"Hol a boldogság mostanában?"

"Hol a boldogság mostanában?"

2011. 09. 23. 2:41

Kedveseim!

Divatos lett manapság az a kifejezés, hogy "ÉLETMINŐSÉG".

Úgy gondolom, ez így önmagában az ember számára, mint "lelkes lény"-nek, a az élete teljességéhez nem elég.

Sokkal jobban fontosabb talán számára a BOLDOGSÁG, mint életérzés megélése.

De rögtön fel is vetődik a kérdés: MI A BOLDOGSÁG?

A címadó Petőfi versrészlet ugyan nem egészen erről szól, de a lényege mégiscsak az, MI A BOLDOGSÁG A MA EMBERE SZÁMÁRA MOSTANÁBAN?

De felidézhetjük azt is, mi volt a régmúlt idők emberének, s miért nem jó az a MA emberének?

Ti hogy vélekedtek erről?

 

 

jadzia

2021. 10. 14. 19:37

Lehet, hogy egy kép erről: szabadtériKapgan Dinc fotó

jadzia

2021. 10. 14. 19:35
Nem tudod, melyik a te utad, de van segítség. Nézed a térképet, figyeled a táblákat, hogy megtaláld. Mert ezt az utat neked kell megtalálnod. Ám van, hogy nem te találod meg az utat. Hanem az út talál meg téged. Az út, ami a tiéd, amely célodhoz vezet. Nem neked kell keresgélned, nem neked kell kutatnod utána. Nem neked kell elképzelned, hogy milyen lehet. Mert az út, a te utad megtalál. Mert az út, a te utad ismer téged. És egy napon ott fog állni előtted. Lehet, hogy nem ismered fel azonnal. De van segítség. Hogy észrevedd, hogy felismerd őt. Van segítség. A szíved, a lelked. Lehet, hogy első pillantásra ez az út más, mint amit magadban elképzeltél, ám a szíved, a lelked érzi, tudja, hogy ő az. Hogy megtaláltad. Hogy ez az út vezet célodhoz. Hogy ez az út az Életed, a Célod. És akkor... akkor lépj rá.
Csitáry-Hock Tamás
Lehet, hogy egy kép erről: út, fa és természet
 
 
 Tomi Pajunen fotó
 
 
 
 
jadzia

2021. 10. 11. 12:04

Tökéletesen igazad van.természetes hogy a párkapcsolatban alkalmazkodni kell elfogadni a másik kívánságait de csak egy baizonys határig. Ha az már azzal jár ,hogy az egyik fél feladja az egyéniségét a szabad gondolkodását és beletörődve a másiknak veti alá magát, az nagy hiba, mert boldogtalanná válik. idős korban ez még nehezebb , egy idős ember alkalmazkodni a másikhoz, annak rigolyáihoz nehezen tud, sok esetben hatalmas önfegyelemmel lemondások árán

2021. 10. 11. 10:23

Kedves Holdfény!

Természetesen a párkapcsolatokban is működik a dolog, sőt, alkalmanként ott működik igazán. Hiszen általában (ez a szerencsésebb eset is) mindkét fél alkalmazkodik a másikhoz, azaz egyéniségének egy darabját feladja...  Ha zaonban ez is túlzásokba esik, azaz csak az egyik fél ad fel, a másik csak úgymond követel... Ebben az esetben némileg az egyik fél "szolga" állapotba kerül, ami károsan hat a kapcsolatra.. Tudom, a magánytól való félelem, pontosabban nem is a magánytól, hanem az egyedülléttől való félelem, nagyon nagy erő.  

2021. 10. 08. 23:00

Tulajdonképpen azt is mondhatnám, hogy TELJESEN igazad van, de ez így nem lenne pontos!
Ugyanis szerintem az egyéniség feladása nem csak az általad említett vallási és politikai okokból történhet, hanem közrejátszhat a PÁRKAPCSOLATOKBAN is. 
Vannak helyzetek, mikor valaki bármire képes, csak szakításra ne kerüljön sor!
Mert akkor két dolog között választhat:
Jön az életrövidítő MAGÁNYOSSÁG, vagy igen, feladja az egyéniségét, és megpróbál megfelelni a partner általi ideálnak. Harmadik út is van, de azt inkább hagyjuk!:'(
Ez különösen bizonyos életkorokban jelent húsbavágó problémát:
Fiatal (tinédzser) korban, mikor dönteni kell a párválasztásban, de sokkal súlyosabb az eset idős korban, ha valaki egyedül marad, mert akkor már nehezebb az alkalmazkodás, az önmaga feladása tűnik még mindig a legegyszerűbbnek.
Ez persze gyakoribb nőknél (főleg gyengébb idegrendszerűeknél), mint férfiaknál.

