Megmenthető-e az Aquasziget?

Megmenthető-e az Aquasziget?

2011. 10. 10. 1:03

Napokon belül leengedhetik a vizet a díjtartozások miatt szeptember elején bezárt Aquasziget élményfürdő medencéiből - a nyáron kiválasztott új üzemeltető a jelek szerint nem tudja átvállalni az elmúlt években felgyülemlett ki nem fizetett közműdíjakat. A medencék leengedése azt jelzi: hosszabb időre bezárhat Esztergom elmúlt évtizedének legnagyobb, közel 10 milliárd forint ráfordítással létrehozott és üzemeltetett beruházása.

Már a fürdő átadásakor mindenki tisztában volt vele, hogy a létesítmény nem üzemeltethető gazdaságosan szálláshelyek és egy valódi termálforrás nélkül. Bár a Szeretgom törzsközönsége sokszor negatív előjellel közelítette meg az Aquasziget kérdéskörét, azt biztosan kijelenthetjük, hogy igazán senkinek sem jó az, ha a szigeten található létesítmény az enyészeté lesz. Érdemes ezért kicsit felkutatni a hasonló beruházások történetét: hogyan oldották meg máshol, más korokban elődeink az ilyen krízishelyzeteket.

Valószinűleg kevesen gondolnák, hogy Budapest egyik legpatinásabb fürdője, a Városligetben található Széchenyi fürdő az első világháború idejétől egészen a harmincas évekig nagyon hasonló gondokkal küzdött. A Széchenyi fürdőt 1913 június 16-án nyitották meg és forgalma már az első évben meghaladta a 200 000 főt, majd 1919-ban 890 507 fővel tetőzött. Ennek ellenére a fürdő 1914 és 1915 között veszteséggel működött, melynek oka a világháború gazdasági hatásai mellett - hasonlóan kései esztergomi kistestvéréhez - a tervezett gyógyszálló beruházás elmaradása volt.

Hasonlóan az esztergomi fürdőhöz ekkor még a Széchenyiben is melegíteni kellett a vizet. A vízmelegítés költségei azonban emelkedtek, ezért és a vízhozam növelése érdekében szükségessé vált egy második artézi kút fúrása. A fúrási munkálatokat 1936 július 9-én kezdték meg és azok mintegy két évig tartottak. 1938 március 16-án 1256 méter mélyen 77 °C-os termálvizet találtak, mely megoldotta a fürdő termálvízellátását és az épület fűtését is. 1939-re a fürdő fűtőberendezését átalakították a hévízzel való fűtésre, valamint a fürdő mellett ivócsarnok is épült.

Egy hasonló akcióterv valószinűleg az esztergomi fürdőt is meg tudja menteni: kell fúrni egy új, minél melegebb vizet a felszínre hozó kutat és be kell fejezni a szomszédos szállodát. Az új kút jelentősen csökkenthetné a fürdő üzemeltetésének költségeit, és környezetvédelmi szempontból is dícséretes volna, mivel nem kellene többé évi több ezer tonna széndioxid légkörbe eregetése (és orosz import gáz elégetése) árán melegíteni a medencék vizét. A szálloda pedig a fürdő kihasználtságát növelné, elsősorban a hétköznapokon.

Mindehhez elsősorban tőkére, újabb komoly, milliárdos végösszegű beruházásokra van szükség. A következő hónapok történései megmutathatják, hogy jól döntött-e az Önkormányzat, amikor ugyanannak a sándorfalvi cégcsoportnak adta át üzemeltetésre az élményfürdőt, akik a szomszédos szálloda beruházói is, illetve néhány évvel ezelőtt a Búbánatvölgyben saját eszközeikkel sikeres termálvizet felszínre hozó kútfúrást végeztek. Ha ez a cégcsoport képes rá, hogy befektessen és kockáztasson ennyi magántőkét a fürdő felélesztése érdekében: képes befejezni a szállodát és képes kiváltani a gázmotorral történő vízmelegítést, akkor minden Esztergomért tenni akaró személynek kötelessége lesz őket ebben azzal támogatni, hogy legyűri az elmúlt években felgyülemlett ellenérzéseit, és időről időre - igényeihez mérten - igénybe veszi az Aquasziget szolgáltatásait.

