"Hol a boldogság mostanában?"

"Hol a boldogság mostanában?"

2011. 09. 23. 2:41

Kedveseim!

Divatos lett manapság az a kifejezés, hogy "ÉLETMINŐSÉG".

Úgy gondolom, ez így önmagában az ember számára, mint "lelkes lény"-nek, a az élete teljességéhez nem elég.

Sokkal jobban fontosabb talán számára a BOLDOGSÁG, mint életérzés megélése.

De rögtön fel is vetődik a kérdés: MI A BOLDOGSÁG?

A címadó Petőfi versrészlet ugyan nem egészen erről szól, de a lényege mégiscsak az, MI A BOLDOGSÁG A MA EMBERE SZÁMÁRA MOSTANÁBAN?

De felidézhetjük azt is, mi volt a régmúlt idők emberének, s miért nem jó az a MA emberének?

Ti hogy vélekedtek erről?

 

 

2021. 04. 17. 0:09

Hát akkor én se boldog, se boldogtalan nem voltam (csak "buldogtalan" -by Anti bácsi...).
Ugyanis se alföldi pipicsem, se klumpám soha nem volt. Bezzeg a lányomnak igen.
Amúgy az írást a netről tettem be, nem az én véleményem az a hiánycikk dolog...
https://www.yourstyleguide.hu/az-alfoldi-papucs-tortenete/
És még lásd: 
https://www.yourstyleguide.hu/tisza-cipo/
A Tisza cipő fél évszázada
Hungarian National Digital Archive • Tisza Cipő Termékismertető
Magyar Nemzeti Digitális Archivum - Minden időben Tisza cipőben - Martfű

2021. 04. 16. 12:01

Kedves Holdfény!

A papucs, mint a hiánygazdaság terméke? Ugyan kérem.. Ez volt a DIVAT... Bezony, hát hordta boldog, boldogtalan, éppen úgy, mint a klumpát később... 

jadzia

2021. 04. 14. 19:53

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, szemüveg és , szöveg, amely így szól: „>>> <<<<<<<<<<<<< „KUTYA NEHÉZ ÚGY HAZUDNI, Ha AZ EMBER NEM ÖSMERI AZ IGAZSÁGOT"”

jadzia

2021. 04. 14. 19:28

Lehet, hogy egy kép erről: egy vagy több ember és , szöveg, amely így szól: „"A lélek éppúgy lehet beteg, mint a test. Csakhogy a lélek nem tűri oly bambán a szenvedést, mint a test; a test nem támogatja a lelket, mint ahogy a lélek támogatja a testet." Honoré de Balzac”

jadzia

2021. 04. 14. 19:13

Lehet, hogy egy kép erről: egy vagy több ember és , szöveg, amely így szól: „P Április 14-én, Esterházy Péter születésnapja, a magyar próza napja”

jadzia

2021. 04. 14. 18:59
Ha a tollam hegyére piros-fehér-zöld pántlikát kötök, avval ugyanúgy nem lehet írni, mintha sarló-kalapács lenne ott vagy sábeszdekli. A tollam hegyén a tollam hegye kell legyen - meg egy kevés téma. A kokárda helye a szív fölött van kijelölve." Esterházy PÉter
 
Bizonyos tettek elmulasztása semmiképpen sem kisebb bűn, mint egynémely vétkes cselekedet megtétele. "EP
 
Illúziódnak fátyolát ne lebbentsd
Fel, maradj örökké boldog álmodó,
Mert szebb egy megvalósulhatatlan
Álom, mint egy át nem álmodható jövő. "EP
 
Soha semmi nem múlik el, semmin nem vagyunk sose túl, semmit nem lehet kikerülni, semmi fontosat, semmi nem formai kérdés, minthogy minden az; a megváltás sosem valamiféle megoldás."EP
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy
jadzia

2021. 04. 14. 18:59

Lehet, hogy egy kép erről: egy vagy több ember és , szöveg, amely így szól: „" azt aztmondta mondta Karinthy Frigyes "A legtöbb ember nem az igazságot keresi, csak a maga igazát." neuromin.hu NEUROMIN AGYSERKENTŐ NEURO NEUROMIN MIN KEZDD JäL A TANÉVET!”

jadzia

2021. 04. 14. 18:58

Lehet, hogy egy kép erről: egy vagy több ember és , szöveg, amely így szól: „" azt mondta Jane Austen "A belenyugvás csak akkor tökéletes, ha meghiúsult vágyaink tárgya szemünkben már veszít valamit értékéből." neuromin.hu NEUROMIN AGYSERKENTŐ NEURO MIN KEZDD JÓL A TANÉVET!”

jadzia

2021. 04. 14. 18:56

Nem érhető el leírás a fényképhez.

jadzia

2021. 04. 13. 17:15

Lehet, hogy egy kép erről: szabadtéri és szöveg

jadzia

2021. 04. 13. 17:14

Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „Egy magyar sem halt meg a bevándorlók miatt, de a fagy, a devizahitelek, és az elégtelen egészségügy miatt sokan! GONDOLKOZZ! imgllip.com imgtup”

jadzia

2021. 04. 13. 17:13

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „Magyarország dús ország volt, Van termése, kincse, vadja, De amit a bús nép szerzett, Vig uraság zsebre rakja." (Ady Endre)”

2021. 04. 11. 12:43

Az Alföldi papucs története

https://www.yourstyleguide.hu/az-alfoldi-papucs-tortenete/

Az akkori reklámszöveg:
"Minden időben Tisza cipőben!":DDD
Egyébként nem Kecskeméten, hanem Martfűn gyártották, s gyártják tudtommal mind a mai napig, a volt CIKTA gyár épületeiben.

