"Hol a boldogság mostanában?"

"Hol a boldogság mostanában?"

2011. 09. 23. 2:41

Kedveseim!

Divatos lett manapság az a kifejezés, hogy "ÉLETMINŐSÉG".

Úgy gondolom, ez így önmagában az ember számára, mint "lelkes lény"-nek, a az élete teljességéhez nem elég.

Sokkal jobban fontosabb talán számára a BOLDOGSÁG, mint életérzés megélése.

De rögtön fel is vetődik a kérdés: MI A BOLDOGSÁG?

A címadó Petőfi versrészlet ugyan nem egészen erről szól, de a lényege mégiscsak az, MI A BOLDOGSÁG A MA EMBERE SZÁMÁRA MOSTANÁBAN?

De felidézhetjük azt is, mi volt a régmúlt idők emberének, s miért nem jó az a MA emberének?

Ti hogy vélekedtek erről?

 

 

2022. 09. 06. 12:24

Meg a hordót is... :0))

2022. 09. 05. 19:50

Keresheti Diogenész köztük a jó embert, főleg, ha azóta még nem lopta volna el senki a lámpását!:(((
Kvizopedija - Filozof Diogen nije živeo u buretu kako se to često pogrešno  navodi, već u pitosu, a pitos je bila antička glinena posuda koja je  služila za skladištenje žita. Drveno bure

2022. 09. 05. 19:41

Kedves Németh Miklós!
Ha nekem azt mondták volna 45 után, mikor az ország újjáépítése zajlott, az a mondásuk a hatalmon lévőknek, hogy CSAK EZT BÍRJUK KI, EZUTÁN MINDEN JÓL FOG MENNI (utána még többször is elhangzott ez a mondás!), hogy ezt CSAK úgy mondják, hogy elaltassák vele az éberségünket, de bizony egy SZÓ SE lesz igaz belőle, én biztos kikértem volna magamnak az ilyen rosszindulatú feltételezést!:(((
Ééééssssss? Mi is lett, hogy is lett?!:P
Mi az a MINDEN, ami jól megy?!
Semmi...
Ja, de van! EGY: A tűz közelében ülőknek a LOPÁS!:(((

jadzia

2022. 09. 05. 19:10

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „"Ha nekem valaki azt mondta volna harminc évvel ezelőtt, hogy ebben az országban az után, hogy tagja lett a NATO-nak, hogy tagja lett az Európai Uniónak, hogy az uniós tagságunk után egyévnyi magyar GDP-nek megfelelő ingyenpénzt kapott az EU-tól, és körülbelül egyévi nemzeti össztermékünkkel egyenlő működő tÅke jött be, és mégis szörnyű állapotokat kell majd látnom a kórházakban, az iskolákban, az utakon és más területeken, akkor ezt nem hittem volna el." Antitibi Németh Miklós”

jadzia

2022. 09. 02. 19:41
Édes jó Istenem!🥺
A második világháború idején (1945) egy japán fiú állt a máglya előtt, és várta a sorát, hogy elhamvaszthassa kistestvérét.
A fényképező férfi, egy interjúban azt mondta, hogy a fiú annyira harapdálta az ajkát, hogy ne sírjon, hogy a szája sarkából csurog a vér.
Ekkor az őr elkérte tőle a holttestet, és azt mondta: "Add ide azt a terhet, amit a hátadon cipelsz." És a fiú így válaszolt: "Nem nehéz, ő a testvérem".
Átadta a testet, megfordult és elment.... Japánban még ma is az erő szimbólumaként használják ezt a képet.
Lehet, hogy egy fekete-fehér kép erről: 1 személy, gyermek, álló és szabadtériEzerszínú világ

2022. 09. 01. 20:32

Trükkösen, trükkösen... De azért ez nem az amit "szabad belépésnek" neveznénk. Amúgy nem is kell engedni a mise alatti mászkálást. Tartsuk tiszteletben a mások világnézeti dolgait (jó tudom, nekik általában eszük ágában sincs egy másik világnézetet tiszteletbe tartani). 