 

 

Egyetértesz? Nem értesz egyet? Szólj hozzá, oszd meg a véleményed a témáról!


2012. 11. 25. 22:15

Ha régi is a hsz, félrevezető.

1. A nyergesi testület a döntések 99%-át egyhangúlag hozza. 5 független, 4 fidesz színekben indult. Első a város, azután a párt. Soroljon fel egy, a város számára negatív ügyet, ahol érezhető a párt hatása. Nem tud. A függetlenek többségében nem jobboldaliak. Ennyit a pártirányításról.

2. Az előző polgármester sikeréhez nem fér kétség, volt miből, és tehetséges politikus volt. 27 évig gyakorolhatta. Viszont maradjunk annyiban, hogy semmivel sem vagyok nagyobb pártkatona.

3. Megtesszük, amit lehet, a keretek szűkek. Hitelmentes a város.

4. Az illetmény jóval kevesebb, mint korábban, jutalmat nem csak a helyzetre tekintettel nem kérek.

 

2011. 11. 22. 16:31

Eztet ugatom Plázát Esztergomnak de gyorsan mer két hónap múlva a Matolcsy dönti el. Amúgy nagy ötlet szerintem egy olyan pláza ahol strandolni is lehet végre Esztergom egyedülálló lenne valami pozitív dologban. Milyen kis betűk fel kellett tennem az olvasót

2011. 10. 21. 1:17

Ez így szerintem csak részigazság. Meg kell nézni a teszkóparkolót, állandóan ott áll egy halom autó, és legtöbben nem egy kisszatyornyi cuccot tesznek bele kifelé jövet... Egy-egy ünnepnap előtt a legviccesebb: mivel egy, esetleg két napra zárva lesz a bolt, ezért mindenki úgy felpakolja magát, mintha minimum háborúra készülne. Volt alkalmam megfigyelni, döbbenet. Nem vagyok egy plázapárti, de ha megfelelő közösségi terek is kialakításra kerülnének a boltok mellett, akkor akár még működhetne is. Elméleti síkon. Bár ha belegondolok, elég extravagánsra lehetne csinálni azzal, hogy fürdőnek lett építve (annak szerintem elég sablonos), plázaként egyedülálló lehetne.

Iridium

2011. 10. 21. 1:11

Én támogatnám egy modern Bástya felhúzását. Nem kell Westendet vizionálni a városba, de egy korszerű, liftes, üvegfalas, parkolós üzletház igenis elférne a központban. A Granvisus-pláza ötlete sem lett volna rossz, talán 20 év múlva. Ha eltüntetik a buszokat onnan, gyalogosbaráttá alakítva a környéket (megintcsak a piac felújítását említeném), akkor elfért volna, talán. A kérdés az lett volna, hogy akkor mi legyen a hagyományos, történelmi belvárossal? Legyen az enyészeté, Bástyástul, Fürdő szállóstul, Zöldházastul? Na ezért nem rajongtam az ötletért, amúgy viszont tényleg nagyot lendíthetne egy megfelelő méretű üzletközpont.

Esztergomnak az a nagy előnye, hogy nagyobb a vonzáskörzete minden más környékbeli településnél, s nem 30 ezer, hanem akár 80-100 ezer emberre is lehetne tervezni (Esztergom+Dorog kistérség összesen 76 ezer lakos, plusz Párkány és vonzáskörzete, de még talán Visegrád irányából is elcsíphetőek emberek). De nem tervez senki semmit, amíg még Esztergom maga sem tudja, hogy mit akar.

Pénz mindig van, csak meg kell ágyazni neki, hogy dőljön is, ne csak csurdogáljon.

Iridium

2011. 10. 21. 0:58

Én csak visszakérdezek: azok valós piaci alapon történt beruházások voltak, vagy volt-e esetleg egy kis mesterséges lökés mögöttük valaki(k) részéről? Csak kérdezem.

Egyébként meg ha üresen állnak és nem ment el rá közpénz, akkor ebből a szempontból mondhatni nem érdekel, ki mit szúrt el. Vállalkozott, nem jött be neki, de a város sem vesztett semmit. Ellenben a remek beruházásként beharangozott (de üresen kongó) élményfürdő eddig milliárdokat vitt el. S ugyanott tart a kettő, csak utóbbinál mindenki szív, nem csak a vállalkozó.

Szintén megjegyezném, hogy én szívesebben látnék a belvárosban kiskereskedelmet, mint lakásokat. Nem lenne jó egy nagy unalmas tehénlepénnyé változtatni Esztergomot, valami élet azért kellene bele kis kávézókkal (na az pipa...), helyi-környékbeli portékát áruló üzletekkel, de egy modern központban megjelenhetnének ismertebb márkák üzletei is, idecsalogatva a közeli települések lakóit is. Na de ideje kivenni a kezem a biliből...

2011. 10. 20. 22:20

Karvalytőke? Turultőkét kell idecsalogatni ha hallgatunk az idők szavára!

Legyen tehát itt az "Első Nemzeti Pálinkafőzde"! A cefretárolók adottak, a gázmotor megvan, a kanyargós csúszdák lepárlónak ideálisak.

És ha meggyes-ágyas illat terítené be Esztergomot, csak legyintenénk mámorunkban.

 

2011. 10. 20. 22:17

Esztergom lakóinak többsége olyan szegény, mint a templom egere... Sírós ki járna plázába?

2011. 10. 20. 21:52

Ébredj!

Kicsik vagyunk mi egy Plázához. Ez a maroknyi, 30.000 lakosság   ... no meg a folyamatos elszegényedés   .... nem hinném, hogy egy plázát  rentábilitásosan fenn tudna tartanai :(( Képed van arról, hogy Esztergomban hányan kapnak minimál vagy azt közelítő bért?

Bár javaslatodat olvasván  -eddig is midig elgondolkodtatott -  a fiatalságnak miből futja havi több száz mobil hívásra, cigarettára, energia italra stb. Mert én, mint normálisan megfizetett alkalmazott sem engedhetem meg magamnak ( Igaz, nem is igénylem.) 

2011. 10. 20. 19:01

Megmondom én és biztos vagyok benne, hogy miután elolvassátok egy karvalytőke azonnal lecsap az ötletre. Szóval.

Az élményfürdőbe na mit, na mit? Plázát kell kialakítani. A granvisusba már úgysem lesz semmi. Plázát esztergomnak, multi 3D mozival, 2 burger Kingel meg 3 mekivel casinót bele stb. A meki az hozza a pénzt mint az állat. Ide járnának mekibe visegrádtól nyergesig piliscsabától- tátig és nem beforgatni kell hanem eladni a frászba.. Hallgassatok rám. A pláza a városba olyan mint a kocsma-áfész-templom szentháromság... Valamelyikbe úgyis be kell menned ugye. Hallgassatok rám Esztergom. Hajrá(f)

Eredeti méret

2011. 10. 20. 18:39

A lehetőséget teremtsék meg ebből a pénzből, s bízzák a piacra a kérdés eldöntését! A piac meg úgyis befektet, ha látja benne a fantáziát

Csak kérdezem: Erzsébet ház, Vaskapu ház. Hány éve adták át, és azóta hány lakás kelt el?

Iridium

2011. 10. 20. 14:13

Kérdés, hogy ki lenne az az őrült, aki befektetne többszáz milliót az üvegfelületbe? Mikor térülne meg neki? Soha, mivel direkt bevételt nem hoz egy szimpla, esztétikus felület. Tehát egyetlen befektetőként az állam (az önkormányzat) jelenhetne meg, hogy "befektetésével" megkettőzze a műemlék épületeket szemben, s az emberek büszkék lehessenek a szép, új, bár kicsit csalóka belvárosra. Steindl óta tudjuk, hogy hasonló elgondolás alapján történtek meg "befektetések" a járdák, Széchenyi tér, hasonlók esetében, ezt többször is nyilatkozta különböző helyeken.

