"Hol a boldogság mostanában?"

"Hol a boldogság mostanában?"

2011. 09. 23. 2:41

Kedveseim!

Divatos lett manapság az a kifejezés, hogy "ÉLETMINŐSÉG".

Úgy gondolom, ez így önmagában az ember számára, mint "lelkes lény"-nek, a az élete teljességéhez nem elég.

Sokkal jobban fontosabb talán számára a BOLDOGSÁG, mint életérzés megélése.

De rögtön fel is vetődik a kérdés: MI A BOLDOGSÁG?

A címadó Petőfi versrészlet ugyan nem egészen erről szól, de a lényege mégiscsak az, MI A BOLDOGSÁG A MA EMBERE SZÁMÁRA MOSTANÁBAN?

De felidézhetjük azt is, mi volt a régmúlt idők emberének, s miért nem jó az a MA emberének?

Ti hogy vélekedtek erről?

 

 

2022. 08. 22. 14:11

Egyébként Holdfényt is félreértetted, vagy félremagyaráztad. Furcsa módon én értem mire gondol a keresztény gyökerekkel kapcsolatban és megnyugtatlak, egészen biztosan nem a katolikus egyház képviselőire, nem az inkvozítorokra és biztos lehetsz afelől is, hogy tisztában van azzal is, amit a középkorban műveltek a "szent tudomány" nevében (boszorkány üldözés, Giordano Bruno és társai stb). NEM ERRŐL VAN SZÓ de hát aki NEM AKARJA megérteni az nem érti meg. Nincs is értelme így filozofálni, mert elvesztegetett energia. Ami ugyebár nem vèsz el, csak átalakul ahogy tanultuk de ebben az esetben mégis az az érzése az embernek, hogy egy feneketlen fekete lyukba esik. Akkor meg minek? 🤷🏻‍♀️ Szèl ellen nem jó pisilni mert csak vizes lesz a nadrág. Erről ennyit. 

2022. 08. 22. 13:05

Kedves DMolnár, 

persze, hogy nem kedveled azt a konkrét célzást, hogy vajon Te mennyit vennél be az Ajándékokból Magadhoz, világos, mert természetesen EGYET SEM. Ahogyan a többi nagy emberbarát sem, mert csak addig emberbarát meg minden barátok ők is, amíg nincsenek személyesen konfrontálódva a szituációval. Például mit szólnál, ha a gyereked vagy unokád olyan osztályba kelljen hogy járjon, ahol ő az egyetlen európai kinézetű gyerek és a többi "büdös disznófaló"-nak csúfolja és napi szinten fenyegeti vagy akár meg is veri, hm? Ez itt bizonyos környékeken a valóság. Akkor is ennyire ujjongnál? Tudod, szerencsére itt nálunk a mi kis községünkben mèg (!) nem itt tartunk, de időbe telik csak ha ez így megy tovább. Egyszerű matematika! Az "őslakos" nèmet nő átlagban jelenleg 1,5 gyereket szül. Az Ajándékok háromnál nem adják alább. Inkább több. Ki lehet számolni, mikor lesznek ők többségben és mi lesz itt. Ez nem idegengyűlölet, hiszen írtam (ignoràltad) a szombati élményt és a kollégákat. Azt is írtam, hogy pontosan mi zavar De Te nem látod a különbséget hanem vakon ítélkezel - pedig nem is ismersz. Gratulálok! 

2022. 08. 22. 12:13

Kedves Holdfény!

Miért ne állnék szóba veled? 

Nos, ugye a "vita" a "keresztény gyökerek" témában indult, ami lassan átfordult idegengyűlöletté... Arra meg sajnos (nem sajnos) rettentő allaergiás vagyok. Arra a nyálas szövegre is, hogy "akkor költöztess magadhoz..." Mintha én volnék a "keresztény" akinek állítólag minden felebarátját szeretnie kell... 

Nos térjünk vissza az eredeti témához. Milyen gyökerei vannak az európai népeknek? 

Nos sokféle. Nagyon sok. Mert ha már mindenáron gyökereket akar valaki keresni, akkor kezdheti a görögöknél meg a rómaiaknál, meg a germánoknál, meg a frankoknál, stb. stb. Mert hát itt éltek és mindegyiknek saját és jól jellemezhető kultúrája volt. 