2022. 09. 01. 20:29

A körülmetélés az észak afrikai országokban eléggé általános volt, és valóban egészségügyi szempontok alapján. Később azután az iszlám ezt kötelezővé tette, sőt, némely afrikai törzseknél odáig mentek (mert persze mohamedánok ők is), hogy a nőket is "körülmetélik", a csiklójukat, oszt ugye vagy sikerül, vagy nem... Barbár egy dolog, az szentigaz, mert a férfiaknál ez nem egy nagy kunszt, de a nőknél...

Különben az ima valóban csak egy dolog, a másik a korán magyarázata. Merthogy a Korán nem egy olyan könyv, mint a Biblia. Inkább Mohamed által mondott példázatok gyűjteménye, amik nem alkotnak annyira egységes rendszert, mint a Biblia szövegei. Ezért kell magyarázni az egyes példázatokat, erre valók a vallásmagyarázók (imám). Persze nem kell életfogytig járni "iskolába", ezt a nagy többség meg se tudná tenni..

2022. 09. 01. 13:45

Kedves Napfény,

egy pillanatra se hidd el, hogy nem a Nándorfehérvári diadal hirdetésére lett volna beiktatva a déli harangszó. Isteni csodának számított ez a győzelem, hiszen a verhetetlennek hitt sereg lett ott és akkor megállítva, amely 1-2 évvel korábban elfoglalta a keleti kereszténység fellegvárát Konstantinápolyt. A szultán azt képzelte, Nándorfehérvárt menetben fogja elfoglalni.

Dmolnárról tudni kell, szinte kötelességének tekinti a Magyar történelem dicső pillanatainak jelentéktelenné tételét, lekicsinyítését mintha fizetnék érte. A kereszténységet bár lehet kritizálni a zászlaja alatt elkövetett bűnökért, de az ő esetében nem ez a helyzet. Ő megvet mindent ami keresztény. Érdekes módon teszi ezt a Szeretgom nevet viselő fórumon, amely a szeretet és Esztergom összevonásából jött létre. Esztergom pedig köztudottan ősrégi keresztény város. Meg hát ugye olyan nincs is hogy keresztény gyökerek. 

Persze a muzulmánokat a valóságnál jobb színben festi, csak elfelejti hozzátenni azt az apróságot, ha történetesen muzulmán közegben élne és azt hirdetné hogy Allah nem létezik, netán kritikával illetné a prófétát már rég levágták volna a fejét.

2022. 09. 01. 12:15

Ja, még valami!
Mise alatti "mászkálás":

Trükkösen köll aszt ám csinyáni!;o)
Egyszer, mikor Vácott voltunk az ÜTŐ-tanszakos gyerekeinkkel az Országos fesztiválon és versenyen, az ottani zeneiskola éppen a nagy kéttornyú Váci Székesegyház mellett van, s szerettem volna bemenni megnézni, milyen?
Be is mentem, de nem szólt senki, még csak csúnyán, feddően se nézett rám senki! A mise résztvevői az oltárnál lévő papokra figyeltek.
Aztán én szép lassan beljebb óvakodtam... mindig pár lépésel, míg annyira előre nem jutottam, hogy - szokásom szerint! - megfordulva már ráláttam az orgonára.
Imádom az orgonákat, s ennek a vácinak csuda szép hangja van, s így ottragadtam a mise végéig, mert tudom a szokását a kántoroknak: a végén az orgonista ugyancsak "ODALÉP" a hangerőt szabályozó pedálra, és zengett, búgott az egész hatalmas terme a székesegyháznak.
EZT az élményt nem adnám semmiért!:)))
És kinek ártottam vele? Senkinek!...
Ugyanilyen trükkel néztem meg a németeknél 2007-ben az Alpokban lévő szerzetesek templomát, a helység nevét sajnos elfelejtettem, s az emlékül hozott falinaptáron sincs rajta!:(((

Megújul a váci székesegyház | Magyar Kurír - katolikus hírportál
A római katolikus Székesegyház Vácott

