"Hol a boldogság mostanában?"

"Hol a boldogság mostanában?"

2011. 09. 23. 2:41

Kedveseim!

Divatos lett manapság az a kifejezés, hogy "ÉLETMINŐSÉG".

Úgy gondolom, ez így önmagában az ember számára, mint "lelkes lény"-nek, a az élete teljességéhez nem elég.

Sokkal jobban fontosabb talán számára a BOLDOGSÁG, mint életérzés megélése.

De rögtön fel is vetődik a kérdés: MI A BOLDOGSÁG?

A címadó Petőfi versrészlet ugyan nem egészen erről szól, de a lényege mégiscsak az, MI A BOLDOGSÁG A MA EMBERE SZÁMÁRA MOSTANÁBAN?

De felidézhetjük azt is, mi volt a régmúlt idők emberének, s miért nem jó az a MA emberének?

Ti hogy vélekedtek erről?

 

 

2023. 01. 31. 19:14

Kedves Napfény!

Valóság, azaz tények, egy van. Hogy ki mit lát bele, illetve mögé, az már a szubjektum dolga. Így az igazság is annyiféle, ahányan látják. Volt valaha egy japán film, ahol többen beszélték el egy gyilkosság történetét, maga az áldozat szelleme is, és mindegyik máshogy mondta el. 

Ami a többit illeti, bár úgy lenne, de sajnos nem úgy van. Tények helyett zavaros hablaty, ezt nem lehet nagyon tolerálni. Én annyit tudok tenni, hogy nem társalgok olyanokkal, akik ennyire elborultak... Legalábbis a kedvenc témájukról nem. De szóba állok, ha főzésről, kutyáról, macskáról, szóval "ártatlan" dolgokról van szó.

2023. 01. 31. 11:38

2023. 01. 31. 11:38

Kedves Strazsa, Holdfény, DMolnar és többiek! 
Erről az aktuális diskurzusról ez a csatolt kép jutott eszembe. Nem fog sikerülni egyikőtöknek sem meggyőzni a másikat a Magatok "igazáró", mert ilyen, egy univerzális igazság, egy univerzális érvényességű valóság nem létezik. Mindenkinek megvan a saját valósága, ami a saját nézőpontjából adódik. Tehát adjatok fel a mérgelődéssel, egymás sértegetésèvel, a győzkodèssel, az "igen is nekem van igazam" mellveréssel, mert semmi értelme nincs. Inkább próbáljuk meg elfogadni, hogy valamennyire mindenkinek igaza van, mert TÖBB igazság, TÖBBFÉLE VALÓSÁG létezik. Mindenki a saját nézőpontja, a saját élményei, tapasztalatai alapján, alkotja a SAJÁT  valóságát. Ennyi. 

 

 

2023. 01. 30. 15:11

Kedves Holdfény! Én nem gondoltam hogy meg tudom változtatni a "vallásodat" de reméltem talán képes vagy ki tekinteni abból a megrögzött világnézetből amibe bezártad magad. Azt mondják "ahány ember, annyi világ" talán van benne valami. Sőt még azt is mondják ahány lény, annyi világ. Ebben is lehet valami. Fogalmunk sincs, hogy pl egy hangya milyennek látja a világot. És itt nem arra gondolok hogy a szemén keresztül milyennek látja, hanem hogyan illeszkedik ebbe a világba, mit "tud" róla? 

Azt mondod nincs itt magyar gyűlölet. Lehet ez nem a legmegfelőbb szó, akkor inkább úgy fogalmazom mindennek a fikázása, ami a kommunizmus előtti magyarságot és történelmét illeti. Ami tulajdonképpen egyenlő a magyar gyűlölettel.

Azt mondod: tudod minek nem volt értelme? A VISSZACSATOLÁSOKNAK... persze mostmár így utólag. De akkor... próbáltál egy pillanatra is együtt érezni, megérteni az akkori magyarságot amikor egyszerre egy tolvonással több millió Magyar idegen uralom alá került? Persze hogy nem. El tudtok ti képzelni valami mást is? valami közteset a kommunista ideológia, melynek folytatása a mai globalizmus és mondjuk a nácizmus között? 

Azt mondod a munkásőrség a népet, a munkásokat védte. Kik ellen? Hiszen közülük volt. Hogy van ez? Minden egy kaptafára? A munkásőrök lehet hogy a munkások közül voltak, de mindegyikük párt tag volt, viszont a munkások nagy többsége nem volt az.

