Érdekes határozatok
2011. nov. 5.

<p>Határozottan érrdemes olvasgatni a Meggyes éra önkormányzatának határozatait - teljesen más megvilágításba helyeznek bizonyos jelenkori történéseket. Az alábbiakban egy csokorra valót gyűjtöttünk össze ezekből, a jövő okulására.</p>

TIVI

Mindannyian emlékszünk rá, hogy 2010 végén milyen ajándékot adott Esztergomnak a közvilágításért felelős TIVI Kft. Vajon hányan tudtak róla, hogy Meggyes Tamás törvénysértve 2008 novembere óta nem hajtotta végre az önkormányzat következő határozatait:

 

814/2008. (XI. 27.) esztergomi öh.

1. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy Esztergom Város Önkormányzata és a TIVI Kft. között 2005. október hó 28. napján létrejött és később kiegészített „Koncessziós Közvilágítás Szolgáltatási Szerződés” egyoldalú megrendelő általi megszűntetése indokolt, és – az Önkormányzat jogi igényei fenntartásával - felhatalmazza a Polgármestert a szerződés megszüntetésére irányuló nyilatkozat megtételére.

Felelős: Meggyes Tamás polgármester

Határidő: a szerződés megszüntetésére a döntést követően azonnali hatállyal

2. Felhatalmazza a Polgármestert, hogy – a jogos kárigények fenntartásával – vegye az Önkormányzat tulajdonába a Vállalkozó finanszírozásában megvalósított közvilágítási eszközöket a könyv szerinti értékükön való tételes elszámolás mellett.

Felelős: Meggyes Tamás polgármester

Határidő: a szerződés megszüntetését követő legfeljebb 15 napon belül

3. Felkéri a Strigonium Zrt vezérigazgatóját  hogy az Önkormányzat törvényben rögzített kötelező közvilágítási feladatainak biztosítása, illetve a közszolgáltatás folyamatos és biztonságos ellátása céljából tegye meg a szükséges intézkedéseket a szolgáltatás folyamatos ellátása iránt. Ennek keretében a megvalósult közvilágítási eszközök kijelöléses önkormányzati vagyonkezelésbe adására többségi önkormányzati tulajdonnal (legalább 50%+1 szavazat) működő gazdasági társaság megalapításának előkészítésére, továbbá a lehetséges kisebbségi tulajdonos kiválasztására irányuló tárgyalások lefolytatására, amely társaság többségi tulajdonának jegyzett tőke része költségvetésből való biztosítására kötelezettséget vállal.

Felelős: Balogh Zoltán vezérigazgató

Határidő: a szerződés megszüntetésével egyidejűleg

 

2 érdekes határozat:

 

763/2005. (XII.15 .) esztergomi öh. ** módosítva 46/2008.(I.31.)**

Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy az esztergomi 17353 hrsz-ú 9649  m2 közterület elnevezésű, a valóságban Széchenyi tér ingatlanból - a határozat mellékletét képező áttekintő helyszínrajzon területi adatokkal jelölt, - összesen  5630 m2 területet hasznosításra 2006. január 15-étől átadja a Strigonium Rt-nek ( 2500 Esztergom Deák F. u. 4.), illetve jogutódjának  20 évre, 5.000.000 Ft/év használati díj fejében azzal, hogy   a Képviselő-testület a  fizetendő díj mértékét  3 évenként felülvizsgálja  és a közterület alapfunkciója nem változhat.

Felhatalmazza a Polgármestert a szerződés aláírására.

Felelős: Meggyes Tamás polgármesterHatáridő: a döntést követő 30 napon belül

 

46/2008. (I. 31.) esztergomi öh.

1. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a 763/2005.(XII.15.) esztergomi öh. határozatát a következők szerint módosítja:

„Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy az esztergomi 17353 hrsz-ú 9649 m2 közterület elnevezésű, a valóságban Széchenyi tér ingatlanból - a határozat mellékletét képező áttekintő helyszínrajzon területi adatokkal jelölt, - összesen 5630 m2 területet hasznosításra 2006. január 15-étől átadja a Strigonium Rt-nek (2500 Esztergom Deák F. u. 4.), illetve jogutódjának 20 évre. A használati díj a használat első 3 évében 500.000 Ft + áfa / év. A használati díj fizetésének kezdő időpontja a Széchenyi tér jogerős használatba vételi engedélye kiadásának napja, addig a használatba vevő mentesül a díj fizetése alól. A Képviselő-testület a fizetendő díj mértékét 3 évenként felülvizsgálja és a közterület alapfunkciója nem változhat.

