"Hol a boldogság mostanában?"

"Hol a boldogság mostanában?"

2011. 09. 23. 2:41

Kedveseim!

Divatos lett manapság az a kifejezés, hogy "ÉLETMINŐSÉG".

Úgy gondolom, ez így önmagában az ember számára, mint "lelkes lény"-nek, a az élete teljességéhez nem elég.

Sokkal jobban fontosabb talán számára a BOLDOGSÁG, mint életérzés megélése.

De rögtön fel is vetődik a kérdés: MI A BOLDOGSÁG?

A címadó Petőfi versrészlet ugyan nem egészen erről szól, de a lényege mégiscsak az, MI A BOLDOGSÁG A MA EMBERE SZÁMÁRA MOSTANÁBAN?

De felidézhetjük azt is, mi volt a régmúlt idők emberének, s miért nem jó az a MA emberének?

Ti hogy vélekedtek erről?

 

 

2021. 11. 12. 12:32

Én "imádom" a hecsedli lekvárt, de még jobban az érett csipkebogyóból kinyomható lekvárszerű gyümölcshúst. Mondjuk nem túlzottan laktató, de nagyon finom. Amúgy teának se utosó. Anyósom egyszer bort próbált belőle készíteni, de eleve vesztésre volt ítélve, mert csak a keméy, azaz éretlen bogyókat tartotta meg, mondván, a puhák (az érettek) rohadtak... Hát istenkém... Nem is lett belőle semmi... 

2021. 11. 11. 13:23

S ha már szóba került a szeder, az is sok volt a Körös gátoldalában, ott, amely nem lakott területen volt, azaz igen messzire kellett érte menni, de megérte, mert nagyon finom a szeder gyümölcsként megenni is, de szedtünk szörpnek valót is, bár a cserjéje szúrós volt, de mégsem volt olyan kellemetlen, mint a hecsedli:
Vadszeder - WEMPlapedia, a vadon termő ehető és gyógynövények enciklopédiája

Később a növénynemesítők kitenyésztették a tüskenélküli szedret, és annak a bogyói is szép nagyok lettek:
Szeder (Rubus fruticosus) | Kerti növények | fitoland.hu

Vannak, akik az eperfákat szederfának hívják, pedig nem az!
Az eperfa az, amelynek a levelét a selyemhernyó tenyésztők szokták nagy mennyiségben szedni a kakucaiknak!
Mi MICSODA: Miből lesz a hernyóselyem?
Selyemhernyó tenyészet

Hernyó kinagyítva:
Mikroszkóp: Selyemhernyó (kép)

Hát mit ne mondjak? Elég gusztustalanok, nemde?!:(((

Az eperfából van fehér, fekete és rózsaszín termésű fajta.
Én mindet szerettem, de legjobban a rózsaszínt.

Sajnos képet nem találtam róla, csak a fehér eperről:
Fehér eperfa - Morus alba

2021. 11. 11. 12:57

A napokban eszembe jutott még, melyik VAD "gyümölcsről" nem beszéltünk, de mikor tennap hozzászóltam, kiugrott a fejemből, mi is volt az?!:'(
Most viszont újra eszembe jutott:
Hát a csipkebogyó, azaz a hecsedli!
Kunszentmártonban az Érparton, ahol megen csak gedákat legeltettünk, de ott a mienket, nem a keresztanyámékét, mint Homokon, nos ott meg ezekből a bokrokból volt sok.
Sajnos, eléggé szúrós, hisz rózsaféle, azaz ez a vadrózsa!
Gyepűrózsa (Rosa canina) gondozása, szaporítása (Gyepűrózsa)
Vadrózsa virága

Gyepűrózsa, vadrózsa, vagy ahogy sokan ismerik: csipkebogyó | Gyógyszer  Nélkül
Vadrózsa termése, a hecsedli

A termése pedig piros bogyó, tele furán szúró valamivel a magok körül... Arra emlékszem, hogy ha leszedtük a piros külső borítóját, amiből a csipkeszörp vagy csipkelekvár készül, akkor találkoztunk össze ezzel az ujjak bőrébe is beleakaszkodó szúrós valamibe...
Mikor, hogyan, de legfőképp, miért gyűjtsünk csipkebogyót? | Hobbikert  Magazin
A hecsedli belseje

(Az origón rémtörténetet olvastam a pucolási manőverről:
Az ujjaimon annyi karmolás volt, mintha kiscicákkal harcoltam volna azt az órát, végül feladtam! -  számolt be valaki a csipkebogyó pucolásáról...)

Ezért nem nagyon akaródzott csipkebogyót gyűjteni, mert nekünk, lányoknak kellett felvágni, és kipucúlni a belső magokat. Hát mit ne mondjak? Rosszabb volt, mint Hamupipőke lencseválogatása a hamuból, mert szúrt, de cefetül, és alig lehetett megszabadulni tőle!:(((
Nem is tudom, géppel hogy tudták megpucolni, hisz a boltokban lehetett kapni csipkebogyó szörpöt, ajánlották nagyon a fogyasztását a magas C-vitamin tartalma miatt. Gondolom, nagyüzemben géppel tisztították.
Nekem nem ízlett ez a szörp, volt valami fura mellékíze, amit nem szerettem, a málnaszörpöt kedveltem inkább, vagy a szeder szörpöt.

2021. 11. 11. 10:13

Hát olyan olajbogyót még nem ettem, ami paprikakrémmel lett volna töltve. Ellenben ettem paprikával (pritamin), és fokhagymával töltöttet, meg olyat is, ami nem volt töltve, maggal és kimagozottan is. Egyféleképpen nem ettem még, olyat, ami nem eltéve volt, hanem friss... De nem biztos, hogy kedvelnéd, ámbár nem erős. Elég jellegzetes íze van, leginkább az olajbogyóra hasonlít.. :0) Kicsit fanyar, de síma... A családból én szeretem és kész... 

A kökény inkább az északi országrészek növénye, valóban kék, ha megérik, akkor is (ha fekete, akkor beteg szerintem, mert én még fekete kökényt nem láttam), az íze pokolian fanyar savanyú, ha érett, akkor kicsit édeskésebb, de akkor sem az a gyümölcs, amit kilószámra enne az ember. De jó szomjoltó és igen kiváló pálinka készíthető belőle. Állítólag lekvár is, de ahhoz igencsak fel kéne kötni a gatyát, mert kevés a húsa, nagy a magja, fog, mint a nehézség (nem nagyon lehet lemosni a bőrről) szóval hogy is mondjam, kicsit idő és munkaigényes. De állítólag jó, én ugyen még nem ettem...

2021. 11. 10. 18:21

Hát igen, az igazi "olajbogyó" télleg más... És milyen sokféle:
Olívabogyó - Tudástár

Ha jól tudom, paprikakrémmel szokták megtölteni, és úgy árulják befőttesüvegbe töltve.
Én sose vettem, mert asszem erős, és sós.
No meg nem főztem még olyan ételt, amihez elengedhetetlenül szükséges lenne.

Viszont a galagonyát szerettem, Homokon (Tiszaföldvár mellett), a Beniczky kastélyt körülvevő kiserdőben sok volt belőle.
A gedák legeltetésekor szokszor ettünk a "galuska galagonyácskából"!:DDD
Kökényre nem emlékszem, hogy akár láttam volna valaha... De tudom, hogy KÉK színű a termése:

Kék a kökény, recece,
Ha megérik, fekete!
Én utánnam barna legény ne gyere!
Szőke legény, barna lány!
Öleletlen, csókolatlan madartál! ;o)

2021. 11. 10. 16:54

No nézd csak... Én meg kifelejtettem az "olajbogyót". Valamiért így hívtuk, habár most már azért tapasztalatból tudom, hogy az igaz az más... :0) De mi is ettük, és a múltkor megkóstoltam újra (nagy szamár maradtam) és pont ugyanolyan volt, mint gyerek koromban. Meg a kökény is, meg a galagonya is (azt a fiamnak mutattam meg, hogy ehető), csak valamiért az akácvirág nem olyan...

2021. 11. 09. 22:53

Kedves Dmolnár!
Úgy gondolom, NEM bennünk van a hiba, hanem változik az ember ízlése felnőtt korára, mert a pipacsot manapság én sem enném meg, pedig gyerekkoromban a fanyar ízű "liszteszsákot" (olajbogyónak hívott lícium termést) is megettük. Pedig ugyebár én a grapefruitot sem szeretem az íze miatt, pedig az istenes a liszteszsákhoz képest!
A Köröspart mellett húzódó gát túlsó (nem a folyó felőli) oldalában rengeteg ilyen lycium cserje volt található:
Mester Zs - Toldi Z: Magyarország flórája és vegetációja - közönséges  ördögcérna

2021. 11. 08. 11:15

Sajátságos... Mi a pipacsot sohase ettük meg. Pedig ezt a bor-sör-pálinka játékot mi is játszottuk. Ellenben az akácvirág igazi csemege volt, főleg fiatalon, amikor még nem volt teljesen kinyílva. No de változik a világ, tán tavaly újra elkapott a nosztalgia, leszakítottam egy akácvirágot és megettem... Hát izé... Nem volt "olyan jó". Sőt... Gondolom bennem van a hiba, mert az akácban aligha... 

2021. 11. 08. 11:12

Hát ja, kinek a pap, kinek a papné.. Nekem ízlik a grapefruit pont mert kellemesen kesernyés és savanykás-édes. Frissít és jót tesz a gyomromnak (is). Amúgy egyetlen gyümölcsöt sem unok. Lehet az felőlem alma, körte, sárga, vagy őszibarack, datolya, vagy ananász, még a gránátalmát is képes vagyok megenni, pedig az elég durva, mert apró kis bogyói vannak és éktelenül fanyar. Szőlőből is mindenevő vagyok, jöhet bármi. Viszont azt sajnálom, hogy nagyon kevés fajtát lehet kapni itthon (külföldön a választék sokkal nagyobb), a minőség se a legjobb. A Csabagyöngye pedig tényleg nagyon finom, bár én inkább csemegeszőlőnek szeretem, a bora, még ha habzóbor is, gyengécske..

2021. 11. 05. 17:45

Igen, ez sajnos igaz, a mezei virágok nem bírják sokáig, elhervadnak, éppen ezért olyankor kora hajnalban keltünk, még alig pitymallott, már kint voltunk a búzamezőkön, mert ott nyílt sok búzavirág, szarkaláb, konkoly (a kedvencem volt a színe miatt!), de pipacsot a fenti okokból kevesebbet szedtünk, csak a piros színe miatt kellett pár szál a színkavalkád közé... A padokra, ajtók fölé fontunk belőlük girlandot.
A táblákra rajzokat a búcsúzó nyolcadikosok készítettek, minden terembe másmilyet.
Szépek voltak...
A mai gyerekek biztos lefotózták volna őket a mobiljukkal, de sajnos, az akkor még nem volt, így csak az emlékezetünkben maradt meg a sok szép virágdíszes tanterem emléke...
A vetési konkoly lett 2021-ben az év vadvirága - Természet - Világos + zöld
A vetési konkoly lett 2021-ben az év vadvirága.

Jah, jut eszembe!
A pipacsból volt ám a piroson kívül rózsaszín, sőt, fehér is!
Olyat játszottunk kint a réten kecskelegeltetés közben, hogy letéptük a pipacsok bimbóját, és valakinek ki kellett találni, milyen színt rejt, s a kitalálásra jelölt gyereknek a szájához érintve mondtuk:
- Mi van benne? Bor (piros), sör (rózsaszín), pálinka (fehér)?
És ha eltalálta, megehette a bimbót. Fura íze volt, de tudomásom szerint nem volt mérgező.
Ettünk mi kint a réten papsajtot is, ami a mezei mályva népi neve volt. Annak az ízét se szerettem túlzottan, mégis megettem, meg az akácvirágot is. Az finom édeskés volt, virágmézet rejt a mélyén, ebből készítik a méhek az akácmézet.
Ezért viszik a méheket a méhészek akácosokba, mikor akácvirágzás van.
Nesze neked, tavaszi idõjárás: túl híg lett a magyar akácméz | Agrárium,  mezőgazdaság és élelmiszeripar

Ha az akácvirág elfagy, akkor kevés méztermés várható | Agrotrend.hu

2021. 11. 05. 16:15

Délszaki gymölcsök...
Nos, a helyzet az, hogy gyerekkoromban NEM ehettünk olyat, mert nem lehetett kapni, egyik félét sem, főleg falun... Talán a fővárosban már igen... De emlékszem, banánért sokan Bécsbe mentek még a 70-es évek elején is!!!:(((

Tapasztalataim szerint a banánban még sosem csalódtam, mindig EGYFORMA íze van, és az állagát a héja színezete (zöld vagy már sárga?) adja.
Nem úgy a narancs, meg a mandarin!!!
Sajnos, ezek mindig zsákbamacskák!
Némelyik olyan savanyú, hogy még a sejhajom is ijedten húzódik tőle össze!:DDD;o)
Nem beszélve róla, hogy mikor végefelé van az idényének, gyakran töppedt, szikkadt árút adnak el, amit nem volna szabad, illetve etikátlan az eladótól. 
A füge, datolya, grapefruit engem sem vonz, az árához viszonyítva különösen nem vonzott soha!!!
Sőt, grapefruitot is csak EGYSZER kóstoltam, és utóljára, mert abszolút nem ízlett!
Igaz, én eleve utálom a keserű ízt (pl. a sört ezért nem iszom, csak egyszer ittam kényszerből, meg a keserű üdítőt - tonik - se iszom meg, inkább szomjazom...), és annak a gyümölcsnek bizony van valami fanyar, kesernyés íze. Úgyhogy nem gyere belém!:DDD

