"Hol a boldogság mostanában?"

"Hol a boldogság mostanában?"

2011. 09. 23. 2:41

Kedveseim!

Divatos lett manapság az a kifejezés, hogy "ÉLETMINŐSÉG".

Úgy gondolom, ez így önmagában az ember számára, mint "lelkes lény"-nek, a az élete teljességéhez nem elég.

Sokkal jobban fontosabb talán számára a BOLDOGSÁG, mint életérzés megélése.

De rögtön fel is vetődik a kérdés: MI A BOLDOGSÁG?

A címadó Petőfi versrészlet ugyan nem egészen erről szól, de a lényege mégiscsak az, MI A BOLDOGSÁG A MA EMBERE SZÁMÁRA MOSTANÁBAN?

De felidézhetjük azt is, mi volt a régmúlt idők emberének, s miért nem jó az a MA emberének?

Ti hogy vélekedtek erről?

 

 

2022. 03. 10. 10:47

Ó nem... Nem torgyánék sara volt, hanem Orbánéké... Mert addig, addig mondogatta, hogy ő mint liberális (istenkém, úgy tudott már akkor is hazudni, mint a vízfolyás) és sohasem fog a kisgazdákkal, mígnem nagy hirtelen mégis szövetkeztek és Torgyán visszaléptetett egy rakás jelöltet a fidesz javára. Persze megadta az árát ( a kis buta), mert igen gyorsan kisöpörték mindenhonnan. Nem mintha sajnáltam volna, meg ma sem hiányzik... 

2022. 03. 10. 2:30

Igazad van Dmolnár, nekem is nyugodt volt az a korszak is, mert Horn Gyula nagyon ügyes stratéga volt.
Bokrost ültette a pénzügyminiszteri székbe, és az én meglátásom szerint nemcsak azért, mert jó szakember volt, de olyan JÓL lehetett őt "nem szeretni" (hogy finoman szóljak), lásd pl. egyetemisták a tandíj ellen... S ő utánna bizony üdítő folt volt Medgyessy Péter.
Viszont telitalálat volt Kovács László is, mint külügyminiszter, igen diplomatikusan tudta kezelni az országot jobbra is, balra is...
Kár, hogy nem folytathatták 98 után, s ez bizony nem Hornék hibája, hanem Torgyánék SARA!:(((
A választás második fordulójában az a sok kisgazda visszaléptetés tette be az ajtót az MSZP-nek!:'(


2022. 03. 10. 2:15

Köszönöm kedves Dmolnár!:)))

Tegnap volt kint a volt zeneiskolámban a Nőnapi tanári hangverseny, amelyre mindig meghívnak (tavaly a pandémia cirkusz miatt elmaradt!...), így most is ott lehettem, mert értem jöttek, s haza is hoztak, ugyanis sajnos épp a járás esik nehezemre az ízületeim miatt. Igen kellemes koncert volt, és a közönség soraiban sok volt tanítványunk jelen voltak a szüleikkel együtt. Éppen jól jött a járvány miatti szigorítás enyhítése, mert ugye maszkban nem lehetett volna fúvós hangszereken játszani. Pedig a zeneiskolánkban az orgona és a hárfa hangszerek kivételével minden hangszert oktatunk. 
A zeneirodalom legrégebbi szerzőitől kezdve a modern XX. századig, a "komoly" zenétől a "könnyű" zenéig sokféle elhangzott, keveset ismertem, de ez nem csoda, hisz a zeneirodalom hatalmas.
Zárószámként egy Freddie Mercury szám volt, egy zongorista kolléga játszotta zongorán a Bohém rapszódiát.
Itt a szerzőtől hallhatjuk:
https://www.youtube.com/watch?v=9RsU9970AMw

Új lesifotókon a Bohemian Rhapsody szereplői

jadzia

2022. 03. 09. 18:54

Igen akkoriban jó volt itt élni nem működött a Homo hominis lupus! ember embernek farkasa  elv, a hatalomban a vezetésben  és az is tudott érvényesüln,i aki történetesen nem azon az oldalon állt

2022. 03. 09. 11:06

Érdekes. Nekem Horn Gyula időszaka volt a legnyugodtabb időszak, amikor az ország sorsa kezdett egyenesbe jönni (azóta se)

2022. 03. 09. 11:05

Kedves Jadzia!