A papucsot a csöves szubkultúra hamar felkapta, de hordták a szabad lelkű értelmiségiek is. A lábbeli a szabadság  – a csövesek számára inkább az otthontalanság és a zenekarokkal való folyamatos vándorlás – szimbóluma volt. Népszerűségét egyrészt a hiánygazdaságnak köszönhette (ezt lehetett kapni), másrészt annak, hogy a papucs elnyűhetetlen volt.

Az alföldi papucs története - Your Style Guide
A képen egy mintegy 40 éves alföldi papucs, ma is napi kerti használatban.

Alföldi Papucs Alföldi Cipő® Méretek: 40 46 | Facebook

Antikolt Alföldi papucs

Az alföldi zsemleszínű volt, teli felsőrésszel készült, marhabőrből. 1979-ben 383 Ft-ért lehetett kapni párját. az Astoriánál sorban álltak érte a fiatalok.

Az én lányom is nagyon szerette!
1970-ben "született" az Alföldi papucs, mint a lányom, bár neki az első kis szandija nem ez volt, hanem egy 17,5-es picurka fehér csattos szandika!:)))

2021. 04. 11. 12:21

Muzsikaszó Földváron

A Nagykunságban, a Tisza parton sok zenei vénával megáldott ember élhetett a XX. sz. első felében is.
Itt van egy másik cikk a fúvószenéről Tiszaföldváron:
https://foldvarzeneje.hu/fuvoszenekarok/
Egy dizőz gyermekkora – Nagykovácsi Ilona és a tiszaföldvári malomtűz –  Muzsikaszó Földváron
Tiszaföldvári Fvószenekar

"A fúvószenének évszázados hagyománya van Tiszaföldváron. A homoki Beniczky-intézet zenekara már az 1920-as években működött. Nem csak helyben, hanem közeli településeken is felléptek. 1925. június 7-én Kunszentmárton nagyszabású katolikus ünnepet szervezett, ahol az együttes előadása nyitotta a programot."

Több mint tiz év alatt sokszor fújták a kürtöket leventefiaink és a sok-sok használat következtében bizony, egy szép napon hasznavehetetlenné lettek a ma már beszerezhetetlen, értékes anyagból készült hangszerek. Leventezenekarunknak ezidőszerint nincsenek hangszerei. Mostanában  ideiglenesen  a Cikta leventezenekara szokta a községbeli levente egyesületet kisegíteni.”

A hangszerek pótlására már nem került sor, ősszel a front elérte Tiszaföldvárt, a háború befejezése után pedig a levente egyesületeket feloszlatták.

(A hozzászóló megjegyzése:
A "CIKTA" a későbbi Martfűi "Tisza Cipőgyár" (= lásd: népszerű Alföldi papucsot!) elődje volt. A környék lakossága ebben a gyárban dolgozott.

2021. 04. 11. 12:02

Kedves Dmolnár!

Még egyszer a DECCA Hanglemezkiadóról.
Találtam egy oldalt róluk, melyben ugyan nem sok minden van, de a lényeg igen:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Decca_Records
Decca Records - Wikipédia
THE ROLLING STONES - The Rolling Stones - LP album - - Catawiki


Annyit megtudhatunk az ismertetőből, hogy a hanglemezkiadót 1929-ben alapították Angliában.
Valószínűleg még azokat a "fekete bakelit - törékeny! - lemezeket gyártották, amelyek 78-as fordulatszámúak voltak. Bár lehetséges, hogy volt 45-ös fordulatszámú ("nagy lyukkal középen") lemezeik is.
Keresztszüleimnél láthattam a Decca lemezekből, mert nekik volt egy lemezjátszós rádiójuk, akkor vették Pesten használtan, mikor bevezették végre náluk (Homok község) a villanyt. Ha jól emlékszem, Nagykovácsi Ilona tulajdona volt előzőleg, és így tőle volt nekik egy csomó régi hanglemezük, ilyen feliratúakra is emlékszem, gondolom, neki "akkorokiban", mikor aktív színésznő és énekesnő volt, nem lehetett gond a Decca lemezek beszerzése.
Egy dizőz gyermekkora – Nagykovácsi Ilona és a tiszaföldvári malomtűz –  Muzsikaszó Földváron

Hoztam egy "feljavított" dalát, melyet a férje, Polgár Tibor szerzett, és gondolom, sokan még ma is ismerik:
https://www.youtube.com/watch?v=rifBSjj-cxo
Nagykovácsi Ilona  Tengerész a szívem tengerész
Gondolom, az énekesnőről kevesen tudhatnak már manapság, én sem ismerném a nevét se, ha nem a keresztszüleimnél lett volna gyerekkoromban a lemezjátszós rádiója.