A római birodalom, amely majd egész Európát meghódította, meg még egy csomó részt Kisázsiából, meg Afrikából.  Ez a latinos kultúra keveredett a törzsi kultúrákkal, mint valami olvasztótégelyben. Erre jött rá a kereszténység, ami sikeres mozgalom volt (ezt igencsak nehéz lenne tagadni) és ezt a sikeres mozgalmat sikerült Nagy Konstatinnak a maga céljaira átformálni. Onnantól, végig a felvilágosodás koráig a tekintélyelvű, elnyomáson (és nem csak gazdasági, de tudományos, erkölcsi, kultúrális és vallási elnyomásról beszélünk) alapuló rendszer uralkodott. Tény és való ez nagyban rányomta a bélyegét a későbbiekre, elrémísztve és undorítva az embereket. Ez a régi rendszer a "kereszténység" próbál mind a mai napig visszahúzó erőként működni és a szó szoros értelmében bármi áron visszaszerezni a hatalmát (megjegyzem, az összes többi vallás is ezt teszi). A felvilágosodás hozta meg azt, ami alapján lassanként európai kultúráról kezdhetünk beszéni. Tudniillik a 17. századtól Európa (és nem csak Európa) minden részén felbukkan az egyház és a nemesség kizárólagos uralmának megkérdőjelezése. A művészetek és a tudományok lassacskán kiszabadulnak az egyházak fogságábó (gondolj arra, hogy a római katolikus egyház Giordano Bruó megégetését a XXI. századig teljesen rendjénvalónak és indokoltnak tartotta) és elkezdtek az emberek (közemberek és polgárok) érdekében is működni. A felvilágosodás kora óta tart az a folyamat, amikor hellyel közzel valami közös európai gondolkodásról beszélünk, ami szabadon formálódó és nem idegen akarat (egyházak) eredménye. Persze ennek is vannak buktatói, de Európa mint földrész, amely nagyon sok nemzetiséget foglal magába, mindig is a befogadás és az egymással való keveredés útján járt. Beleértve a nem keresztény vallások követőit is.

Ennyi az egész és ebben nincs semmi "keresztény gyökér". 

2022. 08. 22. 8:37

Kedves Holdfény!

Szerintem DMolnar az utalásban nem Strazsara célzott, hanem arra a tudósra, akit én idéztem a 60 millió emberrel kapcsolatban akik világszerte úton vannak és akiknek nagyobb része Európa, azon belül is Németország fele tart. 

2022. 08. 21. 14:16

Kedves Dmolnár!
Eszembe jutott még valami, amire nem reagáltam a nekem szóló írásodban:
"Jön egy emberke, aki beböfög valami rémoldalról valami magas számot, te erre ráugrassz, hogy végre kiéld a mit is? Láthatod, a humanizmus, a felvilágosodás, az egy megvetendő dolog, a cél a középkor... Rémítő, hogy képes vagy erre a szintre lemenni és még dicséred is érte... "

Gondolom, EZT az "emberkét" (amely kifejezés szerintem MÉLTATLANUL lenézése bármelyik vitapartnernek!!!) Te Strázsára értetted...
Nos, átcsalinkáztam a Fórumot itt-ott, vajon hol dícsértem én Strázsát, és Miben, mivel, de nem találtam meg.
Tudod, a helyzet az, hogy az ő hosszú legutóbbi írását még NEM IS olvastam, csak az imént...

Nos, természetesen NEM értek vele egyet, több felvetett témával sem.
Mert nekem MÁSOK a nézeteim, mint az övéi...
Hogy miben?
Hát ezt így írásban nehéz lenne kifejteni.
Most elégedj meg csak annyival, hogy ÉN UGYAN NEM DÍCSÉRTEM a nézeteit, a véleményeit korábban sem, hanem ilyeneket írtam: 

2022. 07. 21. 15:46

Hát ítélkezzen, ha annyira a zsebében érzi a "bölcsek kövét"!:DDD
Azonban én úgy vélem, egy frászt tud mindent jobban!
Nem, nem, ő bizony mindent MÁSKÉPP TUD!
Ami nem jelenti azt, hogy igaz is lenne! ;o)
(Ezt Neked írtam válaszul.)

..................
2022. 07. 21. 2:04

Doktrinákkal pedig minden korszakban (régen és most is) lehetett manipulálni az embereket.
Egy biztos!
Azt mondta a marxista tanárunk a főiskolán: JÓLLAKOTTAN NEM CSINÁL FORRADALMAT A PROLETARIÁTUS SEM! ;o)

Te pedig, aki jó ideje nem itt élsz, az ÚJ, választott hazád jólétében fürdőzve ne ítélkezz felettünk, azok felett, akik becsülettel ITT élünk, ahogy tudunk, és tesszük, amit LEHET!:P
(Ezt Strázsának írtam)
..................

Ahol minden témába vág topic:
2022. 08. 08. 21:37
Nos, ITT valóban dícsértem Strázsát, és NEM OK NÉLKÜL, s az is lényeges, hogy MIBEN dícsértem:

... meg kell hagyni, okos és intelligens, tiszteettejes is akár a megfogalmazásaid. Sejtettem én, csak szerettem volna meggyőződni a sejtésemről, ezért kérdeztem rá kissé talányosan. Igen, KOMOLYAN kérdeztem... Mert a neten sokan szeretnek titokzatosságba burkolózni, csak nem veszik figyelembe, hogy a művészettel foglalkozók beleérzősebbek, mint az átlagember...