Minden kormány fél a néptől mondod. Ez igaz pedig nem ez a normális. Elméletileg a kormányok azért vannak hogy az adott nép (nemzet) érdekeit érvényre juttassa, védje. Minél mélyebbre ereszti gyökereit a globalizmus, a kettő egymástól egyre távolodik. Ugyanis egy globális rendszerben nincsenek nemzetek, nincsenek nemzeti érdekek, a különböző országok tulajdonképpen ezek sem léteznek már kormányai egy globális elit helytartóiként működnek és viselkednek.

 

2023. 01. 30. 14:21

De mikor úgy fölbosszant, hogy nem bírom megállni szó nélkül!:(((

Weöres Sándor

BIRKA-ISKOLA

Egyszer volt egy nagy csoda
Neve: birka-iskola.
Ki nem szólt, csak bégetett,
Az kapott dicséretet.
Ki oda se ballagott,
Még jutalmat is kapott,
Így hát egy se ment oda,
Meg is szűnt az iskola.

Családunk gyűjteménye: Weöres Sándor: A Birka-iskola

Ezekre a "birkákra" gondoltál?
Vagy inkább ezekre:
Békemenet? Vonulnak az állami tízmilliókkal kitömött fideszes álcivilek |  Ez a lényeg

Vonulnak a z állami tízmilliókkal kitömött fideszes álcivilek...
Hát nem mondom, "díszes" egy társaság!:DDD

2023. 01. 30. 10:43

Kedves Holdfény!

Nyugi, nyugi... Én mondtam, hogy ne állj szóba ezzel a zavaros fejű, tudatlan mániákussal. Így jár, aki nem hallgat a szóra (hogy okos szó e, vagy sem, rád bízom). Amúgy a munkásőrség valóban a párt (MSZMP) fegyveres szervezete volt. Csak ugye az az érdekes, hogy valóban munkások alkották, akiknenek nem tetszett, hogy visszahozzák a horthysta időket. No, meg meg kell nézni 1957 május elsejét. Bizony nem hajtották oda az embereket (sehol nem hajtották tudomásom szerint az embereket május elsejei felvonulásra). Ma még a birkamanetre se bírnak pénzért annyi embert összeszedni...

2023. 01. 27. 18:01

Ne mérgesíccsé mán Strázsa!
Nem én hordok össze hetet, havat az 56 előtti dolgokról, hanem TE, aki még nem is éltél akkor!
Én nemhogy nem éltem 56 előtt, hanem nyolcadikos voltam, tehát nem egy kis hülye kölyök már!
Rákosit 12 éves koromban SZEMÉLYESEN láttam a május elsejei felvonuláskor a dísztribünön a Dózsa György úton!

Tudod, minek nem volt értelme? A VISSZACSATOLÁSOKNAK Hitler alatt!
Mert csak kavarodás lett belőle. Pl. a Hivatalnokok (mint apám!) erőszakos szerbek, szlovákok, stb. fejére kinevezése, ami még jobban ránk haragította őket ("oszd meg és uralkodj!" - elve alapján)...
Azt meg jobb, ha tudod: MINDEN KORMÁNY FÉL A SAJÁT NÉPÉTŐL, a mostani is!!!:(((
Nem kellett itt vörös terror, ezt csak azok lamentálták, akiknek érdekében állt: A nyugatról visszaszivárgó nagytőkés elemek, gyárosok, földesurak, stb. Akiknek rezgett a gatyájuk, és sürgősen visszamentek a szovjetek, meg a Munkásőrök elől oda, ahonnan jöttek! 
A munkásőröknek békét és nyugalmat köszönhetett a nép, különösen, hogy közülük valók voltak, bizony ám!
Te vagy az, aki olyan forrásokból szerezted az információidat a korszakról, mely megbízhatatlan volt.

Itt az otthonban sokan vagyunk az évjáratunkból, és bizony elmondhatom, hogy mindannyiónk igenis a KÁDÁR-rendszert tartjuk a XX. sz. legélhetőbb, legkonszolidáltabb korszakának...