Én köszöntem, de nem kérem, hogy ilyenre költsék a köz pénzét. Ekkora nagyságrendű pénz esetén -amibe pl. a Bástya beburkolása kerülne, vagy amibe a Meggyes-éra "beruházásai" kerültek- érdemesebb lenne a privát szektorra, a piacra bízni, hogy tényleg szükség van-e ilyen jellegű építkezésekre? A jelek szerint nincs, mert akkor már rég beburkolták volna.

Ugyanakkor, ha az önkormányzatnak lenne ennyi felszabadítható pénze (de nincs) és a Bástya tulaja/egyéb szociból maradt épület tulaja is úgy állna a dolgokhoz (de nem), akkor a beburkolás költségének töredékéből el lehetne bontani az egészet, hogy utána a befektető eldönthesse mit hozzon létre:

- egy színvonalas, új bevásárlóközpontot a belvárosban, megoldott fedett parkolási lehetőséggel, az Aradi tér környékén alkalmi vásárokkal, programokkal, igazi belvárosi, sétálós hangulatot kialakítva, a meglévő -felújított- piaccal tökéletes összhangban, akár a kettőt közvetlen összekötve a forgalom megfelelő átszervezésével (amire remek részlehetőség a Bárnomi-áttörés a nem célirányos autók kiszorítására, csak kevés a teljes effekthez)

- egy hasonló kombót, mint a volt mozi helyén álló épület: mélygarázs, földszinten néhány üzlethelyiség, fölötte 4-5 emeletnyi lakással, penthouse-szal; a vásárolni szándékozókat kijjebb terelve inkább a Tesco, Lidl stb. felé

- csak lakásokat, parkolóval, lakóövezetet létrehozva; végleg kiszorítva a belvárosból a kiskereskedelmet

- semmit, mert nincs benne fantázia, nem térülne meg. Ideig-óráig lenne helyette egy belvárosi füvesített park, padokkal, madárcsicsergéssel. Aztán ha befektetésre érdemesnek találja valaki pár évvel később, akkor minden gond nélkül építhetne oda.

Szó mi szó, nekem senki ne költse a pénzemet drága, múlandó dizájnra. A lehetőséget teremtsék meg ebből a pénzből, s bízzák a piacra a kérdés eldöntését! A piac meg úgyis befektet, ha látja benne a fantáziát (vagy ösztönzik) és nem gáncsolja el állandóan a bürokrácia (rendezési tervek hiánya, engedélyek beszerzésének ideje - vagy egyáltalán lehetősége-, kooperáció pl. a parkolás, forgalomszabályozás megszervezésével, de reggelig lehetne sorolni, hogy miért nem fektet be ma szinte senki Esztergomban, különösen a kevésbé csókos helyeken).

Nagyon frankó kis belvároskát lehetne ebből kihozni, ha a meglévő pénz nem a Strigóba meg kitudjahova folyna, és érdemi munkát végez(-het)nének a városházi alkalmazottak. Amíg ez a kutyakomédia megy, addig ezekből semmi nem lesz. A befektető sem fog idejönni, csak amelyik tudja, hova kell nyúlni, az meg nem elég jó. Bármelyik haladó város csak úgy tudta ezeket elérni, ha össznépi egyetértés volt, s mindenki tudta és tette is a dolgát. Lásd Nyergesen, mennyi mindent létrehoztak az elmúlt két évtizedben. Beszélgettünk annó az ottani polgármesterrel, aki volt, hogy péntek délután talált egy kitűnő pályázatot az interneten. Az ügyfeleknek fél órával az ügyfélfogadási idő előtt szólt, hogy "Bocsi, ma bezárunk hamarabb, mert pénz jöhet a házhoz!". A hivatal összes érintett alkalmazottja nekiállt papírokat, iratokat előkutatni túlórában, hogy sikerüljön elnyerni a pályázatot (amit sikerült is, egyébként). Aztán pár éve ott is elkezdődött a gáncsoskodás, leépülés folyamata, mostanra pedig már ott is pártkatonák dirigálnak, egyre többen nem a nyergesiekért, hanem fizetésért dolgoznak. Szvsz csak néhány év kérdése, hogy ugyanaz a folyamat menjen végbe ott is, mint Esztergomban a 2000-es évek derekán.

