0:01

Tényleg érdekes lenne a szerződés, nem közérdekű adat, mintha a BKV-nál egy szerződésre kimondta volna a bíróság? Ha az oszlopok és világítótestek városi tulajdon, a kiszerelt égők helyébe azonnal csereszabatos városi tulajdonú égőket kellene berakni közadakozásból, nem olyan egetverő az áruk. Azok ismételt eltávolítása viszont már lopás, mert az már nem a Tivié. Oszt meglátjuk, ki unja meg előbb. Jogászok?

2011. 11. 08. 23:59

Én nem értem. Ott a határozat. A Strigoniumot utasította a testület, hogy biztosítsa a közvilágítást. Miért nem intézkedik Arany Tamás úr?

2011. 11. 08. 22:55

Azért még az érdekes, hogy a mult évi sötétítést, sokkal nagyobb tartozás, hosszabb ideig tartó nem fizetése váltotta ki. Most rongyos 3 hónap tartozás után ki kell kapcsolni, ez ugye abszulut politika mentes????? 

2011. 11. 08. 22:49

Azért a havi 20milla az áram felhasználásra lett ki fizetve. A beruházást meg nem ez a polgármester kezdeményezte. Vlóban volt olyan város ahol elzavarták a szerelőket, de ez nem Komárom, hanem Érd volt. Az esztergomi rendőrség állítólag nem találrá jogszabályt, kérdezzék meg az érdi kollégáikat.

2011. 11. 08. 16:31

Tisztelt Cserép úr! Ugyanezt javasoltam az egyik civil szervezet vezetőjének.Szervezzük meg a figyelőrendszert, és ha az utcánkban megjelennek a szerelők, gyorsan értesíteni a szomszédokat és elő a lapátot, seprűt, egyebet.Különben Komáromban a Tivi nem tudta leszerelni, mert ott a rendőrség megakadályozta. Sajnos a mieinkre nem számíthatunk, hogy miért azt nem tudom.

2011. 11. 08. 15:51

Megint azoknak nagy a pof.... (kimoderálva) szájuk, akik az előző városvezetés ideje alatt széthordták a zsét. Fiatal kora ellenére a demencia tüneteit produkéló Steindl, a szokott (és már tudja kívülről is! :-) ) szövegén kívül mást nem tud.

2011. 11. 08. 14:56

Ájjajaj ! Olyan apró tények, hogy évek óta nem fizették a Volánnak a számlákat egy percig se zavarjanak!

Tényleg nem szép dolog más helyesírását szóvá tenni, de ezt nem hagyhatom ki! Látva a helyesírásod, amióta nincs ingyen bérlet nem is nagyon jutottál el a suliba, sőt jobben elnézve, előtte se nagyon....

2011. 11. 08. 14:31

Nahhát igazán Tétényi enyit érsz eztigértél aztigértél azt tessék másodjára kapcsolják ki a villanyokat az utcán a helyjáratotis elvetted és még a bérletekeitiis igazán kösz:@:@:@

2011. 11. 08. 13:13

Sajnos el kell szomorítsalak, nagyon sokan hisznek ebben, és nem tudjuk őket meg győzni.

2011. 11. 08. 13:11

Tudja valaki,hogy mit csinál tulajdonképpen a Tivi Kft,ha az áramot az E-ON biztosítja?

Mert ha csak az égőket szerelgeti ki-be,akkor vigye őket a pi...-ba.Kell helyettük tenni sajátot.Kacsintás

2011. 11. 08. 13:05

Ez a nyikhaj Steindl nem unja még a "mindenért-tétényi-a-hibás" lemezt? Van még rajta kívül valaki, aki ezt elhiszi neki? Remélem egyre kevesebben...

2011. 11. 08. 8:09

Azért érdekes lenne a Tivi kft vel kötött szerződés meg ismerése is. Mert abban is érdekes dolgok vannak.

2011. 11. 08. 0:03

Ez a határozat pedig a mai napig úgy tudom nem lett visszavonva, tehát a Strigoniumnak képviselőtestületi határozat alapján kellene cselekednie!!!!

 

 

 

814/2008. (XI. 27.) esztergomi öh.

1. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy Esztergom Város Önkormányzata és a TIVI Kft. között 2005. október hó 28. napján létrejött és később kiegészített „Koncessziós Közvilágítás Szolgáltatási Szerződés” egyoldalú megrendelő általi megszűntetése indokolt, és – az Önkormányzat jogi igényei fenntartásával - felhatalmazza a Polgármestert a szerződés megszüntetésére irányuló nyilatkozat megtételére.

Felelős: Meggyes Tamás polgármester

Határidő: a szerződés megszüntetésére a döntést követően azonnali hatállyal

2. Felhatalmazza a Polgármestert, hogy – a jogos kárigények fenntartásával – vegye az Önkormányzat tulajdonába a Vállalkozó finanszírozásában megvalósított közvilágítási eszközöket a könyv szerinti értékükön való tételes elszámolás mellett.

Felelős: Meggyes Tamás polgármester

Határidő: a szerződés megszüntetését követő legfeljebb 15 napon belül

3. Felkéri a Strigonium Zrt vezérigazgatóját  hogy az Önkormányzat törvényben rögzített kötelező közvilágítási feladatainak biztosítása, illetve a közszolgáltatás folyamatos és biztonságos ellátása céljából tegye meg a szükséges intézkedéseket a szolgáltatás folyamatos ellátása iránt. Ennek keretében a megvalósult közvilágítási eszközök kijelöléses önkormányzati vagyonkezelésbe adására többségi önkormányzati tulajdonnal (legalább 50%+1 szavazat) működő gazdasági társaság megalapításának előkészítésére, továbbá a lehetséges kisebbségi tulajdonos kiválasztására irányuló tárgyalások lefolytatására, amely társaság többségi tulajdonának jegyzett tőke része költségvetésből való biztosítására kötelezettséget vállal.

Felelős: Balogh Zoltán vezérigazgató

Határidő: a szerződés megszüntetésével egyidejűleg

2011. 11. 08. 0:01

Na erre kellene valami spontán dolognak szerveződnie: a TIVI nem tudja kiszerelni az égőket, ha ott áll a lámpa alatt egy tömeg.