Lehet itt magyarkodni ezerrel, de MINEK?!
Termelődhet ki új nácizmus a félreinformált fiatalságból, de azt ugyanúgy elsöpri majd a történelem, mint az elődeit.
"A Szovjet megszállás alatt volt saját gazdaságunk, ipari és élelmiszer ipari. Ma nincs." - írod, és milyen igaz! S még hozzáteszem, hogy VOLT kiknek értékesíteni is, mert a hatalmas szovjet piac mindent felvásárolt.

Puskaporos hordó érzület MOST van, de félelem is, ami százalékarányosan nagyságrendileg nagyobb, mint Kádár alatt volt.
Igen, akkor tényleg "sötétben bújkáló ellenforradalmisták voltak", akiknek VOLT félnivalójuk, s nem ok nélkül!

Én nem sírok, inkább nevetek azokon a zagyvaságokon, amiket itt összehordtál, okosabbnak hittelek, úgy tűnik, tévedtem!:(((
 

2023. 01. 26. 0:11

Kedves Holdfény,

már én sem akartam tovább rugózni ezen a témán, de egy-két dolgot nemtudok szó nélkül hagyni. Az egyik a magyarok vagonírozása a SZU ba. Tökéletesen érthetően leírtad mondanivalódat meg is értettem. Csak nem sok értelme van. Ha egy ilyen kijelentést tett volna Hitler, nem tudom elképzelni hogy ezzel szándékozta volna szövetségessé tenni Magyarországot. Ennek semmi értelme. Mi természetes szövetségesek voltunk, több okból, elsősorban a Németeknek és Olaszoknak köszönhetjük a második bécsi döntés által visszacsatolt területeket, másik ok a 19-es vörösterror (mert az volt, tudom a kommunisták vagy velük szimpatizálók számára nem, de a nép túlnyomó többsége annak látta) visszatérésétől való félelem, a harmadik ok pedig az első világháború igazságtalan megalázó békediktátumai. Az általad Hitlernek tulajdonított kijelentést csak most tőled hallottam először, ellenben hogy ez Sztálintól származott nem egy forrásból hallottam korábban. Minden esetre ebben több logikát látok. Függetlenül attól, hogy valóban mondott e valaki ilyet gondolom ezt bizonyítani nem lehet. Maradjunk ennyiben.

A másik még 56. Egyik oldalon sem álltam, hiszen gyerek voltam még. Nem gyávaságból menekültem, hanem bátran kiszöktem. Amikor ez történt (69) az ilyesmit még büntették. 56 egy népfelkelés volt, függetlenül attól, hogy mennyien fogtak fegyvert, a nép legnagyobb része szimpatizált a forradalommal és szerette volna ha megváltozik a rendszer. Az, hogy milyen sokan szerették, vagy milyen sokan visszasírnák a Kádár rendszert, az nem azért van mert annyira jó volt, leszámítva azokat, akik elfogadták és egyet értettek a diktatatúval, (talán tudomást sem akartak venni a módszereikről) nyilván azokat a rendszer is támogatta. De ezen felül nyilván az 56 előtti Rákosi rendszerhez képest egy jobb és élhetőbb rendszer volt, miután minden számításba jöhető valós vagy vélt ellenfelet felakasztottak vagy bebörtönöztek. Nagy hangsúlyt fektettek a fiatal generációra, mert tudták hogy az ő gondolkodásukat lehet befolyásolni és idomítani ellentétben az öregekkel. Aztán hogy utólag még azok is jobb érzéssel gondolnak vissza azokra az időkre, akik akkor nem feltétlen buzgó hívei voltak a rendszernek, az is érthető és természetes, ugyanis akkor megvolt az alapvető létbiztonság, ami bizony fontos tényező egy társadalom számára. Mondhatnám természetes állapot kéne hogy mindég és mindenhol. De aztán mi történt? Azok akik azt a rendszert működtették a SZU oltalma alatt, amikor eljött az idő más oltalom alá bújtak, ez volt a nyugati kapitalizmus-globalizmus oltalma. Az esetleges ideológiai különbségek semmi gondot nem okoztak, átöltöztek, mint te vagy én amikor átvesszük a másik ruhát. Szemrebbenés nélkül zsebre tettek mindent amit tudtak, meg amit az új gazdi engedett. Az pedig elég tetemes összeg. Közben pedig teljes függési helyzetbe kerültünk. A Szovjet megszállás alatt volt saját gazdaságunk, ipari és élelmiszer ipari. Ma nincs. Az hogy ti egy esetleges baloldalinak nevezett kormányváltástól várjátok a jobbulást, egyszerre sírok, nevetek.

