Döngessük a Nyitott Kapukat
2011. okt. 16.

<p style="margin-bottom: 0cm;">„<span style="font-family: Arial, sans-serif;">A Strigonium Zrt. <strong>Nyitott Kapu </strong><span style="font-weight: normal;">címmel kommunikációs kampányt indít, hogy az esztergomiaknak bemutassa a városi tulajdonú cégeket, a holdingba szervezett tagvállalatok tevékenységét, a rendszer átláthatóságát, a tervezett fejlesztéseket, egyszóval a város saját cégének fontosságát, tevékenységének sokszínűségét, a </span><strong>mögötte álló hátterekkel együtt</strong><span style="font-weight: normal;">.” - olvasható a Hídlap legutóbbi számában.</span></span></p>

A Strigonium Zrt. a közleménye szerint, teszi mindezt azért, mert értetlenül áll az ellenzéki pártok és két civil egyesület által közösen kezdeményezett népszavazás rá vonatkozó kérdése előtt:

Átlátható önkormányzati cégeket!

Egyetért-e Ön azzal, hogy a város gazdasági működésének átláthatósága érdekében, Esztergom Város Önkormányzata a Strigonium Zrt. közgyűlésén kezdeményezze a társaság megszüntetését, tevékenységének és vagyonának átvétele mellett?”

A Nyitott Kapu keretében – a tájékoztató szerint – a cégeknél nyílt napokat szerveznek, fogadóórát tartanak, oda bárki elmehet, hogy a kérdéseit feltegye és lesz szakmai fórum, ahol a cégek beszámolnak eddigi tevékenységükről, ígéri Arany Tamás vezérigazgató úr! Úgy gondolom, ha ezzel a lehetőséggel az esztergomiak most okosan élnek, akkor már csak e miatt is megérte, hogy a népszavazási kezdeményezést elindítottuk.

 

A tájékoztatás kedvéért, hogy a helyzettel mindenki tisztában legyen:

A Strigonium Zrt. és a a hozzá tartozó cégek nagy része, 100 %-ban Esztergom Város tulajdonában vannak. Ezek a cégek: az EHIR Kft. (Hídlap, RTVE, óriásplakátok, online hirdetések), Esztergomi Ingatlankezelő Kft. (a városi tulajdonú ingatlanokat „kezeli” és adja-veszi), ÉP Kft. (építés, generál kivitelezés), Esztergomi Kegyeleti Kft. (temetkezés, temető üzemeltetés), Esztergom-Mahart Kft. (kikötő és teherkomp(?) üzemeltetés, ingatlanfejlesztés, stb.), Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. („az esztergomi turisztika új alapokra helyezése”), Hungast Esztergom Kft. (közétkeztetési szolgáltatás), Port Danube Kft. (budapesti és mohácsi kikötői szolgáltatások ????), Zöld Út Kft. („ Környezetünk, parkjaink, utaink megóvása, tisztán tartása, szebbé tétele tartozik fő szolgáltatásai körébe.” olvasható a cég honlapján!), Védvár 2008 Zrt. (Őrzés, védelem, gépkocsi flottakezelés (?), stb.) a honlap szerint még ez a cég is él, a most alakuló Gran Piac Kft. (az esztergomi piac üzemeltetése lesz a feladata), az augusztusban alakult Gran Parkoló Kft. (felügyelőbizottsági tag Meggyes Tamás és Steindl Balázs) pedig a parkolási rendszert üzemelteti. A közterületek hasznosítása közvetlenül a Strigoniumhoz tartozik.

Röviden összefoglalva: Az intézmények üzemeltetésén és néhány egyéb mellékes feladaton kívül, gyakorlatilag a város üzemeltetésével, anyagi helyzetével, vagyonának hasznosításával, a lakossági szolgáltatásokkal összefüggésben, minden a Strigonium hatáskörébe tartozik, minden amiből a városnak profitálni kellene és nem veszteséget elszenvednie és ráadásul úgy, hogy ez még a lakosság megrövidítését is eredményezi. A Fidesz frakció egy évvel ezelőtti döntése értelmében a Strigonium vezetése teljhatalmat kapott, a képviselő-testületnek csak évente egyszer tartoznak beszámolással, engedélykérési kötelezettségük nincs, bármilyen városi vagyonelemet hasznosíthatnak, eladhatnak, városi cégeket alapíthatnak, szüntethetnek meg. Néhány hónappal ezelőtt pedig ennek a cégnek a felügyelőbizottságába is beválasztották a gazdasági ügyekben az elmúlt évek során városirányítóként nagy sikereket elért Meggyes Tamást és a tanítványát, a frakcióvezető Steindl Balázst, mindezt csak a lakosság megnyugtatására, hogy a jövőben is biztonságban érezhesse a város a vagyonát! Ez a politikai hatalom konvertálása a nyílt gazdasági hatalommá. Az első kérdés akár mindjárt az is lehetne, hogy valójában ki irányítja a Strigonium cégcsoportot?

Tehát ezekkel a cégekkel, ill. tevékenységeikkel, pénzügyeikkel összefüggésben lehet kérdéseket intézni a cégvezetéshez.