Engem neked nem is sikerült eddig soha felhergelned semmivel, sőt!
Volt rá eset, hogy még pártfogásomba is vettelek a műveltséget és okosságot tükröző kifejező írási stílusod miatt.
Igazán sajnálom, hogy nem mindenki olvas Téged tárgyilagosan, és engedik magukat az érzelmeik által befolyásolni... A gyűlölet ROSSZ tanácsadó!

...............

Kedves Dmolnár!

Mondd csak, MI nem volt igaz ezekben az elismerő szavaimban Strázsát illetően?!
Hisz ő igenis tisztelettel társalog itt e Fórumon minden társunkkal, még VELED is, ezzel kapcsolatban én egyszer már Rád kellett, hogy szóljak a pikirt, kifejezetten BÁNTÓ modorod miatt, amit Strázsával szemben megengedtél magadnak!
Már ne is haragudj, valljon is bármilyen nézetet valaki, de ha megtisztel bennünket, vitapartnereket azzal, hogy érdeklődést mutat a téma iránt, amiről éppen beszélgettünk, s késztetést érez arra nézvést, hogy kifejtse az Ő véleményét is, hát... EZ itt egy Fórum, és szerintem ezt nekünk MEGTISZTELTETÉSNEK ILLENE VENNÜNK, nem gondolod?..
Sajnálom, de én úgy gondolom, TOLERÁNSAN, tárgyilagosan kellene hozzáállnunk az ellenvéleményen lévők megnyilvánulásaihoz is.
Nem az az INTELLIGENS módja, hogy ha valaki másképp vélekedik, mint mi, otromba jelzőkkel hurrogjuk le.
NEM!
Kedves Dmolnár! 
Szerintem sokkal hatásosabb módja van az intelligens vélemény nyilvánításnak. Még pedig:
Érvelni kell, OKOSAN és nyugodt modorban!:)))
..........

Lehet, hogy ezen véleményem miatt azt kockáztatom, hogy talán soha többet szóba se fogsz állni velem, amit ŐSZINTÉN NAGYON, DE NAGYON SAJNÁLNÉK, de ez nem engem fog minősíteni, hanem bizony, Téged!
Én úgy gondolom, nem rejthetem véka alá, milyen visszás érzést okoztál bennem.
Te most engem (nem először!) alaposan félreértettél, mert bizony, jelen esetben én nem szálltam le az általad említett mélységes szintre, eszem ágában sem volt.
Én ne tudnám, mit jelentett az emberiség számára a humanizmus, a felvilágosodás, már csak a művészetekkel foglalkozóként sem, és komolyan hiszed, hogy számomra IRÁNY A KÖZÉPKOR?!... Na NE MÁR!!!!:(((
Hát... Mg kell hagyni, elképesztő félreértésben vagy velem kapcsolatban.

Elnézésedet kérem, ha megbántottalak volna a szavaimmal, de nem ez volt a szándékom, ellenkezőleg!
Barátilag próbáltam felhívni a figyelmedet arra, hogy mindenki megérdemli az emberi hangot mindaddig, míg ő maga nem használ alpári, tiszteletlen hangnemet velünk szemben.
Továbbra is baráti tisztelettel Feléd!
Holdfény

A reneszánsz kori zene – Molnár Csaba írásai
Reneszánsz kori zene

2022. 08. 20. 17:45

Igen! Sör, cigi, okos telefon. A sörösüvegeket persze nem viszik vissza (pedig betét van rajta), hanem szanaszét hagyják a padok körül ugyanúgy, mint a csikkek, amiket szintèn szétszórnak. A köztisztasági dolgozók pedig az adónkból fizetve takarítanak utánuk. És ugye a ház ahol laknak, amit szintén tönkrevágnak secc perc alatt amit megintcsak az adónkból kell folyamatosan renovâlni, mert úgy néz ki mintha egy horda majmot eresztettek volna bele. Semmire sem vigyáznak, mintha nem lenne értéke. Ma délután viszont a nagyobbik lányommal voltam egy nagyobb textil üzletben mert kellett neki pár új dolog, nagyot nőtt az utóbbi hónapokban. Nos, a boltban egy nagyon kedves, csinos és kézséges hölgy volt az eladó, aki felismerhetően és egyértelműen valamilyen afrikai országból származott. Nem perfektül, de jól beszélt nèmetül, ügyesen csinálta a dolgát és igazán segítőkész volt. Nos, rajta például rögtön látszott, hogy szorgalmas és értékes tagja szeretne lenni a társadalomnak - és az is! Szívesen vásárolok újra nàla! Ő nem henyél az állomáson és nem tartja a markát a segélyért hanem dolgozik a megélhetésért, ráadásul jól csinálja. Semmi kifogásom ellene, miért is lenne? Sok kollegám van mindenféle országból, indiai, lengyel, cseh, finn, svéd, japán, egy céget alkotunk és kollegiálisan dolgozunk együtt. Semmi baj nincs ezzel, sőt, én kimondottan szeretem ezt a fajta sokszínűséget, múltkor kértem egy indiai kolleginától egy curry receptet, szeretek főzni. Én nem an Block ellenzem azt, hogy emberek megpróbálják a szerencséjüket egy más országban, hiszen én sem vagyok nèmet őslakos és engem is befogadtak. Azt ellenzem, ha abszolút kontrol és èsz nélkül csődítünk tömegeket az országba úgy, hogy nem gondolkozunk el, mit is akarunk kezdeni a sok emberrel és ki fizeti ki azt a rengeteg pénzt, amibe ez kerül, de mindegy mert megadunk nekik mindent, hagyjuk magunkat kihasználni és hülyének nézni. Ezt nem tudom támogatni, mert eszetlen dolog. 