A montázs telitalálat... Szegény mi...

2022. 03. 09. 11:04

Kedves Holdfény!

Gratulálok a kitüntetéseidhez.. :0)

2022. 03. 07. 22:30

Hogy hol a boldogság MOSTANÁBAN?
Hát biztos NEM ITT, a "legvidámabb barakkban"!
Nemzetünknek ugyanis ez a megcáfolhatatlan tény nem boldogság, ami itt a képeken látható, hanem TRAGÉDIA!:(((

Nekem akkor volt egy nyugodt (boldognak éppen azt sem mondanám...) évem, mikor Bajnai Gordom volt a miniszterelnök, és Oszkó Péter a pénzgyminiszter.


jadzia

2022. 03. 07. 18:53

Lehet, hogy egy kép erről: egy vagy több ember, vonat és vasút2022 Harkov -Kharkiv

Szalai Kirszta fotó

 

jadzia

2022. 03. 07. 10:11

Lehet, hogy egy fekete-fehér kép erről: 3 ember, szakáll és álló emberek

2022. 03. 04. 17:09

Jut eszembe:
Szinte mindig kifogásolják, ha idegen országban vannak a sportolóink, s első helyezést érnek el, az ottani zenekarok miért játszák gyorsabb tempóban, pattogósabb ritmusban a himnuszunkat, mint ahogy mi itthon megszoktuk?
Nos, azért, mert ők bizony az EREDETI Erkel-féle kottából játszák, s így a tempó nem az a "Mári néni féle  elhúzott lassú, érzelgős tempójú himnusz", hanem egy Andante (=lépésben -ünnepi menetelő- tempó).
https://www.youtube.com/watch?v=f27sR3UMSVo
Eredeti Magyar Himnusz (Hymnus - a Magyar nép zivataros századaiból)

"Szöveg: Kölcsey Ferenc || Zene: Erkel Ferenc http://www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/16... Abban a megtiszteltetésben van részünk, hogy a Himnusz (Kölcsey versének címe: Hymnus) Erkel által komponált eredeti változatának „visszahozatalát” javasló Dr. Bencze Izabellával sikerült kapcsolatba kerülnünk. Közbenjárására kaptuk meg a mű keletkezését már több, mint 20 éve kutató, így a kapcsolatos történelmi tények és körülmények egyik legnagyobb tudású szakértőjétől, Somogyváry Ákos úrtól (aki nem mellesleg Erkel Ferenc szépunokája és egyúttal kiváló karnagy) az újra felvett, eredeti tempójú és hangszerelésű változatot, illetve engedélyt arra, hogy azt felhasználjuk és itt bemutassuk Nektek. Dr Bencze Izabella, mint jogász, felhívta a figyelmünket arra is, hogy Alaptörvényünk szerint Himnuszunk Kölcsey versére szerzett Erkel zene, amelyet a zeneszerző egy 1844-ben kiírt pályázatra komponált. A ma általunk ismert és (eddig) énekelt Himnusz pedig egy 1938-ban Dohnányi Ernő által átdolgozott változat, vagyis Alaptörvényünk szerint is az eredeti Erkel zene a nemzeti imánk."

Akinek van ideje, meghallgathat egy vitaműsort is a Himnuszunk történetéről:
https://www.youtube.com/watch?v=OmP8IjAdCz8
Ez itt a kérdés - Erkel Ferenc eredeti himnusza 2020. márc. 11.
Ez itt a kérdés - Erkel Ferenc eredeti Himnusza (2020. március 11.) -  YouTube

2022. 03. 04. 16:22

Hanyatlás korszaka? Háááát... én nem így nevezném. Talán inkább arról van szó, hogy Kádárt már a nyolcvanas években a SAJÁT pártja is "leírta"... 
Egy biztos, én személy szerint az ÉLETEMET köszönhetem neki (1956. nov. 4.), bár erre csak akkor jöttem rá, mikor már meglett felnőtt, s aktív zenetanár voltam.
S ezt úgy próbáltam "meghálálni" a SORS-nak, hogy a rám bízott munkát (zeneoktatáson keresztül az ifjúság nevelése tárgyilagosan, azaz nem pártoskodva) a tőlem telhető legjobban végezzem.
S ez sikerült is, ezt bizonyítja talán az a két állami, és egy önkormányzati kitüntetés, amit kaptam a 80-as években, és a 2000 utáni években is.
Magyar Ezüst Érdemkereszt – Wikipédia
Magyar Ezüst Érdemkereszt Polgári Tagozat

