"Hol a boldogság mostanában?"

"Hol a boldogság mostanában?"

2011. 09. 23. 2:41

Kedveseim!

Divatos lett manapság az a kifejezés, hogy "ÉLETMINŐSÉG".

Úgy gondolom, ez így önmagában az ember számára, mint "lelkes lény"-nek, a az élete teljességéhez nem elég.

Sokkal jobban fontosabb talán számára a BOLDOGSÁG, mint életérzés megélése.

De rögtön fel is vetődik a kérdés: MI A BOLDOGSÁG?

A címadó Petőfi versrészlet ugyan nem egészen erről szól, de a lényege mégiscsak az, MI A BOLDOGSÁG A MA EMBERE SZÁMÁRA MOSTANÁBAN?

De felidézhetjük azt is, mi volt a régmúlt idők emberének, s miért nem jó az a MA emberének?

Ti hogy vélekedtek erről?

 

 

2022. 03. 02. 15:06

Hoppá!
Úgy tűnik, ellőttem valamit, s a képhez tartozó szöveg "eltűnt":(((
Nos, most rövidebben, miről volt szó?
Először is nem mondtam, hogy nem jó darab az István, a Király, ellenkezőleg!
Én csak arra utaltam, hogy hatással volt rá Webber Jézusa. S ezzel a véleményemmel zenész körökben nem vagyok egyedül...
Továbbá azt még, hogy a sikert inkább az AKKORI történelmi helyzetnek (puhuló diktatúra, "legvidámabb barakk", stb.), melyet az alkotók ügyesen ki is használtak!;o)
Tény, a Király dombon az ősbemutatón nagyon eufórikus volt a közönség hangulata (Pesten élő bátyámék is ott voltak!), s a Vikidál videóban olvasható megjegyzéseken is leszűrhető a szimpátia eme valójában rock zenész előadásmódjával kapcsolatban.
Lemaradt a link is, most pótolom:
https://www.youtube.com/watch?v=w9n5MZmpJ2g
Koppány vezér dala - Vikidál Gyula előadásában

Idézet a véleményekből:
"Akárhányan játszák ezt a szerepet , ilyen Koppány soha nem lesz mint Vikidál!"
/Éva Glázer/
"Szerintem a Vikidállal nem nagyon mertek kötöszködni abban az időben. Nemcsak a hangjából sugárzik az őserő de a testalkatábol is. Igazi ősmagyar nagyon illik rá ez a szerep." /István Joakim Kovács/

2022. 03. 02. 14:34

Folytatom:
Csurka:
Hát bevallom, a HÉT TONNA DOLLÁR sikere - szerintem - sokkal inkább a remek színészi gárdán múlott,  mint a forgatókönyv írókon (gondolom, a rendező, Hintsch György bizonyára alaposan belenyúlhatott Csurka írásába, hisz társszerzőként ő is fel van tüntetve...)!
Különben is, ha megfigyelted, nálunk akkoriban szinte MINDEN "nagy ágyúnak" számító színészt felvonultattak a filmekben, még kisebb, jelentéktelenebb szerepeket is nagy nevek alakítottak, nem úgy, mint a Hollywoodi filmekben, ahol egy-két sztár vitte, s viszi ma is a hátán a film sikerét, a többi kevésbé ismeretlen szereplő alakítása viszont "feledhető"!!! 

Egyébként voltak ám oltári nagy bakik is az István a király c. műben: nemzetiszín zászló, Nemzeti himnusz... Ezt  ha jól tudom, kritikusok fel is rótták az alkotóknak... De ezek mind bizonyára a korabeli néphangulat miatt kerültek bele, ugyebár!;o)
Csurka egyéb műveit nem ismerem, talán jobb is...
Meg hát vidékiként nem jártunk színházba, bár a címek ismerősek, talán a rádió is közvetítette egynémelyiket, de nem volt alkalmam meghallgatni őket, tv-nk meg nem volt még.
EZ a hajó már elment rég...
Maradtak tehát bennem a ROSSZ emlékek a drámaíró "elvtárs"-ról!:(((
Nem lett egy NAGY KLASSZIKUS belőle, az biztos! :P

2022. 03. 02. 14:08

István, a király - Ünnepi vetités – program és a jegyek online | Kino Tatra  Komárno

2022. 02. 28. 10:45

Kedves Holdfény!