A Bástya gondolom hoz annyi pénzt, amivel a tulaja elégedett, de valószínűsíthetően azért nem történt ott egy kapavágás se (Meggyes szombati rámpabontásától eltekintve) az elmúlt három évtizedben, mert a várható haszon mélyen a várakozások alatt lett volna. Így eltengilengizik a tulaj, neki jó ez, senki nem szól be, az embereknek is elég ez a színvonal (most még), aztán mindenki éli tovább ezt az inkubátoros álomvilágot. A lényeg, hogy legyen 5000 forintos nyugdíjjegy, Szent Miklós alap, sör és virsli, több nem kell a bódottához. Kis odafigyeléssel a belvárosból aranybányát lehetne varázsolni, pezsgő életet, ami most inkább jellemzi mondjuk Dorogot, mint Esztergomot.

Egyébiránt nem a volt nyergesi vezetést szándékoztam fényezni, mert az sem volt maga a tökély, de nagyságrendekkel jobb volt az esztergominál, az egyszer biztos.

 

- Jöttem megnézni, főmérnök elvtárs, hol is lesz a nagyolvasztó.

- Itt, író elvtárs, ahol most vagyunk.

- De hát ez csupa gizgaz meg gyom. Mikor lesz ebből kohó?

- Író elvtárs, szocialista rohammunkával augusztus huszadikán lesz csapolás.

- Az ide két hónap, mérnök elvtárs, és még egy kapavágás sem történt.

- Legyen nyugodt, író elvtárs. Augusztus huszadikán itt folyni fog az acél. Egyébként jól értettem? Örkénynek hívják az író elvtársat?

- Igen.

- A gyógyszerész fia?

- Igen.

- A Csillag patika tulajdonosáé?

- Igen.

- A méltóságos úré?

- Igen.

- Ja úgy. Akkor elárulom, író úr. Lófasz fog itt folyni, nem acél.

(Örkény)

2011. 10. 20. 12:05

Igazából szerintem a legjobb ami ezekkel a betonmonstrumokkal történhetne az lenne, ha kapnának kívülről egy tükröződő üvegfelületet, amiben a szemközti műemlékházak "kettőződnének" meg.

2011. 10. 20. 12:02

Kedves akincilar a Makovecz stilus valoban elter a kornyezo epuletek epiteszeti stilusatol ezt nem vitatom, de ez nem jelenti azt, hogy nem mutatna jol egy ilyen stilusban felepitett furdo es nem harmonizalna a kornyezetevel. Nyilvan egy tehetseges epitesz meg tudja oldani ezt az epiteszeti kihivast is. Megsem epithetunk Barokk, Rokoko vagy eppen Klasszicista epuleteket a 21.-ik szazadban! Unalmas lenne, hogy mindig ugyanazt epitsuk kulombozo korokban. Ne ertsen felre senki en is szeretem es tisztelem a csodalatos muemlek jellegu alkotasokat es meg kell orizni oket az utokornak, de amikor arrol van szo, hogy valami ujjat kell epiteni valahol a varosban akkor, ha lehetoseg van ra ne valami kozepszerut epitsunk, hanem valami kulonlegeset amit majd az utokor is megcsodal es megbecsul.  Vannak helyzetek, amikor anyagilag jobban megeri felujitani valamit es tovabb mukodtetni ( pl: Zold-haz ), de en a bastya aruhaz atalakitasaval nem ertek egyet. Szerintem tobbe kerulne atepiteni mint lebontani es epiteni valami ujjat. A modern, jol karban tartott es parkositott lakohazak jobban mutatnanak mint ezek a ronda tombhazak. Persze lehet oket alakitgatni, epitgetni de a vegeredmeny ugyanaz marad...

Hibaztatom M1-est amiert abbol ez ellopott tomerdek penzbol nem a varost ujitotta fel!