Felhatalmazza a Polgármestert a szerződés aláírására.”

A határozat módosítással nem érintett részei változatlanul hatályban maradnak.

2. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert a határozat 1. pontjával kapcsolatos szerződésmódosítás aláírására.Felelős:   Meggyes Tamás polgármesterHatáridő: a szerződésmódosítás aláírására a döntést követő 8 napon belül

 

Csak szólok: most van itt a 3 éventi felülvizsgálat ideje. És ugyancsak szólok: értékhatár, közbeszerzés, versenytárgyalás, meg mindezek elmulasztásának súlyos következményei vannak (!).

 

 

Sajtószabadság

428/2008. (V. 29.) esztergomi öh.

Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Strigonium Zrt. vezérigazgatója útján felkéri a Hídlap főszerkesztőjét, hogy a Hídlap képviselői hozzászólások rovatát 2008. december 31-ig a következő szempontok figyelembevételével állítsa össze.

1. Egy lapszámban képviselő-testületi oldalanként (egyik oldal a polgári frakció 13 tagja, a másik oldal a többi 10 képviselő) maximum 2-2 cikk jelenjen meg azonos terjedelemben úgy, hogy amennyiben az egyik képviselői oldalról nincs vagy csak egy írás lenne, akkor a másik képviselői oldalról maximum csak két cikk jelenjen meg. A rovat összeállításánál előnyben kell részesíteni azokat a cikkeket, amelyek jobban kapcsolódnak a képviselő-testületi ülésekhez, illetve azokat a cikkírókat, akiknek eddig kevesebb írása jelent meg.

2. A képviselői hozzászólások rovat 2008. július 1-je és 2008. augusztus 31-e között szüneteljen.

3. Egy képviselő – a rovatban a 2007. augusztus 18-ától leközölt cikkeit is beleszámítva – maximum 8 alkalommal jelentetheti meg írását.

4. A képviselő a megnyilatkozási lehetőségét átadhatja egy másik képviselőnek. Gondoskodni kell arról, hogy az átadás ténye, az átadó és az átvevő képviselő neve a rovatban megjelenjen.

5. A képviselői hozzászólások rovat moderálására a Képviselő-testület felhatalmazza Kálmán Sándor képviselőt, a Kulturális és Sport Bizottság elnökét.

6. 2008. évben a polgármesteri megnyilatkozás lehetőségeit Kinál Katalin képviselő használhatja fel.

Felelős: Meggyes Tamás polgármester

Határidő: a Strigonium Zrt. és Kálmán Sándor értesítésére a döntést követő 8 napon belül

 

Diszkrimináció?

 

477/2008.(VI.12.) esztergomi öh.

Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete hozzájárul ahhoz, hogy a Hídlap hetilap terjesztési településeinek önkormányzatai megjelenésenként maximum 12 oldalt megvásárolhassanak a kiadó EHIR Kft-től a következő áron:

az 5.000 lélekszám alatti települések részére bruttó  15.000 Ft / oldal / megjelenés

az 5.000 lélekszám feletti települések részére bruttó 45.000 Ft / oldal / megjelenés

Felelős:   Meggyes Tamás polgármester

Határidő: a Kft. értesítésére a döntést követő 15 napon belül

 

Nem tudom, van egyáltalán olyan jogköre egy önkormányzatnak, hogy a cége által birtokolt cégben, önkormányzati határozattal hirdetési árakat határozzon meg? Csodálkoznék.

 

Viva Las Vegas!

543/2008. (VII.7.) esztergomi öh.

Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete egyetért azzal, hogy a szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvény 4. § (1) bekezdése szerint a pénzügyminiszter a Közép-dunántúli Régió közigazgatási területén – Esztergom Városát is érintően - I. kategóriába tartozó játékkaszinó alapítására és működtetésére irányuló koncessziós szerződés megkötésére nyilvános pályázatot írjon ki, az alábbi feltétellel: A játékkaszinó Esztergom Városának belterületén, négycsillagos, vagy annál magasabb kategóriájú szállodában, avagy a Prímás sziget területén, illetve a Duna folyón létesülhet, a vonatkozó jogszabályok előírásainak megfelelően.

Felkéri a polgármestert, hogy erről a Pénzügyminisztérium Pályázati Irodáját értesítse.

Felelős:    Meggyes Tamás polgármester

Határidő: 2008. július 20.

 

 

 

Hamarosan az önkormányzat összes, 1990 és 2010 között hozott önkormányzati határozata kereshető és olvasható lesz a Szeretgomon.