2022. 09. 01. 11:46

Jajj, kedves Dmolnár!;o) :D

Szóval NINCS náluk mise!
Annyi baj legyík!:DDD
Akkó legalább nem traktálják a híveket hosszan tartó (kismise, nagymise - nincsen abban SEMMI SE! ) ütődött szertartásokkal, meg okulásul (vagy ostorozásul???!) nem jönnek a papok MINDENNAPI - lásd DUNA tv este! - "tanácsokkal", illetve tulajdonképpen teljesen fölösleges rizsákkal, melyeket a hívek úgy sem tartanak be, hisz SZABAD bűnöket elkövetni, mert: "Isten megbocsájt,  hisz ez a mestersége!" - by Varnus Xavér: "Az utókor ítélete" c. sorozata pár évtizede a tévében!;o) :DDD 

Nahhhh, gondoltam, azér' ennek utánanézünk a neten, meg ama ateistáknak való KT-ben (Világvallások könyv), és télleg, nincs mise olyan értelemben, mint a keresztényeknél, de van SOKKAL TÖBB szertartás, családi, és nyilvános, szóval az egész egy hatamas káosz egy ateista számára!:(((
A 4 éves gyereknél elkezdik ezeket a vallásos nevelési szertartások sorozatát, majd tanulni a medreszé-ben a mecsetekben a KORÁN tanait, míg fel nem nőnek, és amely alighanem - gondolom én!  - a halálukig tart!:(((

Ami viszont meglepett, az a "körülmetélés", amiről én azt hittem, csak a zsidóknál szokás elvégezni.
A bátyám neje egyszer régen azt mondta, EZT inkább egészségügyi dologból végzik, mert ahol kevés a víz, ott így védekeznek a fertőződések ellen. 
Háááát... ez eléggé fura gondolkodás szerintem.

Emlékszem gyerekkoromban, miket mondtak a felnőttek a kölnivíz, meg a parfümöt használókra:
Nem parfüm kell "oda", hanem MOSAKODÁS!!;o)
Volt is - főleg nyáron! - jó kemény , hideg kerti KÚTVÍZ reggel korán, kimosni a szemeinkből a csipát! :DDD
Tájékoztatás kutakkal kapcsolatban | Gyal.hu


2022. 08. 30. 11:56

Jaj kedves Holdfény! Ott (mármint a muzulmánoknál) nincs "mise". Ima van. Ha karod egyedül teszed meg, ha karaod társaságban, de a legértékesebb a magadban mondott ima (mert akkor nem mások előtt akarsz tetszelegni). Legalábbis a korán szerint így van. Amúgy mise alatt se lehet "csak úgy" bemenni egy katolikus vagy református templomba nézelődni, mert rövid úton kiteszik ittis a szűrödet (majd próbáld ki, mondjuk Szegeden a dómnál)

A déli (meg az összes többi, mert misére is harangoznak, meg temetéskor is - ha megfizetik) harangszó meg nem a műezzin ellepnpontozása. Ugyanaz a funkció, misére illetve imádkozásra hív. 

2022. 08. 26. 1:07

Hej, hej, a református nagyanyám minket "pápistáknak" csúfolt, mikor hozzánk költözött Debrecenben.
S ne tudd meg, a szomszéd szintén református vínasszonnyal igencsak gyűlölettel néztek ránk, mikor vasárnap délben hazajöttek a miséről. Csak nem a papjuk hangolta ellenünk őket?!:(
Azonban ez nem akadályozta meg őt abban, hogy délben leüljön a római katolikus menye asztalához megenni az édesanyánk főzte finom vasárnapi ebédet!:DDD
Édesapánk, a fia is református vallású volt, de ő SOHA nem járt templomba.

2022. 08. 26. 0:57

Kedves Dmolnár!

Igen, így igaz, ahogy hivatkozol rá, mert én is EBBŐL az írásból olvastam a déli harangszóval kapcsolatos információkat, s így bizony én is tudtam az időbeni szinte egyszerre hozott törvénykezésről is. De tudod, én kimondottan arra "hegyeztem ki" a Napfényhez intézett - és a wikiből idézett - beírásomat, hogy NEM ÁLTALÁBAN a keresztény egyházaknál KELL harangozni, hisz a PÁPA CSAK a római katolikus egyház feje, a többi (református, evangélikus, protestáns, stb.) ágaihoz tartozó keresztény templomokban
nem, hisz egyrészt akkor még nem is voltak ilyenek, és mikor lettek, ÉPPEN azért jöttek létre, hogy a római katolikusok pápája NEKIK NE PARANCSOLJON!
A Világvallások c. könyvben ezt írták arról, MIÉRT történt a kereszténység széthúzása:
1. A római pápa kijelentette, hogy Ő parancsol az egész egyháznak.
2. Róma világszerte el akarta ismertetni magát a keresztények vezetőjének.
3. Róma megváltoztatta a hitvallás szövegét, amelyet a KELETI keresztények változtathatatlannak tekintettek.