Egyébként elolvastam munkásőrségről szóló cikket. Nem is tudom ezzel mit próbáltál kommunikálni? Ebből egyértelműen kiderül, hogy ez egy privát párt hadsereg volt. Teljesen a párt irányítása alatt. (Ez olyan mintha mondjuk most a Fidesznek egy saját hadserege lenne.) Hogy miért látták szükségét ennek? Azért mert féltek a néptől. Kiderült ugyanis az 56-os forradalom és szabadságharc olyan népszerű volt, hogy még a hadsereg nagy része és a rendőrség is át állt a nép oldalára. Tudták hogy ők csak a Szovjet tankok mögül voltak képesek visszaszerezni a hatalmat. Milyen kormány az amelyik fél a saját népétől? A saját árnyékától. Pedig semmi okuk nem volt rá a tinager évek amit otthon töltöttem érezhető volt hogy az emberek beletörődtek a sorsukba, próbáltak besimulni, érvényesülni amennyire lehet. Semmi féle puskaporos hordó érzület nem volt.

2023. 01. 25. 12:21

Kedves Strázsa!
Már Neked lehet tele a hócipőd, azért vannak ilyen zavaros gondolataid!
Világosan megírtam, miért mondta Hitler, amit mondott:
" Hitler mondta a magyarok deportálását a SZU-ba, hogy ezzel is nyomást gyakoroljon Horthyra a háborúba belépésünkért a németek oldalán."
Nem akkor mondta, mikor már ott harcoltak a SZU-ban (Sztálingrád!) a németek oldalán, hanem ELŐTTE, hogy Horthyra nyomást gyakoroljon!
Többször nem írom, remélem, már végre érted!:)))
Nah!
Továbbá!
A túlkapások különböző mérvűek lehetnek! Ezekben felelősöket keresni badarság, mert találni lehetetlen ilyen zűrzavaros időkben, különösen, hogy a felebaráti szeretetet (Jézus!) hirdető papság is benne volt nyakig a bosszúállásban!:(((
Már pedig ők az eltusolásokban élen jártak mindig a történelem folyamán!!!

Annak meg, hogy a CSALÁDOMAT (velem együtt, aki 14 éves voltam) nem sikerült kivégezni a DICSŐ FORRADALMÁROKNAK, nem az általad írt "mindenhatónak" köszönhetem, hanem azoknak az embereknek, akik már akkor (!) vigyáztak a veszélyeztetettekre, mikor még meg sem alakultak; a MUNKÁSŐRSÉG titkos tagjainak! Ezt édesanyám a veszély elmúltával tudta meg, személy szerint kik is voltak, akiknek az életünket köszönhetjük, s köszönetet is mondott nekik.
Bővebben ITT olvashatsz róluk:
https://kronologia-archivum.retorki.hu/kronologia/a-munkasorseg-megalakitasa

Tudom, Te talán, aki a MÁSIK oldalon állhattál, hányni fogsz tőle, ha elolvsod a linket, de nekünk, ártatlanoknak sokat jelentett az ő védelmük.
Gyűlölet energiám meg nem nekem van, hanem Neked, ami társulhatott bizonyos gyávasággal is (!), hiszen nem én futottam innét világgá, hanem TE!
Én itt maradtam, s a magam módján igyekeztem hasznossá tenni magamat, s úgy nevelni a jövendő ifjúságát, amely pl. MA híressé teszi a magyarságot: a ZENEMŰVÉSZETBEN, mert ez az, amit tudok, s szeretek.
Sokan kifogásolják a magyar himnuszt tragikus hangvétele miatt, de én pont ezért szeretem, hisz így fejezi ki a magyar nép hányattatott évezredét itt a Kárpát medencében, és a Szózat hasonlóképpen. Liszt ezt tudta, és meg is írta mind zongorára, mind zenekarra.

Hallgassuk meg mindkettőt zongorán. Megjegyezni kívánom, hogy Farkas Zsolt zongoraművészt kisgyerekkora óta ismerem, mert ő a barátnőm tanítványa volt, Tokodról, egy kis bányász faluból származik.
https://www.youtube.com/watch?v=RjCQTaYa1QI
Szózat és Himnusz - Várnagy Andrea és Farkas Zsolt zongora négykezes változat
Négykezes felsőfokon: Várnagy Andrea és Farkas Zsolt – Infovilág
Négykezes felsőfokon: Várnagy Andrea és Farkas Zsolt

 

2023. 01. 25. 10:43

Kedves Holdfény!