Sok mindenben egyetértünk, de például az "István a király" szerintem nagyon jó darab. Persze csak az eredeti felvétel, amiből a film is készült. Valóban, Vikidál ott hatalmasat alakított, ő lett, az alkotók (Bródy, Szörényi) szándékától eltérően, a középpont. Szegény azután elhitte magáról, hogy ő sokkal többre hivatott, de hát nem... Próbálkoztak még vele (Nyomorultak) de sajna nem az a hang és nem az a színészi teljesítmény. De pár száma jó volt...

Csurkának piszok jó drámái voltak ( Deficit, Döglött aknák, Házmestersirató) és filmje is volt jó, például a Hét tonna dollár. Csak hát ugye... Az elhülyülés... Vagy a visszafojtott érzelmek, amikor hangosan (túl hangosan) dicsőítette a szocializmust és az MSZMP-t, holott csak a pénz érdekelte? Ki tudná ma már megmondani. A régi művei nagyon jók, a többit meg borítsa feledés (nem a politikai szerepére gondolok, az intő példa minden jobb érzésű ember számára)

jadzia

2022. 02. 27. 19:30

Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember és , szöveg, amely így szól: „Házhoz Piac team Elkerülni bizonyos embereket annak érdekében, hogy mentális egészséged megőrizd, nem gyengeség, hanem bölcsesség.”

jadzia

2022. 02. 25. 19:18

Lehet, hogy egy kép erről: 4 ember, álló emberek és szöveg

jadzia

2022. 02. 25. 18:27

Nem érhető el leírás a fényképhez.

2022. 02. 25. 17:49

(Folytatás!)
Csurka István:

Háááttttöhhh, én őt sose bírtam, de különösebben nem is érdekelt, volt más dolgom is, mint vele, s a műveivel foglalkozni...
Azonban eléggé meglepődtem a - szerintem! - "pálfordulásán" a gengszerváltás után, ugyanis sose kedveltem az olyan művészeket, akiket az egypártrendszerben is elismertek, s foglalkoztatottak voltak, aztán a pluralizmus bejövetelével RÖGTÖN úgy viselkedtek, mintha ők mellőzve lettek volna, de ELLENKEZŐLEG! - nagyonis elismertek voltak, mindent megkaptak, amit csak abban a körülményben lehetséges volt!
Szóval Csurka ráadásul az első, saját maga által választott pártját (MDF) is hátbaszúrta!!! MIÉRT?! Kit, mit bosszult meg egy új párt (MIÉP: Magyar Igazság és Élet Pártja) létrehozásával?! Ezzel aztán alaposan kiengedte a szellemet a palackból, s azóta már annyi nacionalista párt alakult, mint égen a csillag!:((( :P

Óóóóó, a meg nem értett ZSENI! :((( Hogy oda ne rohanjak!! :P
Nálam vele kapcsolatban az tette be végképp az ajtót, mikor felkérték egy dráma megírására, s kapott rá 29 milla előleget, de a mű sosem készült el, s az előleget sem adta vissza, kijelentve, hogy NINCS IS SZÁNDÉKÁBAN visszaadni!:(((

Hát ennyit az ilyen és hozzá hasonló (pl. Lezsák!) "hazaszerető hazafiakról"!...
Előttem NULLÁK! :P

2022. 02. 25. 17:21

Kedves Dmolnár!