2022. 08. 20. 14:29

Sörreeeeellll!!!???
Hmmm... Ez érdekes!

Én úgy tudom, mindenféle alkohol (Allah szerint legalábbis) TILOS a muzulmánoknak!
Vagy ők is elbújtak egy TETŐ alá, ahogy a férjem mesélte, bizony, hogy elfogadta a török határőr a szintén TILOS "dómusz" -ból (disznóhús) készült konzervet a kamionosoktól, mondván:
- "Innen a tető alól Allah nem láthatja!"
Nah, jóóóó vicc, neeeem?!

A keresztény vallás szerint isten mindent lát, és mindig, mindenhol ott van!
Ezek szerint nem minden vallás szerint?...

Fájl:Creación de Adán.jpg – Wikipédia
Ádám teremtése: Michelangelo, Sixtusz-kápolna mennyezeti freskója

Hmmmm...
Itt legalább megláthatjuk az "öreg istent"! :DDD
Gondolom, Michelangelo találkozott vele, és modellt állt neki, hisz ISTEN MINDIG, MINDENHOL ott van!;o)

2022. 08. 20. 13:06

Kedves DMolnár,

gyere ide, nézz körül, szívesen megmutatom őket az állomáson a sörrel meg az okostelefonnal a kezükben. Bár lehet, akkor sem hiszed el ha saját szemeddel látod, de akkor sajnos én sem tudok rajtad segíteni. 🤷🏻‍♀️

2022. 08. 19. 18:54

Hééééé, héééééé, héééé!
Kedves Dmolnár!
Te összetévesztesz engem itt valakivel!
Nem én vagyok ám a "patás ördög"! (Mint ahogy Gyurcsány, én is tiltakozom ez ellen!)

Azonban egyelőre még jogom van véleményt nyilvánítani akkor is, ha ez nem mindenkinek tetszik!
A véleményemet kimondom, mellyel igenis ellenzem a LUMPEN elemek bekeveredését a rendes dolgos őslakosok közé!
Főleg úgy, hogy ingyenélőként képzelik el a jövőjüket náluk... (mármint a németek közt...)
Igenis Napfénynek kell higgyek, hisz ő jelenleg is OTT ÉL velük egy országban, s nap, mint nap azt látja, nem dolgoznak, de követelőznek!
Ez "valahonnan" ismerős nekem:
Tudod, a férjem rendőr volt 2 évig, és belefáradt abba, hogy a firnyákos, munkanélküli helyi kisebbség jelentős része örökké segélyért kuncsorgott a tanácsba, mert ezt mondogatták: 
Adjon a Tanács! Mért nem ad a tanács?! Mint "betegek" vagyunk!
Aha... Kocsmára telik, OTT nem betegek! Szegéééééények!:(((
Mindjárt sírva fakadok!

Kedves Dmolnár!
Neked, mint liberális embernek, elhiszem, hogy KÖTELEZŐ mindenkivel együttérezni, de már megbocsáss!
Ha Te igazán baloldali világnézetű vagy ("Aki nem dolgozik, ne is egyék!"), nem foghatod pártját a lógós, követelődző, "megélhetési bűnözőknek"!!!...
Az esztergomi rendőrkapitány egyik alkalommal az Önkormányzatnak tett beszámolójában azt mondta:
"Olyan, hogy megélhetési bűnözés, NINCS! Csak könnyen megélhetési bűnözés van!"

Ilyen szempontból jómagam nem teszek különbséget a már évszázadok óta itt lévő lumpen elemek, és az ugyanilyen erkölcsi nézeteket valló KÉSŐBB jöttek között!
Ki beszél itt most a RENDES, DOLGOS, minden munkát elvállaló, szerényen viselkedő, nem követelődző menekültekről ilyen esetekben?!
Én nem azoktól tartok!

Álljon már meg a fáklyás menet!
Te most azért marasztalsz el engem, mert megértően viseltetem Napfény iránt, amiért irtózik azoktól az emberek áradatától, akikről a múltkor írt?!
Hát EGY dolgot mondj, ami szerinted AZ OTT nem igaz, amikről írt!...
Nem rólunk, Magyarországról szóltam, a kiskésit neki!>(

Én, aki 50 évet becsületben (és elismerésekkel, amikre igenis büszke vagyok!) ledolgoztam, én vagyok elmarasztalva? Nem is értem, ezt Te HOGY, és MIÉRT GONDOLTAD?!:'(

2022. 08. 19. 12:45

Nos kedves Holdfény, ez egy végtelenül méltatlan hozzászólás volt. Én persze elhiszem, hogy te rettegsz a "migráncsoktól", hiszen nap mint nap tapasztalod, milyenek is valójában (nem igaz)... Ki lakjon, kivel? Ki van kötelezve, hogy együtt éljen bárkivel is a lakásában, vagy osztozzan rajta? Jön egy emberke, aki beböfög valami rémoldalról valami magas számot, te erre ráugrassz, hogy végre kiéld a mit is? Láthatod, a humanizmus, a felvilágosodás, az egy megvetendő dolog, a cél a középkor... Rémítő, hogy képes vagy erre a szintre lemenni és még dicséred is érte... 

De hát végül mindegy is... Mindenki olyan, amilyen... 

2022. 08. 18. 20:07

Mióta ember az ember, ős idők óta mindég tisztelte azt az erőt, Nagyszellemet, (mi keresztények Istennek nevezzük,) amely által létrejött a minket körülvevő világ és minden ami benne foglaltatik. Kialakultak különböző vallások, hit rendszerek a Föld különböző helyein, különböző szer tartásokkal. Ami közözös volt bennük, az a Nagyszellem, az Isten tisztelete, mindenek felettisége, és az általa kialakított szakrális rend elfogadása.

Én úgy gondolom igen bugyuta és primitív feltételezés (mert csak az) hogy az "Istenhit" félelemből jött létre. Ráadásul a felmenőink kiknek létünket köszönhetjük teljes lebecsülése, lenézése.

Nem is értem azt a fajta logikát, amit itt különöskép egyik fórumozó társunk képvisel. Nevezetesen amikor valami szörnyűséges példaként hozza fel hogy a keresztény Európában az uralkodók úgy bántak a köznéppel ahogy akartak a NAGY FELVILÁGOSODÁSIG. Miért ma nem az történik?

"A nagy felvilágosodás" egy iszonyatos mészárlással kezdődött, majd ki tessékelték Istent és Embert ültettek a helyére. Kezdetét vette a Humanizmus. Innentől kezdve minden a közember érdekében történik. Ha nem vettétek volna észre. Innentől kezdve a törvényeket nem Isten szabja, hanem az Ember. Ezt aztán természetesen úgy csűri-csavarja, változtatgatja ahogy neki tetszik, hogy az ő mármint az uralkodó réteg érdekeit kizárólagosan szolgálja.

Mert ugye az az idejét múlt, elmaradott Magyar Királyság szellemisége (de nem csak az övé, az észak amerikai Indiánok hasonló képen gondolkodtak) még egyensúlyt tudott tartani az anyagi és szellemvilág között, vagyis a véges és végtelen között. Még értették a magántulajdon és a köz javát szolgáló Nemzet megmaradásának és a jövő generációianak létalapjául szolgáló föld fontosságát és e kettő közötti különbséget. Vagyis a földet csak birtokolni lehetett, tulajdon joggal felruházni nem. Nem lehetett eladni vagy elzálogosítani. Ezt a szellemiséget még a Habsburgok ármánykodásaival együtt képes volt valamilyen szinten tartani a Magyar Királyság jóval a felvilágosodás utánig de aztán az  I világháború pontot tett rá és azóta folyamatosan győzedelmeskedik a felvilágosodás szelleme. Mára kicsúcsosodott. Ma minden a közember érdekeit szolgálja, a kultúra az egek magasságáig szökellt, ma már ha akarod fiú vagy, ha akarod lány, vagy egyik sem, ha férfi létedre nem érsz el jó eredményt valamelyik sportágban, az biztos azért van mert nem férfi vagy hanem nő ezután már a nőkkel fogsz megkűzdeni. Vagyis elértűk a teljes szabafság korát.  

Ez mondjuk még csak a cirkuszi mutatvány része. A KENYÉR az majd jön. Ha nem is a megszokott formában, mert már az is elavult. Most van készülőben. Ukrajnában, laboratóriumokban, és majd hozzák, gyúrják dagasztják a menekültek.

Ezek teljesen hülyének néznek minket. Lehet hogy azok is vagyunk? Mert hagyjuk?

2022. 08. 18. 14:52

Ez nem vallás, inkább GENETIKA!
Vagy csupán csak egy érdekesség az "ismeretlen kontinens" lakóiról a megismerésük előtti időkből:
https://librarius.hu/2016/06/26/otfele-nemet-ismertek-az-amerikai-oslakosok-a-kereszteny-hoditas-elott/
Ötféle nemet ismertek az amerikai őslakosok a keresztény hódítás előtt -  Librarius.hu

A különböző törzsek jellemzően öt nemet különböztettek meg: férfit, nőt, kétlelkű férfit, kétlelkű nőt és transzneműt.