Kicsit zavarosan írtad le, mit akart Hitler a magyarokkal (meg a többi szolganéppel).  De nagyjából igazad van, a sorsunk az lett volna, ami a nevéből is következik. Engedelmes rabszolgák. És igen, a Szovjetúnió (hitlernél csak Oroszország) európai felének benépesítői lettünk volna (kényszer átköltöztetéssel persze) a szláv népesség kiírtása után... Azután van, aki ezt szerette volna és még ma is ebben hisz és él...  Beteg lélek kell hozzá, és beteges akarat.

56 pedig... Nos, mindenki úgy élte át, ahogy átélte... Ki ezen, ki azon az oldalon. A tények, azok, amelyek támaszul szolgálhatnak, azt mutatják, hogy valamiféle jobbító szándékkal indult népmozgalom kezdett a végére olyan irányt venni, ami már isten tudja hova vezethetett volna.  Ki, mikor és mit csinált, kinek a parancsára, vagy éppen annak ellenére, ez a történészek dolga, akik dolgoznak is rajta ezerrel. A többi meg szubjektum, amit mondom, mindenki úgy élt meg, ahogy megélt. (Jut eszembe, a szüleimnek és nekem is ellenforradalom volt. A szüleimnek az élményeik alapján, nekem meg a tények alapján.)

2023. 01. 25. 10:29

Kedves Napfény!

Hát érdekes... Mert a régi tankönyvek (bár csak 1989-ben érettségizhettem volna) és az újak is egyértelmúen írják le. 1932-ben a NASDP nyerte a választásokat. Pont. Hogy utána mi történt, az már egy teljesen más dolog.

Természetesen a gyarmatosítók is elkövettek gaztetteket, sokszor tudatosan és néha akaratlanul. De nem összemoshatók a holokauszttal...

2023. 01. 24. 20:55

Kedves Holdfény, nem akarlak megbántani, de talán olvasd el mégegyszer amit írtál, mert tényleg össze-vissza beszélésnek tűnik, ugyanis logikátlan és értelmetlen, hogy miért akarta volna Hitler a Magyarokat vagonokban SZU ba szállítani, amikor a csapatai mellett harcoltak? Ennek semmi értelme. Ami Sztálint illeti véleményem szerint egy pschiopata volt. Ő viszont vitetett is Magyarokat vagonokban munkatáborokba, civileket akiket katonák összefogdostak városokban. 

56 Ha van benned igazság érzet, hogyan említhetsz egy lapon túlkapásként, olyan eseteteket, amikor egy hatalmon lévő kormány tűzparancsot ad ki saját népe fegyvertelen tömege ellen? Nem hogy levegőbe lőnek elrettentés szándékával, hanem gépfegyverrel bele a tömegbe, több száz áldozatot hagyva a földön. Vagy éppen ágyúval egy busznyi diákba. Azt mondod szüleidet majdnem megölték a forradalmárok. Ez sajnálatos, de nem ölték meg. Adj hálát a mindenhatónak. Viszont sok fegyvertelen áldozat ezt nem mondhatja el. Nem gondolod? A gyűlölet energiát amit ezzel kapcsolatban érzel, próbáld inkább az ártatlan áldozatok emlékére fordítani.

2023. 01. 24. 19:19

https://www.youtube.com/watch?v=RreHW6KM-ks
Batta György: Egy mondat a szeretetről