2022. 03. 04. 16:00

Nem magamtól tudom, hanem volt nálunk a zeneiskolában előadást tartani LUKIN LÁSZLÓ tanár úr (gondolom, az ő neve nem ismeretlen előtted...), és ő tartott előadást a Himnuszról, tőle tudom.
Lukin László – Wikipédia
Lukin László (1926-2004) 
Magyar zenepedagógus, karnagy, műfordító, előadóművész, zenei ismeretterjesztő.

Ő egyébként sokat volt a tv-ben, s nagyszerű ismeretterjesztő matiné koncerteket tartott a Zeneakadémia nagytermében is, melyre rendszeresen elvittük a tanulóifjúságot a helyi általános iskola énektanárával összefogva.
A diákok számára " a mézes madzag" az óbudai McDonalds-ban való ebédelés volt!:DDD Így sokan eljöttek, tele volt a különbusz...
Viszont!
Életemben annyi buszpadlót nem mostam, mint akkoriban, mert sok gyerekre rájött a hányás a busztól! :(((

2022. 03. 04. 11:51

Amúgy meg abban az időben (hej, istenkém, mikor nem), volt valami múltbarévedés, hogy debezzeg ha.... Ha az a ha ott nem lett volna...  Ebbe pontosan illeszkedett a rockopera. És ebbe az is illeszkedett, hogy a hódítani akaró, a nemzetet (bár ugye Koppánynak a nemzet a saját nemesi udvartartása volt) "uralkodóvá" tenni akaró szerep találkozott a közhangulattal. Ne feledd, a nyolcvanas évek már a hanyatlás időszaka. 

2022. 03. 04. 11:45

Kedves Holdfény!

Miket tudsz... A Himnusz és a verbunkos. Az életben nem gondoltam volna, hogy van köztük hasonlóság....

2022. 03. 03. 12:06

Kedves Dmolnár, tökéletesen IGAZAD van a "belelátásokat" illetően, nekem pl. ilyesmi eszembe se jutna!
Kádár és Nagy Imre... Hajjajjj!!! Ne mán!:(((
Tehát:
Nos, az ÉN véleményemet a dőlt betűs kiemelések tükrözik: "a hatalom hagyta ünnepelni a népet",  továbbá:
Vikidál Gyula hangja és ősrocker karaktere gyakorlatilag földbe döngölte a Varga Miklós hangján megszólaló, fehér inges álmodozó Pelsőczy Lászlót."
Gondolkoztam is rajta, hogy kihagyom a többi szövegrészt az idézésből, de talán úgy nem lett volna elég értelmes, bár ki tudja?
Nekem az a véleményem, hogy történelmileg pozitív vagy negatív HŐST bárkiből tud az UTÓKOR csinálni, csak ez egy adott kor nézőpontjának a kérdése, mint tudjuk. Utaltam is már erre valahol.
Hoztam egy linket, melyet még tegnap találtam, csak nem akartam már annyiszor megjelenni eme topicban, de már látom, FONTOS ahhoz, hogy a meglátásaimat igazolja!
Íme: https://www.ujsagmuzeum.hu/istvan-a-kiraly/
A címe: ISTVÁN, A KIRÁLY: AZ ALKOTÓKAT IS MEGLEPTE A HATALMAS KÖZÖNSÉGSIKER

