Országszerte szmog van, de nincs riadó
Környezetünk
2011. nov. 4.

<p>Nem csak a nagyobb városokban, hanem a vidék kisvárosokban, sőt a falvakban is messze az egészségügyi határérték felett alakul a szálló por koncentrációja és több helyütt elérheti -Esztergomban el is érte- a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Szmogriadó azonban itt nem rendelhető el. Még a természeti területeken is határérték felett van a szennyezőanyagok koncentrációja.</p>

Lakossági Tájékoztató!

Kedves Esztergomi Polgárok!

Tájékoztatom Önöket, hogy az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség értesítése alapján, Esztergom közigazgatási területén a szálló por határértéke, a tájékoztatási küszöbértéket 2011. november 1-2-án meghaladta (melynek értéke: 75 µg/m3). Emiatt Esztergomban erősen szennyezett légszennyezettségi index mutatkozik.
Ezért, nyomatékosan megkérem a tisztelt lakosságot a gépkocsihasználat fokozott csökkentésére, és a tömegközlekedési eszközök használatára, annak érdekében, hogy a szálló por koncentráció csökkenjen, valamint csökkentsék a szabad levegőn való tartózkodás idejét.

Esztergom, 2011. november. 3.

Tétényi Éva
polgármester

Az országban több helyen, így a Fertő-Hanság és a Cserehát területén, lakott területektől távol is mérik a levegő szálló por tartalmát. A tegnapi napon már ezeken a kibocsátó forrásoktól távoli területeken is az egészségügyi határérték feletti szennyezőanyag koncentrációt mértek (Fertő-Hanság:63 ug/m3, Cserehát:68 ug/m3; egészségügyi határérték 50 ug/m3). Mindez azt jelenti, hogy nagy valószínűség szerint az ország szinte teljes területén az egészségügyi határérték felett van a szálló por koncentrációja. Erre a szennyezettségre rakódik rá a kisebb településeken a közlekedés és még inkább a fűtés hatása, ami vélhetően azt eredményezi, hogy a vidéki kistelepüléseken a szálló por koncentrációja meghaladhatja akár a szmogriadó tájékoztatatási küszöbértékét is.Mindennek az a magyarázta, hogy a jelenlegi szmoghelyzet kialakulásáért nem a kibocsátás felelős csupán, hanem az időjárási körülmények is, amelyek országszerte azonosak.


Miért nincs ezeken a településeken szmogriadó?


A jelenlegi jogi szabályozás miatt füstködriadó csak ott rendelhető el, ahol legalább egy folyamatosan működő mérőállomás működik. Megítélésünk szerint ez azonban félrevezető, hiszen a többi településen élő emberek abban a hitben maradnak, hogy náluk a levegőminősége megfelelő, holott a vidéki háttérállomások adatai alapján a többi hazai településen is igen magas lehet a szennyezőanyagok koncentrációja. Megítélésünk szerint ilyen helyzetben érdemes lenne a vidéki települések lakosságot is tájékoztatni a veszélyekről.

Mi okozza a jelenlegi szmoghelyzetet?


A jelenlegi szmoghelyzet oka alapvetően meteorológiai. A légszennyezőanyag kibocsátás állandóan jelen van, de a légkörben ezek a szennyezőanyagok normális esetben hígulnak. A jelenlegi meteorológiai helyzetben, azonban a légkörbe bocsátott szennyezőanyagok nem tudnak eltávozni és a talajközelben maradva felhalmozódnak.

Milyen meteorológiai helyzet okozza a szmogot?


Normális esetben a légkör hőmérséklete felfele haladva csökken. Jelenleg azonban még igen nagy magasságban is meleg a légkör. 3000 méter magasságban a hőmérséklet azonos azzal, amit 100 méteren mérünk. Ezt a helyzetet nevezzük inverziónak, vagy fordított légrétegződésnek. A kibocsátott szennyező anyagok és füst jellemzően melegebb a környezetnél, ezért könnyebb is, így felemelkedik a légkörben. Az emelkedés közben ez a füst folyamatosan hűl. Az emelkedés egészen addig tart, amíg a füst melegebb a környezeténél. A környező levegő hőmérséklet azonban az inverzió miatt nem csökken, így a füst hamarosan lehűl a környező levegő hőmérsékletére. Ez azt eredményezi, hogy a kibocsátott füstgázok nem tudnak felfele eltávozni a légkörből. Ráadásul a szélsebesség is nagyon alacsony országszerte, így oldalirányban sem tudnak elszállítódni a légszennyező anyagok. A szennyezőanyagok kibocsátása tehát folyamatos, de a máskor működő hígulás és elszállítódás nincs jelen, így folyamatos a szennyezőanyagok felhalmozódása, ami végül előidézi a szmogot. A helyzet ahhoz hasonlítható, mintha egy fedőt helyeznénk a Kárpát-medencére, de a szennyezőanyagokat továbbra is kibocsátanánk.

A szmoghelyzet óránként frissítve folyamatosan nyomon követhető a  http://legszennyezes.hu oldalon vagy az alábbi linken: http://www.esotanc.hu/szmog.html

 

Esztergom mért adatai

Komponens

MÉRT ÁTLAG ÉRTÉK

μg/ m3

MEGENGEDETT HATÁRÉRTÉK

μg/ m3

Kén-dioxid

2

125

Nitrogén-dioxid

35

85

Szén-monoxid

1260

5000

Ózon

68

120

PM10 (10 μm
alatti por konc.)

94

50

(forrás)