Hol szeretet van,
Ott szeretet van
Nemcsak a Bibliában rögzült Isten szavában,
Nemcsak jó anyák mosolyában
Megannyi mozdulatában,
Lelkük minden zugában
Ott szeretet van
Nemcsak bölcs vének tanácsában
Az évek ne a keserűséget teremjék benned – a mérget –
Hol szeretet van,
Ott szeretet van
És nemcsak abban, ahogy mindegyik gondolatban
Másokért dobban a költő-szív szakadatlan
Ahogy az anya is ott lüktet végig a magzatban
Hol szeretet van,
Ott szeretet van
Nemcsak mikor az ujjak mell-kupolákra simulnak
S forró szerelmi vágyban tüzesedve a lázban
Hevülnek vörösre gyúlva akár az űrhajó burka
Hol szeretet van,
Ott szeretet van
S fönnmarad holtodiglan
Nem számít, hogy a vágytól feszülő kupolából
Marad csak roskadt sátor az idő viharától
S már nem az ujjak – dermedt pillantások
Simulnak enyésző testmezőkre
Mik eltűnnek örökre
Hol szeretet van,
Ott szeretet van
Nemcsak az estben aláhulló pehelyben
E máris tökéletesben, mert arányaiban
Jövendő világok váza – és remekben,
Mert simulásában, arcodra hullásában,
Ahogyan gyöngéden megérint az éjben –
Abban szeretet van
S hol szeretet van, puska nem dörren,
Vér nem fröccsen, nem sújt tudatlan ököl sem váratlan,
Edényeit a vér nem hagyja el a testben,
Kering erekben, nem buzog sebekben,
Torkolattüzek ibolyákban égnek csak, szelíd lángban
Hol szeretet van,
Ott szeretet van
Szamócafej a vércsepp – igézve nézed
Láthatsz fűszálat, áldott sörényes fákat,
Tornyokat, kupolákat, de sehol katonákat
Hol szeretet van,
Nem baj, hogy más vagy
Más a honod, a templomod, s nyelvedben,
Lélek-emelte versedben másként
Zendülnek az igék, csendülnek rím-harangok
Hogy mongolos az arcod – szabad
Hogy a szavak hozzád vonuljanak
Mint hegyből a nyáj
És senkinek se fáj, hogy bennük még
Véreid rakta, Szent István-látta
Tüzek parázslanak, Mátyás felhői gomolyganak,
Budai paripák fújnak, holtakért gyertyák gyúlnak –
Ott nem félsz
Élsz csillagfénnyel a szemedben
Nem gyűlöletben, hisz tudják:
Tüdő halványlik, szívmoraj hallik,
Oxigéntüzek égnek benned is, piros-kékek
S lám, arcodon is közös a bélyeg
A halál-sütötte enyészet
Nézheted, mint állat bőrén a jelet
Hol szeretet van,
Elpusztíthatatlan
Úri áradatból, az időfolyamból
Arany szemcséit kimoshatod,
S a világot belőlük összerakod,
Mint ködből a tornyok, felhőből az ormok
Ember s táj előragyog
Megláthatod minden keservek könnyét
Fájdalmak fekete gyöngyét mert
Minden mi kín, a lélek-fény útjain
Hozzád is átszáll
Veled is munkál – fáj
Bárhol a zsarnok: égetnek szenvedő arcok
Szemükbol a kiáltás roncsoló sugárzás
Fenyőtű hördül törten füst-fojtva a völgyben
Zengő kövekből hallik
Vizeken halál iramlik
Rémülten hordod kozmikus sorsod
Mint a bogár ahogyan löki-viszi a folyam
Sodorja hullt falevélen –
Nincs menekvés földön-égen?
Kérded esetten, félelem-sebzetten,
Idő-szegekkel verten a létkereszten
Már-már abban a végső pillanatban ahonnan tovább nincsen
S ekkor fénylik fel Isten
Lelkedben, minden sejtedben
Általa emberré épülsz,
Már csak a jóra készülsz,
Röpít a kegyelem
Gyorsan, aranyló hit-burokban,
Virágzó, békét sugárzó,
S mint betlehemi fényözön
Elönti bensődet az öröm
Hogy benned szeretet van – kiapadhatatlan
Látod, hogy növi be a világot
Mint fénylő moha, arcok s virágok mosolya
Halál nem rettent, serkent: a jóra
Törekedhetsz, másokért cselekedhetsz,
Nyújtod a kezed, s tenyeredbe veszed
Akár egy cinege madárkát, a Földet
Ezt az árvát, ezt a vergődőt, vérzőt,
Lángokban égőt, csapzottat, meggyalázottat,
Simítod, ne remegjen,
Gyógyuljon, ne ernyedjen
Úri fán fényesedjen
Csak arról énekeljen:
Ahol szeretet van
Remény és jövő van

A verset elmondta Hunyadkütrhy György színművész a MUNKÁSPÁRT Kádár János tiszteletére tartott rendezvényén 2011. július 4-én.

2023. 01. 24. 18:51

Hogy mennyire törvényes volt az a választás annak idején, azt megkételyeznèm. Megígértek a népnek mindent, plusz kitalált, fiktív  személyek tömege is "választotta" őket. Talán ne támaszkodj ebben a témában a fiatal kori történelem könyvekre. Én 1989-ben érettségiztem. Ez volt az a híres-nevezetes évfolyam, ahol a második világháborút kiszedték a tirtenelem tételek közül, mintha meg sem történt volna, mert hát épp akkor derült ki, hogy tele volt a könyv és a tananyag hazugsággal. Mi örültünk, egy tétellel kevesebbet kellett bemagolnunk. 😁 Mindenesetre ha arról van szó, akkor nincs egy európai nemzet sem talán, akire ne lehetne haragudni. A franciák? Ők talán szentek voltak? Gyarmatosítás stb. Spanyolok? Franco frankó volt? Olaszok, Mussolinivel az élükön? Na neeee. Szóval ez így van, a mostani generáció egyébként sem tehet róla, mi volt akkor és akkor sem volt minden egyes polgár gonosz. 

2023. 01. 24. 18:45

2023. 01. 24. 3:20 - Válasz ERRE Strázsának!

Jajjj, ne mán, jajj mán!
Nehogy olyan valaki mondja meg valaki, MI ÁLLNA JÓL NEKEM!!! Aki sose látott, nem is ismer!
Mert rögtön eldobom az agyvelőmet!:(((

Először is: Nem szoktam össze-vissza beszélni!!!
Nem Sztálin "bácsi" (Bácsi ő az unokaöccseinek, de nem nekünk, magyaroknak!) mondta, hanem édesanyám, aki AKKOR ÉLT felelősségteljes felnőttként, mikor a II. v.h. zajlott, és szerinte Hitler mondta a magyarok deportálását a SZU-ba, hogy ezzel is nyomást gyakoroljon Horthyra a háborúba belépésünkért a németek oldalán. Inkább hiszek neki, mint Neked, Strázsa! Ugyan mi érdek fűzte volna Sztálint, ha odavisz egy csomó szegény embert (a magyarokat) az ő hazájukba? Kenyérevő száj már így is sok volt náluk, neeeem?!:(((
Továbbá, figyu csak! A szüleimnek, és nekem is 56 ELLENFORRADALOM volt!!!
Ezért igenis nem csak biztos, hanem 100%, hogy VOLTAK ártatlan áldozatok, s még többen lettünk volna, ha győznek a "dicső forradalmárok" (akik között igenis akadt bőven csőcselék, de azok legtöbbje kilógott Amerikába)!:(((
Egyébként minden ilyen történéseknél voltak vidéki túlkapások, az általad említettek is azok voltak. PONT!
56 nem annak indult (egyetemisták...), amivé fajult! Ezt a saját bőrömön tapasztaltam meg 14 évesen.
Ha végignézek a rövidke addigi életemen, harmadszor születtem újjá, mikor visszajöttek az oroszok Kádár hívására.
Aztán felnőttként én úgy érzem, magamat nem kímélve HASZNOS munkát végeztem a társadalom számára (párttagság nélkül is!) azzal, hogy a művészetek legszebbikére, a pártatlan ZENÉRE neveltem az ifjúságot 50 éven át.
És boldog vagyok, hogy egész életemben azt a munkát végezhettem, amit szeretek.
TE MIT TUDSZ FELMUTATNI???