A magyar gyümölcsöket is egyre csak ELRONTJÁK, lassan már nem lehet IGAZI jó őszibarackot se kapni, hiába gyönyörű nagy és szép kívülről, ha belől rágós, vagy parázs, én úgy mondom: szalonnás az állaga, és ROSSZ ÍZE van!:(((

Az almát unom, mert gyerekkoromban az 5 hold szöllőben volt 90 almafa, jonathán, rozmaring és starking vegyesen. Volt néhány ú.n. "FONTOS ALMA" is, ez nyári alma volt, rétesnek való, a nevét az angol font súlymértékről kapta, mert jó nagy volt, és valószínűleg egy fontot nyomott.

Nekem a magyar gyümölcsök közül a nagyszemű germesdorfi cseresznye, vagy a badacsonyi, no meg a nagy vilmos körte volt a kedvenc. Szöllőből (szándékosan írom így!!!) a csabagyöngyét szeretem, ez érik leghamarabb, Anna-napkor már ehető. Manapság ritkán jutok hozzá.
Ez csemege szőlő, de csodállatos ízű habzóbort szoktak készíteni belőle! Sajnos, mostanság már alig lehet kapni, legutóbb NDK-ban ittam MAGYAR csabagyöngye habzóbort...
Potom ára volt az itthoni árához képest. Ott egyébként SEMMIBE SE VETTÉK a magyar borokat, még a tokaji aszút is a legalsó polcra rakták az NDK-s élelmiszer boltokban!:((

Csabagyöngye szőlő

A csabagyöngye vagy csaba gyöngye a világ egyik legismertebb hibrid szőlőfajtája, halványsárga bogyóit a világ szinte minden szőlőtermelő országában termesztik. Hasonnevei: Perla Czabanska, Perla di Csaba, Perle di Csaba, Perle von Csaba, Zsemcsug Szaba, Vengerszkij muszkatnij rannij, Pearl of Csaba. Wikipédia
Tudományos névVitis vinifera 'Pearl of Csaba'
Besorolásnövényfajta
Érési időszakjúlius közepe-vége (korai érésű fajta)

2021. 11. 05. 12:44

Az a baj a mezei virágok egy részével (példáula pipacs), hogy leszedve nagyon gyorsan tönkremennek... Pedig valóban nagyon szépek... 

2021. 11. 05. 12:43

Sajátságos... Én a banánt szeretem, meg az ananászt is... A többi délszaki gyümölcs azonban nem nagyon izgatja az ember ízlelőbimbóit. Jó, még a datolya benne van a pakliban, meg a narancs is, meg a grapefruit is. De pédául nekem a füge csak aszalva jó, meg a datolya is. Amúgy persze nagy gyümölcsevő vagyok, manapság az alma és a zőlő van terítéken, minden napra valamennyi... 

2021. 11. 04. 13:59

Imádom a kis egyszerű virágocskákat, Jadzia drága, köszi a képet. 
A kő meg, amiből kinőtt, olyan, mintha egy alligátor feje lenne, de nem az...
BIODIVERZITÁS | Amazing flowers, Beautiful flowers, Wild flower meadow
Mezei virágok: Pipacs, búzavirág, kamilla

Nyolcadikos koromban a ballagás júniusban volt, ezekkel díszítettük fel az osztályokat.

2021. 11. 04. 13:47

A csudába... Nekem mindig valami MÁS jut eszembe, nem témába illő!
Most éppen a sült tökről az, hogy mikor életemben először ettem banánt (olyan 14-15 éves lehettem), csak ennyit mondtam:
- Olyan sütőtök állaga van, de a sült tök sokkal finomabb!
S mindmáig nem szeretem a banánt. 
Számomra egyetlen előnye van: Mikor utazik az ember, célszerű banánt vinni a vonatba, buszba, mert TISZTA, lehúzod a héját, és már eheted is, megmosni se kell, sőt, tilos!

jadzia

2021. 11. 03. 19:38
jadzia

2021. 11. 03. 19:37
jadzia

2021. 11. 03. 19:37
jadzia

2021. 11. 03. 19:36
jadzia

2021. 11. 02. 20:01

Nem érhető el leírás a fényképhez.ez az itthoni