Hajrá Fidesz?
2011. szept. 27.

<p>A kedd esti rendkívüli testületi ülésnek egyetlen napirendi pontja a költségvetés módosítása volt. Sajnos a várt eredmény született, érdemi döntés nem történt.  A helyi fidesz-frakció megpróbálja a lehetetlent, és úgy tesz, mint az a hazárdjátékos családfő, aki 150 forintból szeretne kifizetni 150 forint adósságot, és elhiszi, hogy utána még marad pénz ételre, életre is. A Meggyes-csoport tagjai úgy tesznek, mintha mindenre lenne pénz Esztergomban, és rövid távon meg is oldották a problémát. Döntésük értelmében egy hónapra biztosítják a béreket az önkormányzati intézmények dolgozóinak, abban reménykedve, hogy ezzel az egész évi intézmény-finanszírozást meg lehet oldani. A biztonságos működéshez szükséges 508 millió 487 ezer forint helyett 120 millió 600 ezret szavaztak meg erre a célra, és ezt csupán három intézménynek kívánták odaadni: a Balassa múzeumnak, a zeneiskolának és a Montágh iskolának.</p>

Ezek után érthetetlen, hogy ennek több mint a dupláját, 263 millió 663 ezer forintot viszont a banki kamatok kifizetésére szavaztak meg a fideszesek. Eközben egy szó sem esett a Kőrösy kollégiumról, melynek a január 20-án a fidesz-frakció által áterőszakolt válságköltségvetésnek köszönhetően már februárban elfogyott a pénze, vagy a Glatz Gyula Szociális Központról, de nem kapott pénzt a Szentgyörgymezői Olvasókör, a városi könyvtár, a Szent István stranfürdő és a kertvárosi Féja Géza Közösségi Ház sem. Ez azt jelenti, hogy egyes intézményekben továbbra sincs elegendő költségvetési keret az év végéig. Mindezek mellett továbbra sem volt hajlandó a frakció megszavazni pénzt a városüzemeltetésre, így az esztergomi közterületek, játszóterek és a balesetveszélyes közutak maradnak úgy, ahogy eddig voltak. Parlagon.

 Ezek szerint Esztergomban vagy október 30-án véget ér az év, vagy a polgármester kénytelen lesz utasítást adni arra, hogy mindezek ellenére mindenhol kapjanak bért a közalkalmazottak és köztisztviselők. Arra sem adott választ a fideszes többségű testület, hogy a továbbra is hiányzó egy milliárdos hiányt (ami ezer millió forint!) miből kívánják finanszírozni. Szeptember 30-ig kell kiderülnie, hogy Esztergom a bérek kifizetése, és a kötelező feladatai ellátása helyett enged-e a bankok nyomásának, és az előző városvezetés által felhalmozott adósságait fizeti ki, veszélyeztetve ezzel több ezer ember mindennapi megélhetését. A nyilvános testületi ülésen résztvevő pedagógusok és polgárok tapsviharral „jutalmazták” a Városháza előtti kb. 15 fős csoport, ülést megzavaró „Esztergomért hajrá Fidesz” bekiabálását, melyre a polgármester úgy reagált: Hajrá Fidesz, csak így tovább a teljes csődig!

 

Esztergom, 2011. szeptember 27.

 

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere