Esztergom törvénytiszteletet tanul
2011. aug. 26.

<p><strong> </strong>A magyar állampolgárságot kérők esküt tesznek arra, hogy Magyarországot hazájuknak tekintik, a Köztársaságnak hű állampolgárai lesznek, Alkotmányát és törvényeit tiszteletben tartják és megtartják. Fogadalmukat a polgármester előtt teszik le. A héten az eskü szövegét együtt mondtam új állampolgárainkkal: <strong><em>„Hazámat erőmhöz mérten megvédem, képességeimnek megfelelően szolgálom.”</em></strong> Áttekintve a megválasztásom óta eltelt majdnem egy évet és Esztergom jelenlegi működését, arra az elhatározásra jutottam, hogy az alkotmányosság megőrzése érdekében, amikor nyilvánvaló jogszabálysértéseket látok, minden esetben előzetes véleményt kérek a törvényességet felügyelő Kormányhivataltól és személyes kiállásommal figyelmeztetem erre a közvéleményt.</p>

A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság már több jogerős ítéletében igazat adott nekem, és bebizonyosodott, hogy az esztergomi képviselő-testület sorozatosan alkotmányellenes és jogszabálysértő döntéseket hoz. A mai nap folyamán a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal ugyancsak helyben hagyta azt az állásfoglalásomat, mely szerint Esztergomban a 2011/12-es tanévre vonatkozóan a jelenleg hatályos jogszabályok alapján nem lehet végrehajtani azokat az összevonásokat, amelyeket a Meggyes-csoport törvényt és szakmai véleményeket félresöpörve áterőszakolna a testületen. Éppen emiatt az olyan rendeletek és határozatok kihirdetéséhez, amelyek nyilvánvaló törvénysértéseket tartalmaznak, a továbbiakban sem adom a nevemet.

Ilyen egyértelműen alkotmányos jogokat sért a város jelenlegi szemétszállítási díjáról szóló módosított rendelet is, amely Magyarországon egyedülálló módon főhöz köti a hulladék szállítási díj meghatározását. Az ide vonatkozó környezetvédelmi előírások, törvények és uniós irányelvek ezt minden esetben űrmértékhez kötik, azaz - a ki mennyit szemetel, annyit fizet - elvhez tartják magukat.

A bizonyítottan alkotmányellenes önkormányzati működés miatt újra kezdeményezem az Országgyűlésnél az esztergomi képviselő-testület feloszlatását.

 

Esztergom, 2011. augusztus 26.

 

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere