Bankok fogságában Esztergom
2011. szept. 30.

<p>Szeptember utolsó napján Esztergomban a képviselő-testületnek arról kellett döntenie, hogy az emberek vagy a bankok érdekeit tartja fontosabbnak.  A 2/3-os erőfölényben lévő helyi fidesz-frakció döntésével, miszerint inkasszós jogot biztosít az önkormányzat hitelezőinek, látványosan cserben hagyta az esztergomiakat,  nem törődve azzal, miből lesz a következő hónapban fizetése a közalkalmazottaknak és köztisztviselőknek.</p>
<p> </p>

Az inkasszós jog azt jelenti, hogy a hitelezők a bírósági döntés értelmében az önkormányzat számlájáról leemelhetik a pénzügyi biztos által visszaigazolt összegeket. Ehhez azonban a polgármester beleegyezése is szükséges, aki az elmúlt napokban többször kifejtette, hogy mint a város felelős vezetőjének, legfontosabb feladata a kötelező feladatellátás, és a bérek kifizetésének biztosítása.

Esztergom a bankok kezébe került. A Meggyes-csoport tehetetlenségét jól megmutató adósságrendezés megmenthető lenne, ha a Kereskedelmi és Hitelbank az általa kibocsátott kötvényből fedezetet biztosítana az adósságok kifizetésére.

Köszönhetően az előző vezetés felelőtlen gazdálkodásának a város 26 milliárdos adósságállománnyal rendelkezik, ráadásul a képviselő-testület mai döntésének következtében pár nap múlva ténylegesen megbénul a közigazgatás.  Ugyanis a testület a két érvényes pályázatot benyújtó jelölt közül nem választott aljegyzőt. Így, ha a jelenleg regnáló jegyző - várhatóan október elején - szülési szabadságra megy, Esztergomban nem lesz ellenjegyző, szerződéseket jóváhagyó-aláíró, valamint a hivatal dolgozói felett munkáltatói jogokat gyakorló személy, és a helyi választási irodának sem lesz vezetője. Remélhetőleg döntésük nem azért született, hogy a két civil egyesület és a három ellenzéki párt közösen indított helyi népszavazási kezdeményezésének gátat szabjanak, bár a fideszesek az ülés során többször szavazással döntöttek arról, hogy a város sorsát leginkább befolyásoló döntésekkel kapcsolatban ne lehessen vitatkozni. Magyarul az esztergomi önkormányzat képviselő-testülete már nem csak jogszabálysértő, hanem antidemokratikus is.

 

 

Esztergom, 2011. szeptember 30.

 

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere