Esztergom önkormányzata a Belügyminisztériumtól kér hitelt
Közélet
2011. nov. 3.

<p>(MTI) Esztergom képviselő-testülete csütörtöki ülésén arra utasította és kötelezte Tétényi Éva független polgármestert, hogy forduljon kamattámogatott hitelért a Belügyminisztériumhoz. A polgármester azt mondta, a jogszabályok szerint az önkormányzat nem kaphat ilyen hitelt, azonban teljesíti a képviselők kérését.</p>

A testület többségét adó Fidesz-KDNP-frakció vezetője, Steindl Balázs az ülésen közölte, hogy a kamattámogatott hitelből 200-300 millió forinthoz juthat a város, a hitelt azonban a polgármesternek kell igényelnie.
Tétényi Éva ismertette: a bérekre lekötött összegeken túl az önkormányzat csütörtöki pénzügyi egyenlege 20 millió forint. Az adósságrendezési eljárást gátolja, hogy a K and H Bank nem engedi adósságrendezésre fordítani a városnak a bankban lévő kötvényeit, az önkormányzatnak pedig nincs pénze.
A polgármester módosító indítványban kezdeményezte, hogy az önkormányzat kérje az adósságrendezési eljárás azonnali felfüggesztését a bíróságtól és indítson új eljárást. A Fidesz-KDNP-frakció mindkét indítványt leszavazta.
A képviselő-testület zárt ülésen megerősítette két héttel korábbi határozatát, mellyel jóváhagyták egy 2007-ben hozott bizottsági döntést; annak értelmében a polgármester és az alpolgármesterek életbiztosítására 2007-től 2010 szeptemberéig összesen mintegy 12 millió forintot fizettek ki a biztosítónak.
Steindl Balázs az MTI-nek elmondta: a korábbi döntést azzal egészítették ki, hogy a kedvezményezetteknek 2012. március 31-ig ne fizessék ki a biztosítás lejártakor járó összeget, és aki már felvette ezt a pénzt, az fizesse vissza a városnak.
Tétényi Éva polgármester korábban az MTI-vel azt közölte: "az önkormányzat a választások után tudta meg, hogy a két alpolgármester a ciklus végén felvette az életbiztosítás után járó összeget, majd egyikük visszafizette azt az önkormányzatnak. A volt polgármester csak egy adminisztratív hiba miatt nem kapta meg a pénzt a banktól" -  tette hozzá. Véleménye szerint a visszamenőleges hatályú döntésekkel a képviselők a korábbi mulasztást szeretnék törvényesíteni, mert testületi felhatalmazás nélkül fizették ki a 12 millió forintot.
Szintén zárt ülésen döntötték el csütörtökön a képviselők, hogy öt évvel meghosszabbítják a temetkezési feladatokat ellátó vállalkozóval kötött szerződést. Steindl Balázs frakcióvezető tájékoztatása szerint az önkormányzat nem fizet a társaságnak, amely ezért vállalta, hogy a bevételét a temető fejlesztésére költi. Az elmúlt időszakban a temetőben számos fejlesztés történt, például kápolnát építettek.
Tétényi Éva polgármester az MTI-nek elmondta, szeretné újratárgyaltatni a kérdést a testülettel, mert számára nem megalapozott a megállapodás, ellenkező esetben vétójogával él.
A testület következő, rendes ülését péntekre hívta össze a polgármester. Steindl Balázs az MTI kérdésére elmondta: a november 4-i nemzeti gyásznap miatt megfontolják az ülésen való részvételüket, ezen felül korábban a munkatervet úgy módosították, hogy ez az időpont nem volt kijelölve, a polgármester ennek ellenére ülést hívott össze.

(forrás)