Nem tudok pozitívabb képet elképzelni, mint mikor egy sok évet együtt megélt idős pár még mindig kéz a kézben sétál az őszi napsütésben:
6 tökéletes kép, ami bizonyítja, hogy van örök szerelem - Kapcsolat | Femina

Tudom, TE ezt nem megfelelni akarásnak neveznéd inkább, hanem "megalkuvásnak", főleg ha fennforog, hogy anyagiak vannak a háttérben, de ez sem biztos, hogy igaz. Ahány helyzet, annyi féle ok lehetséges.

Így közeledve a nyolcvanhoz, mindig nagyon örülök, ha fiatal korom óta ismerős, de rég nem látott házaspárral találkozom.
Ilyenkor mindig nagy örömmel üdvözlöm őket, és magamban elégedetten nyugtázom: Hála a SORS kezének, még ŐK is megvannak, és a fő: EGYÜTT!:)))

2021. 10. 07. 10:25

A "megfelelni akarás" nem önmagunk feladása, legalábbis nem teljes mértében, hanem egy bizonyos területen alkalmazkodás a többséghez, vagy az elfogadott normákhoz. Persze ha ezt valaki túlzásba viszi, az valóban eljuthat az egyéniség feladásához is. Lásd például a vallási, vagy politikai fanatikusokat, akik egész egyszerúen azonosulnak minden tekintetben a "vezér" által hirdetett dolgokkal, akár jó, akár hibás lépésekre vezeti őket...

2021. 10. 06. 19:43

Hát igen... A "megfelelni akarás" önmagunk feladását" jelenti... 
A toleranciát sokan összekeverik a megalkuvással!:(((

2021. 10. 06. 10:42

Hát bizony ez így igaz. Azért azt csendben hozzátenné, hogy mindanyiunkban motoszkál egy "megfelelni a többieknek" érzés, mert hiszen ettől tudunk (részben) társadalmat alkotni...

jadzia

2021. 10. 05. 19:57
Ha valaki csak akkor tart értékesnek, ha az ő elvárásai szerint gondolkodsz, élsz, akkor valójában nem téged tart értékesnek. Hanem önmagát. Önmaga értékrendjét akarja benned viszontlátni. Mint egy tükörben. Amit ő értéknek gondol, azt szeretné benned látni, azt akarja tőled megkapni. És ha próbálsz megfelelni neki, akkor már nem TE vagy, hanem Ő.
(Csitáry-Hoch Tamás)
Lehet, hogy egy közeli felvétel erről: rózsa és természetKasia Mycatherina Pietraszko
jadzia