Az elégedetlenség fő szószólója Luther Márton német szerzetes volt 1517-ben. Ezzel az elégedetlenséggel kezdődött el a reformáció, és született meg a protestáns egyház.
Nos, ez is egyik oka annak, hogy a protestánsok maguk dönthetnek arról, harangoznak-e a templomukban, vagy sem.

Én EZT pontosítottam, s direkt nem tettem be azt a hosszú wikis írást, ismerve az emberek azon tulajdonságát, hogy ha hosszú valami, inkább el se olvassák. Tisztelet a kevés kivételnek!:))) 
Ezért idéztem csak "A déli harangszóhoz köthető szokások" c. fejezetből.

Mindamellett én is osztozom Napfény azon véleményében, hogy a déli harangszó kicsit ellensúlyozza a muzulmánok imára hívó jelzésrendszerét, s mi más lehetne erre alkalmasabb, mint a messzire elhangzó HARANGSZÓ!:))))
https://www.youtube.com/watch?v=d2eYx_D1JYk
Noon Bells at Dom Catedral Szeged, Hungary
Szegedi Szabadtéri Játékok - Dóm tér

Egyébként a párommal azon gondolkoztunk, vajon HOL tartják a muzulmán hívek az imaszőnyegüket, ha bárhol, bármikor előránthassák, hogy ráborulhassanak?!...

Egyébként mikor a kamionos útjain a párom Bagdadban járt, és páran be akartak kíváncsiskodni egy mecsetbe imakor, gorombán kikergették őket: Jalla, jalla jalla!
Annak a "legbékésebb vallásnak" a hívői!:P:P:P Hahaha...
Hááááttt....Itt nálunk ilyesmit egyik templomunkban sem tapasztaltam.
A mise szertartásain bármikor be lehet menni, vagy ki lehet jönni, senki se förmed rád!:(((

Amit meg az esztergomi Bazilikában tapasztalni, az elképesztő!
A túristák úgy flangálnak ki-be, mintha zsibvásár volna, s nem mise szertartás!:(((

Egyébként meggyőződésem, hogy ha nem akartak volna a törökök a magyarokra támadni (s rajtunk keresztül egész EURÓPÁT leigázni!!!), sosem lett volna az ellenük elrendelt harangos toborzás Hunyadi János által, és ennek folyományaként ma sem lenne déli harangszó.
MINEK is lenne?!

2022. 08. 25. 20:45

Nem tétlenül... Sajnos, hanem lelkesen...

2022. 08. 25. 20:44

Kedves Holdfény!

Nem a Nándorfehérvári diadal miatt szól a harang. Itt egy link. Persze ez ettől függetlenül komoly hagyomány. De nem gyökér. Abban igazad van, hogy nem te hoztad elő, és abban is, hogy az említett két társunknak sincs sok fogalma róla, mit is jelent, ha jelent egyáltalán valamit. Ez olyan, mint a "magyar szívvel érezni"... 

jadzia

2022. 08. 24. 19:54

Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „Napjainkban szomorű történelmi dráma történik itt EURÓPA közepén:Egy NEMZET tétlenül nézi a saját pusztulását.”

2022. 08. 24. 16:10

Kedves Napfény!
Igazságod vagyon abban, miszerint a déli harangszó bizony a törökök magyarokra támadása miatt jött létre:

 A nyugati keresztény egyház vezetője III. Kallixtusz pápa  1456június 29-én kelt Cum hiis superioribus annis (Mivel ezekben az utóbbi években) kezdetű bullájában, az úgynevezett Bulla Turcorum[41] vagy Imabulla elnevezésű felhívásában, az egész római katolikus egyház számára előírta az imára hívó déli harangozást a keresztény templomokban. Azért, hogy mint ahogyan a muszlimoknál a müezzin naponta ötször imára hívja a híveket, a keresztény híveket is imára szólítsa az „egy vagy több messzehangzó harang” szava, így természetesen a Nándorfehérvárnál összegyűlt magyarországi keresztes sereg törökök elleni harcának sikeréért is. (Wikipédia)