Eredeti méret

2011. 10. 19. 20:38

Ma délelőtt két e.on-os, egy dalkiás és egy gáz-központifűtés-szerelő feliratú autó parkolt az élményfürdőnél. Hogy mi célból, azt nem tudom. Talán van ott még valami kikapcsolnivaló?

Iridium

2011. 10. 18. 0:48

Pontosabban ki. A Bástya tulaja. Bár én nem bántam volna, ha Meggyes megkaparintja, mert akkor jóeséllyel ma már le lenne bontva (nekem nem csak nem tetszik, de szvsz rossz az az egész; nincs parkolója, nem bővíthető, rossz helykihasználtságú, és randa is). Más kérdés, hogy mi lenne a helyén?

2011. 10. 17. 22:59

Mi akadályozta meg M1-est az elmúlt 11 évben, hogy a 26 milliárdból miért nem vette meg a város a bástya épületét?

Eredeti méret

2011. 10. 17. 19:01

OFF

Akincilar-tol kerdezem: on szerint menyire illik bele az esztergomi varoskepbe a szoci korbol itt maradt bastya aruhaz es a lakotelepek vagy a buszpalyaudvar epulete stb?

Emlékszel még a Volán Szállóra? Miután megvette az egyház, úgy átalakította, hogy rá sem lehet ismerni. Egyébként meg véleményem szerint Makovecz terve sem szebb, és az sem illik jobban a környezetbe, mint ami végülis megépült a szigeten.

2011. 10. 17. 12:43

Akincilar-tol kerdezem: on szerint menyire illik bele az esztergomi varoskepbe a szoci korbol itt maradt bastya aruhaz es a lakotelepek vagy a buszpalyaudvar epulete stb?

 

Köszönöm megtisztelő válaszát!  Az említett épületek nem képezték és nem képzik a vita tárgyát, említést nem tettem róla. Válaszából kitűnik, hogy ön szerint is nagyjából annyira illene a városképbe az említett Fürdő- terv, mint az ön által felsorolt épületek. ( mivel válaszként csak  környezet idegen épületkről kérdezett.)

Véleményem szerint azért mert léteznek a városban a városképhez nem illeszkedő épületek, az még nem jelenti azt, hogy akkor nosza rajta nem számít, építsünk mi is egy oda nem illőt, tervezze azt akárki .

gömbicica

2011. 10. 17. 12:09

Kedves Hontalan. Igaz nem kérdeztél, igy bocsánat, hogy megosztom gondolataima. Azért, mert valami a szoci korból marad itt, azért még az nem ördögtől való, és azt át lehet "öltöztetni", esetleg más funkcióval megtölteni. Mi is lenne, ha egy letünt kor nyomába mindent romba döntenének, és valami mást épitenének helyébe. Na ezzel nem azt akarom mondani, hogy a buszvég, vagy a bástya tutira odavaló és szép. Ezzel az erővel a lakótelepek nagy részét el lehetne dózerolni, mert manapság a lakópark a divatos. Évekkel ezelőtt még az egominfon beszélgettünk olyasmiről, hogy ingyen átterezték volna a bástya külcsinét végzős épitészek. Határozatlan Vagy valami ilyesmi. Minden városnak kutya kötelessége lenne megőrizni a belvárosi  részeket korabeli szépségükben. (gondolom a kulturális és örökségvédelmi hivatal  Határozatlanhivatott ezzel foglalkozni) Persze az ésszerüség határain belül. Elnézést, hogy beleszóltam. üdv.edi

2011. 10. 17. 11:44

Kedves Cserep Janos en is koszonom, hogy feltette Makovecz Imre palyazati terveit a szeretgomra. En nem is hallottam rola, hogy o is palyazott az esztergomi elmenyfurdo megepitesere! Tenyleg csodalatosak azok a tervek es gondolom, hogy M1-es majdnem szivrohamot kapott, amikor meglatta azokat. Makovecz tervek Esztergomnak??? Meg mit nem??? Akkor mit teszek majd zsebre???

Akincilar-tol kerdezem: on szerint menyire illik bele az esztergomi varoskepbe a szoci korbol itt maradt bastya aruhaz es a lakotelepek vagy a buszpalyaudvar epulete stb?