Újabb ÁSZ vizsgálat kezdődik Esztergomban
2011. okt. 7.

<p><strong>A górcső alá vett 63 település között Esztergom is szerepel.</strong> Az október elejétől december közepéig tartó ÁSZ vizsgálat egyik célja az önkormányzatok eladósodásának felmérése és a szükséges intézkedések meghatározása. Az ellenőrzés 2007. január 1.- és 2011. június 30. közötti időszakot foglalja magába. Sajnálatos módon Esztergomban az előző évi Állami Számvevőszéki jelentésben előírt intézkedési tervet a fideszes többségű képviselő-testület sorozatosan nem volt hajlandó tárgyalni, ezért a polgármester munkáltatói utasításban kérte a jegyzőt az intézkedések megtételére, mindezidáig eredménytelenül</p>

 A helyi vizsgálatok az önkormányzati alrendszer pénzügyi helyzetelemzésén túl, az adóbevételek és más egyéb bevételek tervezettnél alacsonyabb teljesülésének okát is kutatják. A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat általános indoklása szerint a tavalyi 3,8 %-os hiánycél azért nem volt tartható, mert az önkormányzati alrendszer a tervezettnél nagyobb hiányt realizált, így a GDP arányában kifejezett államháztartási hiány 4,2 %-ra emelkedett. A helyi önkormányzatok bruttó adósságállománya 2007-től növekedett 671,5 milliárdról 2010-re 1 248 milliárdra, melynek közel egyharmadát, 383 milliárdot a városi önkormányzatok jegyeznek. Az érintett 304 városban élők száma: 3 169 000 fő. A városi önkormányzatok számára a vizsgálatot végzők hatékony intézkedési javaslatokat fogalmaznak meg annak érdekében, hogy a pénzügyi helyzet konszolidálódjon és a közpénzek felhasználása a közszolgáltatások színvonalát növelje. A gazdálkodási rendszerek ellenőrzése során készített jelentést az ÁSZ nyilvánosságra hozza.

Esztergomban a 2010. november 25. és 2011. július 29. között lezajlott adósságrendezési eljárás alatt feltárt városi adósság 26 milliárd 612 millió 453 ezer 759 forint. A teljes mértékű rendezést 30 év alatt kell teljesítenie a városnak, azonban a 4 évre elosztott kifizetésre váró készpénzbeni hitelezői igény mintegy 4 milliárd. Már az első részletfizetésnél kiderült, hogy az önkormányzat a saját forrásaiból nem tudja fedezni ezt, ezért vagy béreket fizet a dolgozóinak, és az adósságrendezés sikertelensége miatt beáll a csőd; vagy teljesíti a bírósági végzésben foglaltakat és több mint 1200 család havi bevétel nélkül marad. Egy reménye lehet még a városnak, ha az „Esztergomért” kötvényből a finanszírozó bank kiengedi az ingatlanos hitelezők követeléseire szánt 617 millió forintot, és akkor nem következik be a vagyonfelosztás, ami elsősorban a másik finanszírozó banknak lenne a legrosszabb megoldás. Jövő hét elején eldől, hogy mi a pénzintézetek szándéka.

 

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere

 

 Esztergom, 2011. október 7.