Tisztelt esztergomiak!

Ezt az alkalmat most ne hagyják ki! Jöjjön mindenki és kérdezzen, személyesen, vagy levélben, és a kérdéseit tegye itt is közzé, ha kap rá választ, akkor azt is. Keressük együtt a válaszokat az elmúlt évtized homályos-sötét városüzemeltetési, ingatlan kezelési kérdéseire, a város katasztrofális pénzügyi helyzetének, az alacsony színvonalú, de mégis drága városi szolgáltatások okaira és mindezekkel összefüggésben „a mögötte álló hátterekre”! Kinek nincs kérdése? Szerintem mindenkiben már millió kérdés merült fel az elmúlt évek során. Ezeket már számtalanszor megfogalmazták személyes beszélgetések alkalmával, fórumokon, baráti találkozókon, hivatalokban, internetes portálokon és egyéb helyeken, de választ sohasem kaptak, vagy ha igen, akkor azok csak maszatolások voltak, a valóságtól messze álltak. Hát most elő a kérdésekkel! Kérdezzünk, ha már egyszer felajánlották nekünk a lehetőséget. Tegyük próbára a Strigonium vezetését, valójában komolyan gondolták-e, hogy most a cégeiket átláthatóvá teszik, nyíltan beszámolnak a működésükről, amit egyébként a vonatkozó jogszabályok szerint kötelező módon, folyamatosan meg kellene tenniük.

 

Tehát az első nyilvános fogadóóra: 2011. 10. 19. szerda 13.00-16.00

Írásbeli kérdések beküldése: nyitottkapu@strigonium.hu e-mail címre.

A szakmai fórum időpontja még nem ismert.

 

Az egyesületünk nevében, a városunk tényleges gazdasági viszonyinak, anyagi-vagyoni helyzetének feltárása érdekében tisztelettel kérem Arany Tamás vezérigazgató urat, hogy ígéretének megfelelően, az esztergomi polgárok kérdéseire adott korrekt, a valóságot tükröző válaszaival, biztosítsa a városi cégek átláthatóvá tételét.

 

Esztergomi Lokálpatrióták Egyesülete

Körmöczi Miklós

elnök

 

Példaként mellékelem az „Óriásplakát témában” megfogalmazott, a Strigoniumnak elküldött kérdéseimet:

 

Strigonium Zrt.

2500 Esztergom,

Deák Ferenc út 4.

nyitottkapu@strigonium.hu

 

 

Arany Tamás

vezérigazgató

 

 

Tisztelt Vezérigazgató Úr!

Örömmel értesültem arról, hogy az Esztergom Város tulajdonában lévő cégek átláthatóságának biztosítása érdekében, Önök elindították a Nyitott Kapu elnevezésű kommunikációs kampányukat, melynek keretében lehetőséget biztosítanak a város lakói számára, hogy a városi cégek működésével, helyzetével, terveivel kapcsolatosan kérdéseket tegyenek fel. Ha ezekre a kérdésekre valóban kielégítő válaszokat adnak, akkor úgy érzem a program eléri célját, az esztergomiak által egy évek óta megfogalmazott jogos igényt elégítenek ki és egyben eleget tesznek a jogszabályok által előírt tájékoztatási kötelezettségüknek is, mellyel megalakulásuk óta adósak.

 

A kérdéskör, amire választ szeretnék kapni, az a holding szervezetbe tartozó EHIR Kft.-vel kapcsolatos, nevezetesen az „Óriásplakát hasznosítási üzletággal”.

Kérdéseim:

1. Mennyibe került 2010. szeptemberben és 2011. szeptemberben egy óriásplakát havi

bérleti díja, maga a plakát elkészítése és felragasztása-eltávolítása?

2. Hány darab óriásplakát volt az EHIR tulajdonában, kezelésében 2010. szeptember

hónapban, ezeket a táblákat mikor állították fel, volt-e mindegyikre jogerős építési engedély?

3. Milyen mértékű volt a táblák beszerzési, telepítési költsége?

4. Hány darab óriásplakáton reklámozták a Fidesz jelöltjeit, a tavaszi országos és az őszi

helyhatósági választások alkalmával, mettől-meddig, ki volt a bérlő, ki kötött rá

szerződést, ki fizette ki a bérleti díjat, a plakát díját, a ragasztási költségeket?

5. Miért és hány darab táblát bontottak el az önkormányzati választások után ?

6. Mennyibe került a bontás, mi lett a leszerelt táblák sorsa?

7. Az „Óriásplakát hasznosítási üzletág” mekkora nyereséget hozott az EHÍR Kft.-nek és

ezzel a városnak 2010-ben?

8. Az EHIR Kft. 2010-es éves eredménye pozitív volt-e? Ha igen, mennyit fizettek be ebből

az önkormányzatnak? Ha pedig a cég veszteséges volt, akkor miért nem számolják fel,

hiszen amúgy sem közfeladatot lát el?

 

Előre is köszönöm a valóságnak megfelelő válaszait!

 

Üdvözlettel:

Körmöczi Miklós