Találtam még egy oldalt Nagykovácsi Ilonáról, melynek tartalmát meglepődve olvastam, ugyanis Tiszaföldvár, és a Kiss név a felmenőim neve között bizony szerepel, ami feltételezhet valamilyen atyafiságot!:))) Bár a Kiss név a Kunságban eléggé gyakori...
https://foldvarzeneje.hu/egy-dizoz-gyermekkora-nagykovacsi-ilona-es-a-tiszafoldvari-malomtuz/

2021. 04. 09. 15:39

Nem voltak megfizethetetlenek, mert nem is voltak... Ha néha-néha valaki kint járt "nyugaton" (azaz Jugoszláviában) az be tudott szerezni lemezeket, de az igazi nyugaton annyi költőpénze se volt, hogy ehessen rendesen. Itthon pedig nem voltak, csak a hetvenes évek vége felé volt egy-egy elérhető lemez... (igaz, az megfizethető volt).

Ami meg az Omegát illeti, hát voltak ott klasszis zenészek, hogy mást ne mondjak például Laux, vagy éppen Presser. Nem az volt a baj, hanem az itthoni elbírálás, hogy "ti már voltatok nyugaton, most más jön", amivel még lemezt se lehet kiadni, nem karriert építeni. Később az LGT-s időszakban is ezért maradt kinn Barta, majd később Laux (no meg a kalandvágy miatt, de együttes nélkül sokra nem mentek).

jadzia

2021. 04. 08. 19:39

Lehet, hogy egy kép erről: állás és , szöveg, amely így szól: „Manyihangel Aki nem tud együttérezni, a szegényekkel, a betegekkel az öregekkel vagy bármely okból szenvedőkkel, lehet bármilyen inteligenciája, a lelke sivár és szegény.”

2021. 04. 08. 14:41

Kedves Dmolnár, kár, hogy nem láttad azt a műsort az idős (70) háziorvossal, kedden késő este volt az RTL Klub műsorán.
El voltam képpedve, mikről számolt be: Lefagyott a számítógép, egy helyettes nővérke volt neki segítségnek, meg 40 tolonva várakozó ember... És sajnos az itteni esztergomi oltópontról meg a párom édesanyja számolt be, milyen áldatlan állapotok uralkodnak, a várakozók ki vannak küldve az udvarra a hidegre...
Na és asszem, írtam, hogy a 95 éves férjéhez kijött a háziorvosuk beadni az oltást, de őt beküldte Esztergomba az oltópontra! Hát logikus ez? Nem tudta volna neki is Ő beadni otthon, hisz 85 éves már a néni is!:(((
Szóval megy a fejetlenség, mert a FEJ mással van elfoglalva, hallhattuk azt is az ellenzéktől, hogy mivel...

2021. 04. 08. 14:29

Az Omega távol állt a nyugati stílusirányzattól... Ezt maga Kóbor nyilatkozta a párom szerint éppen a londoni útjuk során, mikor meghallották élőben a Pink Floydot, vagy Jimmy Hendrixet, később Frank Zappát, (akkoriban nekünk itt magyarban az USA is "nyugatnak" számított!) hogy "Mi erre képtelenek lennénk"!

Hát én nem vagyok ebben illetékes, hogy döntsek, így volt-e, vagy sem?
Nekem Magyarországon mindmáig ŐK az etalon ebben a zenei stílusban.

Egy tény:
Engem Anglia nagyon meglepett, mikor kiderült számomra, mennyire előre törtek a Beatles-szel, és az utánuk következő zenekarokkal az ún. " könnyűzenei" vonalon.
Ugyanis Anglia, azaz az angol komoly zene sehunban sem volt a "kontinens" zeneszerzéséhez képest olyan hatalmasságok mellett, mint J.S.Bach, vagy a Bécsi klasszikusok, a romantikusokról nem is beszélve! A XX. században kezdett csak Anglia kissé mozgolódni.
Zenész körökben viccesen mondogattuk is, hogy "Legnagyobb angol zeneszerző Georg Friedrich Händel!" :DDD
Van egy zenei kislexikonom, amelyben az angol klasszikus zeneirodalomról csupán csak hat, azaz HAT(!) lap van. Ezzel szemben a német zenéről pl. 52 lap!...
Persze, hogy meglepődtem ezen!
A Dekka valóban nagy név volt, s szerintem ma is az, mert megújították.
Csak hát nekünk, szegény magyaroknak eléggé megfizethetetlenek voltak ezek a lemezek...


2021. 04. 08. 11:56

Hát, hogy mi a vesszőfutás az oltásban, nem tudom, Jadzia biztos jobban tudja, de a saját tapasztalatom az, hogy ment a regisztrálás, gond nélkül, az értesítés, hogy mikor kaphatok oltást, szintén gond nélkül, és az oltás beadása is gond nélkül. Senkinek sem volt fennakadás, vagy zavar... Nem mintha ezt általánosítani akarnám, mert biztos előfordultak más esetek is...