 

totem, indiánok, tét, egzotikus, indián, törzs, hagyományosan, háború,  szertartás, bennszülött, kultúra | Pikist

Ezek az indián totemek engem művészetileg fogtak meg nagyon!
Remek rajzolók, festők lehettek az indiánok!
Érdemes lenne ezt is kutatni, és remélem, vannak is kutatói ennek a témakörnek is.
Nem sokat találni róla, de azért akad:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Indi%C3%A1n_m%C5%B1v%C3%A9szet

https://gyermekaldas.blog.hu/2009/02/24/huichol_indian_festeszet
PsyAmb: Huichol Indian Peyote Art

Tabla de estambre - 60 x 60 cms - Arte Huichol - AHC 00068

Dmolnárnak szeretettel:
Mexican Art Huichol Art Huichol Print Mexican Print - Etsy Australia

Indián GYÖKERES fa! :)))
/Igaz, ez se nem vallás, főleg nem keresztény, hanem ez művészet!/

2022. 08. 18. 13:52

Hát igen! Elhiszem kedves Napfény, hogy aggódsz, mert ismét újabb emberáradat (menekültek... ???) készül hozzátok.
Jut majd belőlük bőven az emberbarátoknak, lehet jelentkezni! ;o)

Egyébként nekünk nem igazán van félni valónk, mert rajtunk csak átszáguldanak, ami azt mutatja, ITT nem maradnak, mert itt NEM JÓ!:P
Minden menekülni szándékozó Németországban véli az ígéret földjét megtalálni, és eszük ágában sincs a jelenleg még lakatlan sivatagos, mocsaras, ismeretlen élőlényekkel teli őserdős vidékeket kemény munkával lakhatóvá varázsolni a maguk számára, ahogy a zsidók tették a múlt század közepén...
Ez több, mint gyanús, nem gondoljátok?!
Nem tudom, örüljek-e ennek, vagy inkább szomorkodásra van okom, de egy biztos:
Valami itt nagyon NEM KEREK!:(((

2022. 08. 18. 13:33

"Van valahol egy túlvilág, ahol a holtak szellemei nagyjából ugyanazt az életet élik, mint lent a földön, és van valami nagy, egységesnek tekinthető isten féle, de közel sem a keresztény isten."

Kedves Dmolnár!
Többek között ezt írtad az indiánok hitéről.
Miért? Az az általad kifejezetten nem kultivált "keresztény isten" milyen?
Mert nehogy azzal gyere, hogy olyan, mint Jézus!
Ha mondjuk abból indulnánk ki, hogy  Jézus isten FIA, és "Nem esik messze az alma a fájától!" -ra alapozva. ;o)

Nézd, miket nem talál az embör lyánya a neten!
Vallások szimbolikus jelei a világban:

Vallások és spirituális hagyományok listája - Wikiwand

Vallások és spirituális hagyományok listája

Továbbá:
A vallások világnapja - január 21.
A vallások világnapja: január 21.

És még:
Az ima világnapja - Világnap.com - A hontalan állatok világnapja

Az ima világnapja: március 2. - Keresztény nők imája a békéért, az egyetértésért, a gyerekek jövőjéért.

Hát ezekkel MIT kezdjek?!...
Portál:Vallás – Wikipédia
HATALMAS DILEMMA... MÁR AKINEK: MENNEK A LEVESBE?!
Aki keresztény, az üdvözül, a többi vallás hívei pedig mennek a levesbe - szól sokak szájából a kérlelhetetlen forgatókönyv. Ám az elmúlt évtizedekben keresztény körökben is egyre hangosabban vetődik fel a kérdés, hogy létezhet-e legitim vallásos élet a kereszténység határain túl? Mindenki egyenes úton elkárhozik, aki nem keresztény?"...

"Az az Isten, aki az emberiséget barlangjaiban évmilliókon keresztül a démonok, a bálványimádás, a mágia és a varázslás prédájául hagyja, hogy aztán végül, miután már nemzedékek tízezrei a teljes sötétség és lelki vakság üdvnélküli állapotában halván meg elmasíroztak a pokolba, egy alaposan megkésett üdvtörténetet rögtönözzön, melyből csak néhány késői nemzedékből önkényesen kiválogatott, elenyésző kisebbség profitált - egy ilyen Isten inkább hasonlít Markion (görög eretnek hitszónok) Istenéhez vagy még inkább magához a Sátánhoz, mintsem az Újszövetség Istenéhez." /E. BENZ/

2022. 08. 18. 11:09

Kedves Holdfény!