2023. 01. 24. 17:48

Elképesztő hogy milyen vehemenciával képesek egyesek kritikát mondani egy olyan korszakról amelyben egyikünk sem élt. Azt sem tudjuk hogy mi magunk hogy viszonyultunk volna a környezetünkhöz ott és akkor. Indulatok és érzelmek akkor is léteztek Nomeg média is. Korszellem akkor is volt, ami sokban különbözött a maitól. Az Első világháborúban a Németeket, meg minket Magyarokat sem tudtak a csatatéren legyőzni, hanem a hátországban győztek le.  Ami még talán fájóbb. A mi országunkat szét darabolták, a Németeket pedig megalázták. Úgy hogy a háború folytatása borítékolható volt. Ezt nevezték aztán II. Világháborúnak. Hitler látta, hogy a vörös zászló, a kommunista jelszavak a szocializmus eszmeisége milyen tömegeket képes megmozgatni. Ő aztán úgy gondolta, ha már szocializmus akkor miért ne legyen nemzeti szocializmus? Azóta már tudjuk tapasztalatból, hogy egyik szocializmus sem jó. A nemzetközi, meg a nemzeti egyaránt mindkettő rengeteg emberáldozatot követelt, és mindkettő diktatúra. Az übermanch "theológiát" sem Hitler találta ki, hanem átvette a Zsidóktól. A különbség annyi, hogy a Németek azóta nagyon megbánták, sőt lassan már felszámolják önmagukat, a Zsidók viszont a mai napig már kis gyerekeknek is zsidó iskolákban tanítják a Talmudot. Csak meg kell nézni mit művelnek a Palesztínokkal Izraelben, amit mellesleg a II. Világháború végéig Palesztínának neveztek. Ha volt a történelemben honfoglalás, akkor ez az. 

Félrértés ne essék, nem tisztem Hitlert védeni, velünk Magyarokkal sem bánt jól annak ellenére hogy szövetségesek voltunk. Budapestet erődvárossá nyilvánította, ezért volt a nagy pusztítás, amikor valójában már értelmetlen volt az ellenállás.

Talán ez is múltba révedés? nem tudom, de ha már témázunk valamiről akkor próbáljuk helyén látni és értelmezni a dolgokat és ne csupán valami iránti gyűlölet vezérelje gondolatainkat.

 

2023. 01. 24. 11:09

Kedves Napfény!

Már írtam, de sajnos nincs igazad. Teljesen törvényesen jutottak hatalomra. Hogy azután mit csináltak, az már egy másik történet (kicsiben ezt láthatod nálunk most)

2023. 01. 24. 11:08

Kedves Holdfény!

Tény és való, a nácik (a nemzetiszocialista párt, azaz az NSDAP) nyerte a választásokat, méghozzá általános titkos választáson. Így igaz. De ettől sem nem utálni, sem nem szeretni nem kell a németeket. Mint ahogy nem kell se szeretni, se utálni más népeket se. Most éppen az oroszok vannak soron, a hülye vezetőik révén, akik persze simán meg lettek választav, azóta meg nem lehet elkergetni őket. Kire is emlékeztet nálunk? Hát itt egy tolvaj gazember a vezér és a nép az istenadta nép választja ezerrel..  Akkor most mit csinálsz a "magyarokkal"?  Ez egy dolog. A másik, hogy a németek szembe mertek nézni a múltjukkal. Mind a két világháborúval, igaz, csak a második után. A franciák is végigszenvedték a szembenézést (Petain kormány) és az angolok is, bár ők más oldalról, mint gyarmatosítók. Sőt, a finnek is szembenéztek a dolgokkal. 

2023. 01. 24. 7:44

Kedves Holdfény!

Azért ne feledjük, anno a nácik nem demokratikus szavazás eredménye képpen jutottak hatalomra, hanem egy puccs és csalás által. Azután pedig a népnek nem volt semmiféle lehetősége sem, olyan kommEn megszabadulni tőlük. Volt újra és újra kísérlet, de nem sikeres. 

2023. 01. 24. 3:20

Kedves Holdfény, nem áll jól neked amikor ilyen hevületben beszélsz össze-vissza mindent. 
Nyugodj le egy kicsit. 
Az a bizonyos idézet a magyarok vagon kérdését illetően Sztálin bácsitól származik és tett is érte. Az 56-os forradalom pedig egy abszolút diktatúra és elnyomás elleni jogos megmozdulás volt. Biztosan voltak ártatlan áldozatok is, gondolom voltak akiket túlzottan elragadott a gyűlölet a rendszer ellen. De ha bele gondolsz, amikor fegyvertelen tömegbe gépfegyverrel belelőnek és ez nem csak Budapesten történt meg, hanem máshol is, sőt már a forradalom levetése után is. Én még gyerek voltam, és emlékszem amikor Esztergomban is egy buszba lőttek bele ágyúval ami tele volt diákokkal. Az előzményekről nem is beszélve a különböző munkatáborok-haláltáborok mint Recsk meg hasonló helyek ahová nagy szeretettel vitték az értelmiségieket. Úgy hogy nekem ne próbáld 56-ot lefesteni, mintha valami csőcselék általi randalírozás lett volna.