Az esztergomi prímási negyed ismét fejet hajt Boldog II. János Pál pápa emléke előtt
2011. nov. 3.

<p>Piotr Jantos és Szirányi Imre válogatott fényképei a Szentatya életéről a Szent Adalbert Központban.</p>

A Szentatyára emlékezve elsőként a „Totus Tuus – Egészen a Tiéd” II. János Pál pápa emlékvonatot fogadta Esztergom és a prímási negyed 2011 szeptemberében. A lengyel vallási és vasúti különlegesség, egyfajta guruló katolikus emlékhely a boldoggá avatott II. János Pál pápának állít emléket. A vonattal érkező zarándokok számára a bazilikai szentmisét követően bemutattuk a Szent Adalbert Központot, majd vendégül láttuk őket a Prímás Pincében.

Novemberben az „utazó pápa” tematikát folytatva a szentatyát, mint Kelet-Európa nagykövetét mutatjuk be, Piotr Jantos és Szirányi Imre válogatott fényképein keresztül. A krakkói fotóművész, Piotr Jantos saját maga állította össze a portréfotó-sorozatot, ezt kiegészítik magyar fotográfus kollégájának képei, amelyet az egyházfő hazai látogatásai alkalmával készített.

A kiállításon szemelvényeket és életképeket láthatunk a szentatya életútjáról, munkásságáról és szerepéről a kelet-közép-európai kommunista diktatúrák összeomlásában. A fotósorozat időrendet követ: Karol Wojtyła plébánosi, majd püspöki, érseki, bíborosi éveiről, illetőleg a pápasága idejéről készített felvételek láthatók. A fényképek is tanúskodnak II. János Pál meghatározó szerepéről a kereszténység és a XX. század történelmében.

A boldoggá avatott pápát karizmatikus egyházi vezetőként idézi meg a fotósorozat, de a hangsúlyt elsősorban emberi arcára helyezi, tekintetében ott látható az egész ember. Ez avatja a fotókat maradandó emlékekké; dokumentálja, miként teremtett összhangot a vallások és a nagyhatalmak közötti párbeszédben, spirituális erejével újra vonzóvá téve az evangéliumot.

Az egyik képen Karol Wojtyła, a fiatalember kajakban evez, fején kendővel a napszúrás ellen; egy másikon az erdőben, viaszos vászonnal letakart asztalnál ül, és a táborozókkal eszik. Ebből az egyszerű, közvetlen, néha kalandos lelkületből pápasága idején is sokat megőrzött, zavarba hozva ezzel a rangokhoz és külsőségekhez ragaszkodókat.

A tárlat megnyitója november 7-én (hétfőn), 17.30-kor lesz a Szent Adalbert Központban, ahol Illés Pál Attila történész, polonista mellett Zsille Gábor költő, műfordító, az Új Ember hetilap szerkesztője emlékezik meg a Szentatya nagyságáról, történelmi jelentőségéről és az ifjúságra gyakorolt, a katolikus egyház megújulását is nagyban elősegítő hatásáról. A kiállítás megtekinthető február 28-ig.