Vegyük sorjában:

Szörényi...
Őt még a Ki mit tudról ismerem, mikor még "flottilás"-ként muzsikáltak a társaival. És nekünk tv-nk nem lévén, a szomszédba kellett átmennem megnézni őket.
Aztán később ugye jöttek a musicaljai, de én ezeket már nem tudtam olyan eufórikusan fogadni, mint sokan mások... Csupán ennyit jegyeztem meg az "István a király" című művére:
"EZ A MŰ nem születhetett volna meg, ha nem lett volna előtte Lloyd Webber 'Jézus Krisztus szupersztár'-ja!!!";o(
Azaz nagyon érződik rajta a fenti Webber mű hatása...
Az irónia az, hogy szerintem, mint klasszikus zenésznek is (!) ebben a legjobb alakítás Koppány vezér szerepében Vikidál Gyuláé volt, akinek ugye számomra "fekete báránynak" KELLETT VOLNA LENNIE, de NEM volt az, sőt!  Mert ő ugyan olyan messze volt attól a zenei stílustól, amit szerettem, és oktattam, mint Makó Jeruzsálemtől, mégis... El KELLETT ismernem, hogy nagyon jó abban a szerepben, mintha RÁ szabták volna!:)))

Summa-summárum, nem bírom Szörényit! Idegesít a hangja, a külleme taszít, arról meg halvány fogalmam sem volt, (mivel őkelme kívül esett az érdeklődési körömtől), hogy ráadásul még nacionalista is!:((( Hajjajajjjajjj!:(((
A minap néztem az OMEGA jubileumi koncertjét 2001-ből, és a régi "nagy ászok" mind benne voltak dalaikkal a végén, így Szörényi is... Háttt... nem örültem. Freinreisznek, Bródynak, Pressernek igen.
Omega - Szuperkoncert - Népstadion 2001 DVD - O, Ó, Ö, Ő - DVD (magyar) -  Rock Diszkont - 1068 Budapest, Király u. 108.

Szörényi letiltotta a dalát a Tankcsapda lemezéről | CIVILHETES

Elhervadt a sárga rózsa - 1000 leütés

"Elhervadt a sárga rózsa!" ... VÉGLEG! ;o)

(Folytatom!)

2022. 02. 25. 12:26

Kedves Holdfény!

Nem hát.. Ahogy Szörényi tehetségéből se von le semmit az elvakult nacionalizmusa, meg elméletileg még Csurka István tehetségéből se a fasiszta nézetei a rendszerváltás után (bár érdekes, előtte nagyon jó dolgokat írt, utána meg már nem...)

2022. 02. 24. 20:58

Kedves Dmolnár!

Sajnálom, de én NEM tudtam, hogy Kóbor Orbán hívő, valahogy kimaradtam az ilyesfajta hírekből!:(((
DE!
Szerintem ez a tény nem von le semmit a tehetségéből. Az OMEGA összetartása pedig szvsz mindvégig NEKI volt köszönhető. 
"Amíg a HALÁL szét nem választotta őket.":'(
 Omega - Rhapsody CD - O, Ó, Ö, Ő - CD (magyar) - Rock Diszkont - 1068  Budapest, Király u. 108.

S mivel mindenkinek CSAK EGY ÉLETE VAN, eljött az iDŐ az Omegának is!:(((

jadzia

2022. 02. 24. 19:30

Lehet, hogy egy kép erről: emlékmű és , szöveg, amely így szól: „Amennyiben azok akik lent vannak megmozdulnak, azok akik fent vannak, lezuhannak. 添 Ezt a tényt képtelenek vagytok felfogni!”

jadzia

2022. 02. 24. 19:11

Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember

 

Két igaz ember.
Göncz Árpád:
„Ha szolgálni kívánok valakit, azokat kívánom szolgálni, kiknek szolgájuk nincsen: a védteleneket. Akiknek sem a darutollas úri világban, sem az egyenlők közt egyenlőbbek
világában nem jutott jó szó.”
 
