"Hol a boldogság mostanában?"

"Hol a boldogság mostanában?"

2011. 09. 23. 2:41

Kedveseim!

Divatos lett manapság az a kifejezés, hogy "ÉLETMINŐSÉG".

Úgy gondolom, ez így önmagában az ember számára, mint "lelkes lény"-nek, a az élete teljességéhez nem elég.

Sokkal jobban fontosabb talán számára a BOLDOGSÁG, mint életérzés megélése.

De rögtön fel is vetődik a kérdés: MI A BOLDOGSÁG?

A címadó Petőfi versrészlet ugyan nem egészen erről szól, de a lényege mégiscsak az, MI A BOLDOGSÁG A MA EMBERE SZÁMÁRA MOSTANÁBAN?

De felidézhetjük azt is, mi volt a régmúlt idők emberének, s miért nem jó az a MA emberének?

Ti hogy vélekedtek erről?

 

 

2021. 11. 02. 11:27

Hej, de sok töklámpást faradgtam, míg a gyerekek fel nem nőttek....  A szobájukban volt, gyertya volt benne és valami kellemes édeskés (leginkább sült tök) illatot árasztott.

A temetőnkben is van kivilágítás ilyenkor, habár korántsem a lentebbi képeknek megfelelő méretű. Sőt, az évek múlásával egyre kevesebb a láng, bár az idén egészen sok volt, ha összevetem az előző két évvel...

jadzia

2021. 10. 30. 19:54

Mindenszentek és halottak napja - Budakeszi HírmondóHalottak napja november 2

jadzia

2021. 10. 30. 19:53

Mindenszentek napja November 1 - Napok - ünnep, szabadság, fesztiválMIndenszentek november 1

jadzia

2021. 10. 30. 19:53

z

Halottak napja, mindenszentek és halloween

Mindeneszentek ünnepe 741-ben, III. Gergely pápa idején jelent meg először, ekkor a megemlékezés napjának nevezték. Egyetemes ünneppé IV. Gergely pápa tette, 2000-től Magyarországon ismét munkaszüneti nap lett.

halottak napját 998 óta ünnepeljük. November 2-án, a mindenszenteket követő napon tartjuk az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben szenvedő hívekért. Ez a napot Szent Odiló bencés apát 998-ban vezette be emléknapként, melyet a 14. század elejétől a katolikus egyház is átvett.

Az angolszász országokban a mindenszentek napját megelőző este, október 31-e, a halloween ünnepe.

Mindenszentek ünnepe

A mindenszentek ünnepe a római katolikus egyház saját ünnepe. Korábban összefonódott az ősi kelta, Samhain pogány ünneppel is. Ez a kelták számára az újévet jelentette, és a tél és a sötétség kezdetét. Úgy vélték, hogy az ünnep éjszakáján az előző évben meghalt emberek lelkei visszatérhetnek, és összezavarhatják az élők életét, mivel az év során elhunyt lelkek ezen az éjjelen vándorolnak át a holtak birodalmába. Azért, hogy a lelkek minél kevesebb bajt okozzanak, az emberek ételt és állatot áldoztak fel nekik. Ez a pogány, halottakra emlékező ünnep él tovább mindenszentek ünnepeként.

Ezt a napot a keresztények által lakott keleti területeken már 380-tól megtartották, az összes vértanú ünnepeként. A nyugati keresztény egyházban 609-től ünneplik, attól az évtől, amikor IV. Bonifác pápa Rómában átvette és május 13-án Mária és az összes vértanú tiszteletére felszentelte az eredetileg a pogány istenek tiszteletére épült Pantheont.

A 8. században tette ezt a napot III. Gergely pápa a „Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek" emléknapjává, majd 835-ben IV. Gergely pápa november 1-jét nevezte ki az ünnep napjául és egyetemes ünneppé tette. VI. Leó bizánci császár terjesztette ki az ünnepet a vértanúkról minden szentre.

A római katolikusoknál november 1-jén tartják, a görögkatolikusoknál a húsvét utáni 8. és a pünkösdöt követő 1. vasárnapon ünneplik. A reformátusoknál ezzel szemben nem egyházi ünnep sem a halottak napja, sem a mindenszentek, mert helytelennek ítélik a katolikus halotti kultuszt. Az evangélikusok megtartják a halottak napját, de a mindenszentek ünnepét nem.

Az ünnepet megelőző napokban és az ünnep napján is, a legtöbben meglátogatják elhunyt hozzátartozóik sírját, virágot visznek és mécseseket gyújtanak. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi. A sírok virágokkal és koszorúkkal való feldíszítése a 19. század elejétől terjedt el, német katolikus hatásra. Mivel a krizantém ilyenkor nyílik, leggyakrabban hazánkban ez a virág kerül a sírokra.

Halottak napja

A halottak napja az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért kerül megtartásra. A katolikusok november 2-án tartják, a mindenszenteket követő napon.

Az ókori rómaiak a holtak tiszteletének szánt, róluk megemlékező ünnepet február 22-én tartották. Ekkor a római családok egymást megajándékozva, vidámsággal oldották föl az ünnep komorságát.

Az egyházban először 998-ban ünnepelték önálló ünnepként a halottak napját. Szent Odiló clunyi bencés apát kezdeményezése volt, hogy mindenszentek napja után emlékezzenek meg valamennyi elhunyt hívőről. Ezen a napon imádságot mondanak az elhunytakért. A halottak napi gyászmisék az örök életről és a feltámadásról szólnak. Az eredetileg katolikus ünnepet más felekezetek is átvették.

Halloween

Halloween gyökerei is a kelta Samhain ünnephez nyúlnak vissza. Úgy vélték, hogy a túlvilághoz vezető kapuk ezen a napon megnyílnak, így azon az elhunytak szabadon átkelhetnek. Így hát hatalmas tábortüzekkel és ijesztő jelmezekkel próbálták meg távol tartani őket.

A halloween ünnepet az ír és a skót bevándorlók vitték el Amerikába, és október 31-én tartják. Az írek faragtak először karórépából lámpást, melynek alternatívája lett a mai tökfaragás. Az ünnepkör egyik célja, hogy a szellemek ne találjanak vissza egykori otthonukba, így meg kell téveszteni őket. Ezért bújnak jelmezbe, és festik ki az arcukat az emberek ezen a napon. A legnépszerűbb jelmezek ilyenkor a vámpírok és a különféle csontvázak, de elmondható, hogy minél ijesztőbb valaki, annál jobb.

Amerikában halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik "Trick or treat!" vagyis „Csokit vagy csalunk!" felkiáltással szólítják fel a háziakat, hogy csokival és cukorkával jutalmazzák meg őket, mert különbben baj lesz. Sok helyen már az ünnep előestéjén partikat rendeznek, ahol jelmezekbe öltözve elevenítik fel a régi babonákat.

Európában a halloween hosszú időre feledésbe merült, azonban leginkább az amerikai filmek hatására, manapság már az Egyesült Államokon kívül is nagyon népszerű. Magyarországon a halloweeni szokások a 2000-es évek elején kezdtek elterjedni, leginkább a fiatalok körében. A legtöbben azonban úgy ünneplik, hogy igazán nincsenek is tisztában az eredetével. Sokan faragnak hazánkban is töklámpást, és néhány településen divatos lett, hogy a gyermekek jelmezbe bújva járják a házakat. Több helyen találkozhatunk halloween bulikkal is.

Érdekességek az ünnepekkel kapcsolatban

A jószívű, ír parasztok állítólag a pokolban tengődő lelkekre is gondoltak, így vált szokássá, hogy edényeket, lábasokat döngettek október 31-én, hogy az elátkozott lelkek tudják, hogy nem lettek elfeledve.

Az amerikai ír telepesek a halloween tököt nem csak lámpásként használták. Levágták a tök tetejét, eltávolították belőle a magokat, és tejet, fűszereket és mézet öntöttek bele, amit forró hamun sütöttek meg. Ez volt a mai, hálaadás napi tökpite őse.

Régebben a magyar társadalomban azt a hetet, amelyre a halottak napja esett, halottak hetének nevezték.

A magyar néphit szerint a mennyországban minden léleknek van egy égő gyertyája és ameddig az lángol, addig él az ember.

A belsejében mécsessel világító, néha ijesztőre faragott töklámpás lett a halloween legfontosabb kelléke. A faragott sütőtök először az aratási idényhez kapcsolódott, még jóval megelőzve azt, hogy a halloweenhez kössük.

A kandírozott alma is jelképe halloweennek. Samhain időpontja jelezte a keltáknak, hogy az almát ideje leszedni. Minden gyümölcsöt leszedtek, mert úgy gondolták, a gonosz tündérek minden le nem szedett almát leköpnek, hogy azok ehetetlenekké váljanak.Ez képezi alapját egy ma is népszerű halloweeni játéknak, amikor a lányok titokban megjelölik az almájukat, majd vízbe dobják azt, és a fiúknak a fogukkal kell kivenniük a hordóban lebegő gyümölcsöt. Amelyik fiú az adott lány almáját kiveszi a vízből, az lesz annak a jövendőbelije a babonák szerint.

A kivájt töklámpás angol neve "Lámpás Jack". Az ír legenda szerint ugyanis a nevét egy Jack O'Lantern nevű részeges kovácsról kapta. Az ördög elvitte volna a pokolba Jacket, de előtte felajánlotta, hogy igyanak még meg egy italt. Jack nem akart vele tartani, így ravasz módon megkérte, hogy válasszon egy almát az almafájáról. Az ördög felmászott a fára, Jack pedig egy keresztet rajzolt a fa törzsére. Az ördög nagyon félt a kereszttől, és nem mert lemászni. A kovács megígérte, hogy nem lesz baja, ha lejön, de csak akkor, ha őt nem viszi el magával a pokolba. Azonban, amikor Jack meghalt, nem jutott a mennybe, mert nagyon sok rosszat tett élete során, viszont az ördög sem akarta látni a pokolban, mert haragudott rá a fára mászós eset miatt. Így szegény Jack a menny és a pokol között rekedt. Mivel nagy volt ott a sötétség, megkérte az ördögöt, hogy adjon neki egy kis fényt, hogy vissza tudjon jutni az élők világába. Az ördög erre egy örökké izzó fadarabot dobott neki a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából. Az izzó parazsat Jack egy kivájt takarmányrépába tette, hogy az lámpásként mutassa neki az utat. A lelke azóta is ennek a lámpásnak a fényében keresi a megnyugvást, a monda szerint. Az ír néphagyományt Amerikában a jóval látványosabb, és nem utolsósorban jóval könnyebben megfaragható sütőtök váltotta fel. 168 óra

 

Halloween, mindenszentek és halottak napja története [38.] - Jegyzettár

jadzia

2021. 10. 30. 19:48

halloween

 