2021. 10. 04. 17:03
- Nézd, szottyos barátom - fordult Ripley hadnagy a nyáladzó, szörcsögő Idegenhez. - Beláthatod, hogy nem férsz itt el. Megijesztetted a macskát. Ez a Nostromo egy kis űrhajó. Hogy nézne már ki, hogy ahányszor leszállunk valami problémás bolygón, megrohamoznak minket az éhes idegenek, akiknek elege van a porviharokból meg a kénsavesőből? Legyél belátó! Ez az űrhajó a mi hazánk. Nem valamiféle Noé bárkája, hanem szolid üzleti vállalkozás. Ha felvennénk téged meg a családodat, először csak takarítanátok, aztán szépen kitanulnátok a navigációt, az asztrofizikát, a parancsolgatást, és maholnap már a kapitány állását veszélyeztetnétek! Meg különben is, félünk tőletek. Rettentő vérszomjas alakoknak tűntök.
- Vegetáriánusok vagyunk - mondta az Idegen, aki egy retket rágcsált éppen leginkább retekrágásra alkalmas szájszervével. - A vallásunk minden élet tiszteletére kötelez minket.
- Micsoda barbár vallás! - háborodott fel Ripley hadnagy, és a keze ügyébe készített egy taktikai atomtöltetet. - Azt hiszem, veszélyeztetnétek a homogén kultúránkat. Más se hiányzik a fedélzetről, mint egy rakás pikkelyes hippi! Majd csinálunk egy jó kis propagandafilmet a veszélyekről, amit ránk jelentenétek. Kicsit talán átkozmetikázzuk az eseményeket, hogy pörgősebb legyen a történet. - Ripley hadnagy elővette lézerpisztolyát, és az idegenre fogta. - Most jó! Ne mozogj, és mondd, hogy csíííz!
- Csíííz - mondta fáradtan az Idegen, mert tisztelettudó lény volt, bár voltak kérdései. - De akkor hogy lehet, hogy tele a Nostromo predátorokkal? Láttam, remek kabinjaik vannak, emberi koponyákat lógattak ki az ajtajukra.
- Ja, hogy ők? Az más. Vásároltak a hajó részvényeiből. Van nekünk egy ilyen "Legyen Ön a nyolcadik utasunk!" programunk. Vesztek hajópapírt, és máris a legénységhez tartoztok. Ha leszállunk a Földre, a VIP-kapun keresztül hagyhatjátok el az űrkikötőt, ahol ínycsiklandozó fehér ruhás szűzlányok fogadnak benneteket. Vagy amit akartok. Vesztek?
- Nincs pénzünk. Éhezünk. Behurcolhattatok valami vírust: az egész bolygón kipusztult a kelkáposzta, és ez már az utolsó retkek egyike.
- Szomorú. Ha nem lennél ilyen ronda, komolyan sajnálnálak. De a film, megígérhetem, remek lesz! Tökös, csúcsragadozó fickóknak fogtok látszani benne, nem ilyen kérődző lúzereknek. És a moziból kijövők mind kapnak majd egy kérdőívet. "Látta, ugye? Most mit szól? Beleegyezne, hogy egy Idegen család pihenjen a falujában?"
Nem érhető el leírás a fényképhez.

Sigourney Weaver on set of Aliens  

jadzia

2021. 10. 02. 19:21

Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „Sárközy Tamás mesélte egyszer, hogy Stockholmban állt sorba a jégcsarnoknál, hoki meccsre bemenet és egy előtte álló hapsinak mindenki köszöngetett. Kérdezte a kísérőjétől, hogy ez ki, a válasz az volt, hogy ő a király. Kérdezte, hogy akkor miért áll sorba? Mondták, hogy azért, mert most jött. 13h Like Reply 351”

jadzia

2021. 10. 01. 19:36

Nem érhető el leírás a fényképhez. Ma v

Ma van az Idősek Világnapja!
1991 Október 1-én az ENSZ ezt a őszi napot nevezte ki az Idősek Világnapjának.
Elgondolkodtam mit is tettem akkor 35 évesen.... Egy éve már egy amerikai - magyar számítástecnikai vállalat egyik igazgatója voltam, majd a következő évben megalapítottam a saját cégemet, mondván inkább magam és munkatársaim érdekében dolgozzak napi 16-17 órát, mint idióta részvénytulajdonosok meggazdagodásáért. Jó volt,csak belerokkantam..no de ez nem a panaszok világnapja, hanem azé, hogy tisztelettel tekintsünk az elődeinkre, még élő idősebb barátainkra, rokonainkra. Legyünk türelmesebbek magunkkal és velükkel szemben is, mert nem könnyű egy ledolgozott kemény élet után a társadalom szélére vetődve megtűrt állampolgárként élni, kiszolgáltatva mindennek és mindenkinek.

an az idősek világnapja

2021. 09. 30. 10:56

Fura étlap. A választék talán lehetne jó, de a kiadás... Hát ennél még egy harmadosztályú étterem is jobbat tud prezentálni..

2021. 09. 27. 11:19

Kedves Holdfény!

Azóta bizony nagyot változott a világ. Nyíregyháza és környéke igencsak iparosodott és ezzel együtt fejlődött is rendesen.  Debrecen meg nem.. Hacsak a BMW gyár, ami az istennek se épül, meg nem változtatja a helyzetet...

jadzia

2021. 09. 24. 19:52

Lehet, hogy egy kép erről: fa, vízfelület és természet

jadzia

2021. 09. 24. 19:52

Lehet, hogy egy kép erről: híd, fa és természet

jadzia

2021. 09. 24. 19:51

Lehet, hogy egy műalkotás erről: fa és természet

jadzia

2021. 09. 24. 19:51

Lehet, hogy egy kép erről: égbolt, természet és fa

jadzia

2021. 09. 24. 19:51

Lehet, hogy egy kép erről: fa és természet