Iványi Gábor:
„Én egy nagyobb Úr előtt felelek, engem ezek a kis istenek nem érdekelnek. Én nem vagyok szolgája ennek a rendszernek, számomra az állam nem a kormányt jelenti, hanem a választópolgárokat.” Láthatatlan Magyarország
jadzia

2022. 02. 24. 19:05

Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „3 hónapot kaptam, mert 100 milliárd közpénzt sikkasztot- tam el... én pedig 3 évet kaptam, mert elszívtam egy füves cigit...”

jadzia

2022. 02. 24. 19:03

Nem érhető el leírás a fényképhez.

2022. 02. 24. 10:40

Kedves Holdfény!

Mindennek vége van egyszer... Sajnos, de ez így van. Még jó, hogy megmaradt róluk sok, sok felvétel. Persze már rég nem voltak olyanok, mint fénykorukban. Én az utolsó koncertjükön nagyon csalódott voltam, pedig akkor még majd mindegyikük zenélt (Mihály Tamás nem, mert addigra elege lett a fidesz rajongóvá vált Kóborból). De bizony ott se a zene, se a műszaki szinvonal, se a szinpadkép nem adta azt, amit régebben...  Főleg a zene nem... Hogy műszakilag hogyan tudtak olyan alacsony szintet produkálni, ezt még ma sem tudom megmagyarázni, de fertelmes volt a hangosítás. Azóta pedig elment Benkő, el Kóbor, el Mihály Tamás... 

2022. 02. 24. 0:19

Hát gyerekek, én míg élek, nem tudom felfogni, hogy Ő (Kóbor János) nincs többé!:'(
Hogy tehetett velünk ilyen gonoszságot a SORS, hogy elvette tőlünk ezt a csodálatos ENERGIABOMBÁT!?:((( :'(

Mekkora szerencse, hogy a mai technika megőrizte ŐT nekünk, s bármikor újra átélhetjük ezt a CSODÁT, amit nekünk, a rajongóinak jelentett Ő és az OMEGA!
Sajnos, nem volt, nem van, s nem is lesz soha többé ilyen együttes!:(((
Omega-ősbemutató: Visszatér Kassára a legendás rockegyüttes | Felvidék.ma
https://www.youtube.com/watch?v=UHkEyEnyLG4
OMEGA  live 2001. - Szuperkoncert
Omega - Gyöngyhajú Lány Live 2001 - YouTube

Nem tehetek róla, de ha hallgatom őket, mindig fojtogatja a torkomat a sírhatnék...
Mégis szinte minden nap visszatérek a felvételeikre, hogy halljam, s lássam őket.

jadzia

2022. 02. 18. 19:34

Én is bízom benne és akkor majd a  tanácsadói visszafogják.. jó vezető lenne

2022. 02. 18. 13:00

Hát, tény és való, túl indulatos ember. És aki ennyire heves vérmérsékletű, annak könnyen kiszalad a száján olyami, amit utólag már nem mondana, vagy nem úgy mondana. De bízom benne, hogy ő lesz a miniszterelnök, úgyhogy majd a kormány tagjai terelgetik. 

2022. 02. 17. 23:37

Csak tudod drága Jadzia, pont ezek azok a dolgok, amikbe a kormánypártok bele tudnak kötni, s azt szűrik le belőle, hogy nem eléggé rátermett, hisz állandóan helyesbíteni kényszerül, és EZ egy államférfinek készülő valakinek rossz ómen!
Eleinte nekem is szimpatikus volt, de aztán jöttek ezek a bakijai!:(((

Van egy mondás erre:
"Beszélj úgy, hogy ne kelljen állandóan elnézést kérned azok miatt, amiket mondtál!"

Hisz előtte a példa: Gyurcsány is abba bukott bele, hogy túl őszinte volt, ami a szívén, az a száján...
Bizony, iIyesmit Árpi bácsiról el nem tudtam volna kézelni! Ő meggondolt, komoly és BÖLCS ember volt.