Az indiánok (pontosabban az amerikai földrész őslakói) hite sem volt egységes. Más volt a partvidéki és más a sztyeppei törzsek hite és teljesen más volt a közép és dél amerikai népek hite (maják, aztékok, inkák). Az észak amerikai indiánok hiedelmei szerint mindennek lelke van, akár fű, fa, kő, állat, ember, víz, égbolt. Van valahol egy túlvilág, ahol a holtak szellemei nagyjából ugyanazt az életet élik, mint lent a földön, és van valami nagy, egységesnek tekinthető isten féle, de közel sem a keresztény isten. A hódolat és az áldozat pedig mindegyik szellemnek és a legfőbb istennek is kijár. Az áldozat módja változatos a dél amerikai emberáldozatoktól az egyszerű élelem áldozatig.

A legfőbb különbség, hogy nincs egységesen lefektetett "vallás" a maga kötelmeivel, így nemzetségenként viszonylag szabadon értelmezhető és kezelhető, no meg nincsenek extrém durva előírásai.

2022. 08. 18. 9:37

Egyébként mèg annyit, és felőlem le is zárhatjuk ezt a témát, eleget rágtuk már ezt a csontot, hogy jelenleg világszerte kb. 60 millió ember van úton menekültként, ennek nagy része Európa felè és ebből is nagy részének Németország a célja. Ezt múltkor a tv-ben mondta egy tudós aki ezekkel a témákkal foglalkozik és elemzi a népvándorlások okait stb. Ha a 60 millióból csupán 10 millió ide tart, màr probléma van de vszinu ennél még magasabb a számuk. Én amondó vagyok, hogy az éhínséget, ami nagyon nagy faktora a menekülésnek, érthető módon, nem úgy lehet megoldani, hogy mindenki egy helyre menekül, hanem így kellene, hogy ott helyben segíteni, megteremteni az ottani megélhetés feltételeit. Annyi mega gazdag ember van a világon, ha összefognának és nem mindig csak magunkra gondolnának, boztos vagyok benne, hogy lehetséges hiszen az arab félszigeten is paradicsomi állapotokat tudtak a sivatag közepén teremteni. Holdfény, a gyűlölet mellett szerintem van mèg egy tulajdonság, ami az összefogás és az igazi, jó irányba való fejlődés kerèkkötője, és ez pedig a kapzsiság. 

2022. 08. 18. 9:27

Hát, mit is mondjak, inkább a Bibliàból idézek:

"Ne ítéljetek, hogy ne ítèltessetek!" 

Mert ugye itt újfent beleestél az ítélkezés nevű csapdába. 
Egyébként ha Te annyira korlátozás nélküli emberbarát vagy, nyugodtan szállást adhatsz egy pár "Ajándéknak" a Hàzadban innen (Magyarországon nincs belőlük ugyebár, mert inkább errefelé jönnek), és meglátod, milyen egyszerű velük kijönni és esetleg csodálkozni fogsz, ha netalán tán elkezdenek követelőzni, de hát a határtalan emberszereteted által ennek is a jó oldalát fogod majd látni és boldogan teljesíteni minden kívánságukat, sőt, mèg azon felül is. Nos, mikor jöhet az első öt gyerekes, muzulmán család? Csupán egy szavadba kerül és intézem, egy barátnőm ott dolgozik a Közsègházàn a szociális osztályon. 😉

2022. 08. 18. 1:59

"Hát kedves Holdfény, akár igazad is lehet, ha megmondod nekem, mi az a keresztény gyökér... Mert én nem tudom, bármennyire is erölködöm."

Kedves Dmolnár!
Én megadtam a választ a MAGAM módján:
"Elhiszem, hogy nem tudod, mi az a keresztény gyökér, mert én sem tudom, de tényleg nem!"
Strázsa is próbálta megmagyarázni Neked a MAGA módján, de neked ez is elfogadhatatlan, mint látom.

Javaslom tehát, hogy talán akkor kérdezd meg az íróját, Halkó Petrát, Ő BIZTOS TUDJA, miért írta, mert én sem filozófus, sem biológus nem vagyok, így "gyökér" ügyben (bár azt tudom, MOST KIKET neveznek "gyökér"-nek), hogy tudományos magyarázattal szogáljak.

Egy megjegyzés:
Alföldön, ahol gyerekeskedtem, az ISMERETLEN emberekre kérdeztünk így rá:
- "Ki ez a gyükér?":DDD

Ha esetleg azt kérdezted volna tőlem, hogy Schubert írta-e a "Három a kislány" c. operettet, azt meg tudtam volna válaszolni:
NEM! Ő nem írt ilyesmit, "CSAK" kb. 600 dalt... (Pl. Rémkirály, Pisztráng, Téli utazás.)
Bizonyságul:
https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1rom_a_kisl%C3%A1ny
Mert Schubert írt ugyan néhány jelentéktelen (akár) operának mondható művet, bár inkább kísérőzenéket, de ezeknek legfeljebb a nyitányai maradtak fenn.
Schubert a "kisformákban" (dalok) volt NAGY!:)))

Itt eme oldalon már lyukat beszéltünk a hasadba e témában, de úgy tűnik, Neked a KÖTÖZKÖDÉS volt a  célod, semmi más!
Igazán kár, mert egyébként más témákban egész jól elbeszélgettünk, ha nem is értettünk mindenben egyet.
Különben amikről TE írtál a gyökérről, az szerintem szintén mind IGAZ!

Csak most ÉN kérdeznék valamit:
MI VAN AZ AMERIKAI KONTINENS VALLÁSAIVAL?!
Azokat hogy-hogy, de nem sorolják legalább a világ MÁS vallásai közé, mint az ázsiaiakat?!
EZT én roppantul furcsának tartom, hogy a NAGY MANITU csak úgy "elsikkad" a vallásokat tárgyaló Keene könyvből?!:(((

Én nem hagytam ezt annyiban, hanem utána néztem, hátha van róla valami a neten?
Volt! Íme:
https://static.hlt.bme.hu/semantics/external/pages/deizmus/hu.wikipedia.org/wiki/Az_amerikai_%C5%91slak%C3%B3k_vall%C3%A1sa.html
Idéznék belőle egy fontos mondatot:
"Megemlíthetjük, hogy az indiánok hittek egy Legfőbb Lény létezésében is, de kilétét legfeljebb körvonalazni tudták."

Háááát... Szerintem jelenleg sem jutottunk tovább ennél, még Einstein sem!;o)

Úgyhogy én úgy gondolom, azzal kéne foglalkozni inkább, ami végképp rejtélyes, mert nem találni rá semmiféle "kultúrhagyatékot", olyasmit, mint az agyon dícsért "Könyvek-könyve", a Biblia...
Azt volna érdemes kutatni, ami még nincs felkutatva, nem gondolod?!
Mert különben mindig az EGYRŐL A KETTŐRE -ben totyogunk, de én a NULLÁRÓL AZ EGYRE vagyok kíváncsi!:))

2022. 08. 17. 11:08

Kedves Holdfény!

Hát ha a keresztény kultúra az egyenlő a templomépítéssel, akkor megette a fene az egészet. De hát szerencsére nem az. Olyan, hogy keresztény gyökerű kultúra Európában, még véletlenül se volt. Volt olyan kultúra, ami a kereszténység nevében tartotta sötétségben és elnyomásban az embereket (Nagy Konstantintól egészen a felvilágosodásig, sőt néhány helyen még tovább is). Mit is értünk alatta (ha ugyan érthetünk bármit is?) . Jórészt azt, hogy az egyházak megszabhatják, hogyan élsz, és ha nem, akkor vár rád valamelyik megtorló szervezet, aki vagy megkínoz, vagy máglyára itél, vagy ha nagyon nagy szerencséd van, akkor csak kiközösít.  Valamint, hogy az urak, és föleg az uralkodók, azt tesznek a közemberrel, amit akarnak...  Ez volt a séma, a "keresztény gyökér" több mint egy évezredig. Épültek templomok, hírdetni az egyházak hatalmát és születtek csodálatos művek (ezt ugyan már egyszer kitárgyaltuk) amelyek azért voltak szinte kizárólag egyházi (inkább, mint vallási) ihletésűek, mert mást nem is nagyon lehetett. Csak hát ugye a kereszténység nem ez. Nagyon nem. Ha az ember beleolvas az állítólag keresztény főműbe, a Bibliába, akkor bizony nem talál se papot, se templomot, se egynejűséget (no jó, Pál szorgalmazta, de hát ugye...). Kérdem én, mitől keresztény gyökerű bármi, itt Európában? Mert ugyan később az egyházak befolyása, hála az égnek, egyre csökkent és csökken még ma is, de fel-felüti a fejét ( a legrosszabb fajtájában) azokban az államokban, ahol retrográd, megcsontosodott, diktatórikus konzervatívok kerülnek hatalomra. Mint nálunk is. Jó a mieink nem konzervatívok, még kevésbé keresztények, simán csak lelkiismeretlen rablók, de ettől még az egyházakat (kevés kivétellel) kilóra megvették. Ez a keresztény gyökér? Vagy tán az a keresztény gyökér, hogy egymás ellen szítanak háborúra, gyűlöletre? Vagy tán az a keresztény gyökér, hogy az egyházi iskolákban (nálunk főleg) csak a gazdag szülők gyerekeit veszik fel (lehet hülye, csak ne legyen kissebségi). Mi köze mindennek a kereszténységhez? 

A kereszténység szerint minden embert szeretni kéne, még az ellenségeinket is. Ehhez képest miféle keresztény mondjuk két fórumtársunk? No pláne a keresztényeknek örömmel kéne vállalniuk a mártíromságot is, miközben dicső mosollyal az ajkukon hirdetnék az evangéliumot... Hát ugye ettől is jó messze jutottunk... 

Szóval újra kérdezem, hogy mi az a keresztény gyökér?

jadzia

2022. 08. 16. 19:24

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, álló és szöveg