Esztergomi Függetlenség Napja
2011. okt. 3.

<p style="margin-bottom: 0cm; font-weight: normal;"><span style="font-size: small;"><span style="font-size: small;"><span style="font-family: Arial, sans-serif;"><span style="text-decoration: none;"><strong>ESZTERGOMI FÜGGETLENSÉG NAPJA</strong></span></span><span style="font-family: Arial, sans-serif;"><span style="text-decoration: none;"> </span></span></span></span></p>
<p> </p>
<p style="margin-bottom: 0cm; font-weight: normal; text-decoration: none;">címmel, a választások évfordulójára az Esztergomi Lokálpatrióták Egyesülete, a Haladó Esztergomért Egyesület és a Civilhetes szerkesztősége közösen ünnepséget szervez, 2011. október 3. 17.30 órára a Széchenyi térre.</p>

 

Egy évvel ezelőtt, 2010. október 3-án, Tétényi Éva független polgármesterjelölt megnyerte a választást. Az országban egyedülálló módon a jobb- és baloldali pártok, a civil szervezetek és az esztergomi demokratikusan gondolkodó polgárok összefogtak annak érdekében, hogy az előző városvezetést leváltsák, közösen nemet mondtak a diktatúrára, a megfélemlítésre, a felelőtlen, hozzá nem értő, hűtlen gazdálkodásra.

A siker azonban nem volt teljes, a választóknak rövidesen szembesülniük kellett azzal, hogy a testületbe beszavazott Fidesz képviselőket csak egy cél vezérli, minden döntésükkel büntetni az esztergomiakat azért, mert szembe mertek szállni a korábbi hatalommal. Ennek érdekében minden jogszabályi, erkölcsi korlátot semmibe véve, a demokrácia alapelveit lábbal tiporva csak arra törekednek, hogy a gazdasági hatalom megtartása mellett, a lakosság kétharmada által megválasztott Tétényi Éva polgármestert ellehetetlenítsék, lemondásra kényszerítsék. Az elmúlt egy év során naponta tapasztalhattuk, hogy a frakció a hivatal működését módszeresen tönkreteszi, Esztergom gazdasági és kulturális jövőjét feláldozva, a totális hatalomra törekszik. A lakosság akaratának ellenében intézményeket von össze, célszerűtlen átszervezéseket hajt végre, az anyagi forrásokat továbbra is saját érdekkörének megfelelően osztja szét, ugyanakkor a kötelező alapfeladatok ellátására nem biztosít fedezetet. Mindezt teszik úgy, hogy az elmúlt években áldásos tevékenységükkel, 26 milliárd Ft adósságot halmoztak fel Esztergom számláján úgy, hogy e mellett a szebb sorsa érdemes városunk romokban hever, mindenütt abbahagyott beruházások torzói, a rombolás jelei láthatók! Ennek tetézéseként ezt a korábban letagadott adósságot, maga a volt polgármester Meggyes Tamás és alattvalói „rendezték” oly módon, hogy a várost a következő harminc évre teljes rabszolgaságba taszították. Némi kiutat jelenthet a kilátástalan helyzetből, hogy a frakció – minden szakmai alapot nélkülöző és ráadásul törvénytelen módon elfogadott – válságkezelő, adósságszolgálati terve már most megbukni látszik, hiszen pénz hiányában már az első törlesztő részlet kiegyenlíthetősége is kérdésessé vált. Itt tartunk egy évvel a választások után!

 

Mindebből azonban téves lenne azt a következtetést levonni, hogy minden hiábavaló volt, lehajtott fejjel némán kéne tűrnünk a megaláztatásokat, beletörődéssel kéne viselnünk az égbekiáltó törvénytelenségeket, a képviselői hatalommal való visszaéléseket, a város polgárai akaratának semmibe vevését! Nem! Nemet kell mondanunk minderre, ahogy a város választóinak kétharmada egy évvel ezelőtt is nem mondott!

Idézzük fel magunkban mi történt a 2010. október 3-a estéjén, amikor a Széchenyi téren többezres tömeg euforikus állapotban ünnepelte a győzelmet! A független polgármester, a FÜGGETLENSÉG győzelmét! Nagyszerű volt látni, ahogy az emberek örülnek a közös sikernek, újra beszélnek egymással, visszanyerték hitüket, hogy közös erővel a város jövőjét jobb, szebb pályára sikerül állítani.

Merítsünk erőt ebből az emlékképből, és fogadjuk meg, hogy nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni, legyőzni, a példátlan összefogásunkat szétzilálni. Folytatjuk amit elkezdtünk, mindaddig amíg a jelenlegi képviselő-testület hatalmon van.

Találkozzunk újra és ünnepeljük meg az egy évvel ezelőtti győzelmet!

 

Esztergomi Lokálpatrióták Egyesülete

Körmöczi Miklós

elnök