"Hol a boldogság mostanában?"

"Hol a boldogság mostanában?"

2011. 09. 23. 2:41

Kedveseim!

Divatos lett manapság az a kifejezés, hogy "ÉLETMINŐSÉG".

Úgy gondolom, ez így önmagában az ember számára, mint "lelkes lény"-nek, a az élete teljességéhez nem elég.

Sokkal jobban fontosabb talán számára a BOLDOGSÁG, mint életérzés megélése.

De rögtön fel is vetődik a kérdés: MI A BOLDOGSÁG?

A címadó Petőfi versrészlet ugyan nem egészen erről szól, de a lényege mégiscsak az, MI A BOLDOGSÁG A MA EMBERE SZÁMÁRA MOSTANÁBAN?

De felidézhetjük azt is, mi volt a régmúlt idők emberének, s miért nem jó az a MA emberének?

Ti hogy vélekedtek erről?

 

 

2023. 03. 10. 17:48

Kedves Strázsa!
Hát bizony egy hónapja már annak, hogy nem olvashattunk itt Tőled beírást...
Én most egy csodásan békés életképet bemutató Kodály kórusművet hoztam Neked, remélem, ismered, mert ezt (az én értékmérőm szerint legalábbis) MINDEN magyarnak ismernie KELL, éljen is bármely részében a világnak:
https://www.youtube.com/watch?v=b055cHvLgtk
Kodály Zoltán: Esti dal
Special flash mob in Budapest, Zoltán Kodály Evening song / Kodály Zoltán:  Esti dal flash mob - YouTube

https://media1.britannica.com/eb-media/73/67573-004-F5030857.jpg
Kodály Zoltán (1882-1967), vagy ahogy a NÉP hívta: "a pantallós" népdalgyűjtő ember

2023. 02. 08. 19:34

Kedves Napfény, nehéz most még megmondani hová fog ez vezetni? azok a döntések melyeket mai politikusok hoznak elméletileg a nép által megválasztott úgymond a nép érdekeit képviselendő képviselők által. Legalább is ez volt az illúzió. 

Ez az illúzió viszont kezd egyre inkább a múlt homályába veszni és olyan hatalmi erők veszik át a döntéshozást, kiket senki soha nem választott meg. UN. WHO. WEF. Európai parlament stb. Csak hogy néhányat említsek. Ezek a szervezetek pedig egyre inkább olyan döntéseket hoznak melyek az össztársadalom érdekei és jóléte ellen szólnak. Ezen felül az is jól kirajzolódik hogy a legtöbb nyugati ország kormányaiban magas pozíciókat mint védelmi miniszter, agrár miniszter, energetikai miniszter... olyan emberek töltenek be kiknek fingjuk nincs az "irányításuk" alatt lévő területhez. Nyilván azért vannak ők ott nehogy eszükbe jusson döntést hozni, hiszen úgysem értenek hozzá. Majd valakik megmondják nekik milyen döntést kell hozzanak, milyen irányt kell venni. Így aztán eljutottunk oda, a háborút is politikusok irányítják, nem katonai szakemberek, különben ezt a háborút már rég le kellett volna állítani, és megelőzni sok tízezer vagy ki tudja mennyi ember halálát.

Szóval ami történik most, az valamilyen fikcióba illő folyamat, olyan ami a való világban nem történhet meg, hiszen gondolkodó lények vagyunk, törvényeket hozunk nem a saját kárunkra, hanem a törvénytisztelő, érték előállító emberek védelmére. Hogy jutottunk ide? És meddig csinálhatják ezt velünk? És úgy tűnik ez még semmi. Kigondoltak még néhány fikcióba illő dolgot, Magyarországon pl már a rendszerváltás után felszámolták a jól működő mezőgazdaságot sebaj mondták majd hozunk be külföldről. Most nyugaton is elkezdték, csak ők még nem vették észre. Hollandiában és Németországban mondván ez nagyon rossz a földanyánknak több száz vagy ezer gazdaságot már fölszámoltak. Ha ez így megy tovább mit fogunk enni? Erre is gondoltak már, bogarakat meg kukacokat. Persze ez is csak fikció nem foguk hagyni hogy ezt is megcsinálják velünk. Vagy mégis?

2023. 02. 02. 16:52

Szia Strazsa!