Esztergomi Bazilika - érdekességek és információk » I Love Dunakanyar
Esztergomi Bazilika - háttérben a Duna a Mária-Valéria híddal és Párkány (ma Sturovo) város látképével

Fenti szövegből olvasható, hogy a harangozás KÖTELEZŐ volta kizárólag a "római katolikus egyház" számára volt előírás, hiszen ha belegondolunk, a reformáció KÉSŐBB volt, azaz abban az időben még nem beszélhetünk másféle felekezetekről, mint a római katolikusoké.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Reform%C3%A1tus_egyh%C3%A1zak
Református nagytemplom (Debrecen) – Wikipédia
"Kálvinista Róma": Debrecen, református nagytemplom

"Napjainkban a déli harangszó minden nap a pontosan déli 12 órakor megszólaló, Úrangyala-imádságra hívó harangszó (angelus). Az egész világon elterjedt harangozási szokás a katolikus templomokban. Magyarországon a római katolikus egyház minden plébániájának legalább egy templomában kötelező harangozni délben, illetve minden településen legalább egy katolikus templomban. református és evangélikus templomok harangjai csak abban az esetben szólnak délben, ha a gyülekezet vezetése úgy dönt. A déli harangszót általában ősi, évszázados hagyomány határozza meg. Leginkább faluhelyen vagy a nagyobb alföldi városokban jellemző. Budapesten és az agglomerációjában a református és evangélikus templomokban a déli harangszó rendkívül ritka. Minden délben a budapesti Szent István-bazilika északi nagytornyában Szent István sógoráról, Szent Henrik német-római császárról elnevezett „Henrik harang” szól 2 percen keresztül. A harangozást az érvényben lévő magyar jogszabályok alapján korlátozni nem lehet. A magyar Kossuth Rádió különböző katolikus és protestáns templomokból délben, 12:00-12:01 között közvetíti a déli harangszót."

Tehát vigyázzunk ezzel!
A RÓMAI KATOLIKUS templomokban KÖTELEZŐ a DÉLI, ill. a napi háromszori harangozás.
https://www.youtube.com/watch?v=OilOUASrAVM
Déli harangszó MTV

Ami a müezzin "ÓBÉGATÁSÁT" illeti, nem akarok tiszteletlen lenni, de mi magyarok télleg óbégatásnak halljuk, s ráadásul manapság már ez is elektromosan, azaz automata magnóról szól. Talán már nem is él, akit hallunk óbégatni!;o)

2022. 08. 24. 14:24

Hát, Holdfény, úgy néz ki, talán mindenki mást ért ezek alatt a "gyökerek" alatt. Példának kedvéért én a keresztény mivoltunk alatt azt értem, hogy délben szól a templomok harangja és nem a müezzin óbégat naponta ötször a minaretről. 🤷🏻‍♀️ 

2022. 08. 24. 14:09

Ejnye már, a fene egye meg ezt az egész gyükér dógot!>(
(Rózsa Sándor összevonja a szemöldökét... :DDD)

Kedves Dmolnár!
Méghogy én mondtam volna, hogy MI AZ A KERESZTÉNY GYÖKÉR?!
Egy nagy büdi francokat mondtam!
Én AZT mondtam, hogy akár csak Te, ÉN SEM TUDOM!
PONT!
Lehet, hogy találgattam, de az NEM KIJELENTÉS!
Napfény, meg Strázsa mondta, de szerintem ők senem tuggyák, nahát!

Továbbá:
A feudalizmus és a középkor az nem vallás, de főleg nem gyökér!!!... Történelmi korszak!
Mert mint tudjuk, minden időben (nem "Tisza cipőben":DDD) csak később derült ki, az éppen milyen kor, amiben éltek az adott emberek.
Továbbá vannak korszakmegnevezés szavak, amelyeknek TÖBB értelmük is van.
Olyanok, mint pl. a klasszikus, romantikus...
Lásd: Hogy nevezik pl. a jazz zenészek a "komoly" zenészeket.