Egy ír legenda szerint a töklámpás egy Jack O'Lantern nevű részeges kovács nevéhez fűződik.
A legenda szerint egy szép napon odament a részeges Jackhez az ördög és hívta a pokolba, de előtte felajánlotta, hogy igyanak még meg egy italt. Jack azonban nem akart vele tartani, ezért hát furfangos cselt eszelt ki inkább és ravasz módon megkérte, hogy válasszon egy almát az almafájáról, mire az ördög felmászott a fára. Jack tudta, hogy mitől fél az ördög és a fa oldalára egy keresztet rajzolt. Az ördög nagyon megrettent a kereszttől és nem is mert lemászni, kénytelen volt a fa ágán kucorogni. Az ördög addig-addig egyezkedett a furfangos kováccsal, hogy ígéretet tett arra, hogyha leengedi az ördögöt a fáról, (mivel Jack életében sok rosszat tett) nem kerülhet, azaz nem engedi be a pokolba. Jack ekkor megengedte az ördögnek hogy lemásszon a fáról, aki abban a pillanatban el is tűnt. Azonban amikor Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt, mert a mennybe nem engedték be, mivel élete során sokat részegeskedett és bűnös módon élt, de az ördög sem akarta a pokolba befogadni, mert nagyon haragudott Jackre a régi csínye miatt. Jack arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Végül az ördög megszánta és egy izzó fadarabot dobott Jacknek a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából, az örökké izzó parazsat Jack egy kivájt takarmányrépa belsejébe tette, amit a nyugtalan lelkének szánt, világító lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a takarmányrépa lámpácskának a fényénél keresi a megnyugvását.
Az ír néphagyományt követő Amerikában a legendában szereplő eredeti takarmányrépát a narancssárga színű, az Amerikában őshonos, látványosabb, könnyen kivájható vigyorgó sütőtök növény váltotta fel.  kISS kATALIN
 

2021. 10. 27. 1:11

Kommentár nélkül:
https://www.youtube.com/watch?v=_8Z3Zvyv_ZM
King Crimson - Epitaph (Sírfelirat)
King crimson - Epitaph - YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=Kpn_xoab1Ak
King Crimson - Moonchild
KING CRIMSON - MOONCHILD - YouTube


2021. 10. 27. 1:06

Kívánom, hogy így legyen!:)))
Nincs nagyobb boldogtalanság, mint az egymás meg nem értése!:(((

jadzia

2021. 10. 26. 19:34

sok mindenen múlik a jó hosszan tartó kapcsolat.. a búcsúpuszi nálunk is működik de nem ettől jó az egész ,hanem az összetartozás érzéstől, attól, ha gondolok valamire, a férjem már ki is mondja és viszont, a nagy dolgokat megbeszéljük és egyetértében  történnek  a dolgok az esti mit nézzük meg mindig közös döntés ezért sosincs vita

De a lényeg 49 éve működik és szeretném ha mindig működne:)

 

Artist Willem Haenraets | Dutch PainterWillem Haenraets

2021. 10. 21. 17:03

A "búcsúpuszi" szokásban volt a szüleim között, és én is megtartottam, a férjem egyetértett velem.
A mostani páromnak is elmondtam a történetét, s vele is bevezettük, bár neki az előző nejével nem volt gyakorlatban.
Tudod, az érdekes az, hogy akármilyen vita van köztünk (pl. nem értettünk a látott filmben egyet, vagy nem ugyanaz a zenei stílusirányzat, vagy előadóművész tetszik, mint a másikónknak, ami miatt esetleg morcoskák leszünk), a "jóéjt puszi" ekkor sem marad el. És ez olyan megnyugtató...

De hát szokás kérdése, igazad van, EZEN nem múlhat az összetartozás, a kölcsönös megbecsülés és szeretet érzése a lényege egy társas kapcsolatnak.

2021. 10. 21. 16:53

Kedves Dmolnár!

Hát valóban, van ilyen, hogy az embernek sok jó ismerőse van, akik nem azonosok a BARÁTTAL. Mert a barátság egészen más kapcsolat, és az is igaz, hogy akkor IGAZI, ha kétoldalúan működik.
És tudod, az az érdekes, hogy igazából AKKOR döbbensz rá, milyen MÉLY volt a barátságotok, mikor elveszíted!:'(
VÉGLEG! 
Én is akkor döbbentem rá, mikor a sírjánál álltam... És sokszor még most is előfordul velem, hogy valami történés esetén ez ötlik az eszembe:
"Na, majd ezt jól kitárgyaljuk a barátnőmmel..."
Aztán belém hasít a fájdalom, hogy EZ már sajnos lehetetlen!:(((

Volt nekem Debrecenben is barátnőm, együtt tanultunk (zenészeknél fontos a tanulótárs hallásgyakorláskor: én ütögetem az akkordokat, ő kitalálja, micsoda, majd fordítva, na és dallamot is diktáltunk egymásnak lejegyzésre. Továbbá hasznos kétszólamú énekgyakorlatok esetén - Kodály: Biciniák pl. -).
Egy darabig leveleztünk is, mikor férjhez mentem, és elkerültem a Dunántúlra, meg is látogattam, mikor a szüleim sírjánál jártam, nála aludtam. De aztán kifújt a dolog. Fogalmam sincs, most mi van vele, él-e, hal-e? Utóljára az aranydiploma kiadásakor láttam 2016. szeptember 11-én.

Az IGAZI, az EGYETLEN lelkitárs barátnőm B. volt...

2021. 10. 20. 12:11

Nem rossz tanácsok, de az "ágyban való kibékülés" nekem soha nem működött... A puszi induláskor és érkezéskor megvolt egy jó darabig, azután szépen elmaradt, mert mit tudom én.... De ettől függetlenül szeretjük egymást... Valószínűleg nem csak a fentieken múlik a dolog... :0))

2021. 10. 20. 12:09

Kedves Holdfény!

A barátság témához én nem sokat tudnék hozzátenni. Márcsak azért sem, mert soha nem volt barátom. Jó ismerősöm igen, még olyan is, aki majdnem barát lett, de egyik se lett azzá... De ettől függetlenül azt mondom, a barátság is kétirányú utca. Adni is kell, meg kapni is, különben nem barátság, hanem úr-szolga viszony... Igen, a te eseted bizonyítja, hogy lehetséges ilyen barátság, de sajnos nekem nem volt részem ilyesmiben...

2021. 10. 19. 22:25

"Majd én megváltoztatom!"  - írod.
Hát igen, sok nőtárs azt hiszi, létezik ilyesmi.
Nekem eszembe se jut. Mert tudom: A felnőtt ember, akár nő, akár férfi, NEVELHETETLEN!
Csak oktatni (tanítani) lehetséges, nevelni nem.
Az egyéni jellemvonások már kb. 16 éves korra - de legkésőbb 18 - kialakulnak, azokon változtatni EMBER nem tud, csak az ÉLET az, ami változtatást tud valakinek a jellemében hozni.
Jól mondták a régi öregek:
"Majd az ÉLET megváltoztatja, az a legjobb mester!"
Ha kap egy pár "orrost" az élettől, majd kapcsolni fog, hogy így nem mehet tovább, vagy megváltozik, vagy belebukik!

A "kanálcsörgés" valóban nem tragédia. Csak a lényeg, a "mosolyszünet" alatt se aludjanak külön, mert az vízválasztóvá fajulhat.
Édesmamám két dolgot tartott fontosnak a házaspárok esetében:
Minden elmenetelkor búcsúpuszival váljanak el egymástól, mert sosem lehet tudni, nem éppen az UTOLSÓ volt-e?!:(((
És (ha megoldható) minden nap egymás mellett aludjanak el... S a "jóéjszakát-puszi" ilyenkor is MINDIG ajánlatos ("haragszom rád" esetben is!!!), ugyanazon okból!!!

How Couples Deal with the Loss of Physical Attraction | Psychology Today
Helytelen viselkedés elalvás előtt!:(((

2021. 10. 19. 22:09

Szerintem nem lesz baj, kedves Dmolnár!:)))
Ugyanis egyetértünk. Mert Márai is ERRŐL beszél, ahogyan Te is írod:
'DE "olyan igazi" barátság, amiről Márai ábrándozik, szerintem nagyon kevés van.'

Elég hosszan ír a barátságról a Füveskönyvében, de én nem hoztam ide mindent.
Tehát az is lényeges, amiket hoztam, de amiről TE írsz, az is itt van az írásában:
"Nincs titkosabb és nemesebb ajándék az életben, mint a szűkszavú, megértő, türelmes és áldozatkész barátság. S nincs RITKÁBB!"

Hát igen... Ezért nem kedvelem "A gyertyák csonkig égnek" c. könyvének ú.n. gyerekkortóli "BARÁT-PÁRJÁT"! Hát miféle barátság az, amelyiket egy NŐ szét tud verni?!:(((
Kimondottan viszolygok ettől a két embertől, különösen a férjtől... Ez aztán az egoista HIÚ ember! De a másik is, mert ő meg áldozatkészségből bukott meg!:(((
Tehát nem voltak se megértők, se türelmesek, de főleg nem voltak ÁLDOZATKÉSZEK!:(((
Utálom ezt a könyvet, de ami érdekes, mégis foglalkoztat, sokszor eszembe jut... Talán ÉN kívánok túl sokat az IGAZI barátoktól?...

Egy biztos!
A két éve elhunyt barátnőm olyan volt nekem, akit elveszítenem számomra felért egy világháborús veszteséggel! :'(
Pedig nem voltunk egy világnézeten, mégis Ő jelentette nekem a BÉKÉT, a melegséget és a FÉNYT az életemben... Nála mindig megnyugodtam, helyreállt a megtépázott, sötétben tapogatódzó lelkem, ha vele megbeszélhettem a gondjaimat.
Ő nem volt olyan beszédes típus, mint én... De olyan csodálatosan tudott figyelni arra, amit panaszoltam neki, ha lelki bajban voltam. Megnyugtatott, pár szavas okos tanácsaival meggyógyított zaklatottságomból, s mindig visszaadta az életkedvemet, amit elveszítve mentem hozzá!:)))
Ilyen barátom több nem lesz, s nem is keresek...


2021. 10. 18. 10:59

Ajaj... Baj lesz, de azért csak mondom...  Mária butaságot írt. A barátság nem csak adni akar, ez hülyeség, kapni is... Éppen úgy, ahogy a szerelem sem csak vár valamit, anem adni is akar. Persze más a kiindulási alap. A szerelem, legalábbis annak "lángoló" formája egy idő után kihunyhat, és helyébe lép a mély megbecsülés, az együvé tartozás és a szeretet... A barátság meg marad barátság... DE "olyan igazi" barátság, amiről Márai ábrándozik, szerintem nagyon kevés van. Egy barátságban mindkét félnek kapnia kell a másiktól valamit (akárcsak a szerelemben), legfeljebb nem azt, amit a szerelemben. De a barátságban is fontos, a kölcsönös megbecsülés, a segítőkészség, egymás apró hibáinak elnézése és a másik elfogadása... És igen, az az elvárás is, hogy a barátunk, ha épen szükséges, maradjon a barátunk és számíthassunk rá...

2021. 10. 18. 10:52

Kedves Holdfény!

Magány és egyedüllét. Nos jól fejezted ki magad. Az egyedüllét nem egy tragédia, mert közben alakulhatnak úgy a dolgok, hogy mégsem vagy magányos. Vannak olyanok, akik nem élnek ugyan veled közös háztartásban, de azért kapcsolatban vagy velük... A magány az, amikor a kapcsolat szűnik meg. Még úgy is, hogy esetleg egy háztartásban élsz valakivel, vagy valakikkel. De nincs velük érdemleges kapcsolatod, nem tudod megosztani sem örömedet, se bánatodat... 

Ami a kapcsolatokat illeti, igazad van, megismerni csak lakva lehet egymást, akkor meg már gyakran késő bánat... De azért egy kapcsolatban (ha nem máról holnapra történik a választás) mutatkoznak általában az intő jelek a másik esetleg nemkívánatos jellemvonásairól. Csak hát az a baj, hogy sok esetben (főleg a hölgyek) azt gondolják, hogy "majd én megváltoztatom". Nos, nem fog menni... Ha akaratos, akkor az lesz az összeköltözés, vagy házasság után is, ha féltékenykedős akkor az is marad, sőt, és így tovább...  

De még akkor is, amikor jól ismerik egymást, bizony előfordulhatnak nézeteltérések, ebben is igazad van. Kés és kanál bizony alkalmanként összezördül, de ez nem tragédia, csak akkor, ha túl gyakran zörül össze....

jadzia

2021. 10. 17. 19:47

Holdfény egyetrétek Máraivla is Veled is

2021. 10. 16. 2:40

Kedves Jadzia!

Márai Sándor a "FÜVESKÖNYV"-ében Senecát idézi:
"Aki barát, szeret, de aki szeret, nem mindig barát."
S hozzáfűzi a saját gondolatait:

"Ez a megállapítás több is, mint pontosság, ez már az igazság. 
Minden szeretet gyanús, mert önzés és fukarság lappang hamujában. Csak a barát vonzalma önzetlen, nincs benne érdek, sem az érzékek játéka. A barátság szolgálat, erős és komoly szolgálat, a legnagyobb emberi próba és szerep."
Márai Sándor a világpolgár
Márai Sándor, a világpolgár

http://www.akademiaklub.hu/vilaghiru-magyarok-a-magyar-tudomanyos-akademia-tagjai-kozott-marai-sandor.html

2021. 10. 16. 2:30

Kedves Dmolnár és Jadzia !
Igazatok van, de csak elméletileg.
Én úgy gondolom, mindenki CSAKIS AKKOR tudja meg, mi a különbség az ideális párkapcsolat, és a nehézségekkel teli párkapcsolat között, ha belekerül... Azaz a gyakorlatban!
Dönteni nem könnyű...
Választani a magány vagy egyedüllét, valamint a társas,  bár nem éppen felhőtlen kapcsolat között.
"Nincs ebéd kanálcsörgés nélkül!" - tartja a népi mondás.
Bölcs nagyanyám sokszor emlegette (kétszer volt férjnél):
"Rossz a rosszal, de ROSSZABB a rossz nélkül!":(((

Kérdésem Dmolnárhoz:
TE mi különbséget látsz a magány és az egyedüllét között?!
Én pl. EGYEDÜL éltem özvegyen 9 évig, de nem éreztem magam magányosnak a tanítási munkám miatt.
De mikor az ELSŐ karácsonyon EGYEDÜL álltam a fa alatt, akkor szakadt rám az érzés, amit Tóth Árpád érezhetett egykor:

Tóth Árpád

MEDDŐ ÓRÁN

Magam vagyok.
Nagyon.
Kicsordul a könnyem.
Hagyom.
Viaszos vászon az asztalomon,
Faricskálok lomhán egy dalon,
Vézna, szánalmas figura, én.
Én, én.
S magam vagyok a föld kerekén.
..............

Akkor úgy éreztem, jó lett volna, ha szólnom lehetett volna valakihez, hogy már megint csak veszekedés  volt a fa felállításáva!:'(

jadzia

2021. 10. 14. 19:38
„Aki fél, éppen olyan veszedelmes, mint aki gyűlöl.”Márai Sándor
„Semmi nem olyan veszélyes, mint az öntudatlan és hazug önsajnálat, minden betegség és emberi nyomorúság kútforrása, mely különben is egyértelmű a butasággal, az emberi nyavalyák e közös kútjával.”M.S
„A napot agyon kell ütni, percről percre, óráról órára, különben fáraszt és idegesít a céltalan idő.”M S
A szavak, akármilyen pontosak is, csak megnevezik és felfedik az ember titkát, de nem oldják meg.”M.S
„Van-e még barátság a világon? Fiatal emberek azt hiszik, van, de aztán megtudják, hogy amit barátságnak hittek, csak pajtásság volt. A barátság sokkal bonyolultabb, fájdalmasabb és erőszakosabb kapcsolat, mint a szerelem. A szerelem adni és kapni akar. A barát csak adhat. Barátság, abban az értelemben, szűkszavúan, ahogy két ember, kézfogás és ígéret nélkül, egy életre jótáll a másikért.”M.S
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy