Tartozás miatt elsötétülhet Esztergom
Közélet
2011. nov. 7.

<p>Önkormányzati tartozás miatt kikapcsolhatják szombaton Esztergomban a közvilágítást és két hét múlva megszűnhet a közétkeztetés, szerdán rendkívüli ülést tart az önkormányzat, közölte a polgármester hétfőn.</p>

Tétényi Éva elmondta, a közvilágítást szolgáltató Tivi Kft. múlt héten pénteken közölte, 12-én elkezdi a közvilágítás kikapcsolását a településen és a városhoz tartozó külterületeken, ha a város nem fizet ki nyolc napon belül 131 millió forintot.

A világítás megszüntetéséhez 2700 lámpából kellene kiszerelni az izzókat, működésükhöz az áramot az E.on biztosítja, tette hozzá a város vezetője.

A polgármester szerint a társaság jogos követeléseinek nagyobb része a Meggyes Tamás (Fidesz) vezette önkormányzat idejében keletkezett. Januártól augusztusig a város kifizette a közvilágítás havi közel 20 millió forintos díját, de szeptembertől nem tudták fizetni az összeget, mert a fideszes többségű testület nem szavazta meg a költségvetési összegek átcsoportosítását, tette hozzá.

Tétényi Éva közölte, a korábbi vezetés 26 milliárd forintos hitelállománya miatt az önkormányzat adósságrendezési eljárás alatt van. A szigorú gazdálkodás ellenére egy csődeljárás alatt lévő vállalkozó a város számlájáról jogellenesen leemelt 316 millió forintot, így jelenleg a város költségvetésében nem áll rendelkezésre akkora összeg, hogy a jogos igényeket teljesíteni tudják.

A polgármester elmondta, a költségvetés módosítására szerda reggelre rendkívüli ülést hívott össze, ahol a közvilágítás ügye mellett a közétkeztetéssel is foglalkozni kell, mert 17 intézményben elfogyott a működésre szánt összeg. Az étkeztetést végző cégnek 26 millió forinttal tartozik az önkormányzat, a társaság közölte, még két hétig biztosítja a szolgáltatást.

A közvilágítást szolgáltató Tivi Kft. már egy évvel korábban is meg akarta szüntetni a közvilágítást Esztergomban. "Már a választások előtt ki akartuk kapcsolni a közvilágítást, mert már akkor százmillió forint feletti volt a város tartozása. A Meggyes Tamás vezette önkormányzattól kaptunk valamennyi pénzt, de az összeg felével akkor is adósok maradtak" - mondta el 2010 novemberében Drága Bálint ügyvezető az MTI-nek.

"Tétényi Éva polgármestersége előtt Esztergom életében soha nem fordult elő, hogy lekapcsolták volna a közvilágítást. Az elmúlt egy év alatt azonban ez már a második eset, felelőtlen vezetésének következményeként ismét elsötétülhet város" - mondta a Fidesz helyi frakcióvezetője. Steindl Balázs szerint a polgármester nem hajtja végre a bíróság által elfogadott adósságrendezési egyezséget, így az áramszolgáltató sem kapta meg a neki járó összeget, emiatt nem tudja tovább finanszírozni a közvilágítást.

 

MTI

(forrás)