Hogy milyen a hangulat Németországban? Nos, én nem vagyok ugye közvélemény kutató, tehát csupán azt tudom leírni, ami én látok a környezetemben.

Tehát az én megfigyelésem szerint két extrém tábor van:

Az egyikbe azok tartoznak, akik mindent elhisznek a hatalmon levő Piros-sárga-zöld kormánynak és vakon követik, sőt minden áron védelmezik a politikusok által terjesztett ideológiát.

A másikba pedig azok tartoznak, akiknek elegük van az ideológiából, a CO2 terrorból, akik nem értik, miért ne lenne már szabad farsangi bálon indiánnak öltözni és megkérdőjelezik azt, hogy 34, vagy 56, vagy akár 72 nem lenne az eddigi kettő (férfi, nő) helyett és azt is, hogy az a rengeteg bevándorló valóban a megoldás a szakképzett munkás hiányra... 

Ez így röviden, dióhéjban a helyzet. Barátságok, sőt, rokoni kapcsolatok mentek már szét tömegesen emiatt, mert mindkét tábor a maga "igazát" tartja az egyetemes érvényűnek és nem veszik észre, hogy tulajdonképpen mi is történik. Ez olyan, mint mikor odadobsz két tyúknak egy szàl tyúkhúrt, amin jól összevesznek, Te pedig, mint nevető harmadik, addig szépen, észrevétlenül ellopod a tojásaikat.

2023. 02. 02. 14:39

Kedves Napfény, szeretném megkérdezni milyen a közhangulat Németországban? Azért kérdezem mert nehéz megmondani milyen mértékű a támogatottsága vagy éppen az ellenzéke azoknak a számomra őrült és önpusztító döntéseknek melyeket a legtöbb európai kormány hoz. Mondjuk e tekintetben itt az USA ban sem jobb a helyzet. Úgy tűnik a józan ész helyet adott az őrületnek. Most csináljuk azt a múltat, amin aztán majd lehet vitatkozni a jövőben hogy hogy is volt? meg miért is volt? Ha még lesz értelmezhető jövő egyáltalán.

Na igen a múlt. Sok minden elhangzott itt a múlttal kapcsolatban és az hogy ki milyennek látja. Az is érdekes hogy mindenki mily görcsösen ragaszkodik a saját értelmezéséhez a múltat illetően, holott holokegyenest ellenkező. Ha pedig homlokegyenest ellenkező akkor mindkettő nem lehet igaz. Érdekes egyébként, hogy pont azok bagatelizálják, múltba révedésnek nevezik A múlttal kapcsolatos témát, amikor az ellenkezik saját narratívájukkal tudják a legjobban hogy a múlt értelmezése mennyire fontos, akár fegyverként is használható. Nem egyszer indítottak már háborút, vagy irtottak ki népeket pont a múlt vélt vagy valós értelmezése alapján.

2023. 02. 02. 11:14

Csodálom a türelmedet. Én, bár toleráns ember vagyok (legalábbis ezt hsizem magamró, és mások is annak mondanak), a kifejezetten rosszindulatú ferdítéseket ki nem állom. Igaz, ha nagyon műveletlen emberrel találkozom, akinek valamilyen oknál fogva, igen csekély az ismeretanyaga és nem is igen könnyen fogad be mást, mint az egymondatos "igazságokat", akkor azért sokkal, de sokkal türelmesebb vagyok... 

A konyhai ténykedésben igazad van. Bár meg kell valljam, hogy egy speciális étel elkészítése elég izgalmas. Egy halászlé, egy jó bográcsgulyás, egy marhapörkölt (sokan azt hiszik, ezek pofon egyszerűek, ami részben igaz is, mert nem kell hozzájuk ezer fűszer, de odafigyelés, az nagyon), vagy esetleg egy jó bifsztek...  Hallatlanul izgalmasak tudnak lenni, nem is beszélve a grillezésről...

2023. 02. 02. 10:57

Válasz ERRE: 2023. 01. 30. 10:43

Kedves Dmolnár!
Ne gondold, hogy "mazochista" vagyok, és ezért állok szóba olyan emberekkel is, akik szemben állnak a nézeteimmel, sőt, ki akarnak oktatni, mintha én MOST jöttem volna le a falvédőről!:DDD
Azért diskurálok mindenféle nációból való emberekkel , mert:
- Egyrészt bármennyire nem tetszik is nekünk, ŐK is emberek, s akár milyen hihetetlen, de nincs tudatukban, hogy félre vannak vezetve olyasvalakik által, akiknek nagy szükségük van az ilyen megvezethető egyénekre.
- Másrészt hasznosnak tartom, hogy igenis SZÍNT valljanak, hogy tudjuk, mi is járhat abban a félrevezetett fejükben?
Hadd higyjék csak azt, hogy MI vagyunk rosszul informálva! Annál könnyebb szóra bírni őket... Még büszkék is rá, hogy van, akinél meghallgatásra találnak. Így működött ez régen is, most olvasom Széchenyi életét és koráról szóló könyvet (1936-os kiadás!). Abban világosan le van írva, hogyan működött az ún. "titkosszolgálat".
Bár én ugye nem vagyok ilyen beosztásban, soha nem is voltam, de mindig szerettem tudni, miről, és hogyan
van infója az ellenfélnek, hogy felkészüljek rá, mi várható onnan.
A NEM TUDÁSBÓL szokott baj lenni, ez a civil tapasztalatom.

Megjegyzem, kutyáról, macskáról én is szívesebben polemizálok, ami a főzést illeti, arról már kevésbé...
Jobb az "eredményt" megenni, mint sülni-főlni a tűzhely mellett!;o)

Sült kacsa recept


Torták | Mindmegette.hu

2023. 02. 01. 19:36

Igen, kedves Holdfény! Pont erről szól és ez volt az irományom lényege, hogy minden nézőpont kérdése és mindenkinek megvan a saját nézőpontja. 

2023. 02. 01. 13:19

Nekem erről a képről az jut eszembe:
Nézőpont kérdése...

2023. 01. 31. 19:14

Kedves Napfény!

Valóság, azaz tények, egy van. Hogy ki mit lát bele, illetve mögé, az már a szubjektum dolga. Így az igazság is annyiféle, ahányan látják. Volt valaha egy japán film, ahol többen beszélték el egy gyilkosság történetét, maga az áldozat szelleme is, és mindegyik máshogy mondta el. 

Ami a többit illeti, bár úgy lenne, de sajnos nem úgy van. Tények helyett zavaros hablaty, ezt nem lehet nagyon tolerálni. Én annyit tudok tenni, hogy nem társalgok olyanokkal, akik ennyire elborultak... Legalábbis a kedvenc témájukról nem. De szóba állok, ha főzésről, kutyáról, macskáról, szóval "ártatlan" dolgokról van szó.

2023. 01. 31. 11:38

2023. 01. 31. 11:38

Kedves Strazsa, Holdfény, DMolnar és többiek! 
Erről az aktuális diskurzusról ez a csatolt kép jutott eszembe. Nem fog sikerülni egyikőtöknek sem meggyőzni a másikat a Magatok "igazáró", mert ilyen, egy univerzális igazság, egy univerzális érvényességű valóság nem létezik. Mindenkinek megvan a saját valósága, ami a saját nézőpontjából adódik. Tehát adjatok fel a mérgelődéssel, egymás sértegetésèvel, a győzkodèssel, az "igen is nekem van igazam" mellveréssel, mert semmi értelme nincs. Inkább próbáljuk meg elfogadni, hogy valamennyire mindenkinek igaza van, mert TÖBB igazság, TÖBBFÉLE VALÓSÁG létezik. Mindenki a saját nézőpontja, a saját élményei, tapasztalatai alapján, alkotja a SAJÁT  valóságát. Ennyi. 

 

 

2023. 01. 30. 15:11

Kedves Holdfény! Én nem gondoltam hogy meg tudom változtatni a "vallásodat" de reméltem talán képes vagy ki tekinteni abból a megrögzött világnézetből amibe bezártad magad. Azt mondják "ahány ember, annyi világ" talán van benne valami. Sőt még azt is mondják ahány lény, annyi világ. Ebben is lehet valami. Fogalmunk sincs, hogy pl egy hangya milyennek látja a világot. És itt nem arra gondolok hogy a szemén keresztül milyennek látja, hanem hogyan illeszkedik ebbe a világba, mit "tud" róla? 

Azt mondod nincs itt magyar gyűlölet. Lehet ez nem a legmegfelőbb szó, akkor inkább úgy fogalmazom mindennek a fikázása, ami a kommunizmus előtti magyarságot és történelmét illeti. Ami tulajdonképpen egyenlő a magyar gyűlölettel.

Azt mondod: tudod minek nem volt értelme? A VISSZACSATOLÁSOKNAK... persze mostmár így utólag. De akkor... próbáltál egy pillanatra is együtt érezni, megérteni az akkori magyarságot amikor egyszerre egy tolvonással több millió Magyar idegen uralom alá került? Persze hogy nem. El tudtok ti képzelni valami mást is? valami közteset a kommunista ideológia, melynek folytatása a mai globalizmus és mondjuk a nácizmus között? 

Azt mondod a munkásőrség a népet, a munkásokat védte. Kik ellen? Hiszen közülük volt. Hogy van ez? Minden egy kaptafára? A munkásőrök lehet hogy a munkások közül voltak, de mindegyikük párt tag volt, viszont a munkások nagy többsége nem volt az.

Minden kormány fél a néptől mondod. Ez igaz pedig nem ez a normális. Elméletileg a kormányok azért vannak hogy az adott nép (nemzet) érdekeit érvényre juttassa, védje. Minél mélyebbre ereszti gyökereit a globalizmus, a kettő egymástól egyre távolodik. Ugyanis egy globális rendszerben nincsenek nemzetek, nincsenek nemzeti érdekek, a különböző országok tulajdonképpen ezek sem léteznek már kormányai egy globális elit helytartóiként működnek és viselkednek.

 

2023. 01. 30. 14:21

De mikor úgy fölbosszant, hogy nem bírom megállni szó nélkül!:(((

Weöres Sándor

BIRKA-ISKOLA

Egyszer volt egy nagy csoda
Neve: birka-iskola.
Ki nem szólt, csak bégetett,
Az kapott dicséretet.
Ki oda se ballagott,
Még jutalmat is kapott,
Így hát egy se ment oda,
Meg is szűnt az iskola.

Családunk gyűjteménye: Weöres Sándor: A Birka-iskola

Ezekre a "birkákra" gondoltál?
Vagy inkább ezekre:
Békemenet? Vonulnak az állami tízmilliókkal kitömött fideszes álcivilek |  Ez a lényeg

Vonulnak a z állami tízmilliókkal kitömött fideszes álcivilek...
Hát nem mondom, "díszes" egy társaság!:DDD

2023. 01. 30. 10:43

Kedves Holdfény!

Nyugi, nyugi... Én mondtam, hogy ne állj szóba ezzel a zavaros fejű, tudatlan mániákussal. Így jár, aki nem hallgat a szóra (hogy okos szó e, vagy sem, rád bízom). Amúgy a munkásőrség valóban a párt (MSZMP) fegyveres szervezete volt. Csak ugye az az érdekes, hogy valóban munkások alkották, akiknenek nem tetszett, hogy visszahozzák a horthysta időket. No, meg meg kell nézni 1957 május elsejét. Bizony nem hajtották oda az embereket (sehol nem hajtották tudomásom szerint az embereket május elsejei felvonulásra). Ma még a birkamanetre se bírnak pénzért annyi embert összeszedni...

2023. 01. 27. 18:01

Ne mérgesíccsé mán Strázsa!
Nem én hordok össze hetet, havat az 56 előtti dolgokról, hanem TE, aki még nem is éltél akkor!
Én nemhogy nem éltem 56 előtt, hanem nyolcadikos voltam, tehát nem egy kis hülye kölyök már!
Rákosit 12 éves koromban SZEMÉLYESEN láttam a május elsejei felvonuláskor a dísztribünön a Dózsa György úton!

Tudod, minek nem volt értelme? A VISSZACSATOLÁSOKNAK Hitler alatt!
Mert csak kavarodás lett belőle. Pl. a Hivatalnokok (mint apám!) erőszakos szerbek, szlovákok, stb. fejére kinevezése, ami még jobban ránk haragította őket ("oszd meg és uralkodj!" - elve alapján)...
Azt meg jobb, ha tudod: MINDEN KORMÁNY FÉL A SAJÁT NÉPÉTŐL, a mostani is!!!:(((
Nem kellett itt vörös terror, ezt csak azok lamentálták, akiknek érdekében állt: A nyugatról visszaszivárgó nagytőkés elemek, gyárosok, földesurak, stb. Akiknek rezgett a gatyájuk, és sürgősen visszamentek a szovjetek, meg a Munkásőrök elől oda, ahonnan jöttek! 
A munkásőröknek békét és nyugalmat köszönhetett a nép, különösen, hogy közülük valók voltak, bizony ám!
Te vagy az, aki olyan forrásokból szerezted az információidat a korszakról, mely megbízhatatlan volt.

Itt az otthonban sokan vagyunk az évjáratunkból, és bizony elmondhatom, hogy mindannyiónk igenis a KÁDÁR-rendszert tartjuk a XX. sz. legélhetőbb, legkonszolidáltabb korszakának...

Lehet itt magyarkodni ezerrel, de MINEK?!
Termelődhet ki új nácizmus a félreinformált fiatalságból, de azt ugyanúgy elsöpri majd a történelem, mint az elődeit.
"A Szovjet megszállás alatt volt saját gazdaságunk, ipari és élelmiszer ipari. Ma nincs." - írod, és milyen igaz! S még hozzáteszem, hogy VOLT kiknek értékesíteni is, mert a hatalmas szovjet piac mindent felvásárolt.

Puskaporos hordó érzület MOST van, de félelem is, ami százalékarányosan nagyságrendileg nagyobb, mint Kádár alatt volt.
Igen, akkor tényleg "sötétben bújkáló ellenforradalmisták voltak", akiknek VOLT félnivalójuk, s nem ok nélkül!

Én nem sírok, inkább nevetek azokon a zagyvaságokon, amiket itt összehordtál, okosabbnak hittelek, úgy tűnik, tévedtem!:(((
 

2023. 01. 26. 0:11

Kedves Holdfény,

már én sem akartam tovább rugózni ezen a témán, de egy-két dolgot nemtudok szó nélkül hagyni. Az egyik a magyarok vagonírozása a SZU ba. Tökéletesen érthetően leírtad mondanivalódat meg is értettem. Csak nem sok értelme van. Ha egy ilyen kijelentést tett volna Hitler, nem tudom elképzelni hogy ezzel szándékozta volna szövetségessé tenni Magyarországot. Ennek semmi értelme. Mi természetes szövetségesek voltunk, több okból, elsősorban a Németeknek és Olaszoknak köszönhetjük a második bécsi döntés által visszacsatolt területeket, másik ok a 19-es vörösterror (mert az volt, tudom a kommunisták vagy velük szimpatizálók számára nem, de a nép túlnyomó többsége annak látta) visszatérésétől való félelem, a harmadik ok pedig az első világháború igazságtalan megalázó békediktátumai. Az általad Hitlernek tulajdonított kijelentést csak most tőled hallottam először, ellenben hogy ez Sztálintól származott nem egy forrásból hallottam korábban. Minden esetre ebben több logikát látok. Függetlenül attól, hogy valóban mondott e valaki ilyet gondolom ezt bizonyítani nem lehet. Maradjunk ennyiben.

A másik még 56. Egyik oldalon sem álltam, hiszen gyerek voltam még. Nem gyávaságból menekültem, hanem bátran kiszöktem. Amikor ez történt (69) az ilyesmit még büntették. 56 egy népfelkelés volt, függetlenül attól, hogy mennyien fogtak fegyvert, a nép legnagyobb része szimpatizált a forradalommal és szerette volna ha megváltozik a rendszer. Az, hogy milyen sokan szerették, vagy milyen sokan visszasírnák a Kádár rendszert, az nem azért van mert annyira jó volt, leszámítva azokat, akik elfogadták és egyet értettek a diktatatúval, (talán tudomást sem akartak venni a módszereikről) nyilván azokat a rendszer is támogatta. De ezen felül nyilván az 56 előtti Rákosi rendszerhez képest egy jobb és élhetőbb rendszer volt, miután minden számításba jöhető valós vagy vélt ellenfelet felakasztottak vagy bebörtönöztek. Nagy hangsúlyt fektettek a fiatal generációra, mert tudták hogy az ő gondolkodásukat lehet befolyásolni és idomítani ellentétben az öregekkel. Aztán hogy utólag még azok is jobb érzéssel gondolnak vissza azokra az időkre, akik akkor nem feltétlen buzgó hívei voltak a rendszernek, az is érthető és természetes, ugyanis akkor megvolt az alapvető létbiztonság, ami bizony fontos tényező egy társadalom számára. Mondhatnám természetes állapot kéne hogy mindég és mindenhol. De aztán mi történt? Azok akik azt a rendszert működtették a SZU oltalma alatt, amikor eljött az idő más oltalom alá bújtak, ez volt a nyugati kapitalizmus-globalizmus oltalma. Az esetleges ideológiai különbségek semmi gondot nem okoztak, átöltöztek, mint te vagy én amikor átvesszük a másik ruhát. Szemrebbenés nélkül zsebre tettek mindent amit tudtak, meg amit az új gazdi engedett. Az pedig elég tetemes összeg. Közben pedig teljes függési helyzetbe kerültünk. A Szovjet megszállás alatt volt saját gazdaságunk, ipari és élelmiszer ipari. Ma nincs. Az hogy ti egy esetleges baloldalinak nevezett kormányváltástól várjátok a jobbulást, egyszerre sírok, nevetek.

Egyébként elolvastam munkásőrségről szóló cikket. Nem is tudom ezzel mit próbáltál kommunikálni? Ebből egyértelműen kiderül, hogy ez egy privát párt hadsereg volt. Teljesen a párt irányítása alatt. (Ez olyan mintha mondjuk most a Fidesznek egy saját hadserege lenne.) Hogy miért látták szükségét ennek? Azért mert féltek a néptől. Kiderült ugyanis az 56-os forradalom és szabadságharc olyan népszerű volt, hogy még a hadsereg nagy része és a rendőrség is át állt a nép oldalára. Tudták hogy ők csak a Szovjet tankok mögül voltak képesek visszaszerezni a hatalmat. Milyen kormány az amelyik fél a saját népétől? A saját árnyékától. Pedig semmi okuk nem volt rá a tinager évek amit otthon töltöttem érezhető volt hogy az emberek beletörődtek a sorsukba, próbáltak besimulni, érvényesülni amennyire lehet. Semmi féle puskaporos hordó érzület nem volt.

2023. 01. 25. 12:21

Kedves Strázsa!
Már Neked lehet tele a hócipőd, azért vannak ilyen zavaros gondolataid!
Világosan megírtam, miért mondta Hitler, amit mondott:
" Hitler mondta a magyarok deportálását a SZU-ba, hogy ezzel is nyomást gyakoroljon Horthyra a háborúba belépésünkért a németek oldalán."
Nem akkor mondta, mikor már ott harcoltak a SZU-ban (Sztálingrád!) a németek oldalán, hanem ELŐTTE, hogy Horthyra nyomást gyakoroljon!
Többször nem írom, remélem, már végre érted!:)))
Nah!
Továbbá!
A túlkapások különböző mérvűek lehetnek! Ezekben felelősöket keresni badarság, mert találni lehetetlen ilyen zűrzavaros időkben, különösen, hogy a felebaráti szeretetet (Jézus!) hirdető papság is benne volt nyakig a bosszúállásban!:(((
Már pedig ők az eltusolásokban élen jártak mindig a történelem folyamán!!!

Annak meg, hogy a CSALÁDOMAT (velem együtt, aki 14 éves voltam) nem sikerült kivégezni a DICSŐ FORRADALMÁROKNAK, nem az általad írt "mindenhatónak" köszönhetem, hanem azoknak az embereknek, akik már akkor (!) vigyáztak a veszélyeztetettekre, mikor még meg sem alakultak; a MUNKÁSŐRSÉG titkos tagjainak! Ezt édesanyám a veszély elmúltával tudta meg, személy szerint kik is voltak, akiknek az életünket köszönhetjük, s köszönetet is mondott nekik.
Bővebben ITT olvashatsz róluk:
https://kronologia-archivum.retorki.hu/kronologia/a-munkasorseg-megalakitasa

Tudom, Te talán, aki a MÁSIK oldalon állhattál, hányni fogsz tőle, ha elolvsod a linket, de nekünk, ártatlanoknak sokat jelentett az ő védelmük.
Gyűlölet energiám meg nem nekem van, hanem Neked, ami társulhatott bizonyos gyávasággal is (!), hiszen nem én futottam innét világgá, hanem TE!
Én itt maradtam, s a magam módján igyekeztem hasznossá tenni magamat, s úgy nevelni a jövendő ifjúságát, amely pl. MA híressé teszi a magyarságot: a ZENEMŰVÉSZETBEN, mert ez az, amit tudok, s szeretek.
Sokan kifogásolják a magyar himnuszt tragikus hangvétele miatt, de én pont ezért szeretem, hisz így fejezi ki a magyar nép hányattatott évezredét itt a Kárpát medencében, és a Szózat hasonlóképpen. Liszt ezt tudta, és meg is írta mind zongorára, mind zenekarra.

Hallgassuk meg mindkettőt zongorán. Megjegyezni kívánom, hogy Farkas Zsolt zongoraművészt kisgyerekkora óta ismerem, mert ő a barátnőm tanítványa volt, Tokodról, egy kis bányász faluból származik.
https://www.youtube.com/watch?v=RjCQTaYa1QI
Szózat és Himnusz - Várnagy Andrea és Farkas Zsolt zongora négykezes változat
Négykezes felsőfokon: Várnagy Andrea és Farkas Zsolt – Infovilág
Négykezes felsőfokon: Várnagy Andrea és Farkas Zsolt

 

2023. 01. 25. 10:43

Kedves Holdfény!

Kicsit zavarosan írtad le, mit akart Hitler a magyarokkal (meg a többi szolganéppel).  De nagyjából igazad van, a sorsunk az lett volna, ami a nevéből is következik. Engedelmes rabszolgák. És igen, a Szovjetúnió (hitlernél csak Oroszország) európai felének benépesítői lettünk volna (kényszer átköltöztetéssel persze) a szláv népesség kiírtása után... Azután van, aki ezt szerette volna és még ma is ebben hisz és él...  Beteg lélek kell hozzá, és beteges akarat.

56 pedig... Nos, mindenki úgy élte át, ahogy átélte... Ki ezen, ki azon az oldalon. A tények, azok, amelyek támaszul szolgálhatnak, azt mutatják, hogy valamiféle jobbító szándékkal indult népmozgalom kezdett a végére olyan irányt venni, ami már isten tudja hova vezethetett volna.  Ki, mikor és mit csinált, kinek a parancsára, vagy éppen annak ellenére, ez a történészek dolga, akik dolgoznak is rajta ezerrel. A többi meg szubjektum, amit mondom, mindenki úgy élt meg, ahogy megélt. (Jut eszembe, a szüleimnek és nekem is ellenforradalom volt. A szüleimnek az élményeik alapján, nekem meg a tények alapján.)

2023. 01. 25. 10:29

Kedves Napfény!

Hát érdekes... Mert a régi tankönyvek (bár csak 1989-ben érettségizhettem volna) és az újak is egyértelmúen írják le. 1932-ben a NASDP nyerte a választásokat. Pont. Hogy utána mi történt, az már egy teljesen más dolog.

Természetesen a gyarmatosítók is elkövettek gaztetteket, sokszor tudatosan és néha akaratlanul. De nem összemoshatók a holokauszttal...

2023. 01. 24. 20:55

Kedves Holdfény, nem akarlak megbántani, de talán olvasd el mégegyszer amit írtál, mert tényleg össze-vissza beszélésnek tűnik, ugyanis logikátlan és értelmetlen, hogy miért akarta volna Hitler a Magyarokat vagonokban SZU ba szállítani, amikor a csapatai mellett harcoltak? Ennek semmi értelme. Ami Sztálint illeti véleményem szerint egy pschiopata volt. Ő viszont vitetett is Magyarokat vagonokban munkatáborokba, civileket akiket katonák összefogdostak városokban. 

56 Ha van benned igazság érzet, hogyan említhetsz egy lapon túlkapásként, olyan eseteteket, amikor egy hatalmon lévő kormány tűzparancsot ad ki saját népe fegyvertelen tömege ellen? Nem hogy levegőbe lőnek elrettentés szándékával, hanem gépfegyverrel bele a tömegbe, több száz áldozatot hagyva a földön. Vagy éppen ágyúval egy busznyi diákba. Azt mondod szüleidet majdnem megölték a forradalmárok. Ez sajnálatos, de nem ölték meg. Adj hálát a mindenhatónak. Viszont sok fegyvertelen áldozat ezt nem mondhatja el. Nem gondolod? A gyűlölet energiát amit ezzel kapcsolatban érzel, próbáld inkább az ártatlan áldozatok emlékére fordítani.