Idéznék belőle:
"... mivel a költségvetés szűkös volt, a városligeti, úgynevezett szánkódombon debütált a rockopera. A szánkódombot az előadás kapcsán keresztelték át az elegánsabb Királydombra, s ma is így hívják."
" Boldizsár műve alapján indult el Szörényi Levente, aki a rockopera zenéjét írta és Bródy János, aki szövegíróként közreműködött."
"Egy előadást tervezetek, végül hét lett belőle és több mint százezer ember látta a Városligetben az István, a királyt. Négy előadáson dolgozott a Koltay Gábor rendező vezette filmes stáb is, amely 1984-ben jött ki a nagy sikerű István, a király filmmel, amelyet több millióan láttak a mozikban. Sokan alkottak maradandót benne. Vikidál Gyula zseniálisan hozta Koppány szerepét, Deák Bill Gyula pedig Tordaként énekelt lehengerlően. A rockopera nagy vesztes Varga Miklós volt, aki végül csak a hangját adhatta István királynak, az előadáson Pelsőczy László alakította az államalapítót."
"1983. augusztus 18-án este, az első előadás után tízezer ember tapsolt a Városligetben. Nem lehet azt állítani, hogy túlságosan beharangozták a lapok az eseményt, az aznapi Népszabadság például egy sort sem írt róla."

Íme a nagy nemzetiszínű molinó a háttérben:
MTVA Archívum | Kultúra - Rockopera - Szörényi-Bródy István, a király

Ami a JÖVŐ előrevetítését illeti... Hát lehet, hogy igazad van, bár én vitatnám, főleg a HIMNUSZ miatt, amit ugye már sokszor akartak "kipaterolni" (Rákosi, majd sokan 90-ben) amiatt, hogy SZOMORÚ!:(((
Bár az igazság az, hogy Erkel Ferenc a tempójelzésben (Andante religioso= Lépésben, áhítattal) kicsit gyorsabbra utalt, mint ahogy az idők folyamán a NÉP éneklése miatt (!) lelassult, és egy újabb, vidám, s pattogós himnuszt írni helyette. De szerencsére EZ nem történt meg, ugyanis nekem pont EZ a himnusz az, amely teljesen híven tükrözi egy nép sok százados (évezredes?) történelmi hányattatását, s szerintem zeneileg is nagyon KÜLÖNLEGES (meg van benne örökítve a magyar népdalok egyik fő jellegzetessége, a régi verbunkos ritmus, ami tele van nyújtott ritmussal: Tá-ji ti, tá, tá: Isten áldd meg!)
Kották - A magyar himnusz oldala

Manapság már B-dúrban, azaz négy hanggal (kvarttal) lejjebb énekeljük, mert az átlagemberek hangterjedelme nem bírta az eredeti hangmagasságot:
Evangélikus Énekeskönyv - Himnusz

 

 

2022. 03. 03. 10:55

Hát kedves Holdfény! Nem hittem volna, hogy valaki belelát egy István-Kádár, Koppány-Nagy Imre kettőst ebbe a darabba! Mert ez azután merő fából vaskarika. Kádár mint a nyugathoz közeledő keresztény és Nagy imre, mint a maradiság szószólója? Nagy baromság... Inkább az történt, hogy a "nemzeti nagyság" miatt lett engedélyezve. No, de ez már mellékes. Jó darab volt, ma is nyugodtan meg lehet nézni, és ma is beleláthat bárki bármit, ha akar...  Tény és való, a nemzeti zászlók a legvégén, nem volt igazán odaillő, csakhogy ott már a "jövő" bemutatása volt a lényeg....

2022. 03. 02. 15:32

Én az előzőekben a SAJÁT véleményemet írtam, de találtam egy linket, mely történelmileg, tudományosan is engem igazol:
https://napitortenelmiforras.blog.hu/2015/08/20/istvan_a_kiraly_es_a_koppany_kultusz
Idézek belőle:
"A hatalom pedig részben a történelem változása, részben talán az István-Kádár, Koppány-Nagy Imre analógia miatt hagyta ünnepelni a népet. Koppány és István színpadra vitt ellentéte tág teret hagyott az értelmezéseknek. Abba kitűnően belefért a pogány-keresztény, hős-áldozat, modern-maradi, függetlenség-hódoltság ellentéte. Noha a rockopera végén István győzedelmeskedik, zeneileg és esztétikailag Koppány arat diadalt. Vikidál Gyula hangja és ősrocker karaktere gyakorlatilag földbe döngölte a Varga Miklós hangján megszólaló, fehér inges álmodozó